PDA

Zobacz pełną wersję : jakie sposoby stosujecie na poprawienie nieba w PS

Shooter
23-10-2007, 18:52
Swiatlo (za co go cenie) wstawia nam niezle foty w krajobrazie i chetnie dzieli sie swoimi doswiadczeniami z PS. Zastanawiam sie o co chodzi w tym co powiedzial przy jednym ze swoich zdjec: "Co do obróbki o której mówisz, to jak powiedziałem, celowo wyjeżdżam w kosmos. Bo czemu nie? Owa "tania" hdr-owatość jest zrobiona poprzez agresywne ściągnięcie krzywej w dół na obrazku gdzie maską jest kanał niebieski. Żadna tajemnica, spróbuj to samo. Daje dobre efekty. Zresztą sam do tego doszedłem, więc jest to niejako mój własny wynalazek."
Jak ktos moze wstawic jakies konkretniejsze instrukcje w tym temacie to bede wdzieczny. Najlepiej krok po kroku. A moze ktos zna lepsze sposoby do poprawy nieba w krajobrazie.

Pozdrawiam

swiatlo
23-10-2007, 19:24
No więc to co ja robię, to jest raczej dość logiczne. Przynajmniej tak mi się wydaje że jest logiczne.
Otóż wiadomo że bardzo często naświetlenie nieba na zdjęciach krajobrazowych jest zupełnie inne niż reszty. Dół wychodzi znakomicie naświetlony z całą gamą szczegółów, a niebo wychodzi wyprane i wyblakłe, chociaż w rzeczywistości było dobre.
Można oczywiście bawić się w Adamsowe strefy, ale niestety matryca nie ma takiego zakresu jak klisza czarno-biała. Poza tym mamy coś czego Adams nie miał - czyli Photoshop.
Najważniejsze to tak ustawić naświetlenie aby niebo miało wystarczająco informacji, może wyglądać wyprane i blade, ale w pikselach musi być wystarczająco szczegółów. Warunkiem koniecznym jest robienie w RAW.
Jak teraz ściągnąć niebo w dół? Bez ruszania drzew, liści, obiektów na tle nieba?
Nie jest to proste. Jak ściągniemy krzywą w dół, to wszystko idzie w dół. Możemy się bawić w ręczne maskowanie, na przykład na maskę nałożyć gradient. Będzie wtedy podobny efekt jak z filtrem GND. Ale jak mamy górę albo drzewo, to ta góra i to drzewo też będzie ściągnięte, co nie zawsze jest zamierzonym efektem.
Możemy też użyć maski za pomocą warstwy Threshold. Ale ta maska jest okropna. Krawędzie są ostre, granica pomiędzy niebem a resztą, na przykład liśćmi, nie jest nigdy tam gdzie powinna. Nawet jak zrobimy opcję piórka (feather) na masce, to i tak efekt będzie okropny.
Tak więc sprowadza się to do pytania jak wyizolować kolor niebieski w sposób płynny, naturalny, odpowiadający prawdziwej informacji w pikselach. Żeby przejście od nieba do liścia było po pierwsze tam gdzie powinno, a po drugie odbyło się w sposób płynny.
Spróbuj się zzoomować do poziomu pojedyńczych pikseli i zobacz granicę pomiędzy liściem a niebem. Nie jest ona nigdy ostra. Zawsze jest jakiś płynny bufor, naturalne przejście. Żadna sztuczna maska tego nie zrobi.
Jest jednak naturalna maska. Tą maską jest kanał niebieski. Jak to uczynić?
Moja metoda działa jednak w przypadku kiedy jest widoczna i zdefiniowana granica pomiędzy niebem a resztą. W przypadku kiedy cały obrazek ma wyraźny niebieski zafarb ta metoda nie będzie działać. Świetnie natomiast działa na obrazkach jesiennych, kiedy poza niebem reszta jest w odcieniach ciepłych.

