Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie wywoływać w Krakowie z analoga?

Feadin
21-10-2007, 13:19
Mam takie pytanie - jakie fotolaby w Krakowie polecacie, jeśli chodzi o wywoływanie filmów z kliszy (także materiałów czarno-białych) i skanowanie do TIFFa z późniejszym zapisem na płytkę? Gdzie dysponują najlepszymi skanerami i oferują najwyższą jakość w sensownej cenie? Jeśli ktoś się orientuję, to byłbym wdzięczny za informację. Sam mam taki jeden zakład foto na oku, ale może ktoś dokładnie wie gdzie i kto dysponuje lepszymi skanerami. Sam niestety jak na razie nie mam czasu na siedzenie w ciemni, bo fotografia to na razie tylko moje hobby, poza tym, na porządny skaner i tak mnie "raczej" nie stać ;).

Pozdrawiam.

mp_
28-10-2007, 00:14
Witaj!

Przerabiałem ten problem wiele razy w Krakowie...Z resztą niedawno zadawałem identyczne pytania jak Ty :) Niestety wynik moich poszukiwań jest taki, że za przystępną cenę nie uzyskasz jakości jaką dała by Ci nawet dość tania cyfra :( - przynajmniej w krakowie - gdzie indziej nie szukałem...
Na najwyższym poziomie (ale i tak bajki się nie spodziewaj) w niskiej cenie jest zakład na placu matejki (foto Konaszewska - Pyla), a jesli chcesz pojedyncze fotki do obróbki a potem powiększeń to tylko zakłąd Jakuba Jewuły!!! To już jest skanerzysta z prawdziwego zdażenia!! zapłacisz troszkę:/ ale zapłacisz za jakość!! która stoi na bardzo wysokim poziomie!!!!!!
Ja osobiścia załamałem ręce i zacząłem robić cyfrą bo na pożądny skaner po prostu mnie nie stać a jakość w punktach usługowych jest coraz coraz niższa...

pozdrawiam! i powdzenia

Feadin
28-10-2007, 01:09
Ok, dzięki wielkie :). A jeszcze zapytam - co możesz powiedzieć nt. Foto-Oleksy na Karmelickiej?

mp_
28-10-2007, 01:46
Jeśli jest to to samo co foto - ekspert (chyba o tym mowa) to sprawdzałem i są OK ale nie do skanowania!
Wywołuję u nich czasem slajdy ze względu na cenę;) ale jeśli chodzi o skany to Konaszewska jest znacznie znacznie lepsza... oni niestety nie skanują zbyt dobrze :/

Feadin
28-10-2007, 10:10
Ok, jeszcze raz dzięki :).

Fenek
28-10-2007, 11:26
Też mogę polecić Foto Konaszewska-Pyla na Matejki. Tanio nie jest ale jakość w pełni mnie zadowala (no chyba że mam niskie wymagania :mrgreen:). Jedyny problem jaki z nimi miałem to gdy zamówiłem odbitki ze slajdu, dostałem niemal zupełnie nie te klatki, co wypisałem im. Ale to pewnie jeden przypadek na setki, a poza tym za free dostałem później odbitki właściwe i to na poczekaniu. :)

mp_
28-10-2007, 12:14
oni mają jeszcze jeden problem:/ odbitki ze slajdów są od nich mydlane... nie wiem czym to jest spowodowane ale sprawdzałem po 10 razy klatki z których robiłem odbitki i są ok.. a odbitki nie ostre :/

Feadin
28-10-2007, 20:18
Na szczęście o odbitki mi nie chodzi, jeno o skan ;).

Feadin
31-10-2007, 19:41
A jeszcze jedno - czy o firmie "Studio QbA" na ul. Pawlikowskiego możecie powiedzieć coś dobrego (albo złego :P)?

mp_
01-11-2007, 09:27
Studio Qba to chyba Jakub Jewula, o którym wspominałem wcześniej...
To jest skanerzysta - zawodowiec!! Jest doskonały w tym co robi i z jakości plików, które dla Ciebie wygeneruje będziesz bardziej niż zadowolony !! (skanowałem u niego slajdy do b3 300dpi i wyszło doskonale!) ale cena jest oczywiście adekwatna do jakości, choć i tak nie jest ona najwyższa.

Terminux
01-11-2007, 10:20
Kiedy robiłem na negatywach wywoływałem je i od razu skanowałem na placu Axentowicza w Fuji. Jakość skanowania była przyzwoita choć do Jakuba im wiele brakowało, ale do celów internetowych zupelnie wystarczało.

Feadin
01-11-2007, 22:47
Fakt, to studio Jakuba Jewuły ;). Zatem jak na razie już wszystko wiem, dzięki :).