PDA

Zobacz pełną wersję : Odwrotne mocowanie nikona 55-200

vinci99
25-10-2007, 14:20
Witam
Czy jest mozliwa zmiana wartosci przyslony w tym obiektywie zamocowanym odwrotnie??

pioter m
25-10-2007, 16:06
Witam
Czy jest mozliwa zmiana wartosci przyslony w tym obiektywie zamocowanym odwrotnie??
Tak. Jest to mozliwe. W tym jednak przypadku najlepiej jest otworzyc przyslone maksymalnie, bo tylna soczewka jest bardzo mala. Mozna to zrobic w prosty sposob - przytrzymac palcem. Kiedys chyba widzialem specjalny adapter do tego celu, ale juz nie pamietam gdzie.
Jesli mam byc szczery, lepiej jest odwrocic heliosa od zenita, albo dokrecic go dwrotnie do tego nikkora.

vinci99
25-10-2007, 16:38
Mam tez 50 nikkora i dlatego kupilem adapter a teraz dokupilem 55-200 i dlatego sie pytam. w nikkorze mialem piersciem przyslony a tu nie mam i dlatego sie pytam.
Szczerze mowiac to nic z twojej wypowiedz nie zrozumialem

pioter m
25-10-2007, 19:49
Mam tez 50 nikkora i dlatego kupilem adapter a teraz dokupilem 55-200 i dlatego sie pytam. w nikkorze mialem piersciem przyslony a tu nie mam i dlatego sie pytam.
Szczerze mowiac to nic z twojej wypowiedz nie zrozumialem
Przepraszam. Juz wyjasniam. Przyslone mozesz otworzyc przesuwajac dzwigienke na bagnecie obiektywu. Ona wlasnie do tego sluzy. Chyba o to ci chodzilo? Jesli nie - pytaj.
Lepiej mocowac odwrotnie szkla o krotkiej ogniskowej. Gdzies wyczytalem, ze dluzszych niz 70mm nie ma sensu albo ze to nie dziala. Nieistotne. Wazne jest natomiast, ze wydluzanie ogniskowej powoduje zmniejszenie odwzorowania. Juz przy 50mm nie jest specjalnie duze.
Z uwagi na rozmiar soczewki lepiej uzywac tamtego nikona 50mm. Opcja jest dokrecenie go do tamtego zooma. Dziala to dosc dobrze. Mozesz wtedy regulowac powiekszenie, ktore oblicza sie z wzoru "ogniskowa obiektywu na apracie / ogniskowa obiektywu odwroconego". Polecam ci zatrudnienie wyszukiwarki na forum i googli.

vinci99
26-10-2007, 08:05
Dzieki za odpowiedz
Wyszukiwarke uruchamialem ale nic odnosnie tego zooma nie znalazlem wiec zapytalem
Jesli chodzi o 50 to wiem o co chodzi i wyjasniac mi nie trzeba. Mialem tylko watpliwosci dotyczace tej przyslony
Dzieki za odpowiedz

Domis
14-12-2007, 00:20
hmm, no to mam kolejny argument za 55-200: srednica filtra jego i 50 jest ta sama [52 mm], co powinno ulatwic zakup odpowiedniego pierscienia i polaczcenie obu.

a co do pierwszego pytania w watku, to chyba nie ma zadnego adaptera, ktoru umozliwi przymkniecie obiektywu typu G do zadanej przyslony. Obym sie mylil, moze Delta cos wymysli :)

peecee
14-12-2007, 23:45
taki adapter jest (ba są nawet adaptery z szybką aby chronić soczewkę ;) ) ja znalazłem tylko w jednym sklepie w usa i było to dawno i nietanio....

p.s. 55-200 jest trochę ciemny no i ogniskowa nie taka.... pokombinuj z 50'tką odwrotnie i nakręconą na tego zooma :D