1. Idź do Channels. Czyli tab zaraz obok Layers (warstwy).
2. Kliknij na kanał niebieski. Pamiętaj aby kliknąć na nazwę tego kanału, aby tylko ten kanał był widoczny. Jeżeli nie, to manualnie wyłącz wszystkie pozostałe.
3. Obrazek powinien się zrobić cz/b. Powinna być zdefiniowana granica pomiędzy niebem a resztą. Niebo powinno być jasne, reszta powinna być w ciemnej tonacji. Jeżeli tak jest, to możesz zastosować tą metodę.
4. Zrób Ctrl-click na ikonę kanału niebieskiego. Powinno to zrobić ci selekcję całego kanału.
5. Kliknij ponownie na kanał RGB. Powinno to z powrotem przywrócić kolory. Upewnij się że selekcja jest wciąż aktywna.
6. Wróć do Layers (Warstwy). Zrób New Adjustment Layer - Curves ( po polsku zdaje się Nowa Warstwa - Krzywe). Kliknij OK.
7. Zauważ że maską w tej warstwie jest nasz wyselekcjonowany kanał niebieski.
8. Zrób Alt-Click na maskę kanału. Cały kanał powinien się pokazać na głównym ekranie.
9. Czarnym pędzlem zamaluj te kawałki na dole i na obiektach których nie chcesz ruszyć. Czyli domy, twarze, pnie. Nie maluj na obiektach gdzie masz prześwit na niebo.
10. Ponownie kliknij Alt-click na maskę. Obrazek wróci do normalnego widoku.
11. Otwórz wreszcie krzywą. Powoli ją ściągaj na dół i obserwuj efekty. Obserwuj jak zmienia się niebo. Kiedy jesteś usatysfakcjonowany kliknij na OK.

Shooter
23-10-2007, 20:21
wielkie dzieki

Shooter
24-10-2007, 13:27
Na forum znalazlem jeszcze cos takiego :

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7638

Moze sie tez przydac. pozdro.

remek
26-10-2007, 16:33
Cześć,
Super dzięki za fajny opis jak to robisz.
Generalnie robię coś podobnego ale troszkę inaczej. Ja tworzę sobie zestaw kanałów ALFA (alpha channels). Czyli tworzę sobie kopię kanału (np. zielonego albo niebieskiego) i następnie go odpowiednio obrabiam (w panelu kanałów). Granice opracowuję inaczej. Mianowicie na kanale alfa maluję pędzelkiem o miękkiej końcówce ale w trybie Overlay. Wtedy mocy nabierają czarne (szare końcówki krzaków) a białe pozostaje białe. Później jak już masz zdefiniowane Alpha Channels to możesz dokonywać dowolnych selekcji poprzez Select/Load Selection wybieram dany kanał alfa. potęga tego sposobu polega na tym, że możesz sobie zdefiniować całą masę masek alfa, poza tym kanały alfa możesz dowolnie modyfikować używając wszystkich narzędzi PS'a.

Pozdrawiam
Remek

swiatlo
26-10-2007, 19:17
Cześć,
Super dzięki za fajny opis jak to robisz.
Generalnie robię coś podobnego ale troszkę inaczej. Ja tworzę sobie zestaw kanałów ALFA (alpha channels). Czyli tworzę sobie kopię kanału (np. zielonego albo niebieskiego) i następnie go odpowiednio obrabiam (w panelu kanałów). Granice opracowuję inaczej. Mianowicie na kanale alfa maluję pędzelkiem o miękkiej końcówce ale w trybie Overlay. Wtedy mocy nabierają czarne (szare końcówki krzaków) a białe pozostaje białe. Później jak już masz zdefiniowane Alpha Channels to możesz dokonywać dowolnych selekcji poprzez Select/Load Selection wybieram dany kanał alfa. potęga tego sposobu polega na tym, że możesz sobie zdefiniować całą masę masek alfa, poza tym kanały alfa możesz dowolnie modyfikować używając wszystkich narzędzi PS'a.

