Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : inny kolor srubki???

leon28
06-01-2006, 16:47
witam wszystkich,

chcialbym kupic obiektyw uzywany i mam pytanie, m.in. na allegro zobaczylem, ze na niektorych zdjeciach obiektywow od strony tylnej soczewki 1 ze srubek rozni sie kolorem - jest ciemniejsza/czarna, pozostałe natomiast srebrne. czy to oznacza, ze obiektyw byl w serwisie i tak zostal, jako poserwisowy oznaczony, czy moze oznaczac, ze byl rozkrecany itp. czy tez moze ktos ma obiektyw nieserwisowany i ma wlasnie 1 ze srubek od strony tylnej soczewki ciemniejsza niz pozostale???

Valdek_Tychy
06-01-2006, 17:15
daj linka do tej aukcji co by zobaczyć tą śrubkę

leon28
06-01-2006, 17:55
daj linka do tej aukcji co by zobaczyć tą śrubkę

np. http://allegro.pl/show_item.php?item=79791142

lub np. http://allegro.pl/show_item.php?item=79136247

Valdek_Tychy
06-01-2006, 20:27
Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć co to może odznaczać,szczerze mowiąc spotykam się z tym pierwszy raz.Najlepiej będzie zadać pytanie sprzedającemu o inny kolor śruby.Co do servisu ... jeśli byl servisowany w autoryzowanym servisie to byl rozkręcany odpowiednimi narzędziami przez fachowca,bardziej obawiałbym się rozkręcania poza autoryzowanym servisem.Ale moim zdaniem inny kolor śruby nie świadczy o tym,że obiektyw był servisowany.Może ktoś inny na forum spotkał się z takim zjawiskiem

leon28
06-01-2006, 21:11
Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć co to może odznaczać,szczerze mowiąc spotykam się z tym pierwszy raz.Najlepiej będzie zadać pytanie sprzedającemu o inny kolor śruby.Co do servisu ... jeśli byl servisowany w autoryzowanym servisie to byl rozkręcany odpowiednimi narzędziami przez fachowca,bardziej obawiałbym się rozkręcania poza autoryzowanym servisem.Ale moim zdaniem inny kolor śruby nie świadczy o tym,że obiektyw był servisowany.Może ktoś inny na forum spotkał się z takim zjawiskiem

od sprzedajacego dowiedzialem sie, ze jest to pewien sposob plomba zabezpieczajaca obiektyw przed nieautoryzowanym otwieraniem, ile w tym prawdy nie wiem, ale zdjecia na allegro wydaja sie potwierdzac tylko, ze ewentualny problem nie dotyczy tylko tego jednego, interesujacego mnie obiektywu

szymony
06-01-2006, 21:33
od sprzedajacego dowiedzialem sie, ze jest to pewien sposob plomba zabezpieczajaca obiektyw przed nieautoryzowanym otwieraniem, ile w tym prawdy nie wiem, ale zdjecia na allegro wydaja sie potwierdzac tylko, ze ewentualny problem nie dotyczy tylko tego jednego, interesujacego mnie obiektywu

Czy to plomba to nie wiem. Wiem że moja 50 i 35 też tak mają. A 50 kupiłem funkel nówfkę nie śmiganą, więc teoria o składaku raczej odpada. Na czarnym faktycznie dosyć łatwo widać czy był wkrętak uzywany. Jednak trochę talentu modelarskiego i nikt nie potrafiłby tego udowodnić. :wink:

wasia
06-01-2006, 21:37
Ja w 50 mam tak od nowki , w 85 ,ktora kupilem na Allegro tez tak jest ... W 70-200 wszystkie srebrne...

meliszipak
06-01-2006, 23:00
W 35 też mam jedną śrubę czarną.

leon28
06-01-2006, 23:19
szymony,
Czy to plomba to nie wiem. Wiem że moja 50 i 35 też tak mają. A 50 kupiłem funkel nówfkę nie śmiganą, więc teoria o składaku raczej odpada. Na czarnym faktycznie dosyć łatwo widać czy był wkrętak uzywany. Jednak trochę talentu modelarskiego i nikt nie potrafiłby tego udowodnić

dzieki tobie i wszystkim pozostalym, troche mnie uspokoiliscie, troche jestem przewrazliwiony, ale w dzisiejszych czasach chyba takim trzeba byc

Władca Pixeli
07-01-2006, 04:16
Mam tak samo w 50/1.4 i w 20/2.8. W innych same srebrne.
Być może to zwykłe kłopoty zaopatrzeniowe :wink:

ALF
07-01-2006, 05:21
ale zwróć uwagę, że oprócz jedej ciemnej jest też jedna srebrna niekrzyżakowa, a płaska...w 80-200

szymony
07-01-2006, 08:57
ale zwróć uwagę, że oprócz jedej ciemnej jest też jedna srebrna niekrzyżakowa, a płaska...w 80-200
ALF nie rób jaj.

Robert_P
07-01-2006, 09:48
Ja w 80-220 DED też mam jedną black

jest też jedna srebrna niekrzyżakowa, a płaska...w 80-200

ta służy do podłaczamy linki i silniczka i zmieniamy przebieg puszki z 500 000 na 100 :mrgreen:

ps. oczywiście to żart nie praktykować !!!! :lol:

Valdek_Tychy
07-01-2006, 12:21

konstruktor przewidzial to,że odkręcający krzyżakiem połamie go na trzech pierwszych śrubach i nie odkręci tej ostatnie więc na wszelki wypadek umozliwił kręcenie płaskim :mrgreen:

lesheck
11-01-2006, 04:05
Z tego co zauwazylem, to czarna srubka jest tylko w obiktywach AF natomiast w Af-S (ewentualnie moze to byc podzial na D i G co chyba nawet bardziej prawd)jej brak. Mozliwe, ze trzyma ona jakac czesc silnika czy innej przeslony i jest to oznaczeni dla serwisanta, ze trzeba ja odkrecic jako pierwsza/ostatnia. Tak sobie gdybam