PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o SB-600

roninpl
21-10-2007, 21:01
Mam D50 i D80 i SB-600. Podczas robienia zdjęć z dyfuzorem i głowicą pod kątem 45 stopni lampa na dłuższych ogniskowych zdejmuje moc błysku lampy o około -3,0. Lampa pracuje w pełnym TTL. Podniesienie w body mocy błysku nic nie daje, tzn. lampa dalej strzela na -3,0. Podobnie kiedy na lampie klawiszem "+" podniosę moc błysku (np. do +3,0) dalej po zdjęciu na lampie mruga -3,0. W każdym z tych przypadków zdjęcia mają podobny histogram i podobną jasność. Macie pomysł, czy coś jest z lampą nie tak, czy ja coś źle robię?

brzezior
25-10-2007, 07:32
Może po prostu przekroczyłeś dostępny zakres błysku. Jaka jest odległość od obiektu i w jakim trybie fotografujesz? Uniesienie palnika lampy zdecydowanie skraca jej zasięg. Poza tym odchylenie palnika od normalnej pozycji eliminuje informacje o odległości od fotografowanego obiektu - to też może wpływać niekorzystnie na naświetlanie.
Ale najprawdopodobniej jest to kwestia dużej odległości od obiektu, lub za bardzo zamkniętej przysłony (ew. za krótki czas).

irekka
25-10-2007, 09:09
Tu chodzi o cos innego - lampa nie strzela minus 3. Ona daje cała moc, natomiast pokazuje ile jej zabrakło. Zwiększ czułość, podejdź blizej, postaw lampe bliżej i steruj nią zdalnie (D80) itp sztuczki.

roninpl
26-10-2007, 11:13
ok spróbuję ale co ciekawe przy podniesieniu mocy błysku na lampie do +3 i tak pokazuje np po błysku -3 (mrugając) a następnie pokazuje na stałe ustawienie +3, zadane przeze mnie. Jak podejdę bliżej jest ok to jest poza dyskusją. Teraz okazało się jeszcze, że odebrałem po długiej walce D80 z serwisu i udalo mi się ich przekonać, że źle dziłał AF (ostrzył poza obiekt) i stąd też wynikały te niedoświetlenia. Wszak aparat mierzył światło i balans bieli w innym punkcie niż powinien. Tym niemniej sprawdzę. Fotki robie na pełnym TTL i teraz ,kiedy mam D80, z błyskiem wypełniającym FP.

puchbeary
26-10-2007, 11:25
nie jestem pewien ale czy +/- 3 nie jest wartością graniczną ?

Xathloc
26-10-2007, 14:57
Lampa pokazuje w ten sposób poziom niedoświetlenia.

KKorzeniowski
26-10-2007, 15:17
Mrygajace -3 to sygnalizacja lampy, ze jej zabraklo "pary" na prawidlowe naswietlenie zdjecia.
Fakt, ze lampa po wzmocnieniu sily o +3 pokazuje nadal -3 oznacza tylko, ze przed wzmocnieniem jej brakowalo wiecej niz -6, a -3 jest wartoscia graniczna...

A tak wogole, to do lampki jest calkiem fajna instrukcja ;) duzo w niej ciekawostek napisanych... Sam tez zaczalem korzystac bez czytania, ale po przeczytaniu wiele kwestii sie wyjasnilo :)

pzdr

roninpl
27-10-2007, 21:53
dzięki bardzo za pomoc.

natura2008
15-12-2007, 23:56
mam chyba podobny problem z FP...ale stworzyłem nowy wątek