PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX 2.0

fridayimage
22-10-2007, 12:18
wiem, pozwoliłem sobie trochę pofantazjować :D.
Wpierw przeszukałem to forum oraz na szybkiego przestrzeń google - niestety nic nie znalazłem na temat przeskoku z wersji NX 1.2 do np NX 2.0

Nie mniej chętnie dowiem się czego brakuje Wam w dotychczasowej (dostępnej) wersji tego doskonałego programu do obróbki plików RAW firmy NIKON

Mnie osobiście brakuje zapożyczenia z prawdziwego programu graficznego narzędzi niezbędnych do retuszu (nawet bardzo prostych i podstawowych). Wtedy ja osobiście mógłbym zapomnieć o programie Photoshop (!!)

Co ciekawie, firma Nikon mogłaby stworzyć moduł do retuszu, który byłby dokupowany jako dodatek do programu Capture NX. Bo mnie jak i innym użytkownikom zależy zapewne by podstawowy progam do obróbki NEFów kosztował tylko tyle co obecnie.

Zapraszam do dyskusji i snucia innych pomysłów.

david555
22-10-2007, 12:42
Nie spodziewam się zbytnich modyfikacji tego znakomitego programu, tym bardziej, że doskonale już teraz współpracuje z PS-em, więc po co jakieś dodatki. Mógłby być tylko szybszy.;)

Rial
22-10-2007, 12:53
korekcja perspektywy i stempel

lavok
22-10-2007, 13:44
Nie spodziewam się zbytnich modyfikacji tego znakomitego programu, tym bardziej, że doskonale już teraz współpracuje z PS-em, więc po co jakieś dodatki. Mógłby być tylko szybszy.;)
no tak ale nie każdy ma PSa i nie każdego na niego stać a rożnica w cenie PS/NX jest ogromna i mnie też barkuje kilku narzędzi z PS stempel łatka etc wszystko co do retuszu .... i wtedy rzeczywiscie zapominam o PS......

jakubs
22-10-2007, 14:58
W 1.2 bardziej mi odpowiadała korekta ekspozycji, nasycenia, ostrości, WB, odcienia oraz możliwość dowolnej kompozycji okien (nie stać mnie na jakąś wypasioną 21, dlatego myślałem o dokupieniu drugiej 19 takiej jaką mam, albo trochę lepszej i pracy na dwu monitorach, jednak NX2 ma tak skonstuowany interface, że drugi monitor niewiele pomoże). W pozostałych rzeczach NX2 bardziej mi się podoba. Koretky perspektywy faktycznie brakuje, zwłaszcza, że jest zaiplementowana korekta dystorsji beczka/poduszka.

ps
Oczywiście widać, ze mi się wersje pochrzaniły :)

jamirq
22-10-2007, 22:09
filtry efex 2 standard + pro contrast wbudowane w NX'a :D

david555
22-10-2007, 23:33

Wątpię, aby Japończycy dodawali jakieś wodotryski rodem z PS-a, bo pisanie od nowa, tego, co już zostało napisane i nie złamanie przy tym patentów, to dość trudne zajęcie. Tak więc zamiast fantazjować, lepiej zbierać złotówki na PS-a.:)

fridayimage
23-10-2007, 12:22

No tak, tylko każde wbudowanie takich narzędzi powoduje wzrost ceny programu, a tak to mamy wybór czy dokupić dany moduł czy nie.
Bardziej interesowałoby mnie dokupowywanie dodatków, które potrafiłyby rozbudowac NXa w potężne narzedzie graficzne dla fotografów

odie
23-10-2007, 12:44
Prędkość, prędkość, prędkość...

jamirq
23-10-2007, 15:53
To nie są dodatkowe wodotryski tylko dodanie tego co można kuipć osobno. Szkoda tylko że nie można kupic pojedyńczych filtrów albo po cenach z USA, bo płacić 2xwięcej w PL to jest złodziejstwo.

