PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia nocne i ostrość

NiseriN
04-01-2006, 23:18
Witam. Mam pare pytań odnośnie ostrości i nie tylko.

1. Ostanio robiłem zdjęcia nocne i moj D50 z 18-55 nie łapał ostrości, dopiero po przełączeniu na MF i następnie ponownym przełaczeniu na AF zaczał łapać ostrość.

2. Jak złapać ostrość kiedy obraz jest jednolity? AF szaleje proboje złapać ostrość ale nic z tego...

3. Takie może głupie pytanie ale nie daje mi spokoju... Jak otworze zdjęcie w PSie, wydaje sie ładne, kontrastowe.... Kiedy natomiast otworze to samo zdjęcie w przegladarce grafiki, np. Irfan view to zdjęcie jest blade, mdłe, bez kontrastu.

Pozdr.

krystek
04-01-2006, 23:35
1.czujnik af, tez dziala tylko przy okreslonym oswietleniu
2.postaw cos rozniacego sie ?
3.ustawienia kolorow/ustawienia proby

NiseriN
05-01-2006, 15:21
No dobra dwa pierwsze rozumiem, ok. Ale 3 dalej mnie męczy....

stig
05-01-2006, 15:56
No dobra dwa pierwsze rozumiem, ok. Ale 3 dalej mnie męczy....
PhotoShop to program, ktory wyswietla grafiki/zdjecia wedlug osadzonego w nich profilu barwnego. A przegladarki generalnie profil olewaja...

Czornyj
05-01-2006, 15:58
3. Takie może głupie pytanie ale nie daje mi spokoju... Jak otworze zdjęcie w PSie, wydaje sie ładne, kontrastowe.... Kiedy natomiast otworze to samo zdjęcie w przegladarce grafiki, np. Irfan view to zdjęcie jest blade, mdłe, bez kontrastu.
Pozdr.
może robisz w przestrzeni AdobeRGB?

NiseriN
05-01-2006, 21:33
może robisz w przestrzeni AdobeRGB?

Dokładnie tak, podobno w AdobeRGB najlepiej.
To w takim razie jak zdjęcia wyjdą na odbitkach ? W AdobeRGB ? A i jak wysyłam zdjecia na serwer i ogladam to kolory jak w Irfan view....

Czornyj
05-01-2006, 22:11
Dokładnie tak, podobno w AdobeRGB najlepiej.
To w takim razie jak zdjęcia wyjdą na odbitkach ? W AdobeRGB ? A i jak wysyłam zdjecia na serwer i ogladam to kolory jak w Irfan view....
No właśnie. A Windows "chodzą" pod sRGB, dlatego przeglądarka "zgupła".

gary
05-01-2006, 23:29
trzeba sobie do windy wczytac adoba i juz
a co do ostrosci w nocnych - i tak przy nocnych stosuje sie duze wartosci f wiec nastaw manualnie i wszystko bedzie ostre

NiseriN
05-01-2006, 23:31
to w takim razie jak zapisywać zdjecia jeśli zależy mi na publikowaniu zdjęc w internecie a jak jeśli chodzi o odbitki ? I jakiej przeglarki najlepiej używać do przegladania zdjec bo z tego wynika że Irfan View sie gubi.

Pozdr

Grześ Pseudonim
05-01-2006, 23:38
Za parę złotych możesz do puszki "dopiąć" patent Sonego - na allegro kupisz takie różne latareczki laserowe, wyświetlające różne wzorki. Strzelasz tym na obiekt, który chcesz mieć ostry i po ptakach.

[ Dodano: Czw 05 Sty, 2006 ]

i tak przy nocnych stosuje sie duze wartosci f wiec nastaw manualnie i wszystko bedzie ostre

OK, ale tylko wtedy kiedy robisz klasyczne "nocne" zdjęcia na długich czasach. Jak chcesz złapać ostrość w niedoświetloym miejscu albo chcesz coś zbluorwać - dziura musi pozostać duża. No ale i tak w większości przypadków - manual.

NiseriN
05-01-2006, 23:57
no z tym laserkiem to pomysłowy i praktyczny patent :) dzięki.
Co do manualnego nastawiania ostrości to troche cięzko po ciemku....

Seeker
20-01-2006, 13:54
"Co do manualnego nastawiania ostrości to troche cięzko po ciemku...."

W mniejszym zakresie odleglosci moze pomoc latarka. Bardzo fajne wychodza
na LEDach (Bardzo jasne biale, srednicy 1cm) wmontowanych w polowe
okularu od mikroskopu. LEDy o jasnosci 20CD (mA), wychodzi calkiem fajny spot.

pX
20-01-2006, 14:26
to w takim razie jak zapisywać zdjecia jeśli zależy mi na publikowaniu zdjęc w internecie a jak jeśli chodzi o odbitki ? I jakiej przeglarki najlepiej używać do przegladania zdjec bo z tego wynika że Irfan View sie gubi.

sRGB jest węższą przestrzenią od ARGB więc trochę tracisz robiąc w sRGB.
Rób w ARGB a zdjęcia do prezentacji w sieci konwertuj do sRGB przed ich opublikowaniem (chyba żadna z przeglądarek internetowych nie bierze pod uwagę profili barwnych).

Jeśli chodzi o laby i robienie powiększeń to tu sprawa jst bardziej skomplikowana i nie będę jej drążył po raz n-ty - ogólnie otrzymasz radosną twórczość operatora labu, gdyż przeważnie ich urządzenia nie są oprofilowane. Jeśli natomiast są to warto wziąć od nich profil i zrobić konwersję do tego profilu przed oddaniem (ja znam tylko kilka labów jednej sieci, które dostarczają w miarę aktualne profile).

Zdjęcia przeglądaj dowolną przeglądarką zdjęć - jest co prawda kilka, ktore niby biorą pod uwagę profile (cpicture, faststone), ale ich dokładność nie jest taka jak PS, a ponadto wyświetlanie z uwzględnieniem profilu zabiera znacznie więcej czasu. Jeśli chcesz, aby zdjęcie wyświetlało się "tak samo" na większości przeglądarek i komputerów to pozostaje konwersja do sRGB.