Zobacz pełną wersję : Tamron AF 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro
bardzo prosze o podzielenie się ze mną waszymi doświadczeniami z obiektywem:
Tamron AF 55-200 f/4-5.6 Di II LD Macro
w NIKONIE (u mnie w D70s)
bardzo dziękuję za Wasze opinie na jego temat !
stachmuszel
24-10-2007, 14:13
Oj chyba nie ten dział...
Mam tego tamrona wlasnie na d70s. Ciemny, jakosc wykonania nie powala, ale za ta cene (ja kupilem w fotojokerze za 300zl) i tak jest extra.
tutaj (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20167) jest cały wątek o tym obiektywie
Mam tego tamrona wlasnie na d70s. Ciemny, jakosc wykonania nie powala, ale za ta cene (ja kupilem w fotojokerze za 300zl) i tak jest extra.
od ładnych paru dni mam NOWE BODY d70s w domu.... trochę mnie pociagnęło po kieszeni ( 1.700 zł)
chciałem już coś kupic, żeby potestowac mój sprzęt, a budżet juz nie pozwala szaleć.
znalazłem tego TAMRONa w "przydomowym salonie fotojokera za 279 zł !
.... cena mi super odpowiada, choc nie jestem zwolennikiem kupowania TYLKO Z POWODU CENY.
jezeli mi powiecie, że jest kiepski, to go odpuszczę i moje BODy polezy jeszcze troche w domu,
jeżeli jest OK, to bym go dzisiaj wziął !
Ja jestem z tego Tamrona zadowolony, kupiłem go za okazyjne 255zł na allegro (2- miesięczny egzemplarz :???:) właściwie dla zapełnienia zakresu ogniskowych, ale chyba tak szybko się go nie pozbędę jak to początkowo planowałem. Generalnie to nie wiem czy znajdziesz coś lepszego w kategorii jakość/cena.
Dlaczego piszecie, że ten tamron ciemny? 5,6 to ma na 200mm, a zdecydowana większość zakresu to światło poniżej f5.Wg mnie jasność jest ok i konkurencyjne obiektywy do 1000zł wcale nie są jaśniejsze, lecz ciemniejsze.
Za te pieniądze jest spoko. I lepiej wykonany niż nikkor 18-70 3,5-4,5. W tamronie nic nie lata, a w kicie...brak słów.
Pozdrawiam
Ja bym powiedział, że jeśli chodzi o jasność to nie ma się czego wstydzić, światło f4.2 jeśli dobrze pamiętam trzyma aż do 135mm (sprawdzone empirycznie).
I lepiej wykonany niż nikkor 18-70 3,5-4,5. W tamronie nic nie lata, a w kicie...brak słów.
Chyba na jakiś podrobiony egzemplarz kita trafiłeś, bo to jest bardzo solidna konstrukcja...
wasilewk
26-10-2007, 19:16
od ładnych paru dni mam NOWE BODY d70s w domu.... trochę mnie pociagnęło po kieszeni ( 1.700 zł)
chciałem już coś kupic, żeby potestowac mój sprzęt, a budżet juz nie pozwala szaleć.
znalazłem tego TAMRONa w "przydomowym salonie fotojokera za 279 zł !
.... cena mi super odpowiada, choc nie jestem zwolennikiem kupowania TYLKO Z POWODU CENY.
jezeli mi powiecie, że jest kiepski, to go odpuszczę i moje BODy polezy jeszcze troche w domu,
jeżeli jest OK, to bym go dzisiaj wziął !
To zależy od egzemplarza tego obiektywu Tamrona. Pamiętaj, że nie wszystkie Tamrony
idealnie się podporządkowują Nikonowskiemu AF-owi.
Ja na Twoim miejscu kupiłbym 50-kę stałą, ze światłem 1.8 Nikona - bo i tak ją kiedyś kupisz,
jako że jest to podstawa dla każdego lustra Nikona. Potem bym czekał na okazję a nie kupował
"tego co jest" ale to, czego będę potrzebował. Chyba, ze lubisz handlować tandetą na Allegro...
Ja na Twoim miejscu kupiłbym 50-kę stałą, ze światłem 1.8 Nikona - bo i tak ją kiedyś kupisz, jako że jest to podstawa dla każdego lustra Nikona
ale pieprzysz glupoty za przeproszeniem.
Jak dla mnie to ta 50 nadaje sie tylko do okreslonych zastosowan zlwaszcza po podpieciu do cyfry.
Nie polecilbym tego szkla jako jedynego.
Ja mam lustro nikona i jakos tej 50 nie mam bo juz sprzedalem i co to znaczy wg Ciebie?
wasilewk
26-10-2007, 19:57
ale pieprzysz glupoty za przeproszeniem.
Jak dla mnie to ta 50 jest nadaje sie tylko do okreslonych zastosowan zlwaszcza po podpieciu do cyfry.
Nie polecilbym tego szkla jako jedynego.
Ja mam lustro nikona i jakos tej 50 nie mam bo juz sprzedalem i co to znaczy wg Ciebie?
Znaczy, że jesteś ewenementem, potwierdzającym regułę.
Oczywiście, że domyślnie założyłem, że :
1. Oczekujesz pomocy i rady.
2. Fotografią nie zajmujesz się zawodowo.
3. Każdą nieobelżywą radę przyjmiesz z wrodzoną skromnością.
Pomyliłem się.
EOT
PADI, oglądałem dokładnie 4 egzemplarze 18-70 i każdy miał większe lub mniejsze luzy. Obiektywy te nie są zbyt solidnie mechanicznie wykonane. Poczytaj wątki o 18-70.