gadas
23-10-2007, 16:04
jamirq : a filtry NIKI (Color Efex Pro 2,0 COMPLETE - 75 filtrów) są dostępne juz pod NXa 2.0 bo nie były kompatybilne jeszcze do dnia 10-07 2007 z poprzednią wersją NXa ?

jamirq
23-10-2007, 17:28
jamirq : a filtry NIKI (Color Efex Pro 2,0 COMPLETE - 75 filtrów) są dostępne juz pod NXa 2.0 bo nie były kompatybilne jeszcze do dnia 10-07 2007 z poprzednią wersją NXa ?

A jest już NX 2.0?
ja miałem wersje demo pod NX 1.2 i niestety demo skonczylo sie szybciej bo w 10 dniu 30 dniowego triala :/, a kupic jeszcze w PL nie mozna a w USA przez net tez nie mozna :/ grrr

251kris
23-10-2007, 18:07
A jest już NX 2.0?

Kolega Fridayimage napisał:
wiem, pozwoliłem sobie trochę pofantazjować :grin:.
A ja też jestem za korektą perpektywy.

JK
23-10-2007, 18:25
.... A ja też jestem za korektą perpektywy.
O perspektywie to trzeba mysleć przed naciśnięciem spustu.

gadas
23-10-2007, 19:58
A jest już NX 2.0?
Kolego oczywiście że nie ma 2.0 pomyliłem sie chodziło mi o wersję NX 1.2 i tu mam pytanie czy w tej wersji już filtry Niki działają ?

ja miałem wersje demo pod NX 1.2 i niestety demo skonczylo sie szybciej bo w 10 dniu 30 dniowego triala :/, a kupic jeszcze w PL nie mozna a w USA przez net tez nie mozna :/ grrr
Kolego to zrobic mozna inaczej kupić starszą fersję NX i sciągnąć bezpłtną aktualizację do 1.2 ja tak zrobiłem .

szymony
24-10-2007, 04:09
O perspektywie to trzeba mysleć przed naciśnięciem spustu.

Myśleć to se można, jeno bez shifta tu sie raczej w pewnych warunkach nie obejdzie. A takowego z sensowną ogniskową pod DX ni ma i pewnie nie będzie.

JK
24-10-2007, 09:58
A kto powiedział, że DX jest najlepszym rozwiązaniem do zdjęć architektury?

Rial
24-10-2007, 11:36
A kto powiedział, że DX jest najlepszym rozwiązaniem do zdjęć architektury?

cóż za oczywista oczywistość, tyle że porażająca większość forumowiczów posiada jednak DX i jakoś musi sobie z problemami z perspektywą radzić. A w tym najbardziej pomocne jest odpowiednie oprogramowanie (myślenie przed naciśnięciem spustu może nie wystarczyć). I fajnie by było gdyby NX taką opcję posiadał.
pozdrawiam

JK
24-10-2007, 13:32
cóż za oczywista oczywistość, tyle że porażająca większość forumowiczów posiada jednak DX i jakoś musi sobie z problemami z perspektywą radzić. A w tym najbardziej pomocne jest odpowiednie oprogramowanie (myślenie przed naciśnięciem spustu może nie wystarczyć). I fajnie by było gdyby NX taką opcję posiadał.
pozdrawiam

Oczywista oczywistość jest taka, że na płaskim obrazie, jakim jest zdjęcie, nie można już prawidłowo korygować prespektywy fotografowanej sceny. Można jedynie próbować mniej więcej wyprostować coś bardzo krzywego, ale coś innego przy okazji zostanie zniekształcone. W ogólnym przypadku nie jest możliwa prawidłowa modyfikacja rzutu perspektywicznego rzeczywistej sceny, bo na płaskim zdjęciu brak trzeciego wymiaru, a co gorsze, brak nadmiaru informacji spowodowany niewielką niestety rozdzielczością matryc. Te wszystkie prostowania, siatki i inne bajery mogą służyć tylko temu, żeby zdjęcie było nieco mniej "spaprane" niż jest w rzeczywistości. O wiele prościej jest pamiętać o odpowiednim, najczęściej poziomym, ustawieniu osi optycznej obiektywu podczas robienia zdjęcia, o ile nie dysponuje się specjalnym obiektywem, przeznaczonym do tego typu fotografii.

