Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] No to MTB dla odmiany

TRenciak
24-10-2007, 00:53
Z tej samej miejscówki .. tego samego dnia..
(na dole więcej fotek)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/TRphoto/photos/36tg.jpg)

lacha
24-10-2007, 08:47
no i to juz jest duzo lepsze :)
zdecydowane kolory, osba mocno wybijajaca sie z tla... takie bardziej Twoje zdjecia :)

fushiro
24-10-2007, 11:16
Dla mnie trochę za dużo pierwszego planu a jeżeli już, to foto wyglądałoby lepiej w bardzo wąskim/podłużnym kadrze Świetne światło na zawodniku. Co ma wspólnego Dual z MTB?

kobyll
24-10-2007, 11:44
Mam pytanie byćmoże bardzo lamerskie - mianowicie dlaczego w zdjęciach na rowerach, rolkach albo deskorolce główny bohater zazwyczaj zajmuje tak malutą cześć kadru? Zauważyłem taka prawidłowość na zdjęciach na naszym forum (innych nie przeglądałem). Wydaje mi się, że zdjęcie dużo by zyskało gdyby ustrzelić typa na większym zbliżeniu. Czy powodem jest konieczność używania szerokich kątów by osiągnąć zamierzony efekt?

theQ
24-10-2007, 12:38
Mam pytanie byćmoże bardzo lamerskie - mianowicie dlaczego w zdjęciach na rowerach, rolkach albo deskorolce główny bohater zazwyczaj zajmuje tak malutą cześć kadru? Zauważyłem taka prawidłowość na zdjęciach na naszym forum (innych nie przeglądałem). Wydaje mi się, że zdjęcie dużo by zyskało gdyby ustrzelić typa na większym zbliżeniu. Czy powodem jest konieczność używania szerokich kątów by osiągnąć zamierzony efekt?

nie wiem jak przy rowerach, ale przy desce/rolkach tak to jest juz "przyjete", ze kadrujemy cokolwiek szerzej aby pokazac kontekst zdjęcia czyli miejscowke po prostu

dla "osoby postronnej" raczej nie bedzie to mialo znaczenia bo i tak bedzie "łoooo ale leci", ale dla ludzi siedzących w temacie zupelnie inna "wartosc" ma np kickflip zrobiony z 3 a inna z 33 schodow
stad takie a nie inne kadrowanie - z tym ze oczywiscie wszystko zalezy od konkretnej sytuacji

zeby lepiej to zrozumiec znajdz sobie jakas fotke rolek/deski np w bravo czy innej prasie dla pan - tam dosc sporadycznie pokazuje sie cos wiecej niz skatera - to sa zupelnie inne zdjecia

a wracajac do meritum - lepiej, ciekawiej choc kolory mi osobiscie nie siadaja (jakies taki jakby chcialy a nie mogly) + podwojne logo jest zupelnie niepotrzebne

ale kadr zdecydowanie ciekawszy, choc moze by go przyciąć w kwadrat / wywalic troche dolu (np ta biala "kupe" na samym dole - rzuca sie w oczy) ?

kobyll
24-10-2007, 13:45
Odnajduje różnice pomiędzy kickflipen z 3 i 13 schodów ponieważ "za łebka" sam próbowałem swoich sił na desce i po całych dniach albo jeździłem, albo czytałem "gazetki branżowe" :) ewentualnie pociskałem w Tonego Hawka.

Nigdy natomiast nie zastanawiałem się nad fotografowaniem skatingu stąd moje pytanie.

Bjania
24-10-2007, 17:30
No, to zdecydowanie bardziej mi się podoba.

krzysztof jot
24-10-2007, 17:45
Dla mnie trochę za dużo pierwszego planu a jeżeli już, to foto wyglądałoby lepiej w bardzo wąskim/podłużnym kadrze Świetne światło na zawodniku. Co ma wspólnego Dual z MTB?

no moze to iz generalizujac jest to pewien składnik wchodzacy w rodzine imprez MTB, ale faktycznie po tytule spodziweałem sie czegos blizszego nazwie czyli typowego kolarstwa górskiego

Mam pytanie byćmoże bardzo lamerskie - mianowicie dlaczego w zdjęciach na rowerach, rolkach albo deskorolce główny bohater zazwyczaj zajmuje tak malutą cześć kadru? Zauważyłem taka prawidłowość na zdjęciach na naszym forum ...