Wszystko jest dobre co prowadzi do kanału alfa gdzie niebo jest jasne a reszta ciemna i jedno z drugim się miesza w miękki i naturalny sposób.
Parę razy kanał niebieski mi nie pomagał bo dużo było zieleni i szarości, więc alfę zrobiłem przez odwrócenie anty-cyjanu, czyli połączenie yellow i magenta w trybie cmyk, oraz odwrócenie tego.
Czasami też można wziąść warstwę Solid Color w trybie Difference gdzie kolor jest wysamplowany z nieba. No i też to odwrócić..

JK
26-10-2007, 19:41
A nie lepiej zacząć całą zabawę od NXa? Soft Nikona robi to całkiem sprawnie i szybko. Wystarczy ustawić kilka punktów kontrolnych, poustawiać suwaczki i praktycznie jest po sprawie, ale ja się na niebie nie znam.

remek
26-10-2007, 20:29
Nie mam NX'a :( Czy ten soft jest na Mac OSX?

Światło. Masz dużo racji. Ja bardzo w swoim opisie uprościłem selekcję za pomocą kanałów alfa. Wielkorotnie trzeba zrobić kilka podejść itd by uzyskać odpowiedni efekt. Jeśli masz zdjęcie, które przyspożyło Tobie problemy chętnie spróbuję doknać odpowiedniej selekcji. Sam chętnie przekonam się czy dam radę. Podeślesz?

Pozdrawiam
Remek

swiatlo
26-10-2007, 20:40
Nie mam NX'a :( Czy ten soft jest na Mac OSX?

Światło. Masz dużo racji. Ja bardzo w swoim opisie uprościłem selekcję za pomocą kanałów alfa. Wielkorotnie trzeba zrobić kilka podejść itd by uzyskać odpowiedni efekt. Jeśli masz zdjęcie, które przyspożyło Tobie problemy chętnie spróbuję doknać odpowiedniej selekcji. Sam chętnie przekonam się czy dam radę. Podeślesz?

Pozdrawiam
Remek

Sporo problemu mi dostarczyło drugie zdjęcie Harba z tego wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39835

I tak naprawdę to wciąż jeszcze nie wiem jak to dobrze zrobić...
Zdaje się że największą separację nieba na tym obrazku zrobiłem przez Difference z kolorem nieba.
Harb, nie masz nic naprzeciwko że się bawimy Twoim obrazkiem?

P.S. Chociaż tutaj chyba najlepszą alfę można dostać przez zastosowanie zwykłej warstwy Gradient Map. No i jeszcze potem trzeba ręcznie zamalować ziemię...

swiatlo
26-10-2007, 20:51
Bo na tamtym obrazku liście u góry na alfie też muszą być zespolone z niebem. Bo nie można tam pociemnić tylko niebo a liście zostawiając jak są, bo nie wyjdzie to dobrze.
Tak więc jak się zrobi zwykły gradient nieba, albo po prostu się skopiuje sam obrazek do alfy, i jeszcze ręcznie zamaluje ziemię, to też jest dobrze.
Ale jak jest metoda, choćby w celach typowo szkoleniowych, aby jeszcze bardziej wyodrębnić liście w sposób płynny, to chętnie zobaczę.

swiatlo
26-10-2007, 21:02
Chyba mam. Na tym obrazku trzeba zrobić alfę ze zwykłego kanału niebieskiego, ale trzeba tylko potem tą alfę zblurować na jakieś 0.5.
I potem tą alfę trzeba przemienić na maskę Levels albo Curves i wtedy ściemnić...

trzecie oko
26-10-2007, 21:49
Chyba by mnie poskręcało, gdybym nie spróbował. Swiatlo daj wytyczne:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/190/dsc1350wyjscjpg3gi7rgo6.jpg)

swiatlo
26-10-2007, 21:55
Chyba by mnie poskręcało, gdybym nie spróbował. Swiatlo daj wytyczne:

Coś podobnego też otrzymałem. Jaką metodą ty zrobiłeś swoją maskę? No tak w skrócie? Ja swoją podałem w ostatnim poście.
Problem jest taki że ten obrazek jest bardzo wyostrzony na liściach, więc trudno o miękkie wkomponowanie maski nieba w liście.
Najlepszy efekt pewnie byłby jakby to robić na oryginale jeszcze przed wyostrzeniem. A tego nie mamy.

