Zobacz pełną wersję : na ile należy wyostrzać ?
ziuteczny
25-10-2007, 11:56
oryginał zmniejszony
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=20070915170332dq9.jpg)
Smart sharpen radius 1 amount 50
źródło (http://img521.imageshack.us/my.php?image=20070915170332apr7.jpg)
Smart sharpen radius 0,2 amount 100 (za radą Kena)
źródło (http://img88.imageshack.us/my.php?image=20070915170332bvt8.jpg)
Radek Radziszewski
25-10-2007, 12:18
3
ziuteczny
25-10-2007, 14:01
ok jeszcze jedna próbka, może być ?
źródło (http://img80.imageshack.us/my.php?image=20070916164430cu3.jpg)
źródło (http://img80.imageshack.us/my.php?image=20070916164430bez2.jpg)
ale co zrobić jeśli mamy jeszcze bliską sylwetkę na pierwszym planie z dość "dużą" twarzą i traktując takim wyostrzaniem ta buzia staje się dość nienaturalna, rozumiem, że po prostu zmniejszyć stopień wyostrzania tak by było naturalnie ?
czy ideałem by było "wymaskować" twarz i potraktować ją i resztę innym stopnie wyostrzania ale ile to roboty :(
W przypadku PSowej Unsharp Mask przy przygotowaniu plikow do Internetu stosuje
- po wywolaniu na oryginalnym pliku:
Radius: 0,2-0,3
Amount: 180-230%
Treshold: 4-6
- Po zmniejszeniu do sieci:
Radius:0,6-0,9
Amount: 35-50%
Treshold: 2-3
Na oko w zaleznosci od sceny - wyniki sa u mnie na WWW.
Gimp wg. mnie ma nieco inna charakterystyke tego filtra.
Z checia sie dowiem jesli cos robie ewidentnie nie tak :)
ok jeszcze jedna próbka, może być ?
Wygląda spoko, ale chyba warto by tło zostawić niewyostrzone. Byłoby ciekawiej.
żółto-czarny
25-10-2007, 15:38
PS Unsharp mask:
- Radius 0,4-0,6
- Amount 100-150%
- Treshold 0
(zmniejszanie do typowych rozmiarów na Forum - max 800x750).
Tomasz Dudrak
26-10-2007, 11:21
A ja proponuję najpierw przekonwertować obraz do przestrzeni CMYK,
przejść do kanału czarnego i wyostrzyć tylko ten kanał w Unsharp Mask
nawet do Amount = 400% i Radious = 1. Po co wyostrzać np. niebieski
kanał, który jest zazwyczaj najbardziej zaszumiony,
A po co konwertować do CMYKa? Z całym dobrodziejstwem utraty gamutu?
Przepisów na wyostrzanie jest od groma i ciut ciut, ale ten akurat jest chyba najdziwniejszy jaki spotkałem. Zdecydowanie lepiej już przekonwertować do przestrzeni HSL, HSB czy najlepiej Lab i wyostrzać na kanale odpowiadająym za luminancję (jasność), czyli odpowiednio L, B lub L.
A ja proponuję najpierw przekonwertować obraz do przestrzeni CMYKKryste! Skad Ci sie ten pomysl wzial?
Kryste! Skad Ci sie ten pomysl wzial?
Podejrzewam, że wiem... Wyczytał to w jakiejś publikacji o przygotowaniu do druku - wówczas taki zabieg jest stosowany i ma sens, ale żeby konwertować do CMYKa, wyostrzać i wracać do RGB. Uhm... toż to dziwactwo niezłe jest.
Podejrzewam, że wiem... Wyczytał to w jakiejś publikacji o przygotowaniu do druku - wówczas taki zabieg jest stosowany i ma sensTaaa... tyle, ze nikt wczesniej o offsecie ni slowem nie wspominal. ;)
Tomasz Dudrak
26-10-2007, 11:49
Pomysł niestety nie jest mój, bo Dana Margulisa z książki "Professional Photoshop,
The Classic Guide to Color Correction"...
