Zobacz pełną wersję : Capture One - jaki profil wyjściowy?
Witam!
Jak najlepiej ustawić wyjściowy profil kolorów w wywoływanych zdjęciach? sRGB, profil monitora czy profil aparatu.
Z tego co wyczytałem w helpie, profil aparatu najlepiej ustawiać gdy potem pracuje się jeszcze w PS żeby zminimalizować liczbę konwersji.
A jeśli tylko wywołuję i nie ruszam foty w PS?
Czy dobrze rozumuję, że do odbitek ma być sRGB a do oglądania na kompie lepiej ustawić profil monitora?
Jeśli było, to z góry przepraszam. Nie udało mi się znaleźć odpowiedzi za pomocą wyszukiwarki.
nikt?
ja :lol:
Jeżeli znasz się na rzeczy i potrafisz świadomie zarządzać barwą, oraz zdecydujesz się na obrabianie danych w 16 bitach, proponuję ProPhoto, lub w przypadku zastosowań poligraficznych - AdobeRGB
Jeśli nie - sRGB
Dziekuję.
Ale jaki jest sens możliwości ustawienia profilu monitora jako profilu wyjściowego? Przydaje się do czegoś?
Taka mała dygresja:
Na samym początku mojej bytności na forum mój mózg zakodował, że jesteś Czarnoryj. Myślałem: Boże co za gość taką ksywkę sobie wybrał. Ze dwa razy nawet Cię cytowałem i wpisałem "Czarnoryj". Potem musiałem edytować :-D
Dziekuję.
Ale jaki jest sens możliwości ustawienia profilu monitora jako profilu wyjściowego? Przydaje się do czegoś?
Taka mała dygresja:
Na samym początku mojej bytności na forum mój mózg zakodował, że jesteś Czarnoryj. Myślałem: Boże co za gość taką ksywkę sobie wybrał. Ze dwa razy nawet Cię cytowałem i wpisałem "Czarnoryj". Potem musiałem edytować :-D
Ustawienie profilu monitora jako profilu wyjściowego może się przydać tylko w jednej, totalnie abstrakcyjnej, sytuacji: jeżeli zadecydujemy, że absolutnie jednym-jedynym medium, na którym będziemy oglądali nasze zdjęcia będzie nasz jedyny - na wieki-wieków amen ten sam, o jakimś cudem niezmiennej charakterystyce - monitor.
Co się tyczy Czarnoryja - coś jest na rzeczy, paru osobom już się ta pomyłka zdarzała, dość to nawet ucieszne :lol: Był nawet taki wątek w cytatach czy humorze, niektórych wręcz szalenie to robawiło :D
Raz jeszcze dziękuję. :-)
Co się tyczy Czarnoryja - coś jest na rzeczy, paru osobom już się ta pomyłka zdarzała, dość to nawet ucieszne :lol: Był nawet taki wątek w cytatach czy humorze, niektórych wręcz szalenie to robawiło :D
I wcale się nie dziwię, że rozbawiło :-D