Wytyczne? Jakie wytyczne?

trzecie oko
26-10-2007, 21:58
Namieszałem wszystkiego we wszystkim, nie jestem w stanie nawet powtórzyć. Nic nie wyostrzałem, ta ostrość jest właśnie wynikiem moich dziwnych kombinacji. Spróbuję to poprawić.

swiatlo
26-10-2007, 22:00
Namieszałem wszystkiego we wszystkim, nie jestem w stanie nawet powtórzyć. Nic nie wyostrzałem, ta ostrość jest właśnie wynikiem moich dziwnych kombinacji. Spróbuję to poprawić.

Nie, nie, przez wyostrzenie rozumiałem że nasze operacje trzeba by zrobić przed wyostrzeniem Harba.

trzecie oko
26-10-2007, 22:17
Jest chociaż ciut lepiej?

źródło (http://img222.imageshack.us/img222/5350/dsc1350wyjscjpg3gi7rej2.jpg)

remek
26-10-2007, 22:29
Cześć,
Nie będzie łatwo ale spróbuję zdefiniować odpowiednie maski. Dopiero po weekendzie.

Pozdrawiam
Remek

remek
26-10-2007, 22:33
Ale jak jest metoda, choćby w celach typowo szkoleniowych, aby jeszcze bardziej wyodrębnić liście w sposób płynny, to chętnie zobaczę.

Spróbuję. Metodą definiowania kanałów alfa udawało się nawet wydrębniać włosy :) ale tam trzeba było na prawdę sporo się napracować.

Pozdrawiam
Remek

swiatlo
26-10-2007, 22:40
Jest chociaż ciut lepiej?

No teraz jest oczywiście lepiej, bo nie ma tych ostrych nienaturalnych krawędzi. Jednak tych krawędzi w sposób automatyczny w tym przypadku nie da się uniknąć. To znaczy ja trochę ich uniknąłem blurując nieznacznie maskę. Ale i tak trzeba potem ręcznie poprawiać.
Ja poprawiam takie ostre krawędzie za pomocą stempelka w modzie Darken wysamplowanym na jaśniejszej stronie krawędzi.
W ogóle jest cała teoria na ten temat.
Otóż bierze się to stąd że algorytm ostrzenia USM robi dołki w krzywej łączącej dwie krawędzie. Te dołki widać jako takie 'halo' dookoła ciemniejszych krawędzi. Czyli takie jaśniejsze obwódki.
Mogą one być nieznaczne i mało widoczne, ale jak się po nich potem przejedzie krzywą w celu przyciemnienia, jak my tutaj to robimy, to te dołki się przez to multiplikuje i się przez to je wyolbrzymia. Wtedy wychodzą na widok i bardzo przeszkadzają.
Dlatego jest to ważne aby takie operacje przyciemniania nieba robić przed ostrzeniem obrazka.
My niestety w tym przypadku tego nie mogliśmy zrobić bo Harb dał nam (to znaczy sami sobie go zabraliśmy :)) obrazek już wyostrzony, i to dość agresywnie.

Metodą definiowania kanałów alfa udawało się nawet wydrębniać włosy :smile: ale tam trzeba było na prawdę sporo się napracować.

A tego to się chętnie nauczę, bo wyodrębnianie włosów to wyższa szkoła jazdy. I bardzo, bardzo użyteczna..

trzecie oko
26-10-2007, 23:05
a tak lepiej, czy raczej to samo?

