PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do 120zł? Czy to w ogole możliwe? Jelsi tak to jaki!

copywriter2000
20-10-2007, 22:16
Jak w temacie... niedrogo a dobrze... Dla amatora;]

Gemini
20-10-2007, 22:29
Witaj... Powiem tak... często używam Walimex`a WT-3570... taniocha, ale sprawdza się w terenie... lekki, ale sztywny, stabilny i wysoki (ok.165 cm)... warto dociążyć go plecakiem lub torbą...
Używam też tripoda Nikona, ale jego zapięcie nóżek przyprawia mnie o spazmy... zaleta: malutki po złożeniu ok. 40cm
i można go w kieszeń boczną plecaka włożyć... :)

copywriter2000
20-10-2007, 23:01
Co o tym sądzicie? http://www.allegro.pl/item259002793_statyw_do_cyfrowek_z_makro_metal_glo w_kulowa.html

adrian
21-10-2007, 00:08
Temat powraca jak bumerang ;) Poszukaj w archiwum ;)

Moim skromnym zdaniem nie ma co oszczędzać na statywie. Wiadomo, szaleć też nie ma co, jeżeli nie będziesz go używał non stop, ale z doświadczenia (niestety) wiem, że tanie statywy są o kant d*** rozbić, są chwiejne, ciężko się je ustawia (słaba precyzja) i można się bardzo szybko zirytować... :/

nowart
21-10-2007, 10:57
Jeśli chcesz coś taniego to mam prawie nieużywanego Velbona DF-50. Tanie to i w miarę dobre jak na taki statyw.
Za 70zł mogę puścić, odejdą też koszty przesyłki gdyż też jestem pyra :) - daj znać na PM jeśli chcesz... ;)
A ten statyw z Twojego linka - jesteś pewien , że chcesz statyw wysoki do pasa...?

copywriter2000
21-10-2007, 11:44
Jestem wysoki 187 cm. Stąd pomysł na wysoki statyw

maly5
21-10-2007, 12:04
ten statyw z linku nie wyglada dobrze ;-) jak nie chcesz wydawac w granicach 250-320 przynajmniej, to wez velbona od nowarta. w tych granicach cenowych nic lepszego raczej nie znajdziesz.

copywriter2000
21-10-2007, 12:07
Dzięks! Tak zrobię!

Jabolix
21-10-2007, 12:12
Daruj sobie tani statyw. Ja kupiłem 2 lata temu tani DF-60 bo myślałem ze lepszy tani niż żaden ale po wielu próbach jego użytkowania dałem sobie spokój i lepszy już woreczek z ryżem niż taki statyw. Zanim ustawisz taki statyw to już ci nerwy puszczą. A głowica w takich statywach to już zupełna porażka. Statyw do 120 zł to niestety tylko do kompaktów sie nadaje.
rada: uszyj sobie woreczek z ryżem :) zerowy koszt, i zbieraj na coś lepszego.
Ja zbieram już ponad rok i chyba na gwiazdkę zrobię sobie prezent Manfrotto :)

maly5
21-10-2007, 12:26
walkowane bylo nie raz i nie dwa. na poczatek niech kupi velbona. z czasem jak bedzie potrzebowal to go sprzeda i kupi manfrotto za 600. jasne ze nie ma co porownywac.. pytanie czy mu taki bedzie kiedykolwiek potrzebny. a 70zl do pobawienia sie na poczatek nie jest dobijajacym wydatkiem.

copywriter2000
21-10-2007, 12:45
Gdybym nie potrzebował... Nie pytałbym... Chcę czegoś co na początek spełni chociaż podstawowe wymagania.

maly5
21-10-2007, 13:18
Gdybym nie potrzebował... Nie pytałbym... Chcę czegoś co na początek spełni chociaż podstawowe wymagania.

chodzilo mi ze jak bedziesz kiedys potrzebowal taki za 600zl to sobie kupisz ;-)

nowart
21-10-2007, 14:00
Jabolix , cóż za złote myśli... :)
Człowiek potrzebuje taniego sprzętu w okolicach 100zł a Ty wyskakujesz z frotką za min 700zł (nogi plus głowica).
Ameryki raczej nie odkryłeś stwierdzeniem, że Valbon za 70zł przy Manfrotto za 700zł to lipa.
Ja przypinałem do niego znacznie cięższe lustra z dużymi szkłami i jakoś dał radę a chyba troszkę to cięższe do kompakcików...
Ty sobie zbierasz rok na frotkę, w tym czasie inny kupi coś taniego i robi zdjęcia :)

volumen
21-10-2007, 14:14
Gdy nie miałem jeszcze Sherpy, kolega czasami pożyczał mi Velbona DF-60. Myślę, że w zupełności spełni Twoje wymagania - http://www.allegro.pl/item257628003_statyw_velbon_df_60_foto_net%5D_fv_g war_.html

P.S.
A może, jeżeli oczywiście jest taka możliwość, skorzystać z rat, kupić coś lepszego i mieć spokój?

nowart
21-10-2007, 14:28
Facet chce wcisnąć copywriterowi2000 coś czego sam nie używa twierdząc, że to najlepsze co może być a Ty mu bruździsz. Nie ładnie.

po pierwsze - kolega już się dawno na ten statyw zdecydował i sprawa jest zakończona. nie pisałem tego po to aby coś komuś wcisnąć - nie działam na takich zasadach ale skąd Ty możesz to wiedzieć skoro nic u mnie jeszcze nie zakupiłeś... proszę więc o mniej sarkazmu...

po drugie - używałem go kilkanaście razy i sprawował się doskonale jak na sprzęt za ok 100zł. teraz mam Manfrotto za ponad 800zł. Wyraźnie napisałem, że taki Velbon przy takim Manfrotto to lipa więc nie wkładaj mi w usta słów, których nie wypowiedziałem...

po trzecie - wkurzają mnie porady skierowane do człowieka, którego po prostu nie stać na coś siedmiokrotnie droższego w stylu jabolixa w stylu "stać Cię tylko na gówno to nie kupuj wcale"... (wybacz kolego jabolix, to nic osobistego tylko moja opinia :) )

nowart
21-10-2007, 15:03
Rzeczywiście gościa ruszyło.

Nie specjalnie rozumiem dlaczego miałbym cokolwiek od ciebie kupować:? Kto ty jesteś?
Polak mały.
Poza tym widać, że i tak niewiele zrozumiałeś...
Naprawdę masz statyw za osiem stówek? No, no! Panowie szacunek!
Zwykłe nogi to ok 550zł , zwykła głowica ok 250zł... wypas po pachy co?
Uwagi w stronę Kolegi Jabolixa nie komentuję bo to w Jego gestii.

A tak na marginesie. Teraz wiesz co znaczy wpier...ać komuś w tekst z uwagami nic nie wnoszącymi do tematu.
A tak na marginesie to do czego pijesz? Z tym słownictwem to możesz jedynie ze swoim monitorem porozmawiać kolego. To nie jarmark Europa...

...

nowart
21-10-2007, 15:28
Rozumiem więcej niż ci się wydaje. Nie tobie oceniać.
Nie jestem i NAPEWNO nie będę twoim kolegą. Więc pomyśl trzy razy zanim cokolwiek napiszesz!
Jeżeli to takie oczywiste, że statyw z głowicą za osiemset złotych to nic specjalnego to po co się tym chwalisz? Komu chcesz zaimponować. Ja mam dwa razy droższy i co z tego wynika?
Nie piję. Piszę.

No to tyle. Pa.

Kolegą jesteś jedynie forumowym - nic poza tym, tego możesz być faktycznie pewien.
Nie napisałem, po to aby się pochwalić - to ty wrzucasz tu jakieś bezsensowne insynuacje. Gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co sam napisałeś to nie pisałbyś tych bzdur...

AAAA no i już wiem skąd ta agresja i sarkazm pod moim adresem :)
ty to ten kolega co robi wielkie tournee po Europie ze sprzętem w torbie za paredziesiąt tysięcy chcący pożyczyć kartę CF :D :D
Miłego bajania pa :D

jjj
21-10-2007, 16:03
Panowie, mocno odbiegacie od tematu. Przenieście Waszą dyskusję kto ma cięższą torbę i więcej kart pamięci do piaskownicy, ewentualnie na PW...

nowart
21-10-2007, 16:11
Odbiegać nie ma już od czego gdyż autor statyw już ma więc pytanie raczej nieaktualne.
Mnie jest niepotrzebny - owszem, dlatego go sprzedaję.
To marker stara się - na fali niechęci do mojej osoby i osobistych wycieczek - narzucać wszystkim insynuacje, jakobym na siłę wciskał autorowi nic nie warty złom twierdząc, że to niemalże tytanowe Gitzo :) Na to nie pozwolę, choćby nie wiem jak się starał i jakie brednie wymyślał...
Z mojej strony tyle w temacie. Żegnam

copywriter2000
22-10-2007, 16:07
Aż się boję cokolwiek dodać... Gadałem z nowartem... Konkretny facet i nie uważam by był niepoważny i nachalny... Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Po statyw wybieram się jutro lub po jutrze;] Na razie taki MUSI starczyć. Frotki na raty nie wezmę, bo spłacam aparat;]

SZUKAŁEM TANIEGO statywu... Na początek taki wystarczy. Potem? Pewnie dojdę do takiego wniosku jak Wy i kupię lepszy. Dopiero zaczynam więc wiele mi ni epotrzeba. Każdy z Was zaczynał od takiego... I co? Czemu wtedy nie kupiliście od razu najlepszego? Podsumowując... Można mieć najlepszy sprzet a i tak często to niewiele daje... Widziałem niedawno fotki pudełkiem od zapałek robione - efekt? REWELACJA. Ja takich nie zrobię moim D80 na dzień dzisiejszy...

Opis sytuacji najlepiej określa nowarta stopka: Na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._)