PDA

Zobacz pełną wersję : Komunikat "for" w SanDisk extreme III 2GB

Krycha
21-10-2007, 10:12
Witam, kiedyś czytałem tu na forum różne watki dot. problemów z kartami, i tak od 2 lat pracuje na SanDiskach extreme III 1GB i 2GB - dotąd problemów nie miałem, wczoraj na weselu podczas akcji wciskam spust i.... nic się nie dzieje, patrze na puszke i widzę komunikat "for" więc wyłączam aparat wyciągam szybko kartę, ponownie ją wkładam i robie jedno ujecie po czym komunikat powraca, jako, że na weselu nie mam czasu na zabawe, szybko wymieniam na zapasową starą 1GB karte i wszystko jest ok. Potem w wolnej chwili próbuje znów tę 2 GB i jak ją pomęczyłem kilka razy to się w końcu odezwała i teraz niby chodzi, ale!!! czy ktoś ma jakieś pojęcie dlaczego SanDisk płata takie figle??? nigdy nie miałem z tymi kartami problemu, zastanawiam się czy może temperatura mogła wpłynąć??? bo wczoraj koło 2 stopni było i strasznie marzłem. Pytanie co robić??? kupować nową??? problem może powrócić??? wiecie jak na weselu, sprzęt musi działać, zdjęcia muszą być bezpieczne, bo młodzi raczej liczą na to, że gość z Nikonem nie będzie miał problemów :) jakieś rady drodzy forumowicze???

dwl
22-10-2007, 12:18
Niestety nie wiem co Ci poradzić, ale powiedz czy na tej karcie cokolwiek zostało? Jak się nie mylę to for pokazuje się przy formatowaniu karty w aparacie.

Krycha
22-10-2007, 16:29
Masz racje dokładnie wtedy, ale wiem z tego forum, ze oznacza to też błąd karty niekompatybilnej, nie zdziwił bym się gdyby nie fakt, że z SanDiskami nie powinno być problemu, miałem na 400 zdjęć jakieś 6 niemożliwych do odczytania i 4 spaprane typu - ucięte w połowie, lub powtarzające się sekwencje tego samego fragmentu zdjęcia, jakieś takie głupoty pozapisywał.... i były to zwykle zdjęcia leżące obok siebe, a reszta była w jak najlepszym pożądku! dobrze że sezon mi się konczy - trzeba bedzie wymienić kartę na wszelki wypadek, aha czytałem gdzieś na necie, że na allegro bywają podróbki SanDisków, które mogą byc wadliwe - a ja kiedyś tam kupiłem tę kartę na allegro właśnie...

pskowronski
28-10-2007, 19:33
Od jakiegos czasu uzywam sandiska 2GB III w D80 i wszytko jest ok... Slyszalem od kumpla ze na nasz rynek weszla wadliwa partja snadiskow, wiec moze jak ja kupiles na allegro moze trafila Ci sie wadliwa partja.
pozdr.

stig
28-10-2007, 20:09
Nie tyle wadliwa partia, ile od ponad roku (jesli nie dluzej) powszechnie w sprzedazy sa podrobki. Allegro i czesc sklepow netowych takimi wlasnie handluje.

BugsBunny
28-10-2007, 20:37
pozbądź się tej karty, bo jest niepewna ( prawdopodobnie kupiłeś podróbkę ) i może nawalić w krytycznym momencie
kup oryginał - mogę polecić znany mi osobiście sklep - będziesz miał spokój i szybszy aparat, bo podróby nie trzymają deklarowanej prędkości i w serii to czuć ( d70s ma mały bufor )

Krycha
28-10-2007, 21:46
Chyba macie racje - bezpiecznie będzie kupić nową, to nie takie wielkie pieniądze, a szkody mogą być poważne ;) u mnie prędkość wydaje się ok. cała 2 GB z czytnika no name kopjuje sie około 3minuty, wiec nie jest źle gorzej z tymi błędami ;( bardzo proszę o namiary na pewny sklep - bo z allegro w tym wypadku zrezygnuje ;)

BugsBunny
29-10-2007, 21:33
bardzo proszę o namiary na pewny sklep - bo z allegro w tym wypadku zrezygnuje ;)
wysłałem PM

Zikon
31-10-2007, 09:25
A jak odróżnić z zewnątrz podróbkę od oryginału? Gdzieś znalazłem, że oryginalne mają nr seryjny a podróbki nie, tylko się boję że jak podrabiają całą kartę to i numer seryjny nie będzie dla nich problemem podrobić.

stig
31-10-2007, 09:28
A jak odróżnić z zewnątrz podróbkę od oryginału?Wystarczy wpisac w google "Sandisk CF fake", i poczytac. Ot chociazby tu (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi) i tu (http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi).

timi
31-10-2007, 09:33
Niedokonca sie z tym zgodze. U mnie wystąpił podobny problem z karta 1 gb extreme 3, jestem przekonany ze to była org karta. Gdzieś wyczytałem w necie ze czasem może takowy problem sie pojawić gdy karta nie jest zaczesto formatowana.

Krycha
31-10-2007, 13:17
Moja karta (jak się okazało po testach, które są na necie dostepne i można to sprawdzić) - jest orginalna na 100%, formatuje ją co 2 pełne cykle średnio, gdzieś mi powiedziano, że problem mógł powstać jeśli przepełniłem kartę, czyli pojawiło się zero na wyświetlaczu w wyniku zapełnienia karty - to mi się już ze 2 razy zdarzyło ;( myślicie że ma takie wytłumaczenie sens??? poza tym szybkość i reszta sa ok. już zdecydowałem o kupnie nowej karty, a starą spróbuję reklamować SanDisk daje 10lat gwarancji a moja karta ma 6 miesięcy ledwie ;) narazie szukam paragonu zakupu od 2 dni ;) ech ;(

pskowronski
31-10-2007, 23:41
Nie jestem pewien, ale po numerach seryjnych powinni Ci przyjac ta kartę do reklamacji. Oni beda dokładnie wiedzieć kiedy zeszła ta karta z produkcji i powinni Ci jak przyjac do reklamacji. Tak napewno robi Kingstone mam nadzieje ze i Sandisck.
pozdrawiam

Krycha
25-12-2007, 10:40
Witam, u mnie problem z kartą rozwiązany o tyle, że znam przyczynę uszkodzenia ;) i przy okazji potraktujcie to jako ostrzeżenie. Powodem było używanie czytnika kart kupionego na allegro za drobne ;) jakieś 30zł czytnik 54in1 czyli czyta wszystko co się da ;) ale!!! Chyba coś z napięciem jest nie tak, bo 2 karty mi już padły odkąd zacząłem go używać i znajomy ma te same problemy. Teraz kupiłem czytnik tylko do CF i chyba jest lepiej – na razie błędów nie widzę żeby coś się działo…
Dzięki wszystkiem za uwagi.
Pozdro.