źródło (http://img113.imageshack.us/img113/9273/dsc1350wyjscjpg3gi7r2mq1.jpg)

swiatlo
26-10-2007, 23:08
a tak lepiej, czy raczej to samo?

Hehe, na mój gust to żeś przyfioletował za bardzo. Ale to nie oto chodzi, chodzi o to aby niebo się gładko mieszało z resztą, fioletowe czy bordowe. I wydaje mi się że u Ciebie miesza się dobrze, czyli maska działa... :)

trzecie oko
26-10-2007, 23:11
Kolor nieba nie grał tutaj roli, nawet się nad nim nie zastanawiałem. Drążyłem właśnie owo wtapianie.

Czornyj
27-10-2007, 00:33
tylko maska, proste jak budowa cepa:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/niebko.jpg)

trza zrobić maskę z kanału B, a potem wywalić z niej z grubsza wszystko poza niebem. Potem rzucamy "niebo" na miejsce, zakładamy na nie maseczkę, a zmieniając pkt czerni i bieli w levels dopasowujemy ją tak, by gałęzie wyglądały naturalnie. Na koniec zmieniamy mieszanie warstwy na Multipy. 1.45 sekund roboty.

swiatlo
27-10-2007, 00:50
tylko maska, proste jak budowa cepa:

Kanał Blue rzeczywiście w tym przypadku najlepiej izoluje niebo, tylko że my się bawiliśmy istniejącym niebem, a nie wstawialiśmy nowe...
Cała idea dyskusji polegała na znalezieniu maski o możliwie najmiększym przejściu z nieba do liści.
Tak z ciekawości - czy możesz rzucić tutaj samą maskę?

Czornyj
27-10-2007, 00:53
Precyzja Maski nie ma aż takiego znaczenia, włącz mieszanie warstwy z "niebem" na multiply to sam zobaczysz

swiatlo
27-10-2007, 00:56
Precyzja Maski nie ma aż takiego znaczenia, włącz mieszanie warstwy z "niebem" na multiply to sam zobaczysz

Wiem, próbowałem Multiply przedtem i dawało to dobre efekty. Lepsze niż Normal. Tylko że jeśli pracujemy z istniejącym niebem to w wyniku ostrzenia ma ono obwódki dookoła ciemnych krawędzi, więc Multiply jeszcze pogarszało ten efekt. Z istniejącym niebem te obwódki musiały być skasowane tylko ręcznie.

swiatlo
27-10-2007, 01:01
Wow, ale ten Twój trick z bielą/czernią w Levels aby dopasować nowe niebo do reszty to mi się podoba! Nie wiedziałem tego przedtem. Świetna nauka!
Tylko że trzeba pamiętać aby to Levels działało tylko na warstwę nowego nieba, a nie na całość.

swiatlo
27-10-2007, 01:08
Czyli podsumowywująć to wygląda to tak:

http://www.themarts.com/galeria/niebo_work.jpg

Gdzie maską na Color Fill jest kanał niebieski.

harb
27-10-2007, 08:25
witam wszystkich uczestnikow "warsztatow graficznych" nie moglem byc wczoraj na necie ,oczywiscie ze nie mam nic przeciwko pomocy w doprowadzeniu tej fotki do wlasciwego wygladu ,Swiatlo cieszę sie ze w sposob bardzo obrazowy przedstawiles metodę obrobki nieba,wszystkim pozostalym uczestnikom dyskusji dziękuje serdecznie ,podano kilka linkow -sądzę że nie tylko ja będę się z nich uczył ,bo przybyło na forum wielu nowych koleżanek i kolegów -pozdrawiam wszystkich serdecznie

borregaard
27-10-2007, 08:39
Jak na tyle zachodu ,to blado....:wink:
A czasmi robicie jeszcze "normalne" zdjęcia..? :-D
Pzdr
Andrzej

