PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Tybet, cz 1: Himalaje - Makalu od polnocy

ArtX
22-10-2007, 16:52
Witam wszystkich ponownie po krotkiej przerwie : )

Bez zbednego gadania od razu rzucam cos na ruszt: w tym (zajawkowym) odcinku Makalu podczas wschodu slonca, widziany od swojej polnocnej strony. Przepiekna sciana, ktora mialem okazje podziwiac podczas treku pod polnocno-wschodni base-camp pod Everestem. Dla ciekawskich podaje lokacje wykonania foty: 27°59'34.50"N, 87° 8'54.12"E, wysokosc ok 4600mnpm. Dodam tylko, ze w odroznieniu od BC poludniowego (od strony Nepalu) oraz polnocnego, dojscie do pn-wsch BC wymaga dosc trudnego, kilkudniowego treku i nie ma mozliwosci dojechania tam zadnym pojazdem. Dzieki temu jednak rejon ten jest praktycznie w ogole nieuczeszczany. Jedynym problemem sa pozwolenia, ktorych my nie mielismy, dlatego uciekajac przed chinskim wojskiem i policja caly przejazd robilismy nielegalnie : ) Szerszy opis wyjazdu postaram sie niedlugo zamiescic w 'turystyce...'

1. Ta delikatna mgielka wokol szczytu, to -zeby nie bylo- zaden PS, ale zwiewany ze sciany snieg

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2. Doslownie chwileczke pozniej...

źródło (http://imageshack.us)

3. I jeszcze chwile : )

źródło (http://img80.imageshack.us/img80/8606/dsc0003smke1.jpg)

Pozdrawiam
Art.

fIlek
22-10-2007, 17:04
No stary, to dopiero widoczki :) ...miodzio. Kompresja trochę zeżarła 1 i 2 (na krawędziach są artefakty jpgowe), ale i tak miło popatrzeć. Zazdroszczę widoków, spacerków już nie ;)

biker karlos
22-10-2007, 17:07
masakra normalnie .... zazdroszcze wyprawy i fotek.
w tym roku spelnilo sie moje marzenie i pojechalem na 10 dni smigac rowerem w alpy. bylo pieknie ale himalaje to juz normalnie kosmos.

Onsajt
22-10-2007, 17:09
Ciagle marze o takim trekkingu wiec fotki musza si e podobac:) czekam na szczegolowa relacje w dziale turystyka...gratuluje wyprawy

ArtX
22-10-2007, 17:15
No stary, to dopiero widoczki :) ...miodzio. Kompresja trochę zeżarła 1 i 2 (na krawędziach są artefakty jpgowe), ale i tak miło popatrzeć. Zazdroszczę widoków, spacerków już nie ;)

dzieki za uwage i koment, podmienilem pliki na mniej zjedzone ;) a spacerek.. wyczerpujacy, ale polecam : )
pozdr.
Art.

Dyziek
22-10-2007, 17:17
ArtX chłopie ale wyprawa:) Fotki super, szczególnie 3.Czasem wejdź w wolej chwili na chat pogadać:)

pozdrowioneczka

shaolin
22-10-2007, 17:19
Poradziliscie sobie z tymi biletami z Lhasy do Chengdu? mam nadzieje ze tak ;) i czekam na wiecej - z tych trzech biore 3cia ;)

ArtX
22-10-2007, 17:24
Poradziliscie sobie z tymi biletami z Lhasy do Chengdu? mam nadzieje ze tak ;) i czekam na wiecej - z tych trzech biore 3cia ;)

no w koncu sie udalo, ale byly jaja. niestety przez problemy z trekiem, wizami i innymi rzeczami nie dojechalismy do Chengdu, a od razu trzeba bylo sie spieszyc na samolot do HK. Szkoda, ze sie nie udalo spotkac tym razem, ale na bank sie uda nastepnym ;) Dzieki za pomoc :)
Art.

adrian
22-10-2007, 17:34
Pięknie tam! Kurcze, normalnie zazdroszczę (chociaż to podobno niezdrowo ;)) wyjazdu i fotek :mrgreen:

ArtX
22-10-2007, 17:35
Pięknie tam! Kurcze, normalnie zazdroszczę (chociaż to podobno niezdrowo ;)) wyjazdu i fotek :mrgreen:

niezdrowo to jest nakupic sprzetu i siedziec z nim w domu ;)
dzieki wszystkim za komenty ;)
Art.

piotr w
22-10-2007, 17:38
Rewelacja, dla takich widoczków warto sie trochę pomęczyć. Piękna zdjęcia.

Shooter
22-10-2007, 17:39
Miejsca ktore zwiedziles to moje marzenia.... A to wszystko zaczelo sie od ksiazki H. Harrera ... Fajne foty

harb
22-10-2007, 17:48
gratuluje ,swietne

shaolin
22-10-2007, 17:49
no w koncu sie udalo, ale byly jaja. niestety przez problemy z trekiem, wizami i innymi rzeczami nie dojechalismy do Chengdu, a od razu trzeba bylo sie spieszyc na samolot do HK. Szkoda, ze sie nie udalo spotkac tym razem, ale na bank sie uda nastepnym ;) Dzieki za pomoc :)
Art.

