Zobacz pełną wersję : Komunikat "for" w SanDisk extreme III 2GB
Witam, kiedyś czytałem tu na forum różne watki dot. problemów z kartami, i tak od 2 lat pracuje na SanDiskach extreme III 1GB i 2GB - dotąd problemów nie miałem, wczoraj na weselu podczas akcji wciskam spust i.... nic się nie dzieje, patrze na puszke i widzę komunikat "for" więc wyłączam aparat wyciągam szybko kartę, ponownie ją wkładam i robie jedno ujecie po czym komunikat powraca, jako, że na weselu nie mam czasu na zabawe, szybko wymieniam na zapasową starą 1GB karte i wszystko jest ok. Potem w wolnej chwili próbuje znów tę 2 GB i jak ją pomęczyłem kilka razy to się w końcu odezwała i teraz niby chodzi, ale!!! czy ktoś ma jakieś pojęcie dlaczego SanDisk płata takie figle??? nigdy nie miałem z tymi kartami problemu, zastanawiam się czy może temperatura mogła wpłynąć??? bo wczoraj koło 2 stopni było i strasznie marzłem. Pytanie co robić??? kupować nową??? problem może powrócić??? wiecie jak na weselu, sprzęt musi działać, zdjęcia muszą być bezpieczne, bo młodzi raczej liczą na to, że gość z Nikonem nie będzie miał problemów :) jakieś rady drodzy forumowicze???
Niestety nie wiem co Ci poradzić, ale powiedz czy na tej karcie cokolwiek zostało? Jak się nie mylę to for pokazuje się przy formatowaniu karty w aparacie.
Masz racje dokładnie wtedy, ale wiem z tego forum, ze oznacza to też błąd karty niekompatybilnej, nie zdziwił bym się gdyby nie fakt, że z SanDiskami nie powinno być problemu, miałem na 400 zdjęć jakieś 6 niemożliwych do odczytania i 4 spaprane typu - ucięte w połowie, lub powtarzające się sekwencje tego samego fragmentu zdjęcia, jakieś takie głupoty pozapisywał.... i były to zwykle zdjęcia leżące obok siebe, a reszta była w jak najlepszym pożądku! dobrze że sezon mi się konczy - trzeba bedzie wymienić kartę na wszelki wypadek, aha czytałem gdzieś na necie, że na allegro bywają podróbki SanDisków, które mogą byc wadliwe - a ja kiedyś tam kupiłem tę kartę na allegro właśnie...
pskowronski
28-10-2007, 19:33
Od jakiegos czasu uzywam sandiska 2GB III w D80 i wszytko jest ok... Slyszalem od kumpla ze na nasz rynek weszla wadliwa partja snadiskow, wiec moze jak ja kupiles na allegro moze trafila Ci sie wadliwa partja.
pozdr.
Nie tyle wadliwa partia, ile od ponad roku (jesli nie dluzej) powszechnie w sprzedazy sa podrobki. Allegro i czesc sklepow netowych takimi wlasnie handluje.
BugsBunny
28-10-2007, 20:37
pozbądź się tej karty, bo jest niepewna ( prawdopodobnie kupiłeś podróbkę ) i może nawalić w krytycznym momencie
kup oryginał - mogę polecić znany mi osobiście sklep - będziesz miał spokój i szybszy aparat, bo podróby nie trzymają deklarowanej prędkości i w serii to czuć ( d70s ma mały bufor )
Chyba macie racje - bezpiecznie będzie kupić nową, to nie takie wielkie pieniądze, a szkody mogą być poważne ;) u mnie prędkość wydaje się ok. cała 2 GB z czytnika no name kopjuje sie około 3minuty, wiec nie jest źle gorzej z tymi błędami ;( bardzo proszę o namiary na pewny sklep - bo z allegro w tym wypadku zrezygnuje ;)
BugsBunny
29-10-2007, 21:33
bardzo proszę o namiary na pewny sklep - bo z allegro w tym wypadku zrezygnuje ;)
wysłałem PM
A jak odróżnić z zewnątrz podróbkę od oryginału? Gdzieś znalazłem, że oryginalne mają nr seryjny a podróbki nie, tylko się boję że jak podrabiają całą kartę to i numer seryjny nie będzie dla nich problemem podrobić.
A jak odróżnić z zewnątrz podróbkę od oryginału?Wystarczy wpisac w google "Sandisk CF fake", i poczytac. Ot chociazby tu (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi) i tu (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi).
Niedokonca sie z tym zgodze. U mnie wystąpił podobny problem z karta 1 gb extreme 3, jestem przekonany ze to była org karta. Gdzieś wyczytałem w necie ze czasem może takowy problem sie pojawić gdy karta nie jest zaczesto formatowana.
Moja karta (jak się okazało po testach, które są na necie dostepne i można to sprawdzić) - jest orginalna na 100%, formatuje ją co 2 pełne cykle średnio, gdzieś mi powiedziano, że problem mógł powstać jeśli przepełniłem kartę, czyli pojawiło się zero na wyświetlaczu w wyniku zapełnienia karty - to mi się już ze 2 razy zdarzyło ;( myślicie że ma takie wytłumaczenie sens??? poza tym szybkość i reszta sa ok. już zdecydowałem o kupnie nowej karty, a starą spróbuję reklamować SanDisk daje 10lat gwarancji a moja karta ma 6 miesięcy ledwie ;) narazie szukam paragonu zakupu od 2 dni ;) ech ;(
pskowronski
31-10-2007, 23:41
Nie jestem pewien, ale po numerach seryjnych powinni Ci przyjac ta kartę do reklamacji. Oni beda dokładnie wiedzieć kiedy zeszła ta karta z produkcji i powinni Ci jak przyjac do reklamacji. Tak napewno robi Kingstone mam nadzieje ze i Sandisck.
pozdrawiam
Witam, u mnie problem z kartą rozwiązany o tyle, że znam przyczynę uszkodzenia ;) i przy okazji potraktujcie to jako ostrzeżenie. Powodem było używanie czytnika kart kupionego na allegro za drobne ;) jakieś 30zł czytnik 54in1 czyli czyta wszystko co się da ;) ale!!! Chyba coś z napięciem jest nie tak, bo 2 karty mi już padły odkąd zacząłem go używać i znajomy ma te same problemy. Teraz kupiłem czytnik tylko do CF i chyba jest lepiej – na razie błędów nie widzę żeby coś się działo…
Dzięki wszystkiem za uwagi.
Pozdro.