Zobacz pełną wersję : Znowu problem z Digimate III
Witam.
Do wczoraj wszystko było ok, dysk działał i przegrywałem zdjęcia bez problemu.
Teraz coś się z.....
Gdy włączam digimate wszystko jest ok.
Dopiero gdy włożę kartę CF pokazuje się obrazek z kartą i czerwonym krzyżykiem, a w kółku na dole pojawia się 02.
Partycje mam w FAT32 więc wszystko powinno być ok.
Może macie jakieś porady co może być przyczyną, a w ostateczności jakiś poradnik jak DOBRZE sformatować dysk, bo może robie coś nie tak (do tej pory robiłem to przy pomocy Partition Magic 8).
Niedzwiedz
21-10-2007, 10:13
moja rada: schowaj ten szit na dno szafy, albo sprzedaj. odkąd robię zdjęcia dla ludzi zrezygnowałem z digimata. zwłaszcza po tym, kiedy w trakcie pracy kilka razy mi zgasł i za cholere nie mozna było sprawdzić, czy cokolwiek zgrał.
odnośnie formatowania dysku - polecam partition magic.
Wiesz, wszystko fajnie, ale robiąc zdjęcia w Nefach, to 500 zdjęć na 3 tygodnie to trochę mało.
Wyjeżdżając na wakacje na wieś, gdzie nie ma nawet kompa, trochę trudno ograniczyć się do 3 GB.
Dlatego właśnie potrzebny mi Digimate.
Wczoraj byłem na imprezie w Warszawskiej Arkadii.
I tak się wk......... gdy Digimate przestał działać, że omal nie rzuciłem go o ziemię.
Dodam jeszcze, że podłączając digimate do kompa dysk jest widziany.
Problemem jest tylko przegranie zdjęć z karty na digimate.
I co, nikt nie ma jakieś rady?
jakiej wielkości masz dysk twardy i ile ci pokazuje wolnego miejsca po włączeniu Digimate?
Czy próbowałeś zgrywac kartę mając diugimate podłączone do zasilania sieciowego?
Może to słaby akku i wymagający co do prądu dysk? Jakiej firmy dysk?
Wiesz, że usunięcie plików z Digimate wcale nie "podwyższa" mu licznika? Po zgraniu załóżmy wszystkich 60 GB dostepnych na początku trzeba usunąć pliki z dysku i go sformatować -koniecznie! Usunięcie plików bez formatowania nic nie daje.
Niedzwiedz a czego używasz? bo ja tez jakos z digimate nie pieje, ale nie widze alternatywy.
jakiej wielkości masz dysk twardy i ile ci pokazuje wolnego miejsca po włączeniu Digimate?
Czy próbowałeś zgrywac kartę mając diugimate podłączone do zasilania sieciowego?
Może to słaby akku i wymagający co do prądu dysk? Jakiej firmy dysk?
Wiesz, że usunięcie plików z Digimate wcale nie "podwyższa" mu licznika? Po zgraniu załóżmy wszystkich 60 GB dostepnych na początku trzeba usunąć pliki z dysku i go sformatować -koniecznie! Usunięcie plików bez formatowania nic nie daje.
Dysk mam 20 GB.
Po włączeniu Digimate pokazuje mi 19 GB.
Tak próbowałem. Nie dało się. Pojawiły się 3 nowe dyski w tym ten odpowiadający za CF ale nic to nie dało.
Tak jakby go nie widział.
Aku jest naładowany na fula.
Zawsze działał i nie było problemu.
Dokładnie nie pamiętam jakiej marki jest dysk, ale prawie na 100 % była to seria Travelstar.
Pojawiły się 3 nowe dyski w tym ten odpowiadający za CF ale nic to nie dało.
