Zobacz pełną wersję : Pytanie o d 70 i soft do niego
Witam.
Pierwsze pytanie mam odnosnie softu polskiego do D70. Wiem ze robi to kilka osob na forum. Czy ktos moze mi to zrobic w Krakowie ?? I czym roznia sie te 2 wersje softow ???
Chcialem tez zapytac o kilka funkcji d70.
do czego sluzy przelacznik pod kursorem - kropeczka lub L do wyboru.
do czego sluzy przycisk BKT - nia mam polskiej istrukcji narazie ....
Aprat mam od dzisiaj - przesiadlem sie z d 40.
Pozdrawiamm
kronos28
23-10-2007, 18:23
Chcialem tez zapytac o kilka funkcji d70.
do czego sluzy przelacznik pod kursorem - kropeczka lub L do wyboru.
do blokowania możliwości zmiany aktywnych pól AF jak masz na wybieraniu ręcznym
do czego sluzy przycisk BKT - nia mam polskiej istrukcji narazie ....
przycisk bracketingu - wciskasz i ustawiasz jednym kółkiem kolejność a drugim skok o ile EV.
tak na marginesie
A jest polski soft do D70? Pirwsze słysze...
GrzegorzPPP
23-10-2007, 18:23
kropeczka lub L służy do blokowania pola AF
BKT bracketing - dokładnie tu http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/slownik.php?wybranaLitera=B&id=40
jest polski soft - i dwie jego wersje - poszukaj na forum gdzies o tym pisza...
Ponoc tylo do d 70 - d70s juz nie .
Dzieki za odpowiedzi, aczkolwiek z tymm blokowaniem pol af to cos nie tak... nie blokuje mi - ale jeszcze sie pobawie...
pozdrawiam.
kronos28
23-10-2007, 19:30
Dzieki za odpowiedzi, aczkolwiek z tymm blokowaniem pol af to cos nie tak... nie blokuje mi - ale jeszcze sie pobawie...
pozdrawiam.
ustawiasz na manualne wybieranie aktywnego pola AF i masz możliwość przestawiana aktywnego pola AF wybierakiem - przestawiasz suwak w pozycję L i nie możesz zmieniać pól wybierakiem.
david555
23-10-2007, 19:35
jest polski soft - i dwie jego wersje - poszukaj na forum gdzies o tym pisza...
Kurcze, zadziwiasz mnie. Jak to gdzieś? Wystarczy pójść o piętro wyżej i masz w podpiętych. Odrobinka spostrzegawczości fotoamatorowi nie zaszkodziłaby.;)
Prosze tutaj: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=29581&highlight=soft+d70
Prosze jeszcze o porade... Kupilem ta d70 uzywana - nie wiem czemu ale robi mi jakies ciemne zdjecia ??? Jak porownam do d 40 to te z d 40 sa poprostu piekne - a z d 70 jakies takie ciemne - kolory ziemiste, niedoswietlone jakby balans bieli byl nieustawiony - a robie na auto - czy cos nie tak z aparatem ??? czy to urok d 70 - niech sie ktos wypowie prosze...
Pozdrawiam.
copywriter2000
23-10-2007, 22:01
Proszę! KOLEJNY fotoamator co niedowidzi.... Ciemne zdjęcia? Czyżby watek z ciemnymi zdjeciami z D80 zaatakował i D70?;] No niezłe jaja...
tak sie sklada kolego za mam w rekach 2 aparaty z kitowymi obiektywami. D 40 i widze co wychodzi z niego - piekna kolorystyka i wszystko jasne - i d 70 - ciemniejsze zdjecia i ziemiste kolory - biala sciana jest zilono nibieska - a z d 40 bielutka - i to mnie martwi.
wodstock
23-10-2007, 23:34
1. D70 nie ma zbyt inteligentnego balansu bieli - baw się w ręczne dobieranie, lub najlepiej cykaj w RAW
2. Pobaw się ustawieniami aparatu to kolorystykę też powinieneś uzyskać lepszą, lub najlepiej cykaj w RAW
3. D70 troszkę nie doświetla, dobrze się tu sprawdza stałe ustawienie kompensacji na +0,3 EV, lub cykaj w RAW łatwiej skorygujesz wtedy niedoświetlenia
4. Jak chcesz się czegoś więcej nauczyć - to nie rób zdjęć na auto tylko na jakimś priorytecie A, S lub przynajmniej na P.
5. Podsumowując RAW i tryb manualny lub priorytety. Niestety D40 jest bardziej przystosowany do początkujących niż D70.
Witam.
Pierwsze pytanie mam odnosnie softu polskiego do D70. Wiem ze robi to kilka osob na forum. Czy ktos moze mi to zrobic w Krakowie ??
Spytaj "Czornyj'a" czy jest skłony zrobić Ci upgrade. Jeżeli tak, to ja mu udostępnię pliki.
I czym roznia sie te 2 wersje softow ???
Tym co orginały. To są tłumaczenia wersji 1.x i 2.x
Piszecie aby nie robic na auto - wiec opisze inna sytuacje. Wczoraj wieczorem - pokoj - zapalone swiatlo - espozycja - biurko i czesc bialej sciany - ustawienie manual
czas 1/10 przyslona 4
robie zdjecie d 40 bez lampy - ciemne, wlaczam lampe - totalnie przepalone
robie d 70 bez lamby - ciemne ( ciemniejsze niz d 40 ) dopalam lampa - troche jesniejsze - nadal jednak nienadajace sie do niczego - zaznaczam ze lampa blyska porzadnie - tylko jakby aparat tego nie umial wykorzystac....
Ustaw tryb na A i zrób test w dzień na dworze. Sprawdź czy nie masz ustawione kompensacji ekspozycji na minus. Nie używaj balansu bieli w auto - jest niepewny mocno. Tryb kolorów ustaw jako srgbIIIa. I na koniec zdobądź instrukcję. Na pewno wiele wyjaśni.
Nie używaj balansu bieli w auto - jest niepewny mocno..
Dzeki za rozjasnienie kilku spraw - rozmawialem tez z kolega co uzywal d70 - ponoc one lubia niedoswietlac...
O co chodzi z tym balansem bieli - przeciez w trybie auto nie mam chyba w to ingerencji ???
cypherdid
24-10-2007, 11:15
lubią niedoświetlać..a ja się pytam co w tym złego?? jak się nauczysz dobierać parametry i wyczujesz światło to zdjęcia będziesz miał takie jakie sobie zażyczysz..
niedoświetlanko o -0.3EV uważam za plus, to jest tak jak ze slajdami..powinno się je niedoświetlać o 0.3EV..
jak zrobisz RAW i nauczysz <może już umiesz> się je edytować to zobaczysz jak świetny to aparat..o niebo lepszy od D40
No to jeszcze jaśniej się postaram. Nie ustawiaj balansu bieli na auto, tylko odpowiednio do warunków ustawiaj słoneczko, cień itd. przyciskiem WB z tyłu i kółkiem. A przede wszystkim jak pisałem przeczytaj instrukcję.
Witam .
A czy w lubuskim , okolice Gorzowa ktos moze wgrac polski soft ? , byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
david555
24-10-2007, 17:58
szymony, powiem Ci, że nie za bardzo rozumiem ideę chomikowania tego firmware. Nie lepiej przywiesić go w jakimś stosownym do tego miejscu? Jak złamano prawa autorskie, to co to za różnica, czy jest opublikowany w dyskretny sposób;), czy potajemnie wgrywany w konspiracji.:)
a jakiś rok temu jak chciałem wgrać (i wgrałem) do swojego D70 polski soft to bez problemu ktoś przesłał mi go na maila. Sam proces wgrywania nie sprawia żadnych problemów...
To moze i mi przesłałbyś go .... na maila :lol: ???
takt-może to głupie pytanie i nie obraź się,ale czy oglądasz zdjęcia z D70 i D40 na wbudowanych monitorkach?Pytam się bo mam porównanie z D50 i D70 i róźnica jest tak kolosalna,że idzie zgłupieć.
Witam, jestem bardzo świeżutki na forum i wybaczcie jeżeli coś palnę :-)
Chciałbym się zapytać czy można wgrać polski soft do mojej puszki gdzieś w okolicach Warszawy ??
Niestety osoby wymienione na forum nie mieszkają w mojej okolicy - najbliżej mam do Łodzi ale nie wiem czy czas na to pozwoli
D.S.
szymony, powiem Ci, że nie za bardzo rozumiem ideę chomikowania tego firmware. Nie lepiej przywiesić go w jakimś stosownym do tego miejscu? Jak złamano prawa autorskie, to co to za różnica, czy jest opublikowany w dyskretny sposób;), czy potajemnie wgrywany w konspiracji.:)
Po pierwsze primo, to nie mój pomysł, ja tylko staram się stosować do zasad.
Po drugie primo, to z tego co wiem, to chomikowane jest, między innym po to by jakiś "cfaniak" nie próbował na tym zarobić. Soft jest za free, ale trzeba za nim pobiegać. "Taki lajf"
david555
28-10-2007, 12:29
Po pierwsze primo, to nie mój pomysł, ja tylko staram się stosować do zasad.
Po drugie primo, to z tego co wiem, to chomikowane jest, między innym po to by jakiś "cfaniak" nie próbował na tym zarobić. Soft jest za free, ale trzeba za nim pobiegać. "Taki lajf"
Jest na to sposób. Pakujemy np. WinRarem, hasłujemy np. 20 znakowym hasełkiem i dzielimy się tylko hasełkiem, to dużo prostsze rozwiązanie i oszczędza czas zainteresowanych, zarówno pomocą, jak i tych zainteresowanych tym tłumaczonym firmware.
Jest na to sposób. Pakujemy np. WinRarem, hasłujemy np. 20 znakowym hasełkiem i dzielimy się tylko hasełkiem, to dużo prostsze rozwiązanie i oszczędza czas zainteresowanych, zarówno pomocą, jak i tych zainteresowanych tym tłumaczonym firmware.
a dasz głowę za wszystkich forumowiczów? Jak ten soft dostanie w ten sposób kilkadziesiat osób, to juz sie nie dojdzie od okogo wyszedł dalej.
Zaintersowanie wgrywaniem nie jest duże. Ja to zrobiłem do teraz 2 razy.
david555
28-10-2007, 13:41
a dasz głowę za wszystkich forumowiczów? Jak ten soft dostanie w ten sposób kilkadziesiat osób, to juz sie nie dojdzie od okogo wyszedł dalej.
Zaintersowanie wgrywaniem nie jest duże. Ja to zrobiłem do teraz 2 razy.
Jacku, skoro nie jest duże, to w czym problem. Tym bardziej powinien być public. Jeśli ktoś nabywa D70 i poszukuje polskiego firmware, to co robi? Wpisuje w wyszukiwarkę hasełko: soft do d70 i trafia tutaj. Jeśli jest zainteresowany tym tematem, zwraca się do jednego z wymienionych kolegów. Skoro jednak zainteresowanie tematem jest znikome, to skąd pomysł, że jacyś tajemniczy rabusie, czyhają na to oprogramowanie i obmyślają plany, jak wejść w jego posiadanie. Raczej dość spiskowa teoria. Hasło zupełnie by wystarczyło, chyba, że chodzi o zupełnie inne względy.;)
chyba, że chodzi o zupełnie inne względy.;)
także i o te inne ;-)
blueblood
28-10-2007, 14:10
Witam
Gdyby soft ten byl latwiej dostepny to by bylo bardzo dobre rozwiazanie dla tych co mieszkaja daleko czy tak jak ja pooza granicami kraju ,wczoraj nawet poprosilem jednego z posiadaczy tego softu czy by mogl mi go udostepnic ,jednak prozba moja pozostala bez odpowiedzi,moze ten ktos poprostu jeszcze niesprawdzil PM.
Mam pytanie czy jest szansa ze ktorys z panow dysponujacy tym softem udostepni mi go , mozna by nawet dopisac mnie do tej listy ludzi ktorzy go posiadaja.
EDit wlasnie dostalem odpowiedz szkoda tylko ze negatywna :(
david555
28-10-2007, 14:20
blueblood, sprawa jest dość kontrowersyjna i raczej mało zrozumiała. Pewnie, że ingerencja w czyjąś pracę narusza prawa autorskie, ale skoro już się stało i jest i tak udostępniane, to nie rozumiem w czym problem. Twórca tego oprogramowania i tak w razie wątpliwości prawnych trafi dokładnie do tego działu i na to FORUM.
ingerencja w czyjąś pracę narusza prawa autorskie, ...
niekoniecznie. Można, ale na swój użytek.
zamykam wątek, bo rostrzasanie tego zagadnienia nic nie da.