PDA

Zobacz pełną wersję : d70s - problem z instalacją sterownika

tomlasz
24-10-2007, 19:09
Witam,

nie mogę podpiąc mojego Nikona d70s do komputera.

Niby wszystko jest ok,
- aparat widzi komputer (pojawia się na wyświetlaczu symbol "PC")
- komputer widzi aparat (pojawia się na dole, że podłaczono D70)

ale potem wywala, że nie ma sterownika.
Instalowałem z płyty, która była przy aparacie, dodatkowo odinstalowałem wszystko i zainstalowałem sterowniki ściągnięte ze strony NIKONa i w "menadżerze sprzętu" pojawia się symbol "żółty trójkąt z wykrzyknikiem:.

Pytanie:
1. czy ktoś miał taki proble i sobie z nim poradził ? JAK
2. czy ktoś, nie miał, ale wie jak to zwlczyć, żeby nawiązać w końcu połaczenie i zrzucić zdjęcia ?

wielkie dzięki !

MYSZ
24-10-2007, 19:46
Sprawdź jeszcze ustawienie USB w aparacie, powinno być USB - Mass Storage, takie połączenie nie wymaga sterowników, podłączasz USB i komp widzi sprzęt jako dysk wymienny :)

tomlasz
24-10-2007, 20:03
Sprawdź jeszcze ustawienie USB w aparacie, powinno być USB - Mass Storage, takie połączenie nie wymaga sterowników, podłączasz USB i komp widzi sprzęt jako dysk wymienny :)

fajnie by było, gdyby tak było :)

ale niestety nie jest :(

widzi, ale ciągle pokazuje żółte kółko z wykrzyknikiem i nie komunikuje isę z aparatem

tomlasz
24-10-2007, 20:04
Sterowniki tego urządzenia nie są zainstalowane. (Kod 28)

Aby ponownie zainstalować sterowniki dla tego urządzenia, kliknij przycisk Zainstaluj ponownie sterownik.

tomlasz
24-10-2007, 20:05
kod ( 2 8 )

legionize
24-10-2007, 20:11
A jaki system na PC?? bo 98 o ile wiem nie widzi dyskow wymiennych bez drv.

tomlasz
24-10-2007, 20:33
A jaki system na PC?? bo 98 o ile wiem nie widzi dyskow wymiennych bez drv.

win Home XP

MYSZ
24-10-2007, 20:54
W moim przypadku podłączam D70S do kompa i widzę nowy dysk wymienny, zresztą bardziej praktyczne jest używanie zewnetrznego napędu do zgrywania zdjęć niż kabelek

legionize
24-10-2007, 21:04
Wywal drivery w trybie awaryjnym. reset. wrzuc od nowa.
Ale fakt XP powinien zobaczyc jako wymienny dysk
Jesli masz dostep do butowalnej plytki z linuxem np. ubuntu. odpal na niej i sprawdz czy linuch zobaczy. Moze cos z systemem sie porypalo