Podłączony na USB do kompa powinien pokazywać 3 porty kart pamięci (dyski wymienne) i dysk twardy (digimate) - razem 4 urządzenia.
nie wiem co jest grane.
po tym jak porozmawiałem z mini21 jestem prawie pewien że to zwaliłię moduł czytania kart pamieci. dysk czyta a zgodnie z instrukcja taki komunikat jest poazywany jak jest błąd odczytu.
Podłączony na USB do kompa powinien pokazywać 3 porty kart pamięci (dyski wymienne) i dysk twardy (digimate) - razem 4 urządzenia.
nie wiem co jest grane.
Przepraszam, zapomniałem dodać, że pokazuje się też dysk.
Ogółem, wszystko jest dobrze, tylko nie chce czytać karty, a nie mam innej innego typu, żeby sprawdzić.
Zaglądałeś mu w paszczę, czy czasem któraś nóżka gniazda karty pamięci się nie zgięła?
Zauważyłem że 2 nóżki (czy jak to się zwie) są wygięte.
Dziś sprawdziłem z kartą SD i okazało się, że z nią nie ma problemu.
Teraz pytanie: czy i jeśli tak, to gdzie można wymienić wejście kart CF?
Najłatwiej będzie wyprostować te nóżki. Tylko zrób to precyzyjnie. I po problemie.
wlasiukk
22-10-2007, 12:19
chyba już wiem czemu nie lubię kart CF - czy jakiekolwiek inne (SD itp) są tak łatwo psulne (czytniki) ?
SD się tak łatwo nie psują, bo one nie mają takich mikro otworków jak CF do których muszą wjechać bolce od czytnika.
wlasiukk
22-10-2007, 16:15
no i właśnie do tego piję, że CF powinien odejść do lamusa a nie być kontynuowany w puszkach profi i semi.
Miejsca dużo zajmuje, łatwo coś zepsuć - do niczego !
W takim D3 zamiast 2 slotów CF mogli by dać 4 SD - to chyba nawet 14 bitowe nieskompresowane nefy by się zmieściły w odpowiedniej ilości ;)
Ciekawe czemu jeszcze ten CF jest tak mocno wspierany - jest w czymś dużo lepszy od SD ?
Tak, naprawiłem :)
wziąłem ten mały śrubokręt który dają do każdego digimate i zacząłem nim prostować piny (pfiuuu, ale się przy tym spociłem).
I jak na razie działa!
wlasiukk - a próbowałeś kiedyś w mrozie -15 zmienić sd? ja próbowałem i od tego momentu wolę jednak cf.
piotrnas
23-10-2007, 00:59
polecam wymiane digimate na vosonic roznica wykonania kolosalna i uniwersalnosc podobnie....
tylko cena wielokrotnie wyższa.
zn ajomy miał vosonic xdrive i ciale mu sie pier.... - tyle miałem z tym styczności. A czym objawia się lepszość - pytam poważnie bo wizja że mi DM padnie na 3 tyg wyjeździe mi się nie usmiecha i jestem gotowy to dopłacić.
A co powiecie o czymś takim? http://allegro.pl/item256473440_19590_stacja_otg_on_the_go_copybridg e_kop_bez_pc.html
Do tego urządzenia można podłączyć dowolny dysk zewnętrzny, pendrive czy jakikolwiek inny nośnik mający USB.
piotrnas
23-10-2007, 23:05
zn ajomy miał vosonic xdrive i ciale mu sie pier.... - tyle miałem z tym styczności. A czym objawia się lepszość - pytam poważnie bo wizja że mi DM padnie na 3 tyg wyjeździe mi się nie usmiecha i jestem gotowy to dopłacić.
dla mnie jest lepszy bo:
- lepiej wykonane np. gniazdo cf ryzyko wygiecia szpilek w gniezdzie minialne w digimate powszechne...
- podglad zdjec
- szybkie zgrywanie kart wraz z weryfikacja
- dobra bateria
- przenoszenie plikow miedzy kartami i vosonic w 2 strony
- o wiele lepszy wyswietlacz nawet w sloncu
zastosowania typu mp3 filmy itd pomine :)