remek
27-10-2007, 17:53
Cześć,
Czornj, przynaję Twoja metoda jest prosta i skuteczna jak nie wiem co. Dzięki! Ja robiłem zawsze inaczej. Tworzyłem osobny kanał. Później ten kanał traktowałem Levels (robiłem większe kontrasty na tym kanale - czarniejsze robiło się czarniejsze a białe bielsze + modyfikowałem też gamma by detale zrobiły się grubsze), później malowałem pędzelkiem z miękką końcówką detale (cienie) czarnym kolorem w trypie pędzla Overlay (krycie 50%). Światła by mieć czystą maskę malowałem białym pędzlem Overlay na 100%. Tak uzyskiwałem dobrą maskę detali. Później ją nakładałem i podmieniałem niebo ale nie stosowałem póżniej mieszania warstw na Multiply i nie stosowałem dodatkowego Leves. Dzięki bo Twój trick jest zdecydowanie łatwiejszy niż mój.

Poniżej efekt mojej metody - wrzuciłem niebo, które miałem pod ręką.

źródło (http://jerkbait.pl/users/remek/nikon/remek_niebo.jpg)

Pozdrawiam
Remek

Czornyj
27-10-2007, 18:11
Wiem, próbowałem Multiply przedtem i dawało to dobre efekty. Lepsze niż Normal. Tylko że jeśli pracujemy z istniejącym niebem to w wyniku ostrzenia ma ono obwódki dookoła ciemnych krawędzi, więc Multiply jeszcze pogarszało ten efekt. Z istniejącym niebem te obwódki musiały być skasowane tylko ręcznie.

Jeśli niebo jest wcześniej przeostrzone, to jest to błąd w sztuce. Można kombinować w ten sposób, by włączyć zaznaczenie maski, puścić po rancie cieniutką ramkę zaznaczeniową na 2-3px i potem rozblurować halo powstałe z przeostrzenia na krawędzi.

Nawet najprecyzyjniejsza maska nie będzie dość precyzyjna, bo kształty mają różne barwy i ostrość, trzebaby to dopasowywać ręcznie co przypadku takim jak ten - trwałoby do końca świata. Dlatego stosuję numer z "trappingiem" - włączam mieszanie warstwy na Multiply. wprawdzie lekko ściemnia zahaczane krawędzie, ale nie ma najmniejszych szans by to zobaczyć (nawet jeśli - kwestia lekkiego miejscowego retuszu maski) a nie tracimy drobnych detali gałązek i chabaziów i zachowujemy miękkie przejście, bez narażania się na białe cienie wokół łączenia (które często wychodzą przy zmiękczaniu brzegu maski).

harb
27-10-2007, 22:34
rozumiem ze jest wam ciezko zrobic to niebo po wyostrzeniu tego zdjecia ,z wersii tutaj przedstawionych ,najbardziej odpowiada mnie fotka ostatnia Trzeciego Oka

źródło (http://img148.imageshack.us/img148/7555/dsc1350wyjscjpg3gi7r2mqbw4.jpg)

poniewaz pamietam subtelnosc koloru z tamtego poranka ,aczkolwiek cale te warsztaty i wasze "instrukcje " sa bardzo wartosciowe -pozdrawiam Janusz

ps.Czornyj czy tych postow nie mozna przeniesc do glownego watku ,poniewaz w chwili obecnej jest jak gdyby watek w watku -i wiele cennych rad dla innych forumowiczow jest niewidocznych

imbra
02-11-2007, 13:20
Yyy, jako że nie mam PS-a, to spróbuję to zastosować w GIMPie :)
Ciekawe, czy mi się to uda i z jakim efektem... Pewnie sposoby klikania będą inne, ale może "intuicyjnie" zrobię tak, by dobrze wyszło? :-D
Pozdrawiam :)

eRJot
29-11-2007, 12:12
...potem rzucamy "niebo" na miejsce, zakładamy na nie maseczkę, a zmieniając pkt czerni i bieli w levels...
tego kawałka nie zrozumiałem. "niebo na miejsce" i maska na nie jest na powielonej warstwie tła, czy na warstwie korekcyjnej Levels?