PDA

Zobacz pełną wersję : SB-26 a tania lampa studyjna

Vooda
22-10-2007, 12:45
Witam serdecznie. Potrzebuje szybkiej odpowiedzi w kwestii lamp.
Czy jest możliwość "zastąpienia" lampy studyjnej 180ws http://www.allegro.pl/item257589245_studyjna_lampa_blyskowa_180ws_plynna _regulacja.html lampą sp-26 ? czy moc blysku bedzie wystarczająca ? chciałbym zrobić "mobilne" studyjko gdyż nie wchodzi w grę taszczenie agregatu. Lampki uzywalbym ze zwyklą parasolką.Proszę powiedzieć czy ktoś to juz praktykowal.?

aha dodam tylko, że ws czy liczba przewodnia to szyldy mi nieznane. :) więc proszę o wyjaśnienie mi na chlopski rozum czy moce blysku będą zblizone, czy jest to calkowite rozminiecie sie z celem.

hicks
22-10-2007, 12:58
Z moich testo wynika ze sb-26 ma moc minimalnie (~5%) mniejsza nisz lampa 100Ws i taka moze zastapic. 180 Ws to jakies 2x tyle co da sb-26. Ja w kazdym razie stosuje takie rozwiazanie sb-800 + sb-26 z parasolkami i dla mnie jest ok.

Vooda
22-10-2007, 14:42
ale dwie lampy w jedna parasolkę ? czy po jednej na każdą ? nie musisz zbytnio zblizac parasolek do modelki zeby bylo wystarczajaco jasno ?

hicks
22-10-2007, 16:06
1 lampa na 1 parasolke :) Udaje sie zachowac mi jak na razie taka odleglosc ze parasolka nie wchodzi w kadr. Ale nie wiem jaka to odleglosc 2-3 m najczesciej jednak mniej - latego ze mozna mniej eksploatowac lampe/szybsze ladowanie no i w miare oddalania zrodla swiatla efekt zmiekczenia maleje. Tak wiec dla miekkiego swiatla albo duza pow. albo blisko podejsc.

Vooda
22-10-2007, 22:55
dzięki. Byćmoże wybiorę mobilniejszą wersję :) Teraz tylko pytanie kto ma sb-26 na sprzedanie (sb-28 nie wchodzi w grę).

Apel :D

piotr w
22-10-2007, 23:34
hicks widzę, że masz SB-26, z tego co wiem ma ona fotocelę, czy można ją tak ustawić, żeby odpowiedziała na 2-gi błysk (po pomiarze) ?

hicks
23-10-2007, 09:51
Sprawdze ale raczej nie, kiedys myslalem ze ona nawet pomija blyski iTTL ustawilem sobie na korpusie M f4 i 1/60 iso 400 -2ev dla lampy wbudowanej a sb-26 postawilem wycelowana w sufit. Pstryk. LOL trafila z blyskiem super. Wniosek pomija przedlbyski. A prawda okazala sie taka ze po prostu starczalo jej mocy (swiecac w sufit) na wyzwolenie blysku przy kazdym przedblysku oraz blysku wlasciwym. Gdy sb-26 ustawiem na M1/1 to sie wydalo, ze jednak nie pomija przedblysku z iTTL bo wyzwalala sie wczesniej, a w czasie wlasciwego juz nie blyskala. :D

piotr w
23-10-2007, 10:36
Dzięki wielkie. Tak niestety myślałem.

Gawronnek
23-10-2007, 10:57
a do czego służy przełącznik z przodu SB-26 oznaczony S D OFF ?

hicks
23-10-2007, 11:10

To wlasnie wieczorem potestuje i dam jutro znac. S=single ? D=double ?

pebees
23-10-2007, 11:24
ftp://ftp.nikon-euro.com/Manuals/kdMZsIdSI/SB-26_En.pdf , strona 128-129 instrukcji (116 pdf).

piotr w
23-10-2007, 11:38

To by było fajne. Szukam jakiegoś drugiego, mobilnego źródła światła i zależy mi na utrzymaniu automatyki. Wymyśliłem więc sobie, że na sankach zostanie SB-600 (z ewentualną kompensacją błysku) + druga lampa z fotocelą w manualu. Z tego co jednak udało mi się pogrzebać, to fotocele reagują na pierwszy błysk, co wymusza pracę obu lamp w manualu. Nie jest to może taki wielki ból, ale do moich zastosowań trochę przerost formy nad treścią. Gdzies mi się obiło o oczy na forum, że można coś z drugim błyskiem pokombinować, ale jakoś nie mogę tego znaleźć.

Oczywiście nie rozważam rozwiązania polegającego na zekupie SB-800, albo SU-800 + SB600/800 - co zdecydowanie bardziej by mi odpowiadało.

Gawronnek
23-10-2007, 11:46
pebees możesz zacytować ten fragment niestety link nie działa

pebees
23-10-2007, 12:00
pebees możesz zacytować ten fragment niestety link nie działa
Wlazłem na nikonians (http://www.nikonians.org/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=read_count&om=1254&forum=DCForumID7&viewmode=threaded), a stamtąd przeszedłem do instrukcji. Jeśli się teraz komuś nie uda, no to trudno.
Interesujący Cię fragment:
"Wireless Slave Flash Photography
When used as a slave flash unit, the SB-26 will fire when its
Wireless Slave Flash sensor catches light from the master
flash unit.
For Wireless Slave Flash photography, the SB-26’s
Wireless Slave Flash selector provides two positions—“D”
("delay" mode) and "S" ("simultaneous" mode).
In "delay" mode, the SB-26 used as a slave flash unit will
fire a moment after the master flash unit fires, without
affecting the master flash unit’s flash exposure control.
In "simultaneous" mode, the SB-26 as a slave unit will fire
at the same time as the main flash unit fires. When perfoming
Wireless Slave Flash to eliminate harsh shadows in TTLauto
or non-TTL auto flash mode, the master flash unit's
flash exposure control may be affected by the light from the
slave flash unit, resulting in underexposed subject. (See
photos at right.)
When the Wireless Slave Flash selector set at "D" or "S",
U appears in the LCD panel.

For Speedlights without Wireless Slave Flash function
Use the TTL multiple flash terminal or sync/multiple
flash terminal on the SB-26 (used as a slave flash unit)
to connect a Speedlight without Wireless Slave Flash
function via a sync cord SC-18/SC-19 or SC-11/SC-15.
The connected Speedlight(s) will fire at the same time
the SB-26 (slave flash unit) fires.

• Set the SB-26's wiresless slave flash selector to "D" or
"S". If two or more SB-26 units are used—one as a master
unit, the other as slave unit(s) or all as slave units—set the
Wireless Slave Flash selector on all units to the same
setting. With the Wireless Slave Flash selector set at
"OFF", the SB-26 as a slave flash unit does not fire when
the Wireless Slave Flash sensor catches the light.
• Set the flash mode selector of the master flash unit to TTL
auto, non-TTL auto or manual, as you like. Do not set FP
High-Speed sync when the SB-26 or SB-25 is used as a
master flash unit.
• Set the flash mode selector of SB-26 used as a slave flash
unit to non-TTL auto or manual. TTL auto flash is not suitable.
• Set the camera's exposure mode to Aperture-Priority Auto
or Manual exposure mode and set the desired aperture on
the lens.
• Locate the master flash unit within the flash shooting distance
range (for TTL auto or non-TTL auto flash mode) or
at the flash shooting distance (for manual flash mode). If
camera/Speedlight combination does not offer automatic
aperture adjust ment on the Speedlight, you must first set
the aperture value (same as set on the lens) on the
Speedlight.
• For "delay mode", set the camera's shutter speed onestep
slower than the camera's synchronization speed.
(When using the F5, F90X/N90s, F70-Series/N70 or F4-
Series camera and the SB-26 as a master flash unit, this is
not necessary because the shutter speed is automatically
switched.)
• When using the F5, F90-Series/N90 or F70-Series/N70
cameras, note the following:
with the SB-26 as a master flash unit set at TTL auto
flash mode, Monitor Preflashes will be automatically cancelled
when the multiple flash selector set at "D" or "S".
With the SB-25 as a master flash unit set at TTL auto
flash mode, avoid Monitor Preflashes by upward tilting or
rotating the flash head. If you should not do so, Monitor
Preflashes will cause the slave flash unit to fire before
shutter release.
• With the Wireless Slave Flash selector set at "D" or "S",
the STBY position does not automatically turn off the
SB-26.
• For rear-curtain sync, set the Wireless Slave Flash selector
on master and slave flash units to "S".
• In "delay" mode, rear-curtain sync is not recommended.
• Make sure that the slave flash unit is disconnected from
camera body or connected camera power is off."

Nie wiem, czy za dużo nie wkleiłem, ale całą stronę zaznaczyłem po prostu :)

Vooda
23-10-2007, 12:06
spoko czyli nie Double i Single :D

hicks
23-10-2007, 12:08
To by było fajne. Szukam jakiegoś drugiego, mobilnego źródła światła i zależy mi na utrzymaniu automatyki. Wymyśliłem więc sobie, że na sankach zostanie SB-600 (z ewentualną kompensacją błysku) + druga lampa z fotocelą w manualu. Z tego co jednak udało mi się pogrzebać, to fotocele reagują na pierwszy błysk, co wymusza pracę obu lamp w manualu. Nie jest to może taki wielki ból, ale do moich zastosowań trochę przerost formy nad treścią. Gdzies mi się obiło o oczy na forum, że można coś z drugim błyskiem pokombinować, ale jakoś nie mogę tego znaleźć.

Oczywiście nie rozważam rozwiązania polegającego na zekupie SB-800, albo SU-800 + SB600/800 - co zdecydowanie bardziej by mi odpowiadało.

Jak masz sb-600 sprawdz czy w niej jest taki tryb AA czyli autoamtyka blysku z odczytanem parametrow z body i mozliwymi kompensacjami wtedy blyska 1. Jesli tak ustawia w 600 np -2 EV na body A lub M a sb-26 ustawiasz na A i fotocele. Ja tak robie czasami z 800 i sb-26 i dziala idealnie.

Gawronnek
23-10-2007, 12:19
dziękuje ;)

piotr w
23-10-2007, 12:21
Jak masz sb-600 sprawdz czy w niej jest taki tryb AA .

OKI dzięki.

Z tego tekstu wynika, że w trybie D odpala się "moment później", co jest jak dla mnie lekko śliskie, bo nie wiadomo, czy chodzi o moment japoński (krótki moment), czy moment grecki (zdecydowanie długi, przechodzący w chwilę). Więc nadal nie wiadomo, czy cały błysk wejdzie, czy nie. Chyba, że czegoś nie doczytałem, bo mój angielski techniczny jest bardzo wybiórczy.

Vooda
23-10-2007, 12:23
jest jedna na allegro, ale juz sie biją :D u mnie w komisie stoi taka w stanie idealnym za 450zl jak myslicie warto ? czy zdecydowanie za duzo ?

pebees
23-10-2007, 12:25
OKI dzięki.

Z tego tekstu wynika, że w trybie D odpala się "moment później", co jest jak dla mnie lekko śliskie, bo nie wiadomo, czy chodzi o moment japoński (krótki moment), czy moment grecki (zdecydowanie długi, przechodzący w chwilę). Więc nadal nie wiadomo, czy cały błysk wejdzie, czy nie.
Wejdzie zawsze. Jest to moment nie dłuższy niż czas błysku lampy wyzwalającej.

piotr w
23-10-2007, 12:27
jest jedna na allegro, ale juz sie biją :D u mnie w komisie stoi taka w stanie idealnym za 450zl jak myslicie warto ? czy zdecydowanie za duzo ?

Warto. Widziałem dzisiaj w FJ Sunpacka (czy jakoś tak), z regulacją mocy błysku do 1/16 za 349 zł + cena fotoceli, jakieś 80 zł wychodzi 430 zł, a SB-26 znacznie lepszą lampą jest.

piotr w
23-10-2007, 12:38
Wejdzie zawsze. Jest to moment nie dłuższy niż czas błysku lampy wyzwalającej.
Obawiam się, czy ten moment jest dłuższy od czasu jaki upływa od przedbłysku pomiarowego, do otwarcia migawki.

hicks
23-10-2007, 13:34
Obawiam się, czy ten moment jest dłuższy od czasu jaki upływa od przedbłysku pomiarowego, do otwarcia migawki.
Calkiem mozliwe w koncu byla projektowana pod TTL a teraz mamy iTTL wiec te czasy mogly sie zmienic.

hicks
23-10-2007, 13:35
Warto. Widziałem dzisiaj w FJ Sunpacka (czy jakoś tak), z regulacją mocy błysku do 1/16 za 349 zł + cena fotoceli, jakieś 80 zł wychodzi 430 zł, a SB-26 znacznie lepszą lampą jest.

Do zalet sb-26 mozna dodac gniazdo synchro co umozliwia podlaczenie radiowki.

szymony
24-10-2007, 03:04
Ja bym się raczej obawiał, czy ów "moment" nie jest za krótki. To konstrukcja z czasów sławetnego 3D matrix fill in flash. Tam przedbłyski były realizowane dopiero po podniesieniu się lustra, a przed otwarciem się migawki. W iTTL są przed podniesieniem lustra, bo czujniki są w pryzmacie(z wyjatkiem jednocyfrowych korpusów). Nie wykluczone też że tych przedbłysków teraz jest więcej.
Reasumując czas od pierwszego przedbłysku pomiarowego do błysku właściwego jest obecnie dłuższy niż to drzewiej bywało. Co osobiście najbardziej mi sie nie podoba w iTTlu.

piotr w
24-10-2007, 10:05
Ja bym się raczej obawiał, czy ów "moment" nie jest za krótki. To konstrukcja z czasów sławetnego 3D matrix fill in flash. Tam przedbłyski były realizowane dopiero po podniesieniu się lustra, a przed otwarciem się migawki. W iTTL są przed podniesieniem lustra, bo czujniki są w pryzmacie(z wyjatkiem jednocyfrowych korpusów). Nie wykluczone też że tych przedbłysków teraz jest więcej.
Reasumując czas od pierwszego przedbłysku pomiarowego do błysku właściwego jest obecnie dłuższy niż to drzewiej bywało. Co osobiście najbardziej mi sie nie podoba w iTTlu.

A nie o tym właśnie piszę? Wyraźnie sygnalizowałem moje obawy o długość okresu od błysków do otwarcia migawki, wydaje mi się więc, że to dokładnie to samo o czym piszesz. Zatem nie tylko ja się zastanawiam, może ktoś jest w stanie rozwiać te problemy?
hicks, co Ty na to?

szymony
24-10-2007, 17:50
Sorry widocznie mam kłopoty z rozumieniem, tekstu pisanego o 3:00am. Podejżewam że bez praktycznych testów nikt tego nie potwierdzi, lub zaprzeczy. Po za tym spór robi się czysto akademicki. W studio czy to mobilnym, czy nie pracuje się przeważnie w manualu. A tu problemu przedbłysków nie ma.

piotr w
24-10-2007, 22:52
No właśnie o to chodzi, że nie za bardzo mi studio w głowie. Potrzebuję drugiej lampy do lekkiego doświetlania tła, albo, jako drugie źródło dla lepszej plastyki, zastosowania czysto amatorskie, ot takie "u cioci", ale troszkę inaczej. Dlatego zależy mi trochę, żeby główna lampa na sankach działała w trybie iTTL, bo zależy mi na "chwytaniu chwili" (np przy choince), a nie na zdjęciach pozowanych.

Gdyby ktoś jeszcze coś wiedział i chciał się tym podzielić, byłoby fajnie.

Gawronnek
24-10-2007, 23:58
ja cały czas używam 2 lamp, jedną odpalam radiem a drugą przez fotocele od pierwszej , działa bez problemu, zarówno w domu jak i w plenerze, czasami stosowałem ten sam układ o który Tobie chodzi, SB-800 na body i SB-26 na statywie ale tu już jest problem chociażby z regulacją mocy

piotr w
25-10-2007, 12:12
czasami stosowałem ten sam układ o który Tobie chodzi, SB-800 na body i SB-26 na statywie ale tu już jest problem chociażby z regulacją mocy

Liczę się z tym, że ewentualne korekcje mocy lampy pomocniczej trzeba wprowadzać ręcznie i nożnie (bo trzeba trochę podreptać), ale bez CLSa tak, czy tak, trzeba. Standardowo chciałbym drugą lampę wykorzystywać np do doświetlenia tła, albo uplastycznienia twarzy, lampa pracowałaby raczej z małą mocą, rzędu 1/8, 1/16 swoich możliwości, co pozwalałoby mi wprowadzać pewne korekcje do lampy głównej w sensownym zakresie (w zależności od miejsca, z którego bym robił zdjęcie). Z uwagi na to, że są to zdjęcia tylko i wyłącznie na mój użytek i do albumu, mogę się bawić do woli bez stresu.

Jeżeli możesz rozwiązać mój problem współpracy z SB 600, byłbym wdzięczny. Oczywiście chodzi o odpowiedź na pytanie, czy SB-26 w ustawieniu D, jest w stanie błysnąć krótkim błyskiem (bo słabym) wchodzącym w czas otwarcia migawki?

Gawronnek
25-10-2007, 12:35
przykładowe zdjęcia
1. bez lamp

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/sb26_1.JPG)
2. SB-800 TTL BL korekcja -3, SB-26 z prawej strony ustawienia A, ISO 100, F5.6 fotocela w D

źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/sb26_2.JPG)
3. jak wyżej tylko SB-800 bez korekcji

źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/sb26_3.JPG)

co do ustawień SB-26 w S lub D w powyższych zdjęciach nie robiło to żadnej różnicy w oświetleniu obiektu, dlatego już nie zamieszczałem zdjęć w obu trybach

piotr w
25-10-2007, 12:46
co do ustawień SB-26 w S lub D w powyższych zdjęciach nie robiło to żadnej różnicy w oświetleniu obiektu, dlatego już nie zamieszczałem zdjęć w obu trybach

Dzięki wielkie. Ale. W trybie S przedbłyski pomiarowe powinny wyzwolić SB-26 przed otwarciem migawki. Jeżeli moc błysku będzie duża, to pewnie jego część załapie się do naswietlenia, co będzie jednak, kiedy moc będzie mała (czyli czas błysku krótki)?
Rozumiem, że SB-26 ma manualną regulację siły błysku i bez problemu można ustawić np 1/32, 1/64 mocy ?

Gawronnek
25-10-2007, 13:03
tak ma manualną regulację od 1/1 do 1/64

4.SB-800 TTL BL korekcja -3, SB-26 z prawej strony ustawienia M moc 1/64 fotocela w S

źródło (http://zdjecia.gawronnek.pl/sb26_4.JPG)

hicks
25-10-2007, 13:19
Gawronek: Zrob jeszcze ten test z sb-26 ustawiona na 1/1 mi sie wydaje zo ona po prostu blyska przy kazdym blysku pomiarowym i wlasciwym jesli starcza jej mocy. Jak dasz 1/1 to juz przy 1 przedblysku sie rozladuje i na wlasciwym bedzie ciemno. Btw. jak sb 800 dasz na AA zamiast na TTL to nawet na pelnej mocy trafi poniewaz wtedy nie ma przedblyskow i 800 blyska raz kontrolujac blysk wlasnym miernikiem.

Gawronnek
25-10-2007, 13:29
Gawronek: Zrob jeszcze ten test z sb-26 ustawiona na 1/1 mi sie wydaje zo ona po prostu blyska przy kazdym blysku pomiarowym i wlasciwym jesli starcza jej mocy. Jak dasz 1/1 to juz przy 1 przedblysku sie rozladuje i na wlasciwym bedzie ciemno. Btw. jak sb 800 dasz na AA zamiast na TTL to nawet na pelnej mocy trafi poniewaz wtedy nie ma przedblyskow i 800 blyska raz kontrolujac blysk wlasnym miernikiem.

uwaga bardzo słuszna, przy błysku z mocą 1/1 i 1/2 zdjęcia są ciemne zarówno przy S jak i D, dopiero po zejściu z mocą do 1/4 jest tak jak na zdjęciach powyżej ;), więc przy mniejszej mocy SB-26 będzie ok tylko szybciej padną aku, a przy pełnej mocy pozostaje ustawić SB-800 w manual, bo tryb A na sabinie niestety też nie działa

piotr w
25-10-2007, 13:45
No to wszystko jasne jak dla mnie. Dziękuję Gawronnek za pełne zaangażowanie. Pozostaje czekać na jakąś sensowną cenę SB-26.

pozdrawiam

Gawronnek
25-10-2007, 13:52
ja na swoją polowałem 4 miesiące, 3 aukcje przegrałem w między czasie hehehe

zurkow
25-10-2007, 14:45
piotr w a nie lepiej dla Ciebie kupić sb-400? Jeśli się nie mylę to ona działa w cls, więc można by ją używać do doświetlania

piotr w
25-10-2007, 15:14
piotr w a nie lepiej dla Ciebie kupić sb-400? Jeśli się nie mylę to ona działa w cls, więc można by ją używać do doświetlania

Zdecydowanie nie. SB-400 to zabawka (sterowana tylko z poziomu body, nie ma regulacji manualnych np mocy błysku, kąta rozbłysku, itp), poza tym SB-600 nie steruje CLSem, D50 też nie. Musiałbym kupić SB-800, albo SU-800+SB600.

zurkow
25-10-2007, 16:39
no faktycznie zapomniałem, że masz tylko sb600:)

Vooda
26-10-2007, 19:05
wlasnie kupiłem SB-26 w idealnym stanie za 450PLN.

sluchajcie, czy istnieje mozliwosc uaktywnienia diody AF w lampie ? czy bedzie to dzialac TYLKO przyy starych lustrzankach analogowych. Prosze o pilna odpowiedź. Mam zassanego manuala ale zbytnio mi nie pomogł. Pozdrawiam

Vooda
26-10-2007, 19:08
aha druga sprawa to zasilanie. czy macie jakis schemacik kabelka ktorym moge zasilać lampkę bez akumulatorów. i jakim napięciem trzeba zadziałać. widze ze są dwa wejscia zasilania jedno z boku przy wejsciu kabla synchro a drugie duze (3pinowe) z przodu lampy. ktore do czego i jak działaja :D