Erie
24-10-2007, 13:45
Oczywista oczywistość jest taka, że na płaskim obrazie, jakim jest zdjęcie, nie można już prawidłowo korygować prespektywy fotografowanej sceny. Można jedynie próbować mniej więcej wyprostować coś bardzo krzywego, ale coś innego przy okazji zostanie zniekształcone. W ogólnym przypadku nie jest możliwa prawidłowa modyfikacja rzutu perspektywicznego rzeczywistej sceny, bo na płaskim zdjęciu brak trzeciego wymiaru, a co gorsze, brak nadmiaru informacji spowodowany niewielką niestety rozdzielczością matryc. Te wszystkie prostowania, siatki i inne bajery mogą służyć tylko temu, żeby zdjęcie było nieco mniej "spaprane" niż jest w rzeczywistości. O wiele prościej jest pamiętać o odpowiednim, najczęściej poziomym, ustawieniu osi optycznej obiektywu podczas robienia zdjęcia, o ile nie dysponuje się specjalnym obiektywem, przeznaczonym do tego typu fotografii.

Tak Jacku, ale niestety mój jetpack jest zepsuty i jak mam zrobić zdjęcie obiektu wielkości np. 50m to nie wiedzieć czemu nie mam możliwości zawisnąć ok. 25m nad poziomem ziemi :D, tak więc muszę się posiłkować tymi "wszystkimi prostowaniami, siatkami i innymi bajerami" :D, pewnie podobnie jak większość z nas. Czasem uda się zrobić zdjęcie z sąsiedniego budynku, ale niestety nie jest to regułą (czasem po porstu takiego sąsiada nie ma :D).

JK
24-10-2007, 13:58
A nie można zrobić zdjęcia, zakładjąc późniejsze jego kadrowanie? Wytniesz niepotrzebny dół i będzie po sprawie, bo reszta będzie OK. Wiem, wiem, zbyt mała liczba sensorów na matrycy. Ale jeśli takie prostowanie ma być sensowne, to też musi zmniejszać rozmiary obrazka, bo jakoś nie ma z czego dokładać szczegółów, których brakuje na zdjęciu. I tak źle i tak niedobrze. :wink:

stig
24-10-2007, 14:34
A nie można zrobić zdjęcia, zakładjąc późniejsze jego kadrowanie? Wytniesz niepotrzebny dół i będzie po sprawie, Jacku, ile razy spotkales sie z sytuacja, ze uzywajac chociazby 18mm mozna sobie odejsc na tyle, zeby zlapac 50 metrowa bude (czy chociazby 20 metrowa, jesli stoisz 10m przed nia, a za plecami masz kolejny mur), przy matrycy prostopadlej do gruntu?

JK
24-10-2007, 15:19
Ależ ja nie napisałem, że takich zdjęć robić nie można. Co więcej, uważam, że bardzo często są ciekawsze (oczywiście jeśli nie jest to coś w rodzaju dokumentacji architektonicznej, bo wtedy to już kiepsko). Napisałem tylko, że w większości przypadków "prostowanie" takich zdjęć nie daje oczekiwanych rezultatów, bo w jednym miejscu coś poprawia, a w drugim pogarsza. Żeby coś na zdjęciu wyprostować, to gdzieś trzeba takie zdjęcie "rozciągnąć". Pomijając brak informacji o detalach takiego "rozciąganego" miejsca, w skrajnym przypadku możemy z okręgu (lub naturalnie wyglądającego owalu) zrobić jakieś nieforemne jajo. Jeśli się świadomie robi zdjęcie architektury z mocno uniesioną osią optyczną i to zdjęcie jest przemyślane, to w jakim celu je później prostować? Ale, jak widzę, prostujących jest tu wielu, :wink: a mnie obecność takich funkcji przecież nie przeszkadza, choć staram się z nich nie korzystać. Piszcie petycję do Nikona, może wam to zrobi. :-D

