PDA

Zobacz pełną wersję : Praktica VLC3 - problem z otwarciem komory filmu

easy
22-10-2007, 08:35
Witam!

Dostałem w spadku taki aparat bez instrukcji i chciałbym go ożywić, poza problemem z baterią (już wiem że należy odpowiednio zaadaptować tgz. "pastylki") to za chiny nie potrafi otworzyć komory filmy. Przypuszczam, że należy nadusić bolec z dołu obudowy, ale co dalej?

Aparat pomimo swojego wieku jest nowy, wiec jego uszkodzenie raczej odpada.

lavok
22-10-2007, 09:41
nie jestem pewny ale raczej należy podniesc korbe do zwijania filmu ->> tak jest w wiekszości analogów a przycisk u dołu służy do powrotnego zwijania filmu ...

easy
22-10-2007, 10:00
tak to wyglada:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.baytan.org/prak/pic/VLC2-II-2.jpg)

wlopis
22-10-2007, 10:26
tak, do oporu pociągnąć za korbkę służącą do zwijania filmu, ruchem wzdłuż jej osi :) tak mam w MTL3

rudin
22-10-2007, 11:29
Przypuszczam, że należy nadusić bolec z dołu obudowy, ale co dalej?

Ten bolec na spodzie to wciskasz jak chcesz film przewijać, przewijasz kręcąc korbką jak pokazuje strzałka na korbce, a na koniec pociągasz korbę jak napisali koledzy :)

ekonet
22-10-2007, 12:39
Korbka w górę - będzie pierwszy wyczuwalny sprężysty opór - ciągnąć dalej aż do twardego oporu i plecy powinny odskoczyć.

easy
22-10-2007, 14:54
Dzięki za pomoc!
Wszystko się zgadza, znalazłem tez manual do prawie identycznego modelu VLC2:
http://www.baytan.org/prak/vlc2/VLC2-MAN.ppt

Czy może mi ktoś jeszcze powiedzieć jakie najlepiej kupić bateryjki zegarkowe (symbol) aby zmontować z nich baterie do VLC?

temporalis
22-10-2007, 15:08
Ja ze swojej praktici i zenita wyjmuje pastylki i idę z nimi do sklepiku z micro i tam mi znajdują :)

Jacek S
22-10-2007, 15:26
W przypadku VLC nie będzie to takie proste!!! Bateria jet tam specyficzna (bodajże PX21) i w sklepie raczej się tego nie dostanie.
Możesz poszukać na allegro baterii (są jeszcze dostępne), można też dostać taki adapter na 3 albo 4 pastylki i wtedy jest łatwiej wymieniać baterie. Bateria kosztuje jakieś 25 zł, ale na trochę wystarcza.
Sprzęt jest fajny, ale pełnię możliwości pokazuje tylko z obiektywami typu "electric". Widzę, że masz zarówno pryzmat, jak i lupę, to już coś.
VLC 3 to ostatnia seria z wymiennymi pryzmatami, kiedyś to był praktycznie najbardziej zaawansowany model Praktici, pojawiły się jeszcze modele z automatyką czasów, ale za to nie miały wymiennych pryzmatów i matówek.
Z lupą fajnie się robi zdjęcia makro, szczególnie, że na system M42 jest dużo tanich akcesoriów do makro, a lupa pozwala patrzeć z góry i daje duże powiększenie, co ułatwia ostrzenie.

Życzę udanej zabawy!!!

Jacek S
22-10-2007, 15:31
A tu masz taki adapter z bateryjkami:

http://fotomar.wizytowka.pl/

Bateria na Allegro też kosztuje 25 zł.