Nie ma za co i mam nadzieje ze mimo problemow to jednak caly wyjazd uznany za udany :) no i zawsze mozna sie spotkac w PL jak cos ;)

imbra
22-10-2007, 18:22
Foty świetne, mnie osobiście najbardziej podchodzi dwójka :)

Pinki
22-10-2007, 18:41
Super foty i super wyprawa.
Zaczytywałam się kiedyś relacjami
z wypraw w Himalaje.
Daj jeszcze to chociaż tak się nacieszymy.

Mont
22-10-2007, 19:19
Phi ! Wiele hałasu o nic, dla trzech fotek taaaaka wyprawa ?? ;)

gadas
22-10-2007, 19:35
Niesamowita podróż za tobą . Daj wiecej fotek pewnie masz jeszcze jakieś rarytasy .

Marek-frotka
22-10-2007, 20:02
Widoki piękne. Trójka moim zdaniem najlepsza z serii.

swiatlo
22-10-2007, 22:30
Cudo. Za miejsce, za poziom zdjęć. Komentowanie jakichś tam detali technicznych przy takich zdjęciach to profanacja.
Absolutne gratulacje. Moim całożyciowym marzeniem było aby zobaczyć Himalaje na własne oczy. Nie sądzę aby udało się to zrealizować, więc tym bardziej chylę czoła.

Korchez
22-10-2007, 23:02
Jestem pod ogromnym wrażeniem pięknych zdjęć. Pisz reportaż z wyprawy. :) NATYCHMIAST !!!!! :)

ech... a może rzucić to wszystko i pojechać w himalaje.....

swiatlo
22-10-2007, 23:25
Dodam: jak masz jakieś zdjęcia wschodniej ściany Everestu (Kangshun Face), to o rany dawaj wszystko jak leci w maksymalnej rozdzielczości. Mam obsesję na punkcie Kangshun Face. A wiem że właśnie tą ścianę widać od strony Makalu.
Dawaj co masz: Lhotse, Everest, Changtse. Czy Amadablam masz? Cho Oyu chyba nie masz bo to z innej strony....?

david555
22-10-2007, 23:39
Cholerka, omijałem ten wątek, ale ciągnął mnie jak magnes i w końcu tu za swiatlem przydreptałem. Wiedziałem jednak, że skończy się bólem serca, bo nie macie pojęcia jak ja kocham góry, a takie górskie świątynie, umiłowane są przeze mnie szczególnie. Niestety nie miałem jeszcze okazji tam pojechać, ale przymierzam się najpierw do Pakistanu. Zdjęcia piękne, a góry cudowne. Ech...:)

Guancho
23-10-2007, 00:16
Na tych zdjęciach czuć inny wymiar gór... i to się podoba.

Onsajt
23-10-2007, 00:22
Ja tylko tak na chwile...znow poogladac:)

biker karlos
23-10-2007, 09:31
Moim całożyciowym marzeniem było aby zobaczyć Himalaje na własne oczy. Nie sądzę aby udało się to zrealizować, więc tym bardziej chylę czoła.

z takim podejsciem to napewno tam nie pojedziesz ... trzeba byc optymista i bardzo chciec, a wtedy wszystko mozna. skala nie jest porownywalna, ale odkad zaczolem smigac MTB moim marzeniem bylo pojechac w alpy. rzecz dla mnie nie osiagalna chociaz w europie i po 4 latach udalo sie :) przejechalem alpy w poprzek z niemiec przez austrie, do wloch na garde. trzeba poprostu bardzo chciec :)

cyrusvirus
23-10-2007, 10:18
Wspaniała wyprawa! Gratuluję fotek :)

Skrzat
23-10-2007, 22:35
Cudo. Za miejsce, za poziom zdjęć. Komentowanie jakichś tam detali technicznych przy takich zdjęciach to profanacja.
Absolutne gratulacje. Moim całożyciowym marzeniem było aby zobaczyć Himalaje na własne oczy. Nie sądzę aby udało się to zrealizować, więc tym bardziej chylę czoła.

Zgadzam sie w 100%, przy 3-ce chyba sie unioslam w fotelu. Suuuuper!

jivaro
23-10-2007, 22:43
Bardzo fajne widoczki, ach!! ta magia wysokich gór:) słowa tego nie oddają, gratuluje udanego wyjazdu.

elmo
25-10-2007, 07:45
brak słów... cudne :)

ESOX
25-10-2007, 09:26
dla mnie 3ka !!!!!

na nielegalu byliscie ;-).......się narażali....jeszcze aparacik by zabrali ;-)
czyli wyprawa udana.

ArtX
25-10-2007, 12:57
gdyby tylko aparacik wzieli to bym sie cieszyl ;)

dla mnie 3ka !!!!!

na nielegalu byliscie ;-).......się narażali....jeszcze aparacik by zabrali ;-)
czyli wyprawa udana.

shaolin
25-10-2007, 13:00
Nie jest tak zle bo sie wymieniaja z nami - kulka z olowiu za aparacik ;) ArtX, dawaj wiecej bo poki co zes rzucil tyle co nic... :P ;)

ArtX
25-10-2007, 13:01
Nie jest tak zle bo sie wymieniaja z nami - kulka z olowiu za aparacik ;) ArtX, dawaj wiecej bo poki co zes rzucil tyle co nic... :P ;)

e tam kulka z olowiu, co najwyzej trzy strzaly ostrzegawcze w potylice ;)

zaraz cos wrzuce
Art.