Hehe z tym cmykiem, to jakby przepis na uczesanie kota. Bierzesz kota, wycinasz mu klejnoty żeby się nie wiercił, czeszesz go a potem z powrotem przyszywasz jego własność. Niby kot z jajami, ale jednak kastrat ;)
Pomysł niestety nie jest mój, bo Dana Margulisa z książki "Professional Photoshop,
The Classic Guide to Color Correction"...Ktora wlasnie glownie o korekcji dla druku traktuje... :)
Hehe z tym cmykiem, to jakby przepis na uczesanie kota. Bierzesz kota, wycinasz mu klejnoty żeby się nie wiercił, czeszesz go a potem z powrotem przyszywasz jego własność. Niby kot z jajami, ale jednak kastrat ;)
ROTFL, oplułem monitor...
:mrgreen: No to mnie ubawiłeś:mrgreen:
żółto-czarny
26-10-2007, 13:30
Mnie zawsze najbardziej zaszumiony wydawał się R, B w drugiej kolejności.
O tym wyostrzaniu w CMYK można też było przeczytać w którymś numerze CHIPA-FOTO. Spróbowałem... i jak zobaczyłem, co się robi na moim monitorze z zieleniami, to bez wachania podziękowałem i przeszedłem na LAB :)
O tym wyostrzaniu w CMYK można też było przeczytać w którymś numerze CHIPA-FOTO. Spróbowałem... i jak zobaczyłem, co się robi na moim monitorze z zieleniami, to bez wachania podziękowałem i przeszedłem na LAB :)No nie dziwota, przeciez CMYK to farby i nigdy nie oddadza takich barw jak swiatlo (RGB).
bukowy dziad
26-10-2007, 16:18
to male podsumowanko: rzadko jest potrzeba wyostrzac poza RGB, jednak w tym trybie warto to robic na oddzielnej warstwie w trybie luminoscity (co niweluje czasem wystepujacy efekt kolorowych obwodek), lub od razu po wyostrzeniu zastosowac polecenie edycja>fade>luminoscity. w 90% przypadkow to spokojnie wystarcza. sa zdiecia, gdzie wyraznie lepiej spisuje sie wyostrzenie kanalu L w modelu lab - dosc atrakcyjne bo panowanie nad szumem jest jakby wieksze, a przenosiny miedzy rgb a labem, wbrew temu co niektorzy proboja wmowic uzywajac przy argumentacji sztucznie wygenerowanych gradietow normalnym zdieciom nie szkodza:)
ponoc raz na jakis czas w przyrodzie pojawiaja sie tez takie foty, ze mimo strat zwiazanych z przenosinami miedzy cmykiem i rgb, warto wyostrzyc slabsze kanaly w cmyku - nie wiem - nie widzialem - nie wypowiadam sie:)
a tak w ogole to z tym calym wyostrzaniem to tez bym tak strasznie nie przesadzal - zdiecie z przyzwoitego szkla - nawet gdy nie wyostrzalismy rawa - na odbitce jest wrecz szokujaco ostre w stosunku do tego co widzimy na monitorze:) (i wlasciwie jedynym typem zdiec, ktore zawsze wyostrzam to foty zmniejszane na potrzeby www lub wysiwetlania na monitorze - do druku sobie czasem odpuszczam).
a tak w ogole to z tym calym wyostrzaniem to tez bym tak strasznie nie przesadzal - zdiecie z przyzwoitego szkla - nawet gdy nie wyostrzalismy rawa - na odbitce jest wrecz szokujaco ostre w stosunku do tego co widzimy na monitorze:)
Bo lab sam wyostrza :D
Dlaczego nikt nie wspomniał o technice wyostrzania filtrem górnoprzepustowy? Na kopii warstwy obrazu stosujemy ten filtr z odpowiednim promieniem i zmieniamy tryb krycia na ostre światło. Stosuję ten filtr chyba częściej niż Unsharp mask, z efektów jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
Dlaczego nikt nie wspomniał o technice wyostrzania filtrem górnoprzepustowy?Bo wspominane bylo juz niejednokrotnie w innych watkach, poswiecionych technikom wyostrzania. Ile mozna to samo walkowac?