no chłopaki tak sobie wymyslili ze muszą pokazać "skąd i do dokąd" ale ja znam troche niezłych zdjec ze zdecydowanie innymi ujeciami :) ale to powiezmy iż kazdy fotograf ma swoją maniere i robi co uważa - jeden pokazuje "coś" inny aspekty techniczno-instruktazowe w czym nasz kolega jest niezły, natomiast co do MTB - to ani ta fota z mtb niewiele ma wspólnego ani generalnie tak dalekich planów w mtb się nie robi - w MTB to pot, błoto czy wysiłek widać jak na dłoni, a jak chcesz coś na rowerach i bliżej - to kliknij w link pod podpisem :)

TRenciak
24-10-2007, 21:29
:confused: eee.. MTB Mountain Bike... czyli rower górski.. Tak crosówka jest Rowerem Górskim (MTB) .. tak i Downhillowy Full jest .. uwaga . Rowerem Górskim (w skrócie... ?? MTB ?)
MTB jest bardzo szerokim pojęciem ... ale to nie zmienia faktu .. że wciąz idealnie opisuje ten rodzaj roweru który przedstawiłem na zdjeciu.

aha.. i nie dual .. tylko Dirt! :)

No to jeszcze jedna z tej samej miejscówki!

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/TRphoto/photos/bfx.jpg)

theQ
25-10-2007, 00:54
nooooo :D

to jest to! :)

harb
25-10-2007, 08:00
dodana fota robi wrazenie

krzysztof jot
25-10-2007, 11:26
:confused: eee.. MTB Mountain Bike... czyli rower górski.. Tak crosówka jest Rowerem Górskim (MTB) .. tak i Downhillowy Full jest .. uwaga . Rowerem Górskim (w skrócie... ?? MTB ?)
MTB jest bardzo szerokim pojęciem ... ale to nie zmienia faktu .. że wciąz idealnie opisuje ten rodzaj roweru który przedstawiłem na zdjeciu.
aha.. i nie dual .. tylko Dirt! :)

wybacz stary ale pojecia jednak nie masz o tym co piszesz. To ze zawody dirt czy 4xcross są organizowane razem z innymi mtb jak XC to jeszcze nie oznacza ze rower jaki opisujesz opisujesz idealnie jako MTB. Poczytaj historie roweru mtb, poczytaj pare rozmów z Gary Fisherem (ojcem mtb :) ) weż pod uwagę która dyscyplina MTB jest dyscyplina olimpijską a która podworkowa, no i... przejedż tym tak dobrze opisanym "rowerem górskim" trase wyścigów MTB :) obawiam sie ze ci sie to nie uda, więc przyjmij do wiadomości że popełniasz bład opisując skaczącego platformiarza jako MTB.
I nie bede sie dalej o to kłucił, i słuchał twojej naciąganej argumentacji bo kiedy ja pisałem o MTB ty jeszcze miałeś rower z czterema kółkami :) sorry...

dodana fota robi wrazenie

lot gościa robi wrazenie, fota niestety musze to powiedzieć i zaznaczam bez złośliwości wywołanej dyskusją o mtb - jest taka sobie, w dobrym branzowym magazynie do umieszczenia w dziale fotografii czytelników "przyslij Twoje zdjecie" a nie na okładke.

TRenciak
25-10-2007, 11:50
Nie napisałem że to idealny rower MTB .. ja napisałem ze to po prostu rower MTB.
Nawet rower za 300 PLN kupiony w supermarkecie to rower MTB.
MTB to określenie zareserwowane dla rowerów z bieznikowanych oponach (standardowo 24 lub 26 cali) ze zmeinnymi trybami. (to nie ma znaczenia że Chłopaki od dirtu i streetu sobie je wyciągajo)
Porównujesz do dyscyplin olipmijskich.. (niezbyt trafnie bo to zadna wyrocznia) ale niech będzie. Czyż narty zjazdówki .. narty skoczków i narty biegowe nie różnią się konstrukcją itp ? Różnią jak cholera.. ale to wciąż N.A.R.T.Y.
Wiec sorki .. ale przestań się tu przechwalać kim to to nie byłeś .. co to nie robiłeś ... bo zły przykład dzieciakom dajesz!
Co zdatności do publikacji... to twoją metodą powiem .... moją fotkę opublikowali w "Ride BMX" największej i najbardziej znanej (dla masy ludzi elitarnej wrecz) wyczynowo rowerowej gazecie na calym bozym swiecie... przy której cokolwiek to w czym ty pisaleś .. jest lokalną gazetką podwórkową!

