Zobacz pełną wersję : D200 - ilość zdjęć na karcie
na dzień dobry (wieczór) się przywitam - witam :-D
poszperałem trochę forumową szukajką, jednak nie znalazłem poruszonego tematu, więc napiszę o co mi chodzi.
otóż - znajomy ma D200, od jakiegośtam czasu. nigdy robiąc zdjęcia nie zwracał uwagi na licznik zdjęć, natomiast zauważył ostatnio ciekawą rzecz. otóż wkładając kartę 2GB licznik pokazuje mu iż może zrobić na niej trzystakilka zdjęć, natomiast robi coś koło pięciuset - co więcej, te pięćset faktycznie da się zgrać do komputera i nie są one ani uszkodzone, ani nic...
no i tu pytanie - co jest grane? czy taki objaw zdarzył się u kogoś? jak to wyeliminować?
oraz druga kwestia - zastanawiam się czy to może nie wersja firmware'u, tak więc:
- jaka jest najnowsza wersja do d200?
- jak sprawdzić jej numer w aparacie?
będę wdzięczny za wskazówki, natomiast, jeżeli kwestia ta była już poruszana - to wybaczcie.
pozdrawiam
Karl Johansson
21-10-2007, 23:56
Co do ilości zdjęć- liczba na liczniku jest orientacyjna. Rozmiar zdjęcia różni się, zależnie od warunków, ilości świateł, cieni itp. Stąd różnice.
Co do ilości zdjęć- liczba na liczniku jest orientacyjna. Rozmiar zdjęcia różni się, zależnie od warunków, ilości świateł, cieni itp. Stąd różnice.nie, no rozumie, ale aż takie różnice?
z tego co mówił, to rozmiary zdjęć są podobne - okolice trzech, trzech i pół mega.
ja mam jedynie gigową kartę, ale sprawdzając ją w analogicznym (taka sama matryca, takie same ustawienia i analogiczny rozmiar uzyskaznych zdjęć) aparacie uzyskuję wynik 247 zdjęć - dlatego też liczba trzystu kilku na 2 GB mocno mnie zdziwiła...
Robert_P
22-10-2007, 00:14
Rozmiary są bardzo różne od ok. 3.30mb do ok 8.30mb , więc jak widzisz aparat bierze najwyższą wartość bo ciężko stwierdzić jaka będzie średnia waga zdjęć i ile ich wejdzie na kartę . Lepiej że podaje ich w mniejszej ilości niż odwrotnie, firmware nie ma tu żadnego znaczenia.
pozdro
robren
ps. wagi jakie podałem są z jednej imprezy zwanej weselem :)
zaden problem zrobic jpg który ma około 5 a nawet 6 MB - wtedy byłoby na karcie tyle zdj ile pokazuje licznik.
Zrób na wysokim ISO motyw o wielu szczególach i kolorach. Zobacz ile ma jpg.
hmmm...
tak czy inaczej jest to dziwne - czemu u niego taka sytuacja występuje a u mnie nie... czemu on na dwugigowej karcie ma trzysat zdjęc, a ja na gigowej 250...
no ale nic - tak czy inaczej dzięki za wasze przemyślenia, natomiast aktualna pozostaje prośba z mojej strony - wrzućcie ktoś dwugigową kartę do swojego D200 i napiszcie ile Wam klatek pokazuje - będę wdzięczny.
No ale przecież napisałeś że robi koło 500 czyli dwa razy więcej niż ty na 1gigowej
wrzućcie ktoś dwugigową kartę do swojego D200 i napiszcie ile Wam klatek pokazuje - będę wdzięczny.
RAW - 120
JPEG Fine - 224
JPEG Normal - 446
JPEG Baisic - 867
W praktyce przy ustawieniu "JPEG Optimal Quality" wychodzi przy JPEG Basic jakies 1200.