Terminux
22-10-2007, 16:01
Baterie kupisz w Zabrzu na ul Wolności.

wlopis
23-10-2007, 12:40
taka refleksja, teraz widać jak kiepsko te korpusy były zaprojektowane, myśle o trzymaniu,, pomijam trudność w ostrzeniu szczególnie w pomieszceniach ( mikroraster i kliny pryzmatyczne )

ekonet
23-10-2007, 12:46
To są bardzo dobre aparaty - miałem kiedyś przez parę miesięcy nowego Zenita XP - pozbyłem się go czym prędzej i kupiłem dwa aparaty Praktica. Fakt, kanciaste - ale niezawodne i trwałe.

Jacek S
23-10-2007, 15:34
Przez lata trzymają czasy, a mała bateryjka wystarcza na kilka lat. Niestraszny im największy mróz. Do dziś czasami sięgam po jakąś Prakticę (mam takie małe zboczenie i zbieram w domu różne takie "graty") i wychodzą z tego całkiem niezłe zdjęcia, wcale nie za bardzo odbiegające od tych z Nikona. A model VLC to był topowy model. Ile aparatów w tych czasach pozwalało mierzyć światło przy otwartej przysłonie? A ile Nikonów na wymienne pryzmaty i matówki? ...

Jacek S
23-10-2007, 15:41
taka refleksja, teraz widać jak kiepsko te korpusy były zaprojektowane, myśle o trzymaniu,, pomijam trudność w ostrzeniu szczególnie w pomieszceniach ( mikroraster i kliny pryzmatyczne )

Z ostrzeniem wcale nie było tak źle, bo wizjery były większe i jaśniejsze niż w większości współczesnych lustrzanek plus do tego jasny obiektyw (standardem w Prakticach był 50mm 1.8) i było całkiem fajnie. Zresztą trzyma się to też całkiem przyzwoicie, może nie tak jak F5, ale nie jest źle. Za to dźwięk migawki i naciągu filmu to miłe wspomnienia...

wlopis
23-10-2007, 16:06
Zenith 122 ma jaśniejszy wizjer od Praktic ale jego krycie pola obrazu jest mniejsze. :) zgadza się dzwięk migawki przyjemny metalowa o przebiegu pionowym, dostępne czasy od 1 sek do 1/1000, to zalety, mam MTL3 kupioną w maju 1979 roku za 11821 zł ( paragon również posiadam ) :) no i dużo wspomnień związanych z tym sprzętem.

Jacek S
23-10-2007, 16:12
Pozwolę sobie polemizować. Uważam, że Zenithy mają ciemniejsze wizjery nawet 122, a pole obrazowe jest faktycznie dużo mniejsze (Z jakieś 65% kadru, a P jakieś 95%) co było MZ największym minusem Zenithów.

wlopis
23-10-2007, 16:28
nie model 122 a krycie pola obrazu nie jest aż tak małe

easy
24-10-2007, 13:45
Dzięki za wszystkie informacje, były bardzo pomocne.

Ten VLC3 którego odziedziczyłem to bardzo ciekawy egzemplarz, ma 31 lat (ja mam 29) i w zeszłym tygodniu został po raz pierwszy "naciągnięty". Dziadek pracował w przemyśle optycznym i kiedyś go przy okazji kupił, albo dostał. Schował go na dnie szafy (bo taki super, że szkoda go używać) no a ja go odgrzebałem w zeszłym tygodniu.

Mam do niego oryginalny obiektyw 50mm elektric, i pryzmat (lupy niestety nie mam).

Nigdy nie pstrykałem analogiem, ale ten sprzęt naprawdę mi sie podoba, sprawia wrażenie prostego w obsłudze i niezawodnego.

Propos obsługi to mam następujące pytania:
- pod nasada zwijacza filmu jest przełącznik, wiecie co czego to?
- jakie firmy produkowały obiektywy elektric? czy pojawiły sie jakies zoomy?
- jaka jest zasada pomiaru swiatła? (caly kadr, centrum, ważenie?)