Więc panie kochany.. dorosły jest pan! i niech się pan zachwouje na poziomie!

shaolin
25-10-2007, 14:07
Nie wnikajac w szczegoly czym jest rower MTB ;) powiem tyle:
1. cialbym sporo dolu bo nieostra gorka w tej ilosci jest chyba przesada ;) 2. bluza to czerwona plama, a ten krzak zajmujacy pol kadru tez mi zbytnio nie lezy... przyznam ze wolalem Twoje starsze foty - te jakies takie... jak nie Twoje ;)

ekonet
25-10-2007, 14:12
No to jeszcze jedna z tej samej miejscówki!
Chyba przepaliłeś gościa lampą. I czerwony kolor aż się wylewa.
Skąd wytrzasnęliście określenie "miejscówka"? Kiedyś mówiło się "miejsce". A "miejscówka" to bilet na określone miejsce w pociągu...

Co zdatności do publikacji... to twoją metodą powiem .... moją fotkę opublikowali w "Ride BMX" największej i najbardziej znanej (dla masy ludzi elitarnej wrecz) wyczynowo rowerowej gazecie na calym bozym swiecie... przy której cokolwiek to w czym ty pisaleś .. jest lokalną gazetką podwórkową!
...upadliśmy na kolana...

TRenciak
25-10-2007, 14:47
Hehehehehe .. no własnie wiem.. ale to on zaczał mnie traktować jak jakiegos gnojka co to dostal aparat od papy na komunie.
I on Zaczał się przechwalać co to to nie on... no to odpowiedziałem w tym samym stylu.

krzysztof jot
25-10-2007, 20:26
Hehehehehe .. no własnie wiem.. ale to on zaczał mnie traktować jak jakiegos gnojka co to dostal aparat od papy na komunie.
I on Zaczał się przechwalać co to to nie on... no to odpowiedziałem w tym samym stylu.

po pierwsze - nie przechwalałem się, tylko napisałem że tematyka MTB niejako jest obca Tobie, a ja MTB zajmuje sie od lat, zawodowo i profesjonalnie i przedewszystkim nie na kanwie foto, ale i WIEDZY oraz ORGANIZACJI imprez mtb najwyzszej kategorii -i nie będę teraz sie chwalił gdzie i co bo wygladałoby to dość prymitywnie, ale zakładam ze 100% pewnością że w "profesjonalnym rowerowym świecie" moje nazwisko prędzej otworzy kilka drzwi niz Twoje.

po drugie - nadal nie wiesz co piszesz (o MTB :)
po trzecie ad Ride BMX - TĄ FOTOGRAFIE ?? no napewno nie, a rozmawiamy o tej
po czwarte - pojecia nie masz gdzie i dla kogo pisze , fotografuje, nagrywam i publikuje - a żyje z tego całkiem nieżle i to z całą rodziną, wiec gratuluje że Ci coś opublikowali, mnie to już aż tak nie podnieca, podnieca mnie bardziej wartość faktury.
po piate - to zdjecie mimo wszystko nadal jest kiepskie, i ...
i ... skonczmy juz bo TY masz swoj świat ja swój i są one zbyt odległe abysmy znaleźli wspólna platforme.

PS.
na zakonczenie tej dyskusji o wyzszosci mojego MTB nad Twoim MTB, sugeruje zagldnąc na strony Swiatowej Federacji Kolarskiej UCI i sprawdzić, że dział BMX i MTB to oddzielne działy i inne dyscypliny
http://62.50.72.82/home.asp
http://www.uci.ch/Templates/UCI/UCI5/layout.asp?MenuID=MTYxNw
a Mistrzostw Swiata MTB zawierają takie dyscypliny jak Cross-Country, 4cross czy Downhill a nawet Trial ale nie Street czy BMX - vide program Mistrzostw: http://www.uci.ch/Modules/BUILTIN/getObject.asp?MenuId=MTI1OTc&ObjTypeCode=FILE&type=FILE&id=MzI5MzQ&.

