PDA

Zobacz pełną wersję : Światło w N 18-200 VR przy 50mm ??

krisis
22-10-2007, 08:56
Witam, posiadam T17-50 2,8, jest to świetne szkło ale ... brakuje mi ogniskowej do reporterki i myślę (narazie tylko myślę ) zamienić je na N 18-200 VR, i moje pytanie jest takie, jakie jest światło w tym szkle przy 50mm ???
Powiedzcie mi czy dużo stracę w tym zakresie ogniskowych 18-50 ??? Jakość zdjęć pewnie będzie porównywalna, tylko N 18-200 ma słabsze światło ale czy to jest duża różnica ???

gALL
22-10-2007, 08:58
Duza, nie ta zabawa z GO, nie ta praca AF co przy 2.8. VR nie jest lekiem na ciemne szklo.

krisis
22-10-2007, 09:04
Duza, nie ta zabawa z GO, nie ta praca AF co przy 2.8. VR nie jest lekiem na ciemne szklo.

Wiem że VR nie jest lekiem, wiem że zabawa z GO nie będzie taka jak przy 2,8, ale miałbym konfort że mi nie braknie ogniskowej, komfort w foceniu że nie będę musiał zmieniać szkła na inne w przypadku gdybym dokupił np. 55-200 VR.
A jakie jest to światło w N18-200 przy 50mm ???

artful
22-10-2007, 09:28
zakres ogniskowych do tzw. reporterki w 17-50 jest chyba odpowiedni?
jeśli chcesz uzupełnić zakres nie lepiej dokupić jakiś zommik w zakresie 70(80)-200(300)?

krisis
22-10-2007, 10:04
zakres ogniskowych do tzw. reporterki w 17-50 jest chyba odpowiedni?
jeśli chcesz uzupełnić zakres nie lepiej dokupić jakiś zommik w zakresie 70(80)-200(300)?

może i lepiej ale chciałbym mieć jedno szkło aby było uniwersalne, aby nie przepinać na spacerze szkieł, wiadomo że z jednym szkłem godze się na rzecz trochę gorszej jakości zdjęć, Tamronik jest super jeśli chodzi o światło (imprezy domowe, wesela i inne pomieszczenia gdzie można zejść z czasem bez używania lampy) ale ja mało takich zdjęć robię, raczej plener.

Tomasz Dudrak
22-10-2007, 10:09
Przy 50 mm światło będzie gdzieś około f/4.5. Przynajmniej Ken tak podaje.

milo_ja
22-10-2007, 10:25
Przy 50 mm światło będzie gdzieś około f/4.5. Przynajmniej Ken tak podaje.

W porywach f/4.8 (tzn. u mnie tak jest). Czyli jakies 1.3 EV mniej niz 2.8. Nie jest to tragedia, a biorąc pod uwagę jakieś 3EV zapasu dzięki VR, to już inaczej sprawa zaczyna wyglądać. Oczywiście, jak potrzeba małej glębi, to nic nie zastąpi większego światła, ale raczej w reporterce to mała głębia nie jest kluczowa.

krisis
22-10-2007, 12:21
ale raczej w reporterce to mała głębia nie jest kluczowa.

Ja uważam że w reporterce też dobra jest Mała GO, aby wyciągnąć to co się chce przekazać a tło żeby było rozmazane, np. jak robie zdjęcia turniejów rycerskich to żeby walcząca para była wyciągnięta na pierwszy plan a reszta widowni w tle rozmazana, albo na rajdach jak masz samochód na pierwszym tle ostry jak "żyleta" a tło z małą GO, wiem że najlepiej do takich zdjęć np. Nikor 70-200 2,8 + jeszcze VR ale niestety nie stać mnie na takie cudo, więc rozmyślam nad 18-200, z tego co obejrzałem tysiące zdjęć na pbase to też tym szkłem można uzyskać małą GO ale to pewnie loteria czy wyjdzie.

DXT
22-10-2007, 12:43
Dodam od siebie ze 18-200VR ma niestety duza minimalna odleglosc ostrzenia(W porownaniu z Tamronem ktorego posiadasz) - co czasem ma znaczenie.

koles
22-10-2007, 17:23
..... moje pytanie jest takie, jakie jest światło w tym szkle przy 50mm ???

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/250/cat/13

Jak klikniemy na Blur index, to przesuwając suwakiem w poziomie mamy na dole osi pionowej maksymalny otwór. Dla 50mm około 4,5.

jm
22-10-2007, 18:40
więc rozmyślam nad 18-200, z tego co obejrzałem tysiące zdjęć na pbase to też tym szkłem można uzyskać małą GO ale to pewnie loteria czy wyjdzie.

loteria to nie.... w sumie zależy jakiej ogniskowej bedziesz używać.... i z jakiej odległości te foty pstrykać zamierzasz i w jakiej odległości będzie tło od głównego motywu....loterii nie ma - jest za to kilka zmiennych:)

Jak dasz 200mm i 5,6 a tło nie bedzie kilka centymetrów za obiektem, to uda się ładnie rozmyć.
Z tym, że wiadomo określenia "ladne, mała GO" itp też są względne.

Zamiast dalszych wywodów jedno foto sklepowe - 200mm, 5,6, tło - ok. 0,5m od głównego obiektu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

gdyby tło było bardziej oddalone od głównego motywu, rozmycie tez byłoby większe - tutaj loterii nie ma:)

krisis
22-10-2007, 19:18
Zdjęcie całkiem przyzwoite, ale jeśli masz z plenerku to bym prosił o wstawienie kilku z małą GO.

jm
22-10-2007, 19:28
Nie mam tego szkiełka w swoich zasobach, a z FJ w testowy plener nie chcieli mnie ze szkiełkiem wypuścic...;)

Tak serio - to uważam, że w plenerze może być jedynie lepiej, bo przecież na otwartej przestrzeni szanse na to, że tło jest bardziej oddalone od motywu głównego są dużo większe...! Światło bywa też lepsze, no i powód do zrobienia foty znacznie ciekawszy;)

Taki przykład - chyba nie jest źle?;)):
http://www.j-roumagnac.net/index.php?showimage=284

no i przekrojowo więcej fotek - wszystkie z 18-200vr - exify pojawiają się przy otwieraniu miniatury - miłego oglądania:)
http://www.j-roumagnac.net/index.php?x=browse&category=27