Sformatujcie kartę i potestujcie na RAWach. W nich różnica wielkości jest w granicach 1MB. Przy jpegach potrafi dojść nawet do 6MB, więc i licznik nie bardzo wie jak mierzyć.
No ale przecież napisałeś że robi koło 500 czyli dwa razy więcej niż ty na 1gigowej
eh...
przeciez piszę, że pytam nie o liość zdjęć które da się zrobić, a o ilość wyświetlana przy pustej karcie...
RAW - 120
JPEG Fine - 224
JPEG Normal - 446
JPEG Baisic - 867
W praktyce przy ustawieniu "JPEG Optimal Quality" wychodzi przy JPEG Basic jakies 1200.
no wreszcie ktoś odpowiedział na moje pytanie :-D
wielkie dzięki :!:
Sformatujcie kartę i potestujcie na RAWach. W nich różnica wielkości jest w granicach 1MB. Przy jpegach potrafi dojść nawet do 6MB, więc i licznik nie bardzo wie jak mierzyć.
faktycznie - RAWy :!:
dzięki za pomysł :!:
JPG jest kompresowany, Nikon RAWy tez kompresuje.
Skad ma wiedziec ile zdjecie bedzie zajmowac po skompresowaniu?
Rozwiazaniem jest zatem wyswietlanie liczby mowiacej: "zmieszcze jeszcze co najmniej x zdjec" - i tak tez robi :)
jako że odpowiedź na to pytanie które postawiłem w gąszczu gadania o tym i owym już otrzymałem (jeszcze raz dzięki milo_ja), to wątek możnaby posprzątać do konkretów i już zamknąć, co by dalszych "mądrości" nie trzeba było w nim już czytać.
dzięki.
emes - sprawa wcale nie jest taka prosta. Nie ma na to pytanie zadnej prostej jednoznacznej odpowiedzi. Bo jakie to są jpg to juz milo_ja nie napisał. D200 ma mozliwość zapisywania 2 rodzajów jpg. Podobnie jak i mozna sobie wybrac rodzaj kompresji (lub nie) NEF.
najistotniejsze: Licznik podaje orientacyjne wartości. W zdecydowanej większośc przypadków idzie zrobic wiele więcej zdjęć niz licznik pokazuje na początku.
w sumie masz rację.
dziękuję wszystkim za pomoc :!:
Dane, które podałem dotyczyły ustawienia "Optimal Quality". W "Size priority" pokazuje trochę więcej (np. 1.2k dla JPEG Basic).
Znalazłem coś takiego - co prawda datyczy d3 ale to przecież też 12MP
D3 File Size (FX Mode):
NEF Lossless compressed, 12-bit 13.3MB
NEF Lossless compressed, 14-bit 16.3MB
NEF Compressed, 12-bit 11.0MB
NEF Compressed, 14-bit 13.8MB
NEF Uncompressed, 12-bit 18.8MB
NEF Uncompressed, 14-bit 24.7MB
TIFF (RGB Large/8-bit), Uncompressed, 35.9MB
JPEG (Large/Fine), 5.7MB
Of course all figures are approximate and file size will vary
depending on the subject and file format.
To że na wyświetlaczu liczba zdjęć jest przybliżona może świadczyć to że do tej pory używałem karty 8GB na którą według danych na wyświetlaczu powinno wejść 913 zdjęć (faktycznie wchodziło około 1400). Dziś dotarła do mnie zamówiona karta 16GB i na wyświetlaczu pojawiło się 1,7K co świadczy że powinno wejść ponad 1700 zdjęć. A przecież jeśli na 8GB kartę wchodziło 913 zdjęć to na kartę o 2 krotnie większej pojemności powinno wejść ponad 1800 zdjęć czyli 1,8K.A tak nie jest.
16gb ile cie kosztowało :) ??
16gb ile cie kosztowało :) ??
Niewiele bo 628 zł :)plus przesyłka. Karta to Sandisk Extreme III. Nówka oczywiście :)