PS2
ale faktycznie w markecie za 300 zł mozna kupić "rower górski" spełniający wszelkie kryteria MTB i tu przyznaje ci racje, a chłopaki od dirtu nie wymontowują przekładni tylko kupuja juz takie rowery - wiesz? są takie juz gotowe :) np takie gówienko z jednym trybem za 1000 funtów:
http://www.highlandbikes.com/products.php?plid=m1b28s140p109
http://www.cyclestore.co.uk/productDetails.asp?productID=12448

TRenciak
25-10-2007, 23:12
Dobra .. juz ta dyskusja poszla w marty kąt.. nie klucmy sie.
Mi chodzi tylko o to ze nie zakladaj z góry ze jestem młody .. to sie nie znam i nie ma mo tym pojęcia i nie wiem o czym mowie.
Druga sprawa.. Ja mowie ze dirtowe rowery sa jednymi z wielu konstrukcji z rodziny MTB.
Teraz ty mylisz MTB z BMx-ami .. to są już dwie oddzielne sprawy..moze to cie zmyliło.
http://www.sincitybmxparts.com/store/images/wtp-beyond.jpg <-------------- to jest sensu stricte BMX .. coś co nie ma nic wspólnego z MTB.
http://www.bigboysports.de/mtbdual/nsbikes/07_ns_metropolis.jpg
http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/images/produkty/dirtbikes/NSbikes/core.jpg < --- to nie są rowery MTB ?? czemu niby ? Co sprawia ze nie zaliczaja sie one do MTB ? a na bardzo podobnych jezdza wlasnie te chlopaki
i czemu nagle trialowki mialy miec wiecej wspolnego z MTB niz Dirtowe ramki NS-a czy Duncona.?

Ty zajmujesz się cross country i ja nie smiem pouczac cie w tej dziedzinie... ale nie mozesz patrzec na to z takimi klapkami na oczach .. rowery sie rozwijaja.. i powstają nowe modyfikacje klasycznej ramy MTB.. które z czasem stają się oficjalnym podkategoriami tej ze rodziny.

ictus
25-10-2007, 23:45
a powiedz mi krzysztofie jaka masz pewnosc ze np rower z drugiej fotki nie ma potrojnie cieniowanej ramy z alu 7001 2 przerzutek, wysunietego wysoko siodla??? a to od ilu lat sie zajmujesz rowerami nie ma rzadnego znaczenie w przypadku kiedy po prostu piszesz glupoty dirt to mtb i kropka tak samo jak hasselblad to tak samo aparat jak nokia XXXX

krzysztof jot
26-10-2007, 00:23
dirt to mtb i kropka

no... tylko że dyskusja zaczeła sie od tego iż kolega nazwał nieco nieodpowiednio zamieszczone zdjecie, wiadomo ze foto pędzacego alpejczyka mozna zatytułowac "zima" al trafniej będzie "zjazd" i gdyby zamiast mtb pojawlo sie "a teraz dirt" nie dzielilibyśmy włosa na czworo - a w kwestii Twojej wypowiedzi, to wiesz wieksze i madrzejsze glowy siedzą i myslą co zrobic dalej z mnogościa rowerowych dyscyplin i konkurencji i jak je połaczyć i "pokatalogować" :) i w szerokim pojeciu dirt jest mtb - no bo nie kolarstwem szosowym ani rolkami :) , ale w potocznym słowniku stosuje sie jednak te bardziej sprecyzowane okreslenia jak dual, bmx itd a tych dymajacych z zacisnietymi zębami i w pocie czoła określa sie skrótem mtb, choc tak faktycznie dokładnie to XC - kolejne dyscyplina mtb.
Dziekuje za wielce naukową dyskusje godną przynajmniej forum pl.rec.rowery :) Szacunek dla wszystkich dyskutujacych.

TRenciak
26-10-2007, 01:16
Napisałem "a teraz MTB" ... bo w poprzednim poscie opublikowałem fotkę z tej samej miejscówki ..ale z trikiem wykonanym na rowerze typu BMX.

Proste!

ictus
26-10-2007, 01:37
a co do miejscowki to gdansk ???

TRenciak
26-10-2007, 10:01
Gdynia konkretniej...

gadas
26-10-2007, 10:05
Dużo ciekawsze od ostatniego Brawo :)

pietro
27-10-2007, 21:44
nie bede wdawal sie w rozmowy co jest mtb a co nie bo to dosc glupie ...
ale co do zdjeci to z 1 mozna by wyciac to biale z pierwszego planu i ludka pozatym jak dlamnei troche za mocno poswiecone ... a 2 wogole mi nie odpowiada ta czerwien taka przekontrastowiona ;D pozatym lampy ludzie

najt
30-10-2007, 00:44
zdjecia dobre. na 1 za dużo dołu, a na 2 ta bluza :)
MTB to rowery, a dirt to hopki prawie pionowe :) na dircie mozna skakać na rometach, beemiksach i mtb :) bmx to nie mtb a czy hard tail to juz nie mtb? :) dyskusja bez sensu myśle. na wikipediuszu mozna poczytać ;]