Zobacz pełną wersję : jakie ustawienia w menu optymalizacja zdjęcia (D40)
pawel777
23-10-2007, 00:27
witam serdecznie,
zastanawiam się jak najczęściej fotografujecie tzn przy jakim ustawieniu OPTYMALIZACJI ZDJĘCIA (normalne, żywe, portretowe...).
ja na razie pstrykam przy opcji zdjęć "żywe" i w wielu przypadkach podbite kolorki mi pasują. ale nie do końca już jestem happy przy robieniu np portrecików...
może powinienem zawsze focić na "normalu" a jak coś to później ewentualnie lekko korygować kolorki na kompie...
będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi
pozdrawiam
david555
23-10-2007, 00:49
Wal NEF-y a profil wybierzesz później. Ja tam ustawiam i tak w puszce zazwyczaj profil aRGB i Tobie też polecam.
pawel777
23-10-2007, 01:16
znalazłem (adobe)RGB... czy o to chodzi?
david555
23-10-2007, 14:26
znalazłem (adobe)RGB... czy o to chodzi?
TAK.
daj sobie spokoj z aRGB- w labie i tak przekonwertuja do srgb... A będziesz sobie robił podwójną robotę w domu (raw->argb->srgb) mz szkoda zachodu i marnowania czasu... tymbardziej ze przy obróbce rawa masz dużą kontrolę nad kolorem, kontrastem etc
Nie warto uszczesliwiac sie na sile, bo się zniechęcisz:)
EDIT:
Wal NEF-y a profil wybierzesz później. Ja tam ustawiam i tak w puszce zazwyczaj profil aRGB i Tobie też polecam.
a po co? przeciez jak robisz w nef to chyba nie ma to znaczenia co wybierzesz w puszcze- docelowy profil ustawia się w wywolywaczu nef'a
david555
23-10-2007, 14:48
EDIT:
a po co? przeciez jak robisz w nef to chyba nie ma to znaczenia co wybierzesz w puszcze- docelowy profil ustawia się w wywolywaczu nef'a
Dla mnie ma za zadanie pokazać mi na wyświetlaczu aparatu wstępną jakość kolorystyki zdjęcia. Do oceny jest potrzebne, przyjacielu, do oceny.;) Nie zniechęcaj kolegi do tej zabawy, niech sam zobaczy, czy mu się to spodoba.
pawel777
23-10-2007, 15:47
super. dzięki wielkie.
pozdrawiam
pawel777
23-10-2007, 16:14
przepraszam jeszcze jedno.
do tej pory bawiłem się corel photo paint... ale on tego nie widzi..
jaki program powinienem sobie załatwić i przyswoić?
david555
23-10-2007, 16:15
przepraszam jeszcze jedno.
do tej pory bawiłem się corel photo paint... ale on tego nie widzi..
jaki program powinienem sobie załatwić i przyswoić?
Nikon Capture NX.
UFRaw darmowy,szybki i spoko.