bukowy dziad
26-10-2007, 18:22
Bo wspominane bylo juz niejednokrotnie w innych watkach, poswiecionych technikom wyostrzania. Ile mozna to samo walkowac?
hihi - a ja myslalem, ze ludzie nabuzowani chodza w poniedzialek;) Marcin - luuuuz:)
hihi - a ja myslalem, ze ludzie nabuzowani chodza w poniedzialek;) Marcin - luuuuz:)Toz ja nie jestem nabuzowany (tylko troche wkur...y na wspolprace Intuosa z Shopem)! :D
bukowy dziad
26-10-2007, 18:56
tzn co?:) chyba nie powiesz, ze ta kultowa zabawka zle z shopem wspolpracuje?:) delirki lap dostales po jakims dobrym whiskaczu - przyznaj sie;)
tzn co?:) chyba nie powiesz, ze ta kultowa zabawka zle z shopem wspolpracuje?:) delirki lap dostales po jakims dobrym whiskaczu - przyznaj sie;)Nie. Na delirke znam lekarstwo -- kolejna szklanka. ;) Burn Tool przy exposure 1% podczas uzywania tabletu dziala z taka moca, jak przy 20-25% w przypadku uzywania myszy. A ze czesto uzywalem (pracujac myszka) exposure nawet ponizej 10%, to wiadomo, ze w tej sytuacji brakuje mi kurna skali. :( Nie pomaga beblanie w opcjach brusha, ani w sterach Wacoma. Najdziwniejsze jest to, ze problem tyczy sie jedynie wlasnie burn toola, z pominieciem dodge czy sponge (w nich jest ok).
bukowy dziad
26-10-2007, 21:58
uuu - a to wredna sprawa faktycznie. pozostaje mi tylko zyczyc w miare szybkiego i bezbolesnego rozwiazania problemu:)
PS Unsharp mask:
- Radius 0,4-0,6
- Amount 100-150%
- Treshold 0
(zmniejszanie do typowych rozmiarów na Forum - max 800x750).
0.4-0.6 to już trochę za dużo. Wychodzą obwódki. Na rozmiarach do 800 to ja robię nie więcej niż 0.3. I najlepiej na Labie.
Dlaczego nikt nie wspomniał o technice wyostrzania filtrem górnoprzepustowy? Na kopii warstwy obrazu stosujemy ten filtr z odpowiednim promieniem i zmieniamy tryb krycia na ostre światło. Stosuję ten filtr chyba częściej niż Unsharp mask, z efektów jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam
O ile się znam na polskiej nomenklaturze to chodzi o highpass, tak? Tylko że ja jestem trochę skonfudowany teraz tym trybem 'ostre światło'. Highpassowe ostrzenie robi się za pomocą trybu overlay, więc jeśli to oto chodzi to się zgadza. Ale jeśli przez 'ostre światło' rozumiesz 'vivid light', to jak się to zrobi na highpass to wychodzi przecież coś potwornego!
Highpass świetnie się też miesza z soft light. A jak się zrobi z pin light, to jakieś cuda się dzieją - twarz się nie ostrzy tylko same oczy. No serio - same oczy się ostrzą! :)
żółto-czarny
27-10-2007, 00:57
Zawsze czytałem o "ostrym świetle" jako o "hard light", zaś "overlay" to raczej "nakładka".
Idę spać bo mi się klawisze mylą. Dobranoc :-D
filtr gornoprzepustowy -> highpass
ostre światło -> hard light
miękkie światlo-> soft light
nakładka-> overlay
tyle w kwestii nomenklatury:) najczęsciej korzystam z highpass w trybie mieszania hard/soft light... z overlay do tej pory nie korzystalem. Metoda naprawdę godna polecenia:)