To narazie tyle, lece zamowic pojemnik na baterie :)

easy
24-10-2007, 14:11
Jeszcze a'propos baterii:

Jeśli pomiar jest wykonywany na zasadzie mostkowego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mostek_%28elektronika%29)pomiaru rezystancji to wartość napięcia zasilania (1,5 lub 4,5V) nie ma znaczenie (specyfika tego rodzaju pomiaru). Jednak przy baterii 1,5V wskazówka będzie się wychylała mniej (ale w dobra stronę) czyli trochę trudniej będzie uchwycić idealna pozycje.

Wniosek: od biedy da sie robić pomiar na 1 paluszku AAA który idealnie pasuje do gniazda w VLC3 ;)

Oczywiście wypadało by to sprawdzić naocznie, co też natychmiast uczynię jak będę miał możliwość.

psw
25-10-2007, 00:11
Propos obsługi to mam następujące pytania:
- pod nasada zwijacza filmu jest przełącznik, wiecie co czego to?Czy chodzi o okrągły przycisk od spodu korpusu? Jest to przycisk umożliwiający zwijanie filmu do kasety.

- jakie firmy produkowały obiektywy elektric? czy pojawiły sie jakies zoomy?Pentacon Dresden i co najważniejsze Carl Zeiss Jena DDR. Zoomów z gwintem M42 to było bardzo dużo, ale czy były elektric to nie wiem. Osobiście nie spotkałem takiego.

- jaka jest zasada pomiaru swiatła? (caly kadr, centrum, ważenie?)Centralnie ważony.

Jacek S
25-10-2007, 09:06
Chodzi o przełącznik (taki pierścień) pod korbą zwijania filmu, od góry aparatu, jest on charakterystyczny dla Praktic przystosowanych do pracy z obiektywami "electric" (PLC, VLC, EE). Ten przełącznik służy do przełączania trybu pracy aparatu miedzy obiektywami trybu electric a nie electric.
Chodzi o to czy aparat ma mierzyć przy otwartej, czy zamkniętej przysłonie. Przy otwartej oczywiście tylko z obiektywami electric, a tych jest niestety mniej. Wtedy ustawiamy to na większą czerwoną kropkę.
Jeżeli chcemy stosować inne obiektywy, to muszą one mieć niestety przełącznik przesłony miedzy auto/manual. Niestety przy VLC trzeba pracować na trybie manual, czyli przysłona jest cały czas przymknięta do wartości roboczej, a nie otwarta i przymykana tylko w momencie pomiaru i robienia zdjęcia, jak w innych modelach Practicy (np. MTL3), oczywiście mówię tu o obiektywach nieelectric. Pomiar odbywa się przez częściowe wciśniecie przycisku migawki, podobnie jak w zenithach, ale nie występuje wtedy przymykanie przysłony, więc pomiar trzeba robić na ręcznie ustawionej przysłonie. Przełącznik musi być wtedy ustawiony na mniejszą kropkę. (Z tymi kropkami to nie jestem na 100% pewien w tej chwili, która jest która, ale co do zasady to na pewno jest tak jak piszę, może być najwyżej na odwrót z tymi kropkami).
Co do obiektywów to nie było chyba zoomów electric, ale na pewno była kilka świetnych stałek tego typu, np. MC Sonnar 135mm/3.5, czy MC sonnar 180/2.8. Jak pisałem wyżej można używać innych obiektywów na M42, ale muszą one mieć przełącznik A/M, lub musi to być typ obiektywu bez popychacza przysłony, czyli taki całkowicie ręczny, np. TIAR11 135/2.8, czy Jupiter 9 85/2.0, no i powoduje to konieczność pracy na przymkniętej przysłonie.
Mam nadzieję, że nie zamieszałem zbytnio w tych wyjaśnieniach.

Co do pomiaru, to jest centralnie ważony.

Pozdrawiam i powodzenia!!!

Jacek S
25-10-2007, 09:12
Ten VLC3 którego odziedziczyłem to bardzo ciekawy egzemplarz, ma 31 lat (ja mam 29) i w zeszłym tygodniu został po raz pierwszy "naciągnięty". Dziadek pracował w przemyśle optycznym i kiedyś go przy okazji kupił, albo dostał. Schował go na dnie szafy (bo taki super, że szkoda go używać) no a ja go odgrzebałem w zeszłym tygodniu.

Tylko pogratulować takiego eksponatu.

Smurf
26-10-2007, 00:12
D

Troche nakłamałeś - Praktica VLC3 została zaprezentowana jesienią 1978r. - nie może mieć 31 lat.
Poza tym załączyłeś zdjęcia nie VLC3, ale VLC2, przecież masz D70 - tak ciężko bylo Ci zrobić prawdziwe zdjęcia swojego aparatu?

easy
26-10-2007, 18:50
Masz racje, to zobrazowany VLC2 został wyprodukowany w 1976 roku, co do zdjęcia to chciałem zobrazować jak wygląda bolec o który pytałem, a że identyczny jest w VLC2 to uznałem że nikt się nie doczepi do tego że zdjęcie jest nie z tego modelu.

Jak widać się myliłem

Smurf
26-10-2007, 19:27
Ja nie czepiam sie do zdjęcia - napisałem to tak na marginesie - bo dla mnie to nieco dziwne, że majac aparat cyfrowy zamieszczasz zdjęcia "obcego" aparatu zamiast zrobić swojego.
Pisząc że nakłamałeś zwracam uwagę na Twoje słowa:

Ten VLC3 którego odziedziczyłem to bardzo ciekawy egzemplarz, ma 31 lat (ja mam 29)
A jest to nieprawda, o czym pisze powyzej.

easy
26-10-2007, 21:48
Schodzimy z tematu, mnie bardziej by interesowała informacja praktyka który robił zdjęcia tym aparatem, a konkretnie jakie obiektywy (poza elektric) ładnie rysują z tą puszką, planuje wydać na kompletacje obiektywów ~500zl, jeśli by się dało to stało ogniskowe. 50mm mam, myślę o czymś z 85mm oraz 35mm.

wlopis
26-10-2007, 23:39
do MTL3 używałem Pentacona auto 50/1,8 Pentacona auto 28/2,8 Tessara 50/2,8 Pentacona 200/4, "chodziły" dobrze. Tą 200 -setą waliłem odsłoniecie wszystkich tablic na 25 lecie Ponańskiego Czerwca w 1981 roku i Pomnika Jedności również z wypiekami na twarzy. :)
Stałem wśród reporterów pod tą wierzbą niedaleko Adama M. widziałem wszystkich najważniejszych z bliska. Przetrwały negatywy, slajdy i film 8mm super.

Jacek S
29-10-2007, 13:37
Polecam MC Pancolar 50/1.8, MC Sonnar 135/3.5, MC Sonnar 180/2.8 (wszystkie występowały też w wersji electric) ewentualnie Jupiter 9 MC 85/2.0, a jak ma być taniej to: MC Pentacon 29/2.8, MC Pentacon 50/1.8, MC Pentacon 135/2.8, MC Pentacon 200/4. To powinno wystarczyć do większości potrzeb. Wersji electric trzeba będzie trochę poszukać, ale nie electric też będą pasować, ale z ograniczeniami o których pisałem wcześniej.

Jacek S
29-10-2007, 13:42
Wszystkie obiektywy, które wymieniłem wyżej są w jednej i drugiej wersji i naprawdę ładnie rysują. Z ruskich warto jeszcze polecić taniego Tiara 11 135/2.8.
Świetne obiektywy na M42 robiła Mamiya (tak, dobrze napisałem, ta Mamiya od średniego formatu) ale są one rzadkością, mają dość wysokie ceny (choć trafiają się okazje), problem jest też to że większość z nich nie ma przełącznika A/M do przesłony więc do VLC się nie przydadzą.