david555
24-10-2007, 16:14
No i Jacek znowu ma rację, choć to radykał bezlitosny i chłostający językiem kolega.:):):) Funkcja wymieniona w postach powyżej jest potrzebna, ale stosować się ją powinno w wyjątkowych okolicznościach, a nie jako lekarstwo na własne lenistwo.;)

jamirq
24-10-2007, 17:59
Kolego oczywiście że nie ma 2.0 pomyliłem sie chodziło mi o wersję NX 1.2 i tu mam pytanie czy w tej wersji już filtry Niki działają ?

Kolego to zrobic mozna inaczej kupić starszą fersję NX i sciągnąć bezpłtną aktualizację do 1.2 ja tak zrobiłem .

Można można to wiem, ale cena 1200zl, a 179$ za wersje complete to jest róznica przynajmniej dla mnie jako dla osoby, która nie zarabia na zdjęciach.

fridayimage
13-11-2007, 20:09
Pomijając dyskusje na temat wersji Capture NX 2.0, to czy ktoś sie orientuje kiedy ma się pojawić w sprzedaży wersja NX o nr 1.3? :confused:

Erie
13-11-2007, 20:13
Pomijając dyskusje na temat wersji Capture NX 2.0, to czy ktoś sie orientuje kiedy ma się pojawić w sprzedaży wersja NX o nr 1.3? :confused:

jak tylko ukażą się w normalnej sprzedaży D3 i D300 :)

fridayimage
13-11-2007, 20:27
ciekaw jestem czy tą wersje można będzie bezpłatnie aktualizować z niższej wersji np 1.1 czy 1.2.........

Erie
13-11-2007, 20:55
ciekaw jestem czy tą wersje można będzie bezpłatnie aktualizować z niższej wersji np 1.1 czy 1.2.........

mam nadzieję, bo inaczej sie wkurzę - kupiłem dopiero co drugą licencję NXa i nie mam zamiaru dopłacać jak będę miał D300

art-74
13-11-2007, 21:33
... nie mam zamiaru dopłacać jak będę miał D300
założę się, ze gdyby dołożyli możliwość dowolnego rozłożenia i zablokowania (jak NC) najczęściej używanych menu to byś od razu kupił ;)

fridayimage
13-11-2007, 21:42
czyli pozostało nam czekać na nowa wersję. Słyszałem, że i cena ma być niższa... :twisted:

Erie
13-11-2007, 22:02
założę się, ze gdyby dołożyli możliwość dowolnego rozłożenia i zablokowania (jak NC) najczęściej używanych menu to byś od razu kupił ;)

eee... nie? bardzo bardzo nie? na 100% nie? pewnie z uwagi na fakt, że już na D300 mam drobne opory materii :(

Władca Pixeli
14-11-2007, 05:23
mam nadzieję, bo inaczej sie wkurzę - kupiłem dopiero co drugą licencję NXa i nie mam zamiaru dopłacać jak będę miał D300
Dla tych co kupią pierwsi mają dokładać za darmo.

Erie
14-11-2007, 21:22
Dla tych co kupią pierwsi mają dokładać za darmo.

to ja akurat będę tym 300 001. kupującym :D

Władca Pixeli
15-11-2007, 01:50
to ja akurat będę tym 300 001. kupującym :D
Pierwszych 300.000 kupujących --> D300 - $1800 + NX o wartości $130 za darmo
300.001 --> D300 - $1600 + NX $130 :mrgreen: