Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - pytanie o ostrość
fistaszek20
20-10-2007, 22:03
Witam,
Od kwietnia br posiadam nikona d80 plus 18-135 (czyli zestaw Kitowy). Proszę mi powiedzieć czy to zdjęcie jest ok pod względem ostrości? Bo jak dla mnie nie jest ale ja się nie znam ;). Nie wiem też czy ustawienia byly w porzadku, dlatego prosze o opinie, bo czesc zdjec robionych ostatnio tym zestawem wlasnie tak wyglada i nie wiem czy tak ma byc czy cos nie tak z aparatem. Pozdrawiam :) i przepraszam jak cos zle zalaczylam.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
[img=http://img481.imageshack.us/img481/5526/gorycd3.th.jpg] (źródło
no kadrowanie jest do bani
a co do ostrości to na podstawie zdjęcia tej wielkości nie da się nic stwierdzić - wrzuć zdjęcie pełnej rozdzielczości.
fistaszek20
20-10-2007, 22:29
wiem, wiem ogólnie zdjęcie jest do bani, chodzi mi tylko i wyłącznie o ostrość:). Szczególnie na twarzach.
[img=http://img225.imageshack.us/img225/8985/dsc3799fg0.th.jpg] (źródło chyba nie umiem wiekszego :/// help
dopóki nie wrzucisz fotki takiej, jaka wyszła z aparatu lub RAWa - nie pomożemy
fistaszek20
20-10-2007, 22:42
A mógłbyś mi powiedzieć jak to zrobić? Ładnie prosze :) Wrzucam te fotke która wyszła z aparatu na www.imageshack.us, ale to chyba nie jest odpowiedni sposób? Bo nawet nie wiem gdzie znalezc instrukcję, szukałam na forum ale znalazłam tylko to z imageshack. Wiec jestem w kropce :/
dajesz na www.fotosik.pl i czytaj o co pyta zeby nie zmienił rozmiary
Mozesz tez wrzucac tu np. spakowane.
http://rapidshare.com/
robin102
21-10-2007, 10:24
Akurat w temacie ostrości to z D80 żadnych problemów nie miałem. Ewidentnie coś spierdykolone może być. Pokaż fotki.
wiem, wiem ogólnie zdjęcie jest do bani, chodzi mi tylko i wyłącznie o ostrość:). Szczególnie na twarzach. .....
A czego się spodziewałaś? Wystarczy chwilę pomyśleć, przeanalizować EXIF i policzyć, żeby dojść do wniosku, że dużo lepiej być nie może. Zdjęcie zostało zrobione ogniskową 26 mm z odległości około 7,5 metra (o ile nie było kadrowane w jakimś programie graficznym). Jeśli się to policzy, to wyjdzie, że pojedynczy kolorowy piksel matrycy (bez uwzględniania filtra AA, filtra Bayera, itp.) rejestruje na tych twarzach obszar o wymiarach około 3,5x3,5 milimetra. Oznacza to, że do zarejestrowania oka, nosa, czy innego szczegółu twarzy wykorzystywane jest raptem kilkanaście lub kilkadziesąt pikseli. Cała twarz człowieka, to obszar około 55x55 zarejestrowanych pikseli RGB (lub jak kto woli 110x110 sensorów matrycy. A na dodatek zdjęcie zostało znacznie zmniejszone, czyli ilość zarejestrowanych detali jeszcze się zmniejszyła, bo zwiększyły się rozmiary pojedynczego piksela. Jak taka twarz może być ostra? Jakim cudem może zawierać drobne detale? Nie może i niestety trzeba się z tym pogodzić.
Co można z tym fantem zrobić? Odpowiedź jest tylko jedna podejść bliżej, zwiększyć ogniskową lub zmienić aparat na taki, którego matryca rejestruje dużo więcej pikseli. Tylko w takim przypadku twarze ludzi na matrycy będą "większe", a jeśli będą "większe", to zostaną dokładniej zarejestrowane. Innego rozwiązania nie ma. Oczywiście pomijając to, że to zdjecie nie zostało wyostrzone po zmniejszeniu, że można inaczej ustawić lokalne kontrasty. Takie wyostrzenie pozornie poprawia wygląd zdjęcia, ale nie czyni go bardziej ostrym, tylko bardziej wyostrzonym.
Może poczytaj to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6418 i to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8344. Coś powinno się wyjaśnić.
Ja dodam że ważne jest tez na czym przeglądamy zdjęcia... Std przeglądarka Win XP podczas powiększania nie zapala czerwonego światełka że mocniej juz nie można i nie pokazuje kwadratowych pikseli... Interpeluje obraz do rozmiarów ekranu przez co można odnieść mylne wrażenie że cos jest nie tak... Sam się na tym pierwszego dnia przejechałem i dopiero PictureProject, PS lub Paint uświadamia nas kiedy zaczynamy oglądać jednokolorowe kwadraty zamiast zdjęcia.
pzdr
fistaszek20
21-10-2007, 13:49
No teraz chyba bedzie dobrze ... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c383ab1fcbe23284.html Dziekuję za instrukcje :) :) :oops:
fader_audio
21-10-2007, 15:28
wyraże moja opinie. W tym obiektywi nie ma sie co dziwic ze tak wyszlo, zbyt duży otwór f4 robi swoje przy tej ogniskowej, trzeba przymknąc przynajmniej do 6.3 że by było lepiej, lub tak jak ktoś tu napisal podejśc blizej.
Inne jestteż to że przy tej przysłonie i ustawieniu ostrości na ludzi(tak mysle że tak było) dalszy plan ma prawo wyjśc nieostro że względu na zbyt mała GO
Moze mi sie wydaje, ale mam wrazenie ze przestrzelil ;) drzewa i krzaki wydaja sie ostrzejsze od ludzi.
fistaszek20
21-10-2007, 15:41
heh no z tymi przeslonami to ja na bakier jeszcze jestem niestety ;) . No wlasnie jak dla mnie to ludzie sa kompletnie rozmyci a ostrzyłam na ludzi a nie na tło :( I to mnie martwi bo na niektorych innych zdjęciach mam to samo :/
absolutnie popieram opinię JK. Na tym obiektywie pracuję od roku mimo że mam parę stałek. Jego uniwersalność znakomicie ułatwia szybkie serwisy foto a rozsądnie przysłaniany daje naprawdę ostre zdjęcia. Wątpiących odsyłam do moich serwisów "warsbrydz.pl" - wyniki - Grand Prix Warszawy albo "polbridge.pl" - wyniki - Sicily Open. A poza tym - jaki sens ma to ciągłe dążenie do maksymalnego ostrzenia? popatrzcie na fotografie Bułhaka i Hartwiga...
możesz ratować to zdjęcie wystrzając je, ale niestety albo masz BF w obiektywie albo mimo wszystko nie trafiłeś z ostrością podczas przekadrowywania
fistaszek20
21-10-2007, 17:31
No właśnie boję się tego BF, ale robiłam jakieś testy i niby wszystko jest ok, więc czyżbym aż tak nie trafiła (grupa ludzi była spora;) ). Chyba że on się po prostu czasem tak myli ... i jest to normalne. Bo zauważyłam że np. portrety wychodzą ostre ale jak zdjecie jest robione z wiekszej odleglosci to czasem jest problem.
Altro - nie chodzi o dążenie do maksymalnego ostrzenia tylko część zdjęć które zrobiłam jest dla mnie mydlana i dałam przykład, bo zastanawiam się czy ja zbyt wiele oczekuję czy po prostu coś jest nie tak ze sprzętem.
No właśnie boję się tego BF, ale robiłam jakieś testy i niby wszystko jest ok, więc czyżbym aż tak nie trafiła (grupa ludzi była spora;) ). Chyba że on się po prostu czasem tak myli ... i jest to normalne. Bo zauważyłam że np. portrety wychodzą ostre ale jak zdjecie jest robione z wiekszej odleglosci to czasem jest problem.
Altro - nie chodzi o dążenie do maksymalnego ostrzenia tylko część zdjęć które zrobiłam jest dla mnie mydlana i dałam przykład, bo zastanawiam się czy ja zbyt wiele oczekuję czy po prostu coś jest nie tak ze sprzętem.
Fistaszku - od 25 lat fotografuję Nikonami i mam spore zaufanie do tej firmy. Dziwię się bardzo narzekaniom spotykanym na tym forum. Od roku pracuję na D 80 i jeszcze nie mogę powiedzieć, że dokładnie poznałem możliwości tego aparatu. Wiem, że wprowadzając w indywidualnych ustawieniach menu różne stopnie ostrości (bądź zmiękczania) można osiągnąć niespotykane efekty. Próbuj, to naprawdę dobry aparat a obiektyw ma swoje małe defekty (na przykład w maksymalnym nastawieniu szerokokątnym zniekształca linie proste) ale to naprawdę jest sprzęt z wysokiej półki i trzeba do niego dojrzeć... Pozdrawiam i życzę cierpliwości i miłego fotografowania
fistaszek20
21-10-2007, 23:11
Altro - wiem, wiem przede mną długa, długa droga i jeśli chodzi o d80 to jest to aparat który póki co przerasta mnie i moje "możliwości" :). Tylko zastanowiły mnie niektóre moje zdjęcia, na których ludzie wyglądali niezbyt ostro - tak jak na załączonym. A czytałam trochę na forum o różnych wadach obiektywów i po prostu zaczęłam się zastanawiać czy też czegoś takiego nie mam. A że niestety innego obiaktywu nie posiadam, oraz znajomego który miałby lustrzankę nikona żeby porównać efekty, napisałam tutaj. Być może przyzwyczaiłam się do kompaktów... Jeśli chodzi o ostrość miałam na +1. Czyli mówisz, że wszystko jest ok? :-) Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Altro - wiem, wiem przede mną długa, długa droga i jeśli chodzi o d80 to jest to aparat który póki co przerasta mnie i moje "możliwości" :). Tylko zastanowiły mnie niektóre moje zdjęcia, na których ludzie wyglądali niezbyt ostro - tak jak na załączonym. A czytałam trochę na forum o różnych wadach obiektywów i po prostu zaczęłam się zastanawiać czy też czegoś takiego nie mam. A że niestety innego obiaktywu nie posiadam, oraz znajomego który miałby lustrzankę nikona żeby porównać efekty, napisałam tutaj. Być może przyzwyczaiłam się do kompaktów... Jeśli chodzi o ostrość miałam na +1. Czyli mówisz, że wszystko jest ok? :-) Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
Nie mogę stwierdzić, czy wszystko jest OK; z tego, co widać ostrości Twojego zdjęcia nic nie brakuje ale to można ocenić mając je w oryginalnym rozmiarze. Ważne jest też opracowanie fotografii w odpowiednim programie komputerowym. Powtarzam - Nikon to odpowiedzialna firma i nie wydaje mi się, by wypuszczała tyle braków, jak to można tu przeczytać. Z moim D 80 nie mam najmniejszych problemów - poza tym, że wciąz zgłębiam jego "filozofię". Owszem, mam na przykład Nikkora 50 f: 1,4, założyłem - zdjęcia "żylety" - ale co z tego? Nie robię bannerów ani plakatów, drukuję najwyżej 30 x 40 cm a do takiego formatu 18 - 135 w zupełności wystarcza. Miłego fotografowania
robin102
22-10-2007, 11:05
Na twoim zdjęcie AF ogniskował na kontrastowym elemencie lasu, a nie na grupie turystów.
fistaszek20
22-10-2007, 11:52
No właśnie a celowałam w turystów :> dlatego mnie to zastanawia
Ale punkt AF jest dosc duzy... i mógł złapać kawałek bardziej kontrastowego tła i według niego ustawic ostrosc...
faberone
23-10-2007, 15:35
Witam
Patrząc na te dwa zdjęcia z pierwszej strony to jedno jest ostre w całości, a drugie nie.
fistaszek20
23-10-2007, 21:27
faberone - yyyy..... ale to są te same zdjęcia :>
b707 - możliwe, że tak właśnie było ... nie wiem chyba muszę porobić w najbliższym czasie jakieś porządne testy...
faberone
24-10-2007, 13:41
To nie wiem. U mnie jak otwieram pierwszy link i następny w nowej zakładce i przełączając się po miedzy nimi to widzę u siebie na monitorze różnicę , miedzy jednym a drugim .To zdjęcie z pierwszego linku jest dla mnie ostre, a z drugiego nie.
Pozdrawiam
faberone
fistaszek20
24-10-2007, 18:48
Hm to może dlatego że pierwsze jest mniejsze i gorzej widać szczegóły.
Wysłałam kilka zdjęć do Nikona zobaczymy co powiedzą :roll: Gorzej jak trzeba będzie wysłać ... i czekać :(
fistaszek20
25-10-2007, 10:19
No i jak się okazało po obejrzeniu zdjęć przez "Nikona" mam prawdopodobnie BF. Więc niestety będzie trzeba wysłać aparat, chlip :(. Ciekawe ile to potrwa, wie ktoś może ile takie coś może trwać?
wasilewk
25-10-2007, 16:03
No i jak się okazało po obejrzeniu zdjęć przez "Nikona" mam prawdopodobnie BF. Więc niestety będzie trzeba wysłać aparat, chlip :(. Ciekawe ile to potrwa, wie ktoś może ile takie coś może trwać?
Ja swój oddałem we wtorek i dziś dzwoniłem: już gotowy, jutro odbieram.
fistaszek20
25-10-2007, 23:31
a to dobrze ;) a tez do regulacji?
fistaszku zajrzyj prosze na swoją PW
fistaszek20
26-10-2007, 09:08
już zajrzałam ;)
Co do regulacji: ja kiedyś, myśląc, że mam problem z BF oddałem puszkę i umówiłem się, że rano oddaję, a wieczorem odbieram. Tak więc może warto tak to załatwić :)
Galeria Mokotów w pobliżu więc jest co robić cały dzionek... ;)
wyluzuj troche jeszcze :) ta fotka bylaby ostrzejsza gdybys ja zrobil na f8. na f4 ten obiektyw do najostrzejszych
nie bedzie nalezal. sugeruje wypad w teren, ustawienie aparatu w tryb A i trening ;)
dodatkowo
- podbij delikatnie kontrast tej fotki, zdaje sie, ze bylo to robione w samo poludnie? to nienajlepsze warunki
oswietleniowe, podbicie kontrastu tego zdjecia sprawi, ze fotka bedzie troche ostrzejsza
- po zmniejszeniu tej fotki, powinienes ja wyostrzyc, w gimpie radius na 0.1, amount 0.5 w unsharp mask
(photoshop zdaje sie: 0.1, 50%)
sprawdz, zapewniam, ze fotka inaczej bedzie wygladac.
fistaszek20
26-10-2007, 13:40
No ja im wysłałam kilka zdjęć i powiedzieli żebym przysłała aparat bo prawdopodobnie mam BF. W sumie sprawdzić nie zaszkodzi. Ja się na tym wszystkim słabo znam, a jak to rzeczywiście tak krótko trwa to luz :-). No a co do tych ustawien aparatu to leżę i kwiczę :oops: ale człowiek się uczy całe życie ;)
wasilewk
26-10-2007, 19:03
No ja im wysłałam kilka zdjęć i powiedzieli żebym przysłała aparat bo prawdopodobnie mam BF. W sumie sprawdzić nie zaszkodzi. Ja się na tym wszystkim słabo znam, a jak to rzeczywiście tak krótko trwa to luz :-). No a co do tych ustawien aparatu to leżę i kwiczę :oops: ale człowiek się uczy całe życie ;)
Warszawski serwis chwalę i uważam, że nie popsują aparatu poprzez sprawdzenie BF, a wręcz przeciwnie:
coś jeszcze mogą poprawić.
wasilewk
26-10-2007, 19:06
a to dobrze ;) a tez do regulacji?
Tak, do regulacji.
Odebrałem już, jutro sprawdzę ostrość w plenerze.
Wydaje mi się, że poprawili mi oprogramowanie, lub w jakiś
inny sposób zmniejszyli przepalanie. Teraz już mogę 'bez oszukiwania
aparatu' fotografować białego łabędzia w ciemnej wodzie i da się z tego coś jeszcze uratować...
fistaszek20
26-10-2007, 21:23
wasilewk - :D
Ja dodam że ważne jest tez na czym przeglądamy zdjęcia... Std przeglądarka Win XP podczas powiększania nie zapala czerwonego światełka że mocniej juz nie można i nie pokazuje kwadratowych pikseli... Interpeluje obraz do rozmiarów ekranu przez co można odnieść mylne wrażenie że cos jest nie tak... Sam się na tym pierwszego dnia przejechałem pzdr
Słuszna uwaga. Dokładnie miałem to samo wrażenie jak pierwszy raz oglądałem zdjęcia na std. przeglądarce Windowsa.
Wydaje mi się, że poprawili mi oprogramowanie
Jedyne co mogli zrobić w tej materii to wczytać nową wersje softu (1.01), jesli miałes starą :)
lub w jakiś
inny sposób zmniejszyli przepalanie.
heheheh...
wasilewk
01-11-2007, 22:06
Tak, do regulacji.
Odebrałem już, jutro sprawdzę ostrość w plenerze.
Wydaje mi się, że poprawili mi oprogramowanie, lub w jakiś
inny sposób zmniejszyli przepalanie. Teraz już mogę 'bez oszukiwania
aparatu' fotografować białego łabędzia w ciemnej wodzie i da się z tego coś jeszcze uratować...
Chyba się jednak pospieszyłem z tą pochwałą...
Teraz na manualu wybrane pole ostrzenia jest zawsze po prawej stronie na dole
- przedtem było to zawsze środkowe pole. Nawet reset nie pomaga.
BF jak był - tak został : http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0031.JPG
Oczywiście powinno być tak : http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0017.JPG
a jest tak: http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0015.JPG
Pozdr.
Chyba się jednak pospieszyłem z tą pochwałą...
Teraz na manualu wybrane pole ostrzenia jest zawsze po prawej stronie na dole
- przedtem było to zawsze środkowe pole. Nawet reset nie pomaga.Pozdr.
Bo pola ostrości nie zmienia się resetem.... weź instrukcję i przeczytaj odpowiedni fragment.
wasilewk
02-11-2007, 08:49
Bo pola ostrości nie zmienia się resetem.... weź instrukcję i przeczytaj odpowiedni fragment.
1. Mówimy tylko o manualu (ustawienia w trzech miejscach: pokrętło, obiektyw, body (przy mocowaniu obiektywu).
2. Na automacie wszystko jest ok.
3. Strony 30 i 78 instrukcji wyczytałem nawet między wierszami.
4. Od nowości tak nie było: co prawda nie można było wybrać pola, ale było ono na stałe ustawione - środkowe.
Pozdr.
natura2008
02-11-2007, 09:18
1) przełącz d80 na pojedyncze ustawianie ostrości,
2) celując w cokolwiek naciśnij spust do połowy,
3) nie odrywając oka od wizjera spróbuj zmienić pole ustawiania ostrości joystickiem, który jest po prawej stronie od ekranu LCD.
4) jeśli nie da się zmienić pola AF to czeka ciebie naprawa w serwisie.
wasilewk
02-11-2007, 09:35
1) przełącz d80 na pojedyncze ustawianie ostrości,
2) celując w cokolwiek naciśnij spust do połowy,
3) nie odrywając oka od wizjera spróbuj zmienić pole ustawiania ostrości joystickiem, który jest po prawej stronie od ekranu LCD.
4) jeśli nie da się zmienić pola AF to czeka ciebie naprawa w serwisie.
Niestety: pkt 4)
Dzięki.
Pozdr.
mozna tak? na wcisnietym spuscie do polowy?
natura2008
02-11-2007, 10:13
mozna tak? na wcisnietym spuscie do polowy?taak, zapomniałem dopisać, że napierw do połowy wciskamy, a potem puszczamy i dopiero potem manipulujemy joystickiem...sorry. (jak człowiek pisze tak prosto, to potem okazuje się, że sam już się gubi w tej prostocie :-) )
wasilewk
02-11-2007, 10:23
taak, zapomniałem dopisać, że napierw do połowy wciskamy, a potem puszczamy i dopiero potem manipulujemy joystickiem...sorry. (jak człowiek pisze tak prosto, to potem okazuje się, że sam już się gubi w tej prostocie :-) )
No problem !
I tak przecież wypróbowałem wszystkie dostępne sposoby: bez rezultatu.
Pozdr.
fistaszek20
02-11-2007, 11:09
No to zobaczymy co mi zmajstrują :/ Normalnie wziąć ten serwis i go ..... :confused:
wasilewk
02-11-2007, 20:31
No to zobaczymy co mi zmajstrują :/ Normalnie wziąć ten serwis i go ..... :confused:
Ho, ho ! Kochana !
Oni mogą bez końca proponować Ci następną naprawę, i następną, i następną... aż Ci się znudzi i sama zrezygnujesz !
Przed godziną odebrałem swojego D80 po drugiej naprawie. Reklamowałem złe wykonanie poprzedniej naprawy, bo wada pozostała ta sama: aparat robi nieostre zdjęcia !
No i co ?
No i nic !
Nadal robi nieostre zdjęcia...
Podczas odbioru sprzętu z naprawy (D80 + KIT 18-70), na moje pytanie: "a co, jeśli się okaże, że wada nadal występuje", technik odpowiedział: "To proszę o ponowne dostarczenie aparatu do naprawy." Ręce opadają !
Chodzi o to, że ja inaczej sobie wyobrażałem obsługę klienta:
Najpierw przyjmujący uszkodzony sprzęt w serwisie, powinien (powinien też umieć !) sprawdzić, czy usterka zgłoszona przez klienta faktycznie występuje.
Następnie, po naprawie i przy odbiorze sprzętu przez klienta, powinien on pokazać klientowi, ze usterka została usunięta i sprzęt jej już nie posiada - mam tu na myśli naprawę gwarancyjną (taką, jaka miała miejsce w moim przypadku).
Tutaj jest inaczej, ale po kolei:
Przedstawienie zdjęcia z BF (czy FF) nic serwisantowi nie daje i on o tym mnie wyraźnie poinformował, tłumacząc że oni opierają się na innych wskaźnikach naprawy nieostrości zdjęć - tak więc zdjęcie http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0031.JPG go w ogóle nie interesowało.
Wobec tego przedstawiłem inne zdjęcia pomiaru BF-a http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0017.JPG
oraz: http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0015.JPG - to samo!
Na plus należy zaliczyć tej obsłudze to, że przy późniejszym odbiorze sprzętu (po trzech godzinach !!!), pokazał mi na monitorze zdjęcia wgrane przez technika na moją kartę SD, wykonane przed i po naprawie aparatu (przedstawiały jakąś raczej uniwersalną matrycę, na której było widać nie tylko ostrość, ale i rozdzielczość).
Może i byłby mnie przekonał, co do szczerych chęci pomocy, ale ja pamiętałem, że liczy się efekt końcowy.
Zacząłem mówić coś o regulacji tymi dwomia śrubkami: http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm (nawet narysowałem wszystko!) - technik zrobił oczy i początkowo twierdził, że nic takiego nie istnieje ! Dopiero po pewnym czasie przyznał, że "to się stosuje, ale tylko przy wymianie niektórych elementów: m.in. lustra)".
Na mój zarzut, że ten D80 "w życiu nie jest w stanie zrobić takiego zdjęcia, jak głupia małpka Minolty Z10" http://www.wasilewb.neostrada.pl/Adam280.JPG - tłumaczył mi o innym ustawieniu takich aparatów. No, ręce opadają !
Dodatkowo wspomniałem coś o czterech gwarancyjnych naprawach, o niemożności usunięcia wady i wymianie sprzętu - " to już zależy od sprzedawcy" usłyszałem.
No i co ja mam teraz robić ?
Aparat mi się podoba i chciałbym, żeby robił takie same ładne zdjęcia, jaki ładny sam jest, ale jak to zrobić ?
Może ktoś coś doradzić ?
Pozdr.
4. Od nowości tak nie było: co prawda nie można było wybrać pola, ale było ono na stałe ustawione - środkowe.
Pozdr.
No to skoro tak, to od nowości masz zepsuty aparat i Twoje frustracje w wątku o braku ostrości zaczynają się układac w logiczną całość... dziwi mnie tylko dlaczego od razu przy zakupie nie zwróciłes na to uwagi...lub (jesli zakup przez internet) to dlaczego nie odesłałeś wadliwego aparatu...?
No chyba, że istnieje jakies drugie dno...i coś ewidentnie robisz źle....?!
Pamiętam 2 takie przypadki, kiedy ludkowie narzekali na brak ostrości a potem okazało się, że mieli źle podpiety obiektyw i aparat po prostu go nie widział.....
No chyba, że istaniej jakies drugie dno...i coś ewidentnie robisz źle....?!
Pamiętam 2 takie przypadki, kiedy ludkowie narzekali na brak ostrości a potem okazało się że mieli źle podpiety obiektyw i aparat po prostu go nie widział.....
No ale chyba jakby był źle podpięty to by aparat nie zrobił zdjecia?
zrobi bez problemu, bez obiektywu też zrobi :D
w trybie MF - owszem zrobiłby.... bez ustawienia ostrości ale by zrobił:)
Jeszcze pytanie do wasilewk:
....tak dla pewności:
suwak na przy literze L na tylnej ściance body masz w pozycji górnej - tzn kreska przy kropce? I przy takim ustawieniu naciskasz góra/dół albo prawo/lewo głównym wybierakiem (powyżej tego L) i pole ostrości się nie zmienia?? Trudno uwierzyć - no ale jeśli.... to faktycznie masz zepsuty aparat i to zepsuty od początku.
I jeszcze jedno - czy wciskając spust migawki do końca masz zapaloną na stałe (tzn bez migania) zieloną diodę w wizjerze???
Edit: przeczytałam jeszcze raz uważnie wszystkie posty wasilewk - i obstawiam, że masz zablokowaną zmianę pól ostrości. Odblokowanie to suwak przy L w górę:)
Co do BF - sprawdź czy obiektyw/aparat nie są nastawione na MF... tyle, że to chyba w serwisie by zauważyli??
wasilewk
03-11-2007, 00:32
Jeszcze pytanie do wasilewk:
....tak dla pewności:
suwak na przy literze L na tylnej ściance body masz w pozycji górnej - tzn kreska przy kropce? I przy takim ustawieniu naciskasz góra/dół albo prawo/lewo głównym wybierakiem (powyżej tego L) i pole ostrości się nie zmienia?? Trudno uwierzyć - no ale jeśli.... to faktycznie masz zepsuty aparat i to zepsuty od początku.
I jeszcze jedno - czy wciskając spust migawki do końca masz zapaloną na stałe (tzn bez migania) zieloną diodę w wizjerze???
Edit: przeczytałam jeszcze raz uważnie wszystkie posty wasilewk - i obstawiam, że masz zablokowaną zmianę pól ostrości. Odblokowanie to suwak przy L w górę:)
Co do BF - sprawdź czy obiektyw/aparat nie są nastawione na MF... tyle, że to chyba w serwisie by zauważyli??
Sprawa (ta i tylko ta) stała się nieaktualna: po dzisiejszym odebraniu z serwisu: wszystko gra !!! (poprawili - pola mogę wybierać !).
Natomiast ostrość zdjęć: pozostawia wiele do życzenia...
"Wypada tylko się zastrzelić..."
Aparacik mi odpowiada, nie chcę D200 (zbyt toporny i mniej nowoczesny!), ani D300 (obiektywy, karta nie SD).
Jeszcze spróbuję upolować 60-kę macro - podobno jest żyleta...
Pozdr.
kronos28
03-11-2007, 00:35
Jeszcze spróbuję upolować 60-kę macro - podobno jest żyleta...
nie podobno - JEST żyleta ;)
Sprawa (ta i tylko ta) stała się nieaktualna: po dzisiejszym odebraniu z serwisu: wszystko gra !!! (poprawili - pola mogę wybierać !)..
:) założę się że jedyna rzecz jaką zrobili to wysunięcie tego suwaka w pozycję górną...;)
A jak z tą diodą?
Jak masz jakiś inny aparat, to może cyknij fotę swojej d80tce - tak aby było widać obiektyw i jego ustawienie przy body ...
wasilewk
03-11-2007, 00:46
:) założę się że jedyna rzecz jaką zrobili to wysunięcie tego suwaka w pozycję górną...;)
A jak z tą diodą?
Jak masz jakiś inny aparat, to może cyknij fotę swojej d80tce - tak aby było widać obiektyw i jego ustawienie przy body ...
Nie, no... Na diodę nie narzekałem: potwierdza ostrość ok. - ale i tak na zdjęciach nie widać pojedyńczych włosów na głowie (śmiejemy się z żoną, że aparat idealnie nadaje się do portretów: za dużo niechcianych szczegółów nie pokaże...)
Pozdr.
Chcesz mieć dobrze to weź imbusa i sobie ustaw, tylko zanim zaczniesz kręcić to sprawdź z innym jasnym szkłem czy jest taki sam BF bo może być szkło lipne a nie pucha
heheh... nie wiem czemu, ale tez to obstawiam :-D
wasilewk
03-11-2007, 00:49
Chcesz mieć dobrze to weź imbusa i sobie ustaw, tylko zanim zaczniesz kręcić to sprawdź z innym jasnym szkłem czy jest taki sam BF bo może być szkło lipne a nie pucha
Sorry, za bardzo fachowo. Czy możesz to samo łopatologicznie ? (przypominam, że sprzęt jest na gwarancji).
Pozdr.
A jakie masz szkła? tylko kita? jeśli tak to może być wina szkła bo dużo kitów (18-70) mają BF
Nie, no... Na diodę nie narzekałem: potwierdza ostrość ok. - ale i tak na zdjęciach nie widać pojedyńczych włosów na głowie (śmiejemy się z żoną, że aparat idealnie nadaje się do portretów: za dużo niechcianych szczegółów nie pokaże...)
Pozdr.
Tak gwoli ścisłości - to fotka jaką pokazujesz w innym wątku jako wzór ostrości (sic!) (chyba z Minolty) też pokazuje włosy zlane w jedną plamę - to, tak w sferze faktów.
W sferze gdybań i domysłów....
1. jaki tryb AF masz ustawiony - jaki się wyświetla na górnym wyświetlaczu - pytanie z rodzaju podchwytliwych - no ale skoro domysły, to domysły;)?
2. Cykasz po przekadorwaniu czy od razu?
3. Jakie masz ustawienia w "optymalizacji zdjęcia"? - może przypadkiem masz "wyostrzanie zdjęć" - "brak" , albo może na minusie....
4. Zrób jakąś fotkę testową - ze statywem - bez przekadrowania z wykorzystanie centralnego pola AF
wasilewk
03-11-2007, 01:02
A jakie masz szkła? tylko kita? jeśli tak to może być wina szkła bo dużo kitów (18-70) mają BF
Tylko KIT-a i tę Accurę 35/2.8, ale tego drugiego na razie nie podpinam (tylko przed pierwszą naprawą podpinałem: no i zadowolony bardzo nie byłem), bo chcę, żeby serwis zestroił ten komplet - jak zmienię szkło i coś będzie nie halo, to przynajmniej będę wiedział, czego się trzymać. Poza tym na tej stałce nie mogę sprawdzić ostrości na AF.
Jak tylko uzyskam zgodę mojej drugiej połówki, to zaraz kupię tę 50-kę 1.8 i będę polował na 60-kę macro.
Pozdr.
wasilewk,
coś mi się tutaj nie zgadza.....
w pokazanej przez Ciebie fotce: http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0031.JPG
aparat zrobił zdjęcie w trybie AUTO!
Obstawiam, że w aparacie masz dokonany Automatyczny wybór pól AF - więc aparat wybrał sobie automatycznie ...na ścianę za chłopakiem....
Dobrze chociaż, że ostrośc jest ustawiona na "normal":)
Edit: zresztą inne zdjęcia pokazane przez Ciebie ( w innym wątku) też były robione w trybie AUTO więc całkiem prawdopodobne, że i błąd jest ten sam....
Jeśłi moja diagnoza okazałaby się trafna, to nie pomoże ani 50tka ani 60tka micro...
wasilewk
03-11-2007, 01:31
wasilewk,
Obstawiam, że w aparacie masz dokonany Automatyczny wybór pól AF - więc aparat wybrał sobie automatycznie ...na ścianę za chłopakiem....
Edit: zresztą inne zdjęcia pokazane przez Ciebie ( w innym wątku) też były robione w trybie AUTO więc całkiem prawdopodobne, że i błąd jest ten sam....
Jeśłi moja diagnoza okazałaby się trafna, to nie pomoże ani 50tka ani 60tka micro...
Tak by było, gdyby pomiar był prawidłowy. Jeśli natomiast element porównujący fazę ma niewłaściwy obraz (jest np. nieznacznie za daleko) http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm , to wtedy aparat ustawi nieostry obraz, który dotrze i na matrycę CCD i (wcześniej) do pryzmatu. Pomiar automatyczny ekspozycji (w EXIF-ie) nie mówi nic o AF-ie czy MF-ie.
Pozdr.
nie bardzo rozumiem co napisałeś ale: CZY FOTKI TESTOWE ROBIŁEŚ NA AUTO? jeżeli tak, to (o ile pamiętam) wtedy aparat sam sobie wybiera pola ostrości. Czy możesz ustawić wszystko tak, aby mieć wybrane środkowe pole ustawiania ostrości i tak zrobić zdjęcie?
wasilewk
03-11-2007, 10:22
nie bardzo rozumiem co napisałeś ale: CZY FOTKI TESTOWE ROBIŁEŚ NA AUTO? jeżeli tak, to (o ile pamiętam) wtedy aparat sam sobie wybiera pola ostrości. Czy możesz ustawić wszystko tak, aby mieć wybrane środkowe pole ustawiania ostrości i tak zrobić zdjęcie?
Oczywiście, że na automacie mogę zablokować pole ostrości na środkowe i cały czas tak będzie.
Teraz mam aparat poprawiony, ale wtedy - to na AUTO było wszystko ok. (aparat wybierał pola ostrości, gdy mu na to pozwoliłem, gdy to zablokowałem na środkowym - to tak zostawało). Gorzej było na MF: tutaj było na stałe prawe dolne pole ustawione i nijak nie dawało się zmienić (tak było po pierwszej naprawie serwisu). Ale teraz jestem po drugiej naprawie serwisu i pozostaje mi w zasadzie tylko ta ostrość...
Myślę, że Serwis nie będzie miał do mnie pretensji, jeśli umieszczę zdjęcia z jej "naprawy" :
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0001.JPG
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0009.JPG
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0010.JPG
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0011.JPG
Jak widać (chronologicznie) chłopcy się starali. W rozmowie bezpośredniej uzyskałem informację, że technik nawet zawęził parametry dla AF (bo te zdjęcia nie dotyczą MF - na co też narzekałem: ustawiałem manualnie ostro, a wychodziło 'mydło').
Osobiście podejrzewam KIT-a (bo serwis dla AF robił próby na stałce 50mm/1.4 i jak widać nie jest tak źle).
Mój drugi obiektyw jest zbyt słaby, żeby się na nim oprzeć (Accura 35mm/2.8), więc muszę coś kupić (w moim mieście nie ma Nikonowców) lub uśmiechnąć się do jakiegoś FotoJoker-a w Warszawie i pożyczyć.
Pozdr.
Tak by było, gdyby pomiar był prawidłowy. Jeśli natomiast element porównujący fazę ma niewłaściwy obraz (jest np. nieznacznie za daleko) http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm , to wtedy aparat ustawi nieostry obraz, który dotrze i na matrycę CCD i (wcześniej) do pryzmatu. Pomiar automatyczny ekspozycji (w EXIF-ie) nie mówi nic o AF-ie czy MF-ie.
Pozdr.
Ty o jednym, ja o drugim.... nie rozumiemy się!
Jako przykłady błędnie działającego AF podajesz zdjęcia robione w trybie AUTO - gdzie aparat sam sobie wybrał na co ostrzyć - czyli niekoniecznie tak jak Tobie by się marzyło.....
Zresztą obejrzałam inne foto (z innego Twojego wątku) - i tam Twoje narzekania są też nie do końca uzasadnione.... Zielone drzewa/ las ---Zdjęcie w trybie zielonym.... aparat wybrał f6,3.... w jaki sposób chciałbyś przy tej przysłonie osiągnąć małą GO - tak aby wyodrębnić jeden element ostrzej od reszty???!!!! Marne szanse...
Teraz znowu piszesz:
"Aparat wybierał pola ostrości, gdy mu na to pozwoliłem, gdy to zablokowałem na środkowym - to tak zostawało"
A dopiero niedawno pisałeś, że nie miałeś wpływu na to jakie pole AF masz ustawione i że od początku tak było.... najpierw środkowe, a po pierwszej naprawie jakieś boczne. (wszystko wynikało z błędu obsługi i złego ustawienia suwaka blokady AF - jak sądzę).
Z całego opisu Twoich przygód wynika dla mnie jasno, że nie do końca panujesz nad aparatem - masz ustawiony automatyczny wybór pól AF (aparat sam wybiera gdzie będzie ostro...) do tego wszystkie pokazane foty były zrobione w trybie AUTO gdzie niemożliwością jest mówić o kontroli nad GO - a ta jest niezbędna aby mówić o przestrzenności foty (brak tej przestrzenności gdzieś zarzucasz temu szkiełku).
Oczywiście nie wykluczam, że może się okazać, że coś nie działa OK ale na takie wnioski chyba za wcześnie skoro na razie nie możemy wykluczyć winy operatora;)
wasilewk
03-11-2007, 11:20
Jako przykłady błędnie działającego AF podajesz zdjęcia robione w trybie AUTO - gdzie aparat sam sobie wybrał na co ostrzyć - czyli niekoniecznie tak jak Tobie by się marzyło.....
Zresztą obejrzałam inne foto (z innego Twojego wątku) - i tam Twoje narzekania są też nie do końca uzasadnione.... Zielone drzewa/ las ---Zdjęcie w trybie zielonym.... aparat wybrał f6,3.... w jaki sposób chciałbyś przy tej przysłonie osiągnąć małą GO - tak aby wyodrębnić jeden element ostrzej od reszty???!!!! Marne szanse...
Teraz znowu piszesz:
"Aparat wybierał pola ostrości, gdy mu na to pozwoliłem, gdy to zablokowałem na środkowym - to tak zostawało"
A dopiero niedawno pisałeś, że nie miałeś wpływu na to jakie pole AF masz ustawione i że od początku tak było.... najpierw środkowe, a po pierwszej naprawie jakieś boczne. (wszystko wynikało z błędu obsługi i złego ustawienia suwaka blokady AF - jak sądzę).
Z całego opisu Twoich przygód wynika dla mnie jasno, że nie do końca panujesz nad aparatem - masz ustawiony automatyczny wybór pól AF (aparat sam wybiera gdzie będzie ostro...) do tego wszystkie pokazane foty były zrobione w trybie AUTO gdzie niemożliwością jest mówić o kontroli nad GO - a ta jest niezbędna aby mówić o przestrzenności foty (brak tej przestrzenności gdzieś zarzucasz temu szkiełku).
Oczywiście nie wykluczam, że może się okazać, że coś nie działa OK ale na takie wnioski chyba za wcześnie skoro na razie nie możemy wykluczyć winy operatora;)
Tak, to wszystko może być prawdą, bo nikt nie jest doskonały, jednak postanowiłem się bronić:
Gdy w 1971 r kupiłem Praktikę LLC, po kilkunastoletniej mordędze z przeróżnymi, a dostępnymi wtedy, aparatami (DRUH, Smiena 8, Smiena Symbol, Start, Ami - i jeszcze z paroma innymi dziwolągami, z którymi wojowałem) - to wydawało się, że "złapałem diabła za rogi". Potem jednak trochę fotek z różnych imprez, godziny nad Krokusem 3.
Ale jakieś tam efekty były... przynajmniej dla usprawiedliwienia sobie poświęconego czasu.
Sądzę, że ze swoim F50 już się (po dłuższej przerwie od tamtych czasów) oswoiłem, no więc D80 nie powinien mnie zaskoczyć. A jednak... Wiem, czego oczekuję, a on mi nie chce tego dać !
Co do głębi: masz rację, ale poprzez samą tylko kompozycję można uplastycznić zdjęcie, a potem dopiero uwydatnić to, o co nam chodzi, poprzez GO. No, chyba , że ma się 'mydło' - to się nie da !
Wybieranie pól ostrzenia od zawsze w moim D80 działało na AF poprawnie - niestety nie na MF. Ale teraz już jest ok.
Wyodrębnić jeden element ostrzej od reszty, która też ma być w miarę ostra, ale o innej ostrości - na razie się nie da, poza sztucznym 'zamazywaniem' (bardziej lub mniej, ładniej lub brzydziej) poprzez GO (to jeszcze nie jest trójwymiarowa fotografia). Ale poprzez odpowiednią kompozycję można widzowi co nieco 'zasugerować' (czasami nawet oszukać go). Tylko, że jak się ma 'mydło', to wszelkie próby spełzną na niczym...
Co do panowania nad aparatem: masz pewno trochę racji (to dopiero kilka miesięcy), ale na codzień obsługę takich urządzeń "zjadam na śniadanie". Radzę sobie od jakiegoś czasu z paroma serwerami IBM-a a także Oracle'a 8.7 (z czym jak wiesz Allegro ma ogromne kłopoty). To nie to, choć moje zadowolenie z Minolty Z10 mogłoby wspierać Twoją diagnozę. Jest to po prostu jeden z bardziej udanych modeli, gdzie ilość zalet przewyższa ilość błędów.
Wiem, czego chcę - teraz pytanie: czy mój D80 mi to da.
Pozdr.
Obsługa serwera IBM/smeny/krokusa;) to jedno a odnalezienie wszystkich funckji aparatu to drugie - i wierz mi niejeden kozak już "klękał";)
Nie będę polemizować z Twoim "obronnym";) postem, bo to robi się bez sensu.
Dopóki jednak nie napiszesz dokładnie jakie masz ustawienia w aparacie - tryb wyboru pola AF, tryb samego AF
i nie pokażesz zdjęcia w trybie Manualnym (ale ostrzonym przez AF) z centralnie ustawionym polem AF zrobionego ze statywu, bez przekadrowania dopóty jakakolwiek pomoc w uzyskaniu trafnej diagnozy czy pomocy jest niemożliwa.
Dziwna jest nieco Twoja strategia - dużo piszesz o tym, czego wymagasz od aparatu i obiektywu oraz o tym, że te maszynki nie są w stanie Ci tego dać.
Nie dajesz za to żadnej konkretnej odpowiedzi na proste pytania zadane w tym wątku (nie tylko przeze mnie) a jak odpowiadasz, to odpowiedź jest .....jakby obok tematu... stąd wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym mowa.
wasilewk, nie musisz nam pisac, ze radzisz sobie z obsluga urzadzen itp., wierzymy :)
Chodzi nam o obsługe D80 (nie obraz sie, ale odnosze podobne wrazenie jak jm).
Przestudiuj instrukcje obslugi, nie rob testow na AUTO :)
Tu masz linka do procedury testów bf/ff.
http://www.focustestchart.com/chart.html
Ustaw najmniejszą wartosc przysłony jaka oferuje Twoj obiektyw, ustaw jedno (srodkowe) pole ostrosci, rob zdjecie testowe ze statywu, AF w trybie AF-S.
natura2008
03-11-2007, 11:52
Gdy w 1971 r kupiłem Praktikę LLC, po kilkunastoletniej mordędze z przeróżnymi, a dostępnymi wtedy, aparatami (DRUH, Smiena 8, Smiena Symbol, Start, Ami - i jeszcze z paroma innymi dziwolągami, z którymi wojowałem) - to wydawało się, że "złapałem diabła za rogi". Potem jednak trochę fotek z różnych imprez, godziny nad Krokusem 3.
Przełącz obiektyw na M, oraz aparat na M (wajcha po prawej stronie od obiektywu). Następnie zrób parę fotek ręcznie ustawiając ostrość (tak jak w Praktice).
A - Jeśli nadal będzie nieostro to pewnie masz problem z obiektywem.
B - Jeśli będzie ostro to znaczy, że: albo czeka ciebie dogłębne przeczytanie instrukcji obsługi, albo manualne ostrzenie (czyli tak jak miałeś z Prakticą LLC).
Jeżeli jednak nie popełniasz błędu przy testach, a serwis skalibrował do szkła referencyjnego puchę to wina leży w kicie - cudów nie ma.
Tak więc są 2 wyjścia:
1. coś knocisz i dlatego testy nie wychodzą ;)
2. niczego nie knocisz - kit jest do kitu
EDIT
natura pisaliśmy razem :)
wasilewk
03-11-2007, 11:53
Obsługa serwera IBM/smeny/krokusa;) to jedno a odnalezienie wszystkich funckji aparatu to drugie - i wierz mi niejeden kozak już "klękał";)
Dopóki jednak nie napiszesz dokładnie jakie masz ustawienia w aparacie - tryb wyboru pola AF, tryb samego AF
i nie pokażesz zdjęcia w trybie Manualnym (ale ostrzonym przez AF) z centralnie ustawionym polem AF zrobionego ze statywu, bez przekadrowania dopóty jakakolwiek pomoc w uzyskaniu trafnej diagnozy czy pomocy jest niemożliwa.
Dziwna jest nieco Twoja strategia - dużo piszesz o tym, czego wymagasz od aparatu i obiektywu oraz o tym, że te maszynki nie są w stanie Ci tego dać.
Nie dajesz za to żadnej konkretnej odpowiedzi na proste pytania zadane w tym wątku (nie tylko przeze mnie) a jak odpowiadasz, to odpowiedź jest .....jakby obok tematu... stąd wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym mowa.
Tak, to prawda !
Już gdzieś napisałem: "Jeśli się mówi o locie na Księżyc, to zaklada się, że jazdę rowerem się ma opanowaną."
Dlatego też nie piszę i nie potwierdzam rzeczy oczywistych, typu 'suwak blokady pola AF' itp.
Jeśli piszę o 'mydle' na MANUALU, to myślę o całkowicie ręcznej pracy, łącznie z ekspozycją i ostrzeniem.
Dlatego też nie interesuje mnie żaden tryb, w którym aparat sam ustawia ostrość (ani MANUALNY ani AUTOMATYCZNY). Kwestię przysłony pozostawiłem sobie, bo też chcę mieć na to wpływ. Ale co tu mówić dalej, skoro głupia 'małpka' potrafi wyostrzyć lepiej portret od takiego D80 (D80 też w JPG - żeby nie było, że w RAW - to aparat nic nie robi !). W ogóle uznaję zasadę, że jeśli o czymś się nie mówi, to znaczy, że ta kwestia nie jest problemem i jest wykonywana poprawnie - przecież nie będziemy się wracać 'do początku świata'.
Pozdr.
Tak, to prawda !
Już gdzieś napisałem: "Jeśli się mówi o locie na Księżyc, to zaklada się, że jazdę rowerem się ma opanowaną."
Dlatego też nie piszę i nie potwierdzam rzeczy oczywistych, typu 'suwak blokady pola AF' itp.
Jeśli piszę o 'mydle' na MANUALU, to myślę o całkowicie ręcznej pracy, łącznie z ekspozycją i ostrzeniem.
Dlatego też nie interesuje mnie żaden tryb, w którym aparat sam ustawia ostrość (ani MANUALNY ani AUTOMATYCZNY). Kwestię przysłony pozostawiłem sobie, bo też chcę mieć na to wpływ. Ale co tu mówić dalej, skoro głupia 'małpka' potrafi wyostrzyć lepiej portret od takiego D80 (D80 też w JPG - żeby nie było, że w RAW - to aparat nic nie robi !). W ogóle uznaję zasadę, że jeśli o czymś się nie mówi, to znaczy, że ta kwestia nie jest problemem i jest wykonywana poprawnie - przecież nie będziemy się wracać 'do początku świata'.
Pozdr.
nie rozumiem co ma zatem pole AFa do ręcznego ostrzenia :(, a skoro masz mydło to znaczy, że nie potrafisz sam ustawić ostrości i tyle - żadna ujma na honorze, po to między innymi wymyślono AFa
wampirek
03-11-2007, 12:05
Wasilewk, a czy ty nie moglbys zrobic tego o co cie prosi jm?
Mianowicie:
(cytat) - "Dopóki jednak nie napiszesz dokładnie jakie masz ustawienia w aparacie - tryb wyboru pola AF, tryb samego AF i nie pokażesz zdjęcia w trybie Manualnym (ale ostrzonym przez AF) z centralnie ustawionym polem AF zrobionego ze statywu, bez przekadrowania dopóty jakakolwiek pomoc w uzyskaniu trafnej diagnozy czy pomocy jest niemożliwa." (koniec cytatu).
Dodalbym jeszcze - samowyzwalaczem lub pilotem.
Przeciez ona (jm) angazuje sie w tym watku zeby pomoc w rozwiazaniu problemu. Nie migaj sie, zrob o co prosi - w koncu to twoj problem, a jej dobra wola.
Wziales pod uwage, ze ostrzac manualnie wplyw na final moze miec np. wada twojego wzroku?
Mam nadzieje, ze skoro nie mowisz nic o tym to w wizjerku ustawiles sobie odpowiednio dioptrie.
pzdr
irek
wasilewk
03-11-2007, 12:10
nie rozumiem co ma zatem pole AFa do ręcznego ostrzenia :(, a skoro masz mydło to znaczy, że nie potrafisz sam ustawić ostrości i tyle - żadna ujma na honorze, po to między innymi wymyślono AFa
Chciałeś napisać "miało".
Poza tym: przy ręcznym ostrzeniu (wszystkie trzy przełączniki na M [obiektyw, body przy bagnecie i pokrętło wyboru trybu fotografowania]) chcę korzystać z potwierdzenia ostrzenia (tej zielonej kropki na dole wizjera). Dlatego chcę mieć pewność, że to potwierdzenie pokazuje mi ostrość w środkowym punkcie kadru - ten punkt chcę mierzyć.
Ja wiem, że pedagog ze mnie żaden, ale czy tego wszystkiego nie można się domyśleć ?
Pozdr.
wasilewk
03-11-2007, 12:20
Jeżeli jednak nie popełniasz błędu przy testach, a serwis skalibrował do szkła referencyjnego puchę to wina leży w kicie - cudów nie ma.
Tak więc są 2 wyjścia:
1. coś knocisz i dlatego testy nie wychodzą ;)
2. niczego nie knocisz - kit jest do kitu
EDIT
natura pisaliśmy razem :)
Niby KIT nie ma prawa być w porządku - przecież to kawałki plastiku <dlaczego przez szybę w samochodzie nie opalisz ręki, a przez plexi opalisz ?> poskręcane razem z pewnymi luzami - ale liczę, że na razie powinien być "do wytrzymania" - no chyba, że mam pecha !
Pozdr.
PS.
Dlaczegóżbym miał coś knocić na D80 a na Z10 nie ?
Dlaczegóżbym miał coś knocić na D80 a na Z10 nie ?
nie wiem, nie znam Cię.
Ale znam przypadki, w których wiele osób zwracało się do mnie na gg i pytało o podobne sprawy. Gdy poprosiłem o opisy "procedur testowania" okazywało się, że ludzie robili takie rzeczy, że AF NIE MIAŁ PRAWA dobrze zadziałać :)
i osoby te miały wcześniej i analogi i kompakty cyfrowe.
wasilewk
03-11-2007, 12:38
Nie jestem pewien, czy aby na pewno przeczytałeś link http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
Tam te dwie śrubki mimośrodowe służą do poprawienia błędu aparatu: jedna dla AF a druga dla MF.
Ja mogę ręcznie ustawiać sobie ostrość (z potwierdzeniem, lub nie patrzeć na potwierdzenie) a do matrycy może dotrzeć obraz nieostry -> przeczytaj, proszę ten artykuł (niestety po angielsku).
Pozdr.
kronos28
03-11-2007, 12:43
dobry wątek
Wasilewk zrób to o co ciebie proszą, bo to jest istota pomagania i zdiagnozowania problemu:
1. ustaw wybierak trybu fotografowania na M oraz tryb AF na AF-S
2. Ustaw tryb wyboru pola AF na POJEDYNCZE i ustaw pole ŚRODKOWE
3. zrób fotkę zgodnie ze wskazaniem drabinki światłomierza czegoś co ładnie kontrastuje z tłem tak aby AF trafił na 100% na ten obiekt (tak jak te tablice testowe z serwisu - np baterie na jasnym tle)
4. wstaw tą fotkę w pełnej rozdzielczości
PROSZĘ!
BugsBunny
03-11-2007, 12:44
- absolutnie nie kręć imbusami, nawet jeżeli one faktycznie w D80 występują! te śruby nie przesuwają lustra ani matrycy tylko powodują przechylenie układu optycznego, co pozornie usuwa BF/FF, ale może psuć obrazowanie w skrajnych partiach kadru góra/dół i utrudniać używane skrajnych pól AF
- jeżeli ostrząc ręcznie obraz jest ok, a fotka wychodzi nieostra, to najprawdopodobniej masz przestawioną korekcję dioptrii lub źle zamocowaną/przesuniętą matówkę. Obiektyw jest raczej ok, gdyby był wadliwy - w ogóle nie złapałbyś ostrości, a aż tak wielkiego BF raczej nie ma. Mimo wszystko dobrze byłoby sprawdzić na innym szkle.
- manual exposure a manual focus to dwie różne rzeczy - nie mieszajcie tych pojęć ( to do wszystkich )
- nie widzę w Exifie info, że zdjęcie jest na zielonym trybie: exposure program - not defined; chyba że właśnie taka informacje jest przy auto
Nie jestem pewien, czy aby na pewno przeczytałeś link http://leongoodman.com/sergei/backfocus.htm
Tam te dwie śrubki mimośrodowe służą do poprawienia błędu aparatu: jedna dla AF a druga dla MF.
Ja mogę ręcznie ustawiać sobie ostrość (z potwierdzeniem, lub nie patrzeć na potwierdzenie) a do matrycy może dotrzeć obraz nieostry -> przeczytaj, proszę ten artykuł (niestety po angielsku).
Pozdr.
stety niestety - angielski nie stanowi dla mnie problemu,
mam jednak coraz bardziej wrażenie, że puszki dla amatorów nie powinny mieć żadnych ustawień/ możliwości samodzielnej korekty toru optycznego, bo jak sie potem dorwie parę osób to właśnie takich linków jak powyżej to nie dziwię się serwisowi że za głowę sie łapią - zrobiłeś w końcu te testy o które prosiła JM? czy tak sobie trollujesz i czekasz aż ktoś pogłaszcze Cię po głowie i powie "biedaku, paskudny Nikon sprzedał Ci taki niedobry aparat" - sorry za sarkazm, ale nie wytrzymuję - dyskusja parę dni już się toczy i głupiego testu nie mogłeś zrobić :(, za to narzekania co niemiara
Dlatego też nie interesuje mnie żaden tryb, w którym aparat sam ustawia ostrość (ani MANUALNY ani AUTOMATYCZNY). Kwestię przysłony pozostawiłem sobie, bo też chcę mieć na to wpływ.
Pozdr.
To dlaczego do cholerki wszystkie pokazane przez Ciebie sample powstały z użyciem trybu AUTO=zielonego??? Kwestii przysłony nie pozostawiłeś sobie z tego prostego powodu, że aparat w trybie AUTO sam sobie dobiera parametry (w tym przysłonę!).
Okropnie trollujesz albo...nie potrafisz się przyznać, że robiłeś coś źle i Ci to pokazano.
To naprawdę nie jest żadne dyshonor powiedzieć, że coś się robiło do tej pory źle....;)
PS co do ostrzenia ręcznego - pierwsze co się nasuwa to Twoja wada wzroku - ja nie jestem w stanie robić zdjęć w MF, choć mam nieznaczną tylko wadę (i z reguły mam na nosie okulary)
wasilewk
03-11-2007, 13:24
stety niestety - angielski nie stanowi dla mnie problemu,
mam jednak coraz bardziej wrażenie, że puszki dla amatorów nie powinny mieć żadnych ustawień/ możliwości samodzielnej korekty toru optycznego, bo jak sie potem dorwie parę osób to właśnie takich linków jak powyżej to nie dziwię się serwisowi że za głowę sie łapią - zrobiłeś w końcu te testy o które prosiła JM? czy tak sobie trollujesz i czekasz aż ktoś pogłaszcze Cię po głowie i powie "biedaku, paskudny Nikon sprzedał Ci taki niedobry aparat" - sorry za sarkazm, ale nie wytrzymuję - dyskusja parę dni już się toczy i głupiego testu nie mogłeś zrobić :(, za to narzekania co niemiara
Powiedziałbym: "Ostro sobie poczynasz !"
Ale, niech będzie !
Jak Napoleon wjeżdżał do pewnego miasta i nie witały go altyleryjskie salwy, to zapytał dlaczego. W odpowiedzi usłyszał, że z kilku powodów. Kazał je wymienić, ale gdy usłyszał pierwszy, to zrezygnował z dalszych wyjaśnień. Oczywiście wyjaśnienie brzmiało "Bo nie mamy dział".
Jak zapewne wiesz, mój aparat oddałem do serwisu i dopiero wczoraj odebrałem. Po tej (kolejnej już) naprawie sytuacja może ulec zmianie - muszę to sprawdzić.
Pozdr.
Jak zapewne wiesz, mój aparat oddałem do serwisu i dopiero wczoraj odebrałem. Po tej (kolejnej już) naprawie sytuacja może ulec zmianie - muszę to sprawdzić.
Pozdr.
No to chyba nie szanujesz czasu, ktory kilka osob w tym wątku Ci poswieciło... Skoro Ty nie raczysz sprawdzic jak sprawa sie ma po odbiorze z serwisu... Eeehhhhh....
wasilewk,
Jakbyś nie miał pomysłu jak taki teścik zrobić,...to polecam post nr 14 w tym wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28232&page=2 - bateryjki + statyw+ centralny AF+ TrybM (z AF)+ostrość ustawiana na środkowy element+ brak przekadrowania --->prawdę nam powie
Oczywiście z zachowaniem wcześniej podanych ustawień - chyba potrafisz?
wasilewk
03-11-2007, 13:43
To dlaczego do cholerki wszystkie pokazane przez Ciebie sample powstały z użyciem trybu AUTO=zielonego??? Kwestii przysłony nie pozostawiłeś sobie z tego prostego powodu, że aparat w trybie AUTO sam sobie dobiera parametry (w tym przysłonę!).
Okropnie trollujesz albo...nie potrafisz się przyznać, że robiłeś coś źle i Ci to pokazano.
To naprawdę nie jest żadne dyshonor powiedzieć, że coś się robiło do tej pory źle....;)
PS co do ostrzenia ręcznego - pierwsze co się nasuwa to Twoja wada wzroku - ja nie jestem w stanie robić zdjęć w MF, choć mam nieznaczną tylko wadę (i z reguły mam na nosie okulary)
Powiem brzydko:
Nie ucz starego lisa polować na kury !
Żadnego tryby AUTO=zielony nie używam.
Jeśli proszę o pomoc w problemie, to nic nie ukrywam i nie oszukuję.
Jeśli czegoś nie umieściłem, to znaczy, że problem w tym temacie nie istnieje.
Jeśli czegoś nie napisałem, to znaczy, że to coś z oczywistych względów nie wymaga wyjaśnień.
Wadę wzroku mam taką jak większość ludzi w moim wieku: do czytania (+) i do jazdy samochodem (-).
Testów aparatu na pewno nie zrobię 'pod publikę', ale zrobię takie, które mnie przekonają.
Ja w bardzo wielu rzeczach się mylę i wtedy przepraszam. Niestety w tym wypadku (chodzi chyba o nieumiejętność ustawienia ostrości lub o przegapieniu przesuwki blokady wyboru pola AF) nie będę zniekształcał wydarzeń: umiem ustawić ostrość w manualu na D80 (czy to z potwierdzeniem zielonej kropki, czy też bez potwierdzenia) nawet z lupą DK-21m oraz bez tej lupy, a korekcję dioptrii na aparacie mam ustawioną prawidłowo.
Dziwi mnie podejście niektórych osób: "Ja nie jestem wielbłądem i nie mam garba ale ten drugi.. nie wiadomo. Niech to udowodni"
Pozdr.
To jak nie chcesz zrobić tego testu, o który proszę Twoi rozmówcy to proszę idź uzewnętrzniać swoje żale gdzieś indziej - naprawdę ludzie chcą Ci pomóc, ale takiej postawy jaką Ty prezentujesz to obawiam się długo nie zniosą. Jak na razie pojęcie o Twoim poziomie fotograficznym mamy takie, że podobno wiesz jak się posługiwać starym aparatem analogowym, a nie potrafisz D80. Do tego chcesz samodzielnie grzebać i poprawiać ustawienie luster po przeczytaniu jakiegoś tam wątku gościa, który coś tam, gdzieś tam napisał (bardziej lub mniej poprawnie), co nie świadczy zbyt dobrze o Tobie (mam nadzieję że nie leczysz się np. korzystając z porad znalezionych przez googla gdzieś tam na stronach jakiegoś znachora z USA).
PS A powiedzenie jest również lepsze "nie ucz ojca dzieci robić" :P
wasilewk
03-11-2007, 13:56
No to chyba nie szanujesz czasu, ktory kilka osob w tym wątku Ci poswieciło... Skoro Ty nie raczysz sprawdzic jak sprawa sie ma po odbiorze z serwisu... Eeehhhhh....
Oh Boże !
Przecież napisałem ogólnie:
" No ico ?
No i nic. Zdjęcia są nadal nieostre."
Co do szczegółów, to muszę poczekać na trochę światła.
Same testy "na bateryjkę", "gazetę", "tablicę ostrości" itp. nie są dla mnie tak miarodajne, jak bym chciał, ponieważ ostrość jest ustawiana z kilkudziesięciu centymetrów. Ja potrzebuję ostre zdjęcia, robione z kilkuset metrów i to nie na AUTOMACIE AF, ale na pełnym MANUALU.
W tej chwili poranne światło u mnie znikło i chyba nie ma szans na dziś, żeby się pojawiło - poczekam do jutra. To nie piekarnia: wieczorem nie idę robić niczyjego ślubu, więc mogę do jutra zaczekać.
Pozdr.
wasilewk
03-11-2007, 13:59
To jak nie chcesz zrobić tego testu, o który proszę Twoi rozmówcy to proszę idź uzewnętrzniać swoje żale gdzieś indziej - naprawdę ludzie chcą Ci pomóc, ale takiej postawy jaką Ty prezentujesz to obawiam się długo nie zniosą. Jak na razie pojęcie o Twoim poziomie fotograficznym mamy takie, że podobno wiesz jak się posługiwać starym aparatem analogowym, a nie potrafisz D80. Do tego chcesz samodzielnie grzebać i poprawiać ustawienie luster po przeczytaniu jakiegoś tam wątku gościa, który coś tam, gdzieś tam napisał (bardziej lub mniej poprawnie), co nie świadczy zbyt dobrze o Tobie (mam nadzieję że nie leczysz się np. korzystając z porad znalezionych przez googla gdzieś tam na stronach jakiegoś znachora z USA).
PS A powiedzenie jest również lepsze "nie ucz ojca dzieci robić" :P
Ok.
Przepraszam !
Oh Boże !
" No ico ?
Same testy "na bateryjkę", "gazetę", "tablicę ostrości" itp. nie są dla mnie tak miarodajne, jak bym chciał, ponieważ ostrość jest ustawiana z kilkudziesięciu centymetrów. Ja potrzebuję ostre zdjęcia, robione z kilkuset metrów i to nie na AUTOMACIE AF, ale na pełnym MANUALU.
W tej chwili poranne światło u mnie znikło i chyba nie ma szans na dziś, żeby się pojawiło - poczekam do jutra. To nie piekarnia: wieczorem nie idę robić niczyjego ślubu, więc mogę do jutra zaczekać.
Pozdr.
Rany boskie - to zrób ten test na budynku pomalowanym w pasy i będziesz miał to samo - możliwość sprawdzenia czy ostrość jest ustawiana poprawnie czy nie.
Oh Boże !
" No ico ?
Dobra, to nie na moje nerwy...
Pozdro i zycze uporania sie z problemem.
kronos28
03-11-2007, 14:08
Pozdr.
Rany boskie - to zrób ten test na budynku pomalowanym w pasy i będziesz miał to samo - możliwość sprawdzenia czy ostrość jest ustawiana poprawnie czy nie.
i co ma do tego "poranne światło"??
Czyli nie zrobisz tego testu tak jak ci pisali WSZYSCY - tryb M, środkowe pole AF w trybie AF-S, bez przekadrowania i "cyk"?
Powiem brzydko:
wydarzeń: umiem ustawić ostrość w manualu na D80 (czy to z potwierdzeniem zielonej kropki, czy też bez potwierdzenia)
Pozdr.
A ja powiem brzydko - mijasz się z prawdą! Podajesz to foto
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0031.JPG
jako przykład na BF, robione jak piszesz po wizycie w serwisie. Nie obsługuję serwera IBM ale exif potrafię odczytać - a ten mówi wyraźnie tryb Auto (czyli zielony)!!!! Więc przestać ...mijać się z prawdą!
Po drugie jak piszesz, że potrafisz ustawić ostrośc czy z potwierdzeniem czy bez - to wkopujesz się jeszcze głębiej - tego potwierdzenia się nie da wyłączyć więc jak Ci się nie zapala na stałe ta dioda to znaczy, że ostrości ni ma!
kronos28
03-11-2007, 14:17
tak aby wszyscy wiedzieli - exif tego http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0031.JPG zdjęcia
[Image]
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D80
X Resolution = 240
Y Resolution = 240
Resolution Unit = inch
Software = Ver.1.01
Date Time = 2007-11-01 20:20:19
Exif IFD Pointer = Offset: 184
[Camera]
Exposure Time = 1/60"
F Number = F3.5
Exposure Program = Not defined
ISO Speed Ratings = 200
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2007-11-01 19:37:47
Date Time Digitized = 2007-11-01 19:37:47
Shutter Speed Value = 5.91 TV
Aperture Value = 3.61 AV
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F3.48
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected
Focal Length = 18mm
Subsec Time Original = 0.10"
Subsec Time Digitized = 0.10"
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern = [G,B],
[R,G]
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 27mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = None
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown
BugsBunny
03-11-2007, 14:18
exif potrafię odczytać - a ten mówi wyraźnie tryb Auto (czyli zielony)!!!!
gdzie to jest "wyraźnie" ? bo exposure mode = auto exposure to bynajmniej nie oznacza zielonego programu
kronos28
03-11-2007, 14:21
gdzie to jest "wyraźnie" ? bo exposure mode = auto exposure to bynajmniej nie oznacza zielonego programu
zielony zielony, zaraz wrzucę swoją fotkę na trybie zieolnym aby to potwierdzić co by nie było wątpliwości
ależ owszem oznacza - dla zielonego jest AUTO, dla program jest PROGRAM, dla manuala jest MANUAL, dla preselekcji czasu jest SHUTTER, dla preselekcji przesłony jest APERTURE
BugsBunny
03-11-2007, 14:24
ależ owszem oznacza - dla zielonego jest AUTO, dla program jest PROGRAM, dla manuala jest MANUAL, dla preselekcji czasu jest SHUTTER, dla preselekcji przesłony jest APERTURE
nieprawda
program ekspozycji jest w linii exposure program, wyżej, w tym zdjęciu - not defined
kronos28
03-11-2007, 14:26
proszę moje foto made "przed chwilą"
źródło (http://img50.imageshack.us/my.php?image=dsc2913wb4.jpg)
tryb ZIELONY
i exif
[Image]
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D80
Orientation = top/left
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
Software = Ver.1.01
Date Time = 2007-11-03 14:22:35
YCbCr Positioning = co-sited
Exif IFD Pointer = Offset: 216
[Camera]
Exposure Time = 1/60"
F Number = F2.8
Exposure Program = Not defined
ISO Speed Ratings = 200
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2007-11-03 14:22:35
Date Time Digitized = 2007-11-03 14:22:35
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 4
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F2.83
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected
Focal Length = 17mm
Maker Note = 28396 Byte
User Comment = Tomasz_Kic
Subsec Time = 0.70"
Subsec Time Original = 0.70"
Subsec Time Digitized = 0.70"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 3872
Exif Image Height = 2592
Interoperability IFD Pointer = Offset: 29248
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern = [G,B],
[R,G]
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio = 1x
Focal Length In 35mm Film = 25mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = None
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
Subject Distance Range = unknown
[Interoperability]
Interoperability Index = ExifR98
Interoperability Version = Version 1.0
[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 29388
JPEG Interchange Format Length = Length: 9051
YCbCr Positioning = co-sited
[Thumbnail]
Thumbnail = 160 x 120
[MakerNote (Nikon)]
Makernote Version = 0210
ISO Speed Used = 200
Colour Mode = COLOR
Quality = FINE
White Balance = AUTO
Sharpening = AUTO
Focus Mode = AF-A
Flash Setting = NORMAL
Auto Flash Mode = Built-in,TTL
White Balance Bias Value = 0
White Balance Red, Blue Coefficients = 449/256, 370/256, 256/256, 256/256
000D = 00, 01, 06, 00
Exposure Diff = BF, 01, 0C, 00
ThumbOffset = 2738
Flash Compensation = 00, 01, 06, 00
ISO Speed Requested = 200
Photo corner coordinates = 0, 0, 3872, 2592
0017 = 00, 01, 06, 00
Flash Bracket Compensation Applied = 00, 01, 06, 00
AE Bracket Compensation Applied = 0EV
001B = 0, 3904, 2616, 3904, 2616, 0, 0
001D = 4202292
001E = 1
001F = 30, 31, 30, 30, 02, 02, 00, 00
Tone Compensation (Contrast) = AUTO
Lens Type = Nikon D series Lens
Lens Min/Max Focal Length, Max Aperture = 170/10, 500/10, 28/10, 28/10
Flash Used = Flash Fired
Auto Focus Area = 02, 01, 00, 02
Bracketing & Shooting Mode = 1
008A = 2
008B = 53, 01, 0C, 00
Colour Mode = MODE1a
Lighting Type = SPEEDLIGHT
Hue Adjustmen = 0
Noise Reduction = OFF
009A = 605/100, 605/100
009E = 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0
00A2 = 4388272
00A3 = 0
Total Number of Shutter Releases for Camera = 3868
00A8 = 30, 31, 30, 31, 02, 2E, 00, 00, 00, 01, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00
Image optimisation =
Saturation = AUTO
Digital Vari-Program = AUTO
00B0 = 30, 31, 30, 30, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00, 00
00B1 = 0
00B3 =
kronos28
03-11-2007, 14:29
aha - exif czytany opanda,
BugsBunny
03-11-2007, 14:32
kronos28, czy tylko w zielonym jest taki odczyt?
pozostałe zdjęcia są w trybie manual, więc z tą nieprawdą to bym trochę wyhamował, jm
zresztą, jeżeli zdjęcie chłopca jest w zielonej automatyce, to tym bardziej aparat dramatycznie dał ciała - żaden idiotenprogram nie ma prawa wyostrzyć takiego kadru o metr za głównym motywem
kronos28
03-11-2007, 14:39
tak tylko z zielonym
w M jest manual, w A jest Aperture, w S jest Shutter itd.
IMHO to wynika z tego że aparat sam sobie w jakiś sposób miesza tryby tematyczne (te wszystkie portret, sport, makro itd.) tak aby dobrać sobie jak najlepsze parametry do warunków fotografowanej sceny i dlatego nie ma nazwy programu. Dopiero na samym dole w exif w DIGITAL Vari-Program jest AUTO.
kronos28, czy tylko w zielonym jest taki odczyt?
pozostałe zdjęcia są w trybie manual, więc z tą nieprawdą to bym trochę wyhamował, jm
zresztą, jeżeli zdjęcie chłopca jest w zielonej automatyce, to tym bardziej aparat dramatycznie dał ciała - żaden idiotenprogram nie ma prawa wyostrzyć takiego kadru o metr za głównym motywem
Pozwoliłam sobie przejrzeć inne foty tego usera (te które pokazał w innym wątku) i tam tez był uzyty tryb AUTO=zielony więc jeśli ktoś się powinien zastanowić to raczej nie ja.
wasilewk
03-11-2007, 14:43
Zgoda.
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0049.JPG
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0056.JPG
Dla mnie to jest 'mydło'
Sorry !
Poprawiłem, bo przepełnił się mój katalog na serwerze TP.
wg:
3. zrób fotkę zgodnie ze wskazaniem drabinki światłomierza czegoś
co ładnie kontrastuje z tłem tak aby AF trafił na 100% na ten
obiekt (tak jak te tablice testowe z serwisu - np baterie na jasnym tle)
kronos28
03-11-2007, 14:45
Zgoda.
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0049.NEF
Dla mnie to jest 'mydło'
nie rabotajet...
nie napisaliśmy aby to był jpg... bo nefy trza wyostrzyć w czasie wywołania ehhhh
BugsBunny
03-11-2007, 14:45
Dopiero na samym dole w exif w DIGITAL Vari-Program jest AUTO.
i dopiero ta ostatnia linijka to właściwy program - w trybach PASM jest pusta. Zdjęcie chłopca nie ma pełnego exifu
kronos28
03-11-2007, 14:48
i dopiero ta ostatnia linijka to właściwy program - w trybach PASM jest pusta. Zdjęcie chłopca nie ma pełnego exifu
tak i prawda - brak pełnego exif
Zgoda.
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0049.NEF
Dla mnie to jest 'mydło'
Błąd 404/Error 404
Strona której adres wpisałeś nie została znaleziona.
The page you have entered wasn't found.
BugsBunny
03-11-2007, 14:48
Pozwoliłam sobie przejrzeć inne foty tego usera (te które pokazał w innym wątku) i tam tez był uzyty tryb AUTO=zielony więc jeśli ktoś się powinien zastanowić to raczej nie ja.
a może jednak warto:
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0017.JPG exposure program - manual
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0015.JPG exposure program - manual
w TYM wątku, innego nie przeglądałem
Ludzie litości!
Dla trybu M
w linijce exposure program jest Manual
w linijce exposure mode jest Manual exposure
A dla trybu AUTO (zielonego)
w linijce exposure program jest "not defined"
w linijce exposure mode jest auto exposure
kronos28
03-11-2007, 14:53
Ludzie litości!
Dla trybu M
A dla trybu AUTO (zielonego)
w linijce exposure program jest "not defined"
w linijce exposure mode jest auto exposure
my to wiemy :)
a może jednak warto:
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0017.JPG exposure program - manual
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0015.JPG exposure program - manual
w TYM wątku, innego nie przeglądałem
dalej nie wiadomo w jaki sposób ostrzono...i nadal jesteśmy jakby w punkcie wyjścia - poza tym nie wiem czemu ale exif tych fotek również nie jest pełny
BugsBunny
03-11-2007, 14:59
Ludzie litości!
Dla trybu M
no i w powyższych zdjęciach tak właśnie jest ( sama sprawdź ), więc dlaczego zarzucasz człowiekowi że nie zrobił w M?
mam tylko wrażenie, że pisząc "manualnie" kilka zdjęć ostrzył ręcznie mając aparat ustawiony na zielonej automatyce, niemniej jednak nie powinno to miec znaczenia, jeśli dobrze widzi i dobrze wyostrzył
w exifie nie ma niestety info o trybie AF, nie wiem też czy D80 zapisuje info, którym polem wyostrzył ( jak np. D200 )
kronos28
03-11-2007, 15:01
poza tym nie wiem czemu ale exif tych fotek również nie jest pełny
też mi coś tu nie pasuje...
kronos28
03-11-2007, 15:02
w exifie nie ma niestety info o trybie AF, nie wiem też czy D80 zapisuje info, którym polem wyostrzył ( jak np. D200 )
zapisuje, tuż przed końcem z mojego foto Auto Focus Area = 02, 01, 00, 02
wsilewk powinien wrzucić zdjęcie prosto z karty w jpg bez zmniejszania itd.
, jeśli dobrze widzi i dobrze wyostrzył
No!
Jeśli.....
I jakby o to nam chodzi - żeby ustalić czy winą za nieudane foty należy obarczyć aparat/obiektyw czy jednak człowieka i jego niedoskonały wzrok. Daremna jest chęć pomocy komuś kto uważa, że wykonanie prostego testu jest poniżej jego godności - bo przecież on jest gotów lecieć w kosmos a my tutaj maluczcy prosimy, żeby pokazał jak się jeździ rowerem.
Upór naprawdę wart lepszej sprawy:)
no i w powyższych zdjęciach tak właśnie jest ( sama sprawdź ), więc dlaczego zarzucasz człowiekowi że nie zrobił w M?
Podaj proszę numer posta, z którego pochodzą te zacytowane przez Ciebie foty.
Daremna jest chęć pomocy komuś kto uważa, że wykonanie prostego testu jest poniżej jego godności - bo przecież on jest gotów lecieć w kosmos a my tutaj maluczcy prosimy, żeby pokazał jak sięjeździ rowerem.
heheheheheh....dobre :mrgreen:
BugsBunny
03-11-2007, 15:12
Podaj proszę numer posta, z którego pochodzą te zacytowane przez Ciebie foty.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=466466&postcount=51
kronos28
03-11-2007, 15:13
Daremna jest chęć pomocy komuś kto uważa, że wykonanie prostego testu jest poniżej jego godności - bo przecież on jest gotów lecieć w kosmos a my tutaj maluczcy prosimy, żeby pokazał jak się jeździ rowerem.
:mrgreen: - już też w innym wątku (taki z lasem czy innym zagajnikiem) mialem ten tekst o lataniu na księżyc...
No to jak dostaniemy to testowe foto tak jak prosimy?
BugsBunny
03-11-2007, 15:17
i tak na marginesie - wybór trybu M nie ma nic wspólnego z ręcznym wyborem pola ostrości ( bo może być ustawiony dynamiczny ), trzeba jeszcze poustawiać AF w opcję single area
wasilewk
03-11-2007, 15:18
nie rabotajet...
nie napisaliśmy aby to był jpg... bo nefy trza wyostrzyć w czasie wywołania ehhhh
Poprawiłem - przepełnił się mój katalog na serwerze TP.
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=466466&postcount=51
Dzięki. Nadal niestety nic z tego nie wynika, bo nie wiadomo, czy ostrość/nieostrość jest wynikiem błędu/wady/uszkodzenia maszyny czy błędu ludzkiego oka.
Poza wszystkim innym to ten test powinien wyglądać inaczej - tak jak zrobili to w serwisie - czyli inne ustawienie obiektywu/aparatu względem fotografowanego obiektu.
Oczywiście zamiast takich fachowych focus chartów można mieć i zwykłe klocki/bateryjki itp - ale co ja bede starego lisa pouczać...
Myślę, że wszyscy (mnie nie wyłączając) starali się pomóc koledze wasilewk, jednak bez jego minimalnego wkładu, całe to przedsięwzięcie nie ma szansy powodzienia.
wasilewk
03-11-2007, 15:23
:mrgreen: - już też w innym wątku (taki z lasem czy innym zagajnikiem) mialem ten tekst o lataniu na księżyc...
No to jak dostaniemy to testowe foto tak jak prosimy?
Oczywiście !
kronos28
03-11-2007, 15:23
sam siebie zacytuje, zresztą nie tylko ja dawałem takie "łopatologiczne" instrukcje:
Wasilewk zrób to o co ciebie proszą, bo to jest istota pomagania i zdiagnozowania problemu:
3. zrób fotkę zgodnie ze wskazaniem drabinki światłomierza czegoś co ładnie kontrastuje z tłem tak aby AF trafił na 100% na ten obiekt (tak jak te tablice testowe z serwisu - np baterie na jasnym tle)
PROSZĘ!a zdjęcia jak nie było tak nie ma
Powiem brzydko:
Jeśli proszę o pomoc w problemie, to nic nie ukrywam i nie oszukuję.
Jeśli czegoś nie umieściłem, to znaczy, że problem w tym temacie nie istnieje.
Jeśli czegoś nie napisałem, to znaczy, że to coś z oczywistych względów nie wymaga wyjaśnień.
to tak do tego "że program zielony nie jest używany" - exif swoje
wasilewk
03-11-2007, 15:25
sam siebie zacytuje, zresztą nie tylko ja dawałem takie "łopatologiczne" instrukcje:
a zdjęcia jak nie było tak nie ma
to tak do tego "że program zielony nie jest używany" - exif swoje
No i w czym problem? Jesli ostrosc jest ustawiona na środkową baterie to jest chyba OK.
Aha, mam nadzieje, ze fotka ze statywu robiona ? :) Bo czas dosc długi, zeby utrzymac z reki..
wasilewk
03-11-2007, 15:31
No i w czym problem? Jesli ostrosc jest ustawiona na środkową baterie to jest chyba OK.
Aha, mam nadzieje, ze fotka ze statywu robiona ? :) Bo czas dosc długi, zeby utrzymac z reki..
No właśnie !
Te baterie o niczym nie świadczą, zresztą w jednym z poprzednich postów dałem linki do zdjęć tablic, wykonanych przez serwis (chyba bardziej wiarygodne i dokładniejsze).
Przecież zdjęcie
Dla mnie to jest 'mydło'
A tylko to się liczy. Makro na razie jest mi niepotrzebne.
Pozdr.
wasilewk
03-11-2007, 15:34
No właśnie !
Te baterie o niczym nie świadczą, zresztą w jednym z poprzednich postów dałem linki do zdjęć tablic, wykonanych przez serwis (chyba bardziej wiarygodne i dokładniejsze).
Przecież zdjęcie
Dla mnie to jest 'mydło'
A tylko to się liczy. Makro na razie jest mi niepotrzebne.
Pozdr.
Aha, wyjaśnienie:
Zdjęcia robione ze statywu, bez lampy błyskowej, zgodnie z żądaniami "jm".
Oczywiście na AF, choć ja cały czas chcę, żeby na MF było ostro.
Pozdr.
No i BF jakby zniknął....:))
Tak sobie myślę, że przesiadka z kompakta jest powodem "frustracji" ale nie dlatego, że obecny aparat/obiektyw jest zły/zepsuty itp ale z nieco innej filozofii właściwej lustrzance. Kompakt wypluwa foty gotowe, ładne kolorowe/wyostrzone (najlepiej jak mu inżynierowie w sofcie kazali:)!). Lustrzanka daje produkt przeznaczony do dalszej obróbki (pod różnymi względami). I raczej warto się z tym pogodzić.
Ciesz się, bo pokazane ostatnie foty udowadniają, że Twój zestaw nie cierpi na żadną przypadłość FF/BF:)
Aż mnie korci zobaczyć tę bateryjkową fotę zrobioną przy ręcznym ostrzeniu...;)
BugsBunny
03-11-2007, 15:36
Przecież zdjęcie
Dla mnie to jest 'mydło'
mam wątpliwości, jak na 1/80s i 70mm w pochmurny dzień to to wcale nie wygląda źle, a po wyostrzeniu w NC jest zupełnie przyzwoicie. 100% obrazek nigdy nie jest ostry
Moim zdaniem (biorąc pod uwage warunki panujące na dworze) ta fotka z okna jest takze w miare OK.
Aha, ustaw Wasilewk w ustawieniach osobistych WYOSTRZANIE na +1 czy +2 nawet... jesli brakuje Ci tak tej ostrosci.
BugsBunny
03-11-2007, 15:45
Aha, ustaw Wasilewk w ustawieniach osobistych WYOSTRZANIE na +1 czy +2 nawet... jesli brakuje Ci tak tej ostrosci.
już jest sharpness hard,
proponowałbym jeszcze jednak less contrast czy -2 - lepiej wygląda
i jeszcze pytanie - czego używasz do obróbki? bo to nie jest jpg prosto z aparatu, musiał być przepuszczony przez jakiś soft
Moim zdaniem i bateria i budynek są ostre na tyle, na ile mogą być. Światło jest parszywe, a brak kontrastu nie sprzyja dobremu postrzeganiu ostrości.
Resztę (a'propos postprodukcji) napisali poprzednicy.
kronos28
03-11-2007, 15:46
http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0049.JPG (http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0049.JPG)
IMHO tu jest wszystko OK, to jest cyfra nie analog to nie będzie tak że jak sobie powiększysz tak będziesz miał GIT jakość. To foto bez powiększenia jest OK. W powiększeniu wyłażą szumy, lekkie mydło przy brzegu kadru (to wina szkła tak to jest w kitcie) itd.
no i nie ma tego BF
wasilewk
03-11-2007, 15:54
[/URL]
IMHO tu jest wszystko OK, to jest cyfra nie analog to nie będzie tak że jak sobie powiększysz tak będziesz miał GIT jakość. To foto bez powiększenia jest OK. W powiększeniu wyłażą szumy, lekkie mydło przy brzegu kadru (to wina szkła tak to jest w kitcie) itd.
no i nie ma tego BF
Ale porównanie zdjęcia z Minolty Z10
http://www.wasilewb.neostrada.pl/Adam280.JPG
ze zdjęciem D80:
Samo mówi za siebie
wasilewk, teraz podziękuj ładnie wszystkim :)
Masz teraz dwa wyjscia:
1) przyjąc do wiadomosci, ze korpus amatorski + amatorskie szkło to nie jest jakis ósmy cud swiata i trzeba sobie jakos z tym radzić
2) sprzedać w cholere ten sprzet i wrocic do Z10 lub analoga
:-P
;)
BugsBunny
03-11-2007, 15:57
Ale porównanie zdjęcia z Minolty Z10
http://www.wasilewb.neostrada.pl/Adam280.JPG
ze zdjęciem D80:
Samo mówi za siebie
nic nie mówi, bo D80 źle złapał ostrość, a na 100% fotka z Minolty też wygląda tragicznie
kronos28
03-11-2007, 15:57
bo to z d80 aparat (AF) dał ostrość na TŁO - czyli ten regał z tyłu. W Wizjerze masz potwierdzenie na jakie pola została złapana ostrość jak się nie "wyświetli" pole na małym tzn że ostrość została złapana gdzie indziej.
PS to z Z10 to mydło i abberacje jak piernik
ziuteczny
03-11-2007, 16:00
ze zdjęciem D80:
Samo mówi za siebie
no przecież wyostrzone na książki !!!
wasilewk
03-11-2007, 16:01
bo to z d80 aparat (AF) dał ostrość na TŁO - czyli ten regał z tyłu. W Wizjerze masz potwierdzenie na jakie pola została złapana ostrość jak się nie "wyświetli" pole na małym tzn że ostrość została złapana gdzie indziej.
PS to z Z10 to mydło i abberacje jak piernik
Ale włosy mogę liczyć, a to mydło:
http://www.wasilewb.neostrada.pl/Ania.jpg
niestety.
Pozdr.
kronos28
03-11-2007, 16:03
niestety.
Pozdr.
bo tu ci ostrość poleciała na rękę - coś cię AF przerasta...
BugsBunny
03-11-2007, 16:07
niestety.
Pozdr.
to chyba przed serwisowaniem?
mam propozycję - weź aparat i zrób jedno zdjęcie półki z książkami w domu, w trybie jakimkolwiek z PAS, z AF ustawionym na S/single area środkowe pole, z lampą błyskową. I wstaw co wyjdzie.
Pierwsze lepsze moje, znalezione zdjecia z kitu 18-70. Robione w jpg, prosto z puszki... (oczywiscie kadr taki se, ale chodzi o jakosc techniczną fotki)
Powiem Ci jedno - wiele by dali uzytkownicy innych systemów by miec takie "kitowe" szkło.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=68ca49adc5c857f5
Wez sobie takie zdjecie wydrukuj na papier w jakims dobrym fotolabie... A potem przeproś :)
BugsBunny
03-11-2007, 16:09
Pierwsze lepsze moje, znalezione zdjecia z kitu 18-70. Robione w jpg, prosto z puszki... (oczywiscie kadr taki se, ale chodzi o jakosc techniczną fotki)
Powiem Ci jedno - wiele by dali uzytkownicy innych systemów by miec takie "kitowe" szkło.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=68ca49adc5c857f5
Wez sobie takie zdjecie wydrukuj na papier w jakims dobrym fotolabie... A potem przeproś :)
nieostre jakieś takie.... ;):mrgreen:
wasilewk
03-11-2007, 16:09
bo tu ci ostrość poleciała na rękę - coś cię AF przerasta...
Aaaa ! To zgoda !
Ale dlaczego głupiej małpce się to nie zdarza ?
Czyli wniosek (poważny) dla mnie:
Nauczyć się AF-a w D80
Pozostał jeszcze problem mydlanych krajobrazów w manualu (pełnym) - myślę, że to się poprawi, gdy kupię tę rzeźnicką 60-kę.
Dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie.
Wasza pomoc uchroniła D80 od sprzedaży !
Pozdrawiam wszystkich !
Najlepsze remedium-ogniskowa 18, przysłona 11, 16 , sharpening +2, czas 1/500 lub krótszy i powinno być ostro.
nieostre jakieś takie.... ;):mrgreen:
O shit ! Przesiadam się na Z10 ! ;)
BugsBunny
03-11-2007, 16:12
Najlepsze remedium-ogniskowa 18, przysłona 11, 16 , sharpening +2, czas 1/500 lub krótszy i powinno być ostro.
jeszcze równikowe słońce, wysoki model Gitzo i zdalne wyzwalanie - tylko gdzie to coś co ja miałem sfotografować? uciekło...
jeszcze równikowe słońce, wysoki model Gitzo i zdalne wyzwalanie - tylko gdzie to coś co ja miałem sfotografować? uciekło...
I bezwietrzna pogoda, bo na nic zdalne wyzwalanie jak aparatem nosi "jak kurkiem na dachu podczas wichury" ;)
kronos28
03-11-2007, 16:16
Aaaa ! To zgoda !
Ale dlaczego głupiej małpce się to nie zdarza ?
Czyli wniosek (poważny) dla mnie:
Nauczyć się AF-a w D80
Pozostał jeszcze problem mydlanych krajobrazów w manualu (pełnym) - myślę, że to się poprawi, gdy kupię tę rzeźnicką 60-kę.
może nie z AF masz problem ale z panowaniem nad GO - w kompaktach masz wieeeeeelkkkąąą a tu masz malutką (zależy do szkła) a jak sobie kupisz 60/2.8 to już się w ogóle zgubisz - poczytaj Głębi Ostrości
Rafał_Sz
03-11-2007, 16:17
Przeczytałem cały wątek od dechy do dechy. I przyszło mi na myśl to: Nikon dobrze zrobił wypuszczając D40 z jego trzema polami AF. Nie wiem tylko, czy nie powinno być tylko wielkie jedno i na wysokości twarzy, czyli na środku kadru...:)
wasilewk
03-11-2007, 16:21
może nie z AF masz problem ale z panowaniem nad GO - w kompaktach masz wieeeeeelkkkąąą a tu masz malutką (zależy do szkła) a jak sobie kupisz 60/2.8 to już się w ogóle zgubisz - poczytaj Głębi Ostrości
Przepraszam za dygresję:
Od 1970 r. w tym zakresie coś się zmieniło ?
Pamiętam mnóstwo reportaży, robionych Jupiterem 6 (180mm) i Practiką LLC.
Miękki był, fakt, ale jakie piękne fotki wychodziły !
Pozdr.
Nikt nie mówił, ze amatorska cyfra to cud techniki :)
kronos28
03-11-2007, 16:25
Przepraszam za dygresję:
Od 1970 r. w tym zakresie coś się zmieniło ?
Pamiętam mnóstwo reportaży, robionych Jupiterem 6 (180mm) i Practiką LLC.
Miękki był, fakt, ale jakie piękne fotki wychodziły !
Pozdr.
nic się nie zmieniło - ale masz problemy albo z AF albo z GO
wasilewk
03-11-2007, 16:42
nic się nie zmieniło - ale masz problemy albo z AF albo z GO
ok.
, a to mydło:
niestety.
Pozdr.
No i niestety kolejne zdjęcie w trybie AUTO!!! Aparat tak sobie dobrał pola/pole ostrości jak mu pasowało a Ty masz pretensje, że nie tak jak Tobie by się podobało....
Ponad setka postów i wiele godzin poszło na marne....
bo okazuje się, że rozwiązanie problemu jest takie jak zakładałam w pierwszym swoim poście - nie panujesz nad aparatem. Manualne ostrzenie Ci nie wychodzi, jak włączasz AF to zdjęcia robisz w trybie Auto gdzie ani nad przesłoną ani nad ostrością nie jesteś w stanie zapanować.
Test (wykonany po wieeelu namowach) pokazuje, że ani aparat ani obiektyw nie są uszkodzone a powodem nieudanych fotek jest czynnik ludzki.
Zakup jakiejś stałki może polepszyć sytuację ale tylko wtedy kiedy: będziesz używał AF (MF Ci nie wychodzi) oraz zrezygnujesz z trybu AUTO, oraz będziesz korzystać z pojedynczego pola AF.
Natomiast jeśli będziesz uzywać pełnej dziury, i przy tym MF to spotka Cię jeszcze wiele zawodu.....
Fakt, że w D3 i D300 ma być dostrojenie autofokusa o czymś świadczy.
Robię zdjęcia 50/1.8, 105 DC/2, 35-70/2.8, 18-200 VR, 70-300VR itd- każdy obiektyw ostrzy trochę gdzie indziej. Zoomy potrafią różnić się na różnych ogniskowych. Testy z bliska mogą dać inne wyniki niż robione ze sporej odlegości.
Obiektywu też trzeba się nauczyć-zwłaszcza jeśli jest to obiektyw jasny i chcemy mieć małą GO w konkretnym miejscu
Zazwyczaj czytam i to sporo na tym forum - napisałem bo wątek jest specyficzny.
To samo polecam osobie chcącej mieć ostre zdjęcia z D80.
Jest to jak najbardziej możliwe
Oczywiście parę miesięcy dłubałem inbusami.
wasilewk
03-11-2007, 16:53
wasilewk,
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale dopiero tera pojąłem :
Chodziło Ci pewno o to 'przeskakiwanie' pól ostrości za każdym naciśnięciem spustu do połowy !
Nie, no, od razu to wyłączyłem: nikt za mnie nie będzie decydował co na MOIM zdjęciu ma być ostre !
Pozdr.
Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale dopiero tera pojąłem :
Chodziło Ci pewno o to 'przeskakiwanie' pól ostrości za każdym naciśnięciem spustu do połowy !
Nie, no, od razu to wyłączyłem: nikt za mnie nie będzie decydował co na MOIM zdjęciu ma być ostre !
Pozdr.
Hm gdzieś wcześniej sugerowałeś, że w trybie AUTO pola się zmieniały..... nieważne;)
Teraz przeedytowałeś, może wcześniej nie rozumiałes o co chodzi - nieistotne.
Jedna tylko końcowa uwaga - po raz kolejny powtarzasz, że chesz w pełni decydować o tym, jak ma wyglądać dane zdjęcie - to dlaczego tyle Twoich zdjęć jest robionych w trybie AUTO gdzie możliwości ingerencji w automatyke aparatu są tak znikome...?!
wasilewk
03-11-2007, 17:14
Skąd wiesz, że sam wybrał ? Ja o tym nie pisałem, natomiast chodziło o typowy błąd: BF lub FF.
Ba, nawet nie możliwe !
Teraz znowu piszesz:
Na automacie mogłem wszystko: i blokować i odblokowywać zmianę pola ostrzenia, ale na MF: nie !
Z całego opisu Twoich przygód wynika dla mnie jasno, że nie do końca panujesz nad aparatem - masz ustawiony automatyczny wybór pól AF (aparat sam wybiera gdzie będzie ostro...)
Nie prawda, sam nie musi, bo może mieć zablokowaną zmianę pola ostrzenia również na automacie !
do tego wszystkie pokazane foty były zrobione w trybie AUTO gdzie niemożliwością jest mówić o kontroli nad GO - a ta jest niezbędna aby mówić o przestrzenności foty (brak tej przestrzenności gdzieś zarzucasz temu szkiełku).
A to zgoda !
I tak Ci na tym zależy ?
Proszę, wszystko dla kobiet:
"Nie umiem robić zdjęć, szczególnie na D80 !!!"
[ale się nauczę, a czego Ty się nauczysz ?????]
wasilewk
03-11-2007, 17:25
To zależy od kozaka...
Tak jest, obywatelu Sierżancie !!!
Bo ta maszynka kosztuje mnie przez trzy lata spłacanie rat !!!
Dlatego chyba mam prawo (amoże myślisz inaczej ?) wymagać od niej czegoś więcej niż od małpki za 600 zł.
Bo wielbłądem nie jestem i garba na prawdę nie mam ! Moja żona może to potwierdzić !
Na rzeczy oczywiste się nie odpowiada...
ale się nauczę, a czego Ty się nauczysz ?????]
O Tobie nauczyłam się 2 rzeczy -
1. nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - dowód? - odpowiadasz na moje posty za każdym razem inaczej....
2. Masz problemy z odpowiadaniem na pytania zadane wprost - ileż to razy pytałam (nie tylko ja zresztą!!!!) jaki wybór pola AF masz ustawiony w aparacie? ...dowiedziałm się w 164 poście..!
Jedyne na czym mi zależało, to rozwikłanie zagadki/pomoc w znalezieniu rozwiązania. Było niełatwo.... Dla mnie tryb AUTO to jeden z trybów ekspozycji (czyli na pokrętle aparatu) dla Ciebie jak się teraz okazało tryb auto to AF..... cóż - bywa.
Edit: a to co robisz powyżej jest po prostu NIE fair - wstawiasz fragmenty moich postów wyrwane z kontekstu i komentujesz tak aby Twoje było na wierzchu! Żałosny jesteś.
Na rzeczy oczywiste się nie odpowiada...
hahaha, może faktycznie leć już w ten kosmos, bo większośc z nas tylko na rowerach pedałuje....
Żegnam
wasilewk
03-11-2007, 17:39
A ja powiem brzydko - mijasz się z prawdą! Podajesz to foto
jako przykład na BF, robione jak piszesz po wizycie w serwisie. Nie obsługuję serwera IBM ale exif potrafię odczytać - a ten mówi wyraźnie tryb Auto (czyli zielony)!!!! Więc przestać ...mijać się z prawdą!
Na trybie Auto mogę zablokować pole ostrzenia na środkowe i aparat nie będzie wybierał sam innych pól ostrzenia !
Po drugie jak piszesz, że potrafisz ustawić ostrośc czy z potwierdzeniem czy bez - to wkopujesz się jeszcze głębiej - tego potwierdzenia się nie da wyłączyć więc jak Ci się nie zapala na stałe ta dioda to znaczy, że ostrości ni ma!
Ja nie napisałem, że bez potwierdzenia, tylko, że nie zwracając uwagi na potwierdzenie.
Na trybie Auto mogę zablokować pole ostrzenia na środkowe i aparat nie będzie wybierał sam innych pól ostrzenia !
Ja nie napisałem, że bez potwierdzenia, tylko, że nie zwracając uwagi na potwierdzenie.
Możesz, tyle, że o tym, że to zrobiłeś dowiedzieliśmy się teraz.... a dyskusja trwa od 100 postów...;)
I jak już napisałam wcześniej - zaczynasz czytać posty z wczoraj....brawo!
Jak doczytasz wszystkie posty - (nie tylko moje!!!) do końca i ze zrozumieniem, to może świat będzie inny...:)
Skoro nie zwracasz na to potwierdzenie uwagi, to skąd wiadomo, że ostrośc została ustawiona??? Bo tak Ci oczy mówią?
wasilewk
03-11-2007, 18:00
już jest sharpness hard,
proponowałbym jeszcze jednak less contrast czy -2 - lepiej wygląda
i jeszcze pytanie - czego używasz do obróbki? bo to nie jest jpg prosto z aparatu, musiał być przepuszczony przez jakiś soft
Używam CS3: NEF-a nagrałem jako JPG (bez przeróbek)- bo mój katalog na serwerze TP SA się już zapełnił i chciałem zmieścić obydwa pliki, które i tak ważą mniej niż jeden NEF.
Pozdr.
wasilewk
03-11-2007, 18:24
Możesz, tyle, że o tym, że to zrobiłeś dowiedzieliśmy się teraz.... a dyskusja trwa od 100 postów...;)
I jak już napisałam wcześniej - zaczynasz czytać posty z wczoraj....brawo!
Jak doczytasz wszystkie posty - (nie tylko moje!!!) do końca i ze zrozumieniem, to może świat będzie inny...:)
Skoro nie zwracasz na to potwierdzenie uwagi, to skąd wiadomo, że ostrośc została ustawiona??? Bo tak Ci oczy mówią?
Na ostanią odpowiedź Tobie może mi jeszcze opanowania wystarczy: nie wypada robić prywatnych wypadów w czyjś charakter, gdy problem dotyczy bezinteresownej pomocy, dlatego powstrzymam się zaznaczając tylko ten fakt...
Posty wczorajsze czytam, bo zamierzam zakończyć temat i nie chcę, by coś pozostało bez odpowiedzi (ale to widocznie jest jak zwykle nie podkreślone, więc wg Ciebie nie wiadomo czy można byłoby się tego domyśleć).
Czy Pan Bułhak miał problemy z ostrością ?
Dla Ciebie EOT.
PS.
Nie dawno odeszła ode mnie z pracy kobieta, moja zastępczyni, która uważała, ze potrzeba przynajmniej półtora mężczyzny, żeby wystarczyło na ją jedną. Myślę, że Ty się wyżej cenisz...
BugsBunny
03-11-2007, 18:57
Może bez osobistych wycieczek, co? :twisted:
Wasilewk, popełniłeś w tym topicu parę błędów:
1. od razu zacząłeś grać nie wiadomo jakiego specjalistę od fotografii, bo kiedyś tam pracowałeś na analogu i dobrze Ci to podobno wychodziło
2. nie potrafiłeś się przyznać do tego, że coś możesz robić źle
3. nie słuchałeś porad, jakie użytkownicy tego forum Ci przedstawili
4. wybiórczo cytowałeś wypowiedzi innych osób, aby udowodnić swoje racje, co jest manipulacją
5. i w końcu - zacząłeś obrażać osoby, które chciały Ci pomóc
nie wiem co w ten sposób chciałes uzyskać, może nawet uzyskałeś - jedno jest pewne - mimo swojego wieku poziom rozmowy, który prezentujesz jest w granicach nastolatka
kronos28
03-11-2007, 20:34
można jeszcze do tego dodać niezłe "kręcenie" i twierdzenie że np. zdjęć się nie robi w "auto" a exif mówi inaczej, unikanie odpowiedzi na zadawane pytania, zmienianie tematu...
Gdybym był moderatorem zamknąłbym ten temat :twisted:
ps. Ja chce byc moderatorem ! Bede ciął tematy o przepałach na matrycowym w D80, kłótnie D40(x) kontra reszta swiata... A i takie gdy ktos pyta o hotpixele i grzechotkę w korpusie :p
I zamykał takie jak ten, a upartych autorów takich tematow karał BANEM ! :-P
fistaszek20
04-11-2007, 00:10
prz3mo : przepraszam bardzo, ja zalozylam temat i grzecznie i uprzejmie zapytalam czy zdaniem forumowiczow moge miec BF ;) ;) A to ze Panowie ... i Panie się poklocili to już nie moja wina ;) :twisted:
ps. uff dobrze ze nie jestes moderatorem :-D
prz3mo : przepraszam bardzo, ja zalozylam temat i grzecznie i uprzejmie zapytalam czy zdaniem forumowiczow moge miec BF ;) ;) A to ze Panowie ... i Panie się poklocili to już nie moja wina ;) :twisted:
ps. uff dobrze ze nie jestes moderatorem :-D
Aaa.... racja, to Ty założyłaś temat, sorki :)
Wasiewk tam namieszał tutaj, ze omyłkowo zapomnialem, ze to nie On jest jego autorem. Jeszcze raz przepraszam :)
Zbigniew
04-11-2007, 00:39
Obyś miał za karę przepały jakich żaden użytkownik D80 nie widział :twisted: :twisted: :twisted:
Obyś miał za karę przepały jakich żaden użytkownik D80 nie widział :twisted: :twisted: :twisted:
nawet Ty? O.O
Zbigniew
04-11-2007, 00:42
A tak przypadkiem przyplątałem się :) ;) Wczoraj przepalałem na Powązkach, dzisiaj szukam nowych wątków w tym temacie :twisted:
edit: Erie, nie zajarzyłem ... OK, już rozumiem - nawet ja :)
fistaszek20
04-11-2007, 00:43
prz3mo : jakoś Ci to wybaczę ;) ale fakt faktem temat zrobił się trochę jak serialowy tasiemiec ... :)
prz3mo : jakoś Ci to wybaczę ;)
Uffff.... ;)
fistaszek20
04-11-2007, 13:12
:mrgreen:
wasilewk - masz jakiegoś maila albo PW da się do Ciebie wysłać?
wasilewk
07-11-2007, 20:42
wasilewk - masz jakiegoś maila albo PW da się do Ciebie wysłać?
?
Chciałbyś się wyłamać od reszty ze swoją oceną ?
Nie, tylko chciałam poprosić o te zdjęcia na maila bo z linków nie mogę się do nich dostać :/
A że Ty uważasz, że są nieteges, a inni wrzeszczą, że sa w porządku, chciałabym zobaczyć co jest podstawą tak różnych opinii :)
Nie dawno odeszła ode mnie z pracy kobieta, moja zastępczyni, która uważała, ze potrzeba przynajmniej półtora mężczyzny, żeby wystarczyło na ją jedną. Myślę, że Ty się wyżej cenisz...
Waż to co piszesz o kobietach, chociażby (jeśli nie znajdujesz innych powodów) ze wzgledu na swoją żone..
Pozdrawiam,
PS Czasami warto słuchac, a nie tylko slyszec
wasilewk
08-11-2007, 17:30
Waż to co piszesz o kobietach, chociażby (jeśli nie znajdujesz innych powodów) ze wzgledu na swoją żone..
Pozdrawiam,
PS Czasami warto słuchac, a nie tylko slyszec
Tiaaa !
Ty oczywiście wiesz o jaką panią chodziło (na pewno wiesz ile razy zmieniała pracę, jakie ja poniosłem straty materialne z jej powodu <o innych, skrzywdzonych przez nią nie wspomnę>), na pewno też wszystko wiesz o mnie, ba masz pewno _solidne_ podstawy i uprawnienia, że by mi zwracać uwagę.
Już wiem !!!!
Ty jesteś moją mamą !
"Mamuniu nie bij !!!"
PLONK !
asterixII
08-11-2007, 18:10
Aaa.... racja, to Ty założyłaś temat, sorki :)
Wasiewk tam namieszał tutaj, ze omyłkowo zapomnialem, ze to nie On jest jego autorem. Jeszcze raz przepraszam :)
co za wątek!
P.S: Zlinczować Fistaszka :mrgreen:
Tiaaa !
Ty oczywiście wiesz o jaką panią chodziło (na pewno wiesz ile razy zmieniała pracę, jakie ja poniosłem straty materialne z jej powodu <o innych, skrzywdzonych przez nią nie wspomnę>), na pewno też wszystko wiesz o mnie, ba masz pewno _solidne_ podstawy i uprawnienia, że by mi zwracać uwagę.
Już wiem !!!!
Ty jesteś moją mamą !
"Mamuniu nie bij !!!"
PLONK !
Nie wiem o jaką panią chodziło, ile razy zmieniała pracę, jakie poniosłeś straty materialne z jej powodu, że o innych skrzywdzonych nie wspomnę.
Wiem o Tobie tylko tyle co wyczytałem na tym forum i TAK uważam że to _solidne_podstawy i uprawnienia, żeby zwracac Ci uwagę.
a) Ubliżasz użytkowniczce tego forum, która chciała w dobrej wierze Tobie pomóc.
b) Wrzucasz wszystkie kobiety do jednego worka.
c) Wciąż tylko słyszysz.
W związku z powyższym apeluję: opanuj się i przeproś to może uda się zachowac resztkę twarzy.
Pozdrawiam,
PS Po wstępnej diagnozie stawiam na "Kompleks Matki"
wasilewk
08-11-2007, 19:45
Nie wiem o jaką panią chodziło, ile razy zmieniała pracę, jakie poniosłeś straty materialne z jej powodu, że o innych skrzywdzonych nie wspomnę.
Wiem o Tobie tylko tyle co wyczytałem na tym forum i TAK uważam że to _solidne_podstawy i uprawnienia, żeby zwracac Ci uwagę.
a) Ubliżasz użytkowniczce tego forum, która chciała w dobrej wierze Tobie pomóc.
b) Wrzucasz wszystkie kobiety do jednego worka.
c) Wciąż tylko słyszysz.
W związku z powyższym apeluję: opanuj się i przeproś to może uda się zachowac resztkę twarzy.
Pozdrawiam,
PS Po wstępnej diagnozie stawiam na "Kompleks Matki"
1. PRZEPRASZAM.
2. Nie oto chodzi: już napisałem wcześniej, że nie zamierzam się tłumaczyć i odpowiadać na każde słowo zarzutu, tlumacząc, że to pomyłka. Dla mnie: jeśli ktoś jest w błędzie (zarzucając mi nieprawdę), to ja chcę o tym decydować, czy wyprowadzać go z tego błędu, czy nie. Inaczej mówiąc: jeśli dla kogoś mam garba a mnie to 'zwisa', to na pewno nie zgłoszę protestu i nie podeślę zdjęcia swoich prostych pleców.
3. Co do mojego 'kompleksu matki' (jeśli już musisz być tak bezczelna): trzeba by zapytać mojej mamy (na szczęście jeszcze żyje), mojej siostry, mojej żony no i mojej córki - czy to prawda - czy odczuły kiedykolwiek bym traktował mężczyzn wyżej niż kobiety. Not a bene: do tej pory mam przed oczyma pewną Anię (uczyła mnie bodajże MS SQL Serwera 7), potrafiącą szybciej odpowiedzieć na jakiś problem, niż ktogolwiek zdążył zadać pytanie. Ona nie musiała podkreślać, że jest lepsza: nikt nie był w stanie jej dorównać i samożycie to weryfikowało !
4. Co do ubliżania: nie ja zacząłem i nie mogłem znieść ('me a coulpa !'), że 'jakiś szczeniak' zarzuca mi kłamstwo i krętactwo, podczas gdy ja starałem się całe życie wychowywać swoje dzieci w prawdzie, z pogardą dla kłamstwa. Może i na tym cierpię... niestety za późno na zmiany.
5. Nie wrzucam wszystkich kobiet do jednego worka ! Dla mnie: to jakiś konkretny charakter jest nie do przyjęcia - obojętne, czy to kobieta, czy mężczyzna. Najlepszy dowód, że na cztery kolejne (w przeciągu 10-ciu lat) razy: do pracy przyjąłem trzy kobiety i dopiero ostatnio mężczyznę (bo żadna kandydatka się nie zgłosiła).
6. Ale Ty o tym wszystkim na pewno już wiedziałaś, bo inaczej nie podchodziłabyś nieprzygotowana do dyskusji !
7. Ja nie muszę 'słyszeć', bo ja to wiem ! Słowa innych: "A... to przepraszam, nie wiedziałem !" doprowadzają mnie do szału dlatego, że ja nigdy nie podejmuję tematu, jeśli się do tego nie przygotuję. Słowa mojego profesora z psycholigii: "Trzeba coś wcześniej wiedzieć, żeby się czegoś dalej dowiedzieć" czy po naszemu: "Jak Pan nic nie wiesz, to się Pan nic dalej nie dowiesz" - traktuję jako stałe swoje motto życiowe przez tyyyyle już lat.
8. Jeszcze raz podkreślę: nie traktuję mężczyzn lepiej, czy gorzej od kobiet. Jednak domyślnie traktuję kobiety jak delikatny skarb, z którego ust pewne wyrazy słyszeć nie przystoi, nie mówiąc już o przekleństwach (dobrze, że tu do tego nie doszło !).
Jest mi przykro...
1. PRZEPRASZAM.
2. Nie oto chodzi: już napisałem wcześniej, że nie zamierzam się tłumaczyć i odpowiadać na każde słowo zarzutu, tlumacząc, że to pomyłka. Dla mnie: jeśli ktoś jest w błędzie (zarzucając mi nieprawdę), to ja chcę o tym decydować, czy wyprowadzać go z tego błędu, czy nie. Inaczej mówiąc: jeśli dla kogoś mam garba a mnie to 'zwisa', to na pewno nie zgłoszę protestu i nie podeślę zdjęcia swoich prostych pleców.
3. Co do mojego 'kompleksu matki' (jeśli już musisz być tak bezczelna): trzeba by zapytać mojej mamy (na szczęście jeszcze żyje), mojej siostry, mojej żony no i mojej córki - czy to prawda - czy odczuły kiedykolwiek bym traktował mężczyzn wyżej niż kobiety. Not a bene: do tej pory mam przed oczyma pewną Anię (uczyła mnie bodajże MS SQL Serwera 7), potrafiącą szybciej odpowiedzieć na jakiś problem, niż ktogolwiek zdążył zadać pytanie. Ona nie musiała podkreślać, że jest lepsza: nikt nie był w stanie jej dorównać i samożycie to weryfikowało !
4. Co do ubliżania: nie ja zacząłem i nie mogłem znieść ('me a coulpa !'), że 'jakiś szczeniak' zarzuca mi kłamstwo i krętactwo, podczas gdy ja starałem się całe życie wychowywać swoje dzieci w prawdzie, z pogardą dla kłamstwa. Może i na tym cierpię... niestety za późno na zmiany.
5. Nie wrzucam wszystkich kobiet do jednego worka ! Dla mnie: to jakiś konkretny charakter jest nie do przyjęcia - obojętne, czy to kobieta, czy mężczyzna. Najlepszy dowód, że na cztery kolejne (w przeciągu 10-ciu lat) razy: do pracy przyjąłem trzy kobiety i dopiero ostatnio mężczyznę (bo żadna kandydatka się nie zgłosiła).
6. Ale Ty o tym wszystkim na pewno już wiedziałaś, bo inaczej nie podchodziłabyś nieprzygotowana do dyskusji !
7. Ja nie muszę 'słyszeć', bo ja to wiem ! Słowa innych: "A... to przepraszam, nie wiedziałem !" doprowadzają mnie do szału dlatego, że ja nigdy nie podejmuję tematu, jeśli się do tego nie przygotuję. Słowa mojego profesora z psycholigii: "Trzeba coś wcześniej wiedzieć, żeby się czegoś dalej dowiedzieć" czy po naszemu: "Jak Pan nic nie wiesz, to się Pan nic dalej nie dowiesz" - traktuję jako stałe swoje motto życiowe przez tyyyyle już lat.
8. Jeszcze raz podkreślę: nie traktuję mężczyzn lepiej, czy gorzej od kobiet. Jednak domyślnie traktuję kobiety jak delikatny skarb, z którego ust pewne wyrazy słyszeć nie przystoi, nie mówiąc już o przekleństwach (dobrze, że tu do tego nie doszło !).
Jest mi przykro...
Bez złośliwości ale wciąż słyszysz, nie słuchasz.
"..wyczytałem.." było :)
wasilewk
08-11-2007, 20:45
Bez złośliwości ale wciąż słyszysz, nie słuchasz.
"..wyczytałem.." było :)
Ty są tylko puste słowa - bez potwierdzenia.
Tak więc moje najgorsze domysły też nie mogą być rozwiane....
fistaszek20
08-11-2007, 21:43
co za wątek!
P.S: Zlinczować Fistaszka :mrgreen:
Wrrrrrrrrrrr ! dobra to ja się teraz z kimś pokłócę żebyście mieli jakiś powód :)
fistaszku jak tam aparat? oddali już? jakie efekty? :)
cyt:"Bo ta maszynka kosztuje mnie przez trzy lata spłacanie rat !!!
Dlatego chyba mam prawo (amoże myślisz inaczej ?) wymagać od niej czegoś więcej niż od małpki za 600 zł."
ludzie czasami (może nawet częściej niz czasami )myślą, że czym droższy sprzęt-tym lepsze zdj. z niego "wyjdą" bez udziału swoich szarych komórek, a jest akurat na odwrót:czym droższy sprzęt, tym potrzebna wieksza wiedza do jego opanowania, jego ustawień,itp. -inaczej mówiąc->większe szanse na nieudane zdj. w "małpce" za nas pomyślał ktoś inny (inżynierowie) i uprościli do max obsługę-by ew.błędy ustawień wyeliminować
to takie luźne spostrzeżenie, które mi się nasunęło po hiperwątku :D
wasilewk
10-11-2007, 15:20
cyt:"Bo ta maszynka kosztuje mnie przez trzy lata spłacanie rat !!!
Dlatego chyba mam prawo (amoże myślisz inaczej ?) wymagać od niej czegoś więcej niż od małpki za 600 zł."
ludzie czasami (może nawet częściej niz czasami )myślą, że czym droższy sprzęt-tym lepsze zdj. z niego "wyjdą" bez udziału swoich szarych komórek, a jest akurat na odwrót:czym droższy sprzęt, tym potrzebna wieksza wiedza do jego opanowania, jego ustawień,itp. -inaczej mówiąc->większe szanse na nieudane zdj. w "małpce" za nas pomyślał ktoś inny (inżynierowie) i uprościli do max obsługę-by ew.błędy ustawień wyeliminować
to takie luźne spostrzeżenie, które mi się nasunęło po hiperwątku :D
A gdzieś Ty był, gdy się w 1971r uczyłem fotografować Pentacon SIX-em ?????
Wtedy było mi takich rad udzielać, bo teraz: poprawna obsługa np. ORACLE 8.7
to pewno pikuś (wg. Ciebie) wobec D80. Pewno tak samo obsługa D80 wymaga międzynarodowego
certyfikatu ! No, no.....
ziuteczny
10-11-2007, 15:32
Wasilewk ja nie kumam czemu się tak odnosisz do jakichś zabytków :)
po prostu ustawieniami w nowoczesnej puszce można obrócić dosłownie wszystko o 180st.
Ustaw focus na single (sprawdź to), wybierz manualny wybór pola ostrości (sprawdź to - a jak nie to ściągnij sobie próbną wersję Capture NX albo chociaż nowy, darmowy ViewNX to popatrzysz sobie potem gdzie wyostrzył), wyłącz wszelkie ingerencje w obraz w puszce (wszystkie ulepszenia na Normal i 0); pstrykaj fotę (jak łapy drżą oprzyj o coś aparat) i dawaj tu foty RAW skonwertowane do JPG zmniejszone bez ostrzenia, możesz podostrzyć dla poprawy humoru :)
optymalnie użyj statywu dla celu testowych, żebyśmy mogli wyeliminować poruszenia przy pstrykaniu
i daj już spokój z jakąś otoczką dziwną, kto, kogo, po co, ile ma lat i jaki ma wzrok :) i czy trzeba jakiś certyfikat czy nie :)
Dawaj tu foty tylko sprawdź najpierw wszystkie ustawienia w puszce
wasilewk
10-11-2007, 16:04
Wasilewk ja nie kumam czemu się tak odnosisz do jakichś zabytków :)
po prostu ustawieniami w nowoczesnej puszce można obrócić dosłownie wszystko o 180st.
Ustaw focus na single (sprawdź to), wybierz manualny wybór pola ostrości (sprawdź to - a jak nie to ściągnij sobie próbną wersję Capture NX albo chociaż nowy, darmowy ViewNX to popatrzysz sobie potem gdzie wyostrzył), wyłącz wszelkie ingerencje w obraz w puszce (wszystkie ulepszenia na Normal i 0); pstrykaj fotę (jak łapy drżą oprzyj o coś aparat) i dawaj tu foty RAW skonwertowane do JPG zmniejszone bez ostrzenia, możesz podostrzyć dla poprawy humoru :)
optymalnie użyj statywu dla celu testowych, żebyśmy mogli wyeliminować poruszenia przy pstrykaniu
i daj już spokój z jakąś otoczką dziwną, kto, kogo, po co, ile ma lat i jaki ma wzrok :) i czy trzeba jakiś certyfikat czy nie :)
Dawaj tu foty tylko sprawdź najpierw wszystkie ustawienia w puszce
No, tak właśnie zrobiłem.
Stwierdziłem, że AF potrafi mnie oszukiwać, to ograniczyłem go do jednego pola na środku i zabroniłem zmieniać pole ostrzenia (przynajmniej na razie). Dodatkowo chcę kupić tę lupę x1.17 - bo i odstaje trochę od aparatu (tego mi brakuje), no i powiększa obraz w wizjerze - może wtedy uporam się z ręcznym ostrzeniem, na czym mi najbardziej zależy.
Pzdr.
No, tak właśnie zrobiłem.
Stwierdziłem, że AF potrafi mnie oszukiwać, to ograniczyłem go do jednego pola na środku i zabroniłem zmieniać pole ostrzenia (przynajmniej na razie). Dodatkowo chcę kupić tę lupę x1.17 - bo i odstaje trochę od aparatu (tego mi brakuje), no i powiększa obraz w wizjerze - może wtedy uporam się z ręcznym ostrzeniem, na czym mi najbardziej zależy.
Pzdr.
stary! to Tobie potrzebna jest lustrzanka z klinem i mikrorastrem-wtedy będziesz mógł się upajać manualnym ustawianiem ostrości (piszę bez złośliwości!) Lustra z AF są głównie stworzone po to, by ostrość ustawiał za nas aparat, są kiepsko przystosowane do manualnego ustawiania ostrości (dioda potwierdzająca, przy ręcznym ostrzeniu-to nie jest wyjście). Niektóre profi korpusy, mają możliwość wymienienia matówki, na taką o której piszę-ale nie wiem, jak to teraz w cyfrze. W analogu np. Nikon F4,F5,F6 miał pełną paletę wymiennych matówek.
Ja też fotografowałem w czasach analogu na takiej np.Praktice MTL 5B i wiem jaką ma się wtedy kontrolę nad miejscem ustawienia ostrości. Niestety (stety) postęp idzie naprzód i takich udogodnień, jak wspomniany klin mikropryzmatyczny-nie uświadczysz w sprzęcie klasy D80 i podobnym i do tego dochodzą jeszcze obiektywy AF, które też nie są przystosowane do ręcznego ostrzenia (mały obrót pierścienia ostrości, jakieś ćwierć i mniej obrotu)
poprawna obsługa np. ORACLE 8.7
to pewno pikuś (wg. Ciebie) wobec D80. Pewno tak samo obsługa D80 wymaga międzynarodowego
certyfikatu ! No, no.....
hehe! nie wiem co to ORACLE 8.7 (nazwa kojarzy mi się z foliami ORACAL-ale to chyba inna bajka, jak domniemam)
i nic mnie tego czegoś obsługa nie obchodzi-to w ogóle nie jest na temat.
Ale potrafię sobie wyobrazić sytuację, że umiesz obsługiwać prom kosmiczny, a z wykonaniem prawidłowego zdj. będziesz miał problemy - i to wcale nie jest żadna ujma !
fistaszek20
11-11-2007, 11:53
fistaszku jak tam aparat? oddali już? jakie efekty? :)
nie jeszcze nie wysłałam , pracowity tydzień i nie było czasu :> a Ty ? :-)
nie jeszcze nie wysłałam , pracowity tydzień i nie było czasu :> a Ty ? :-)
Sprawdź jeszcze z innymi szkłami, bo ja sie czaiłem z oddaniem aparatu, a w międzczasie zrobilem troche testów i okazało się że problem BF dotyczy tylko jednego z 4 obiektywów - KITa 18-70, więc oddałem sam obiektyw.