PDA

Zobacz pełną wersję : manfrotto 3D PRO 329RC4 czy 3D PRO 229 czy 808RC4

nobby
20-10-2007, 19:54
Witam
Zdecydowalem sie na statyw Manfrotto statyw 055X PRO B i pozostaje mi tylko kwestia doboru glowicy.
Ten statyw ma byc do zestawu D200 i 70-200 VR + TC17II. Foce sporo zblizen raczej natury w tym zwierzatek i nie moge zdecydowac jakiego typu glowica bedzie odpowiednia. Moze nad jakas kulowa sie zastanawic a moze 3D ktoras z tematu.
Odrazu powiem ze do tej pory mam Velbona bo mi taki starczal i nie narzekalem ale na moj obecny zestaw tamten nie jest dosc stabilny i nie utrzyma az takiego ciezkiego zestawu.
Jesli ktos chcialby mi proponowac 190 to odrazu odpada bo jest jednak za niska a kg mnie nie zniechecaja bo po grach nie ebde z nim spacerowal.
Dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam

yaqb
25-10-2007, 07:10
Witam

Ja również posiadam statyw 055X PRO B i polecono mi do niego głowicę kulową 322RC2. I z jej zakupu jestem bardzo zadowolony. Wszystko ładnie współgra z moim sprzętem: D200+grip, Sigma 50-500+TC2x.
Wcześniej miałem głowicę 3D, ale bardzo mnie denerwowało ustawianie trzema pokrętłami. A teraz jeden ruch ręka i bez problemu ustawiam cały zestaw na głowicy jak chcę:)

Tutaj podaję Ci linka (http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=165) do sklepu Hesji gdzie jest opisana ta głowica o której pisałem wcześniej.

nobby
25-10-2007, 10:50
Dzieki za opinie narazie to i tak pierwsza ale lepsza jedna niz wogole. :)
Jak dla mnie ta glowica wyglada dziwnie ale moze jednak jet wygodna.
Chyba jednak najlepiej zrobie tak ze pojde do sklepu podepne wszytskie te glowice i wybiore jedna z nich.
Dzieki za opinie ale napewno zastanowie sie nad glowica kulowa bo moze mnie tez to denerwowac zmienianie 3 poretlami.
Pozdrawiam

yaqb
25-10-2007, 11:45
Jak miałem głowicę 3D to na początku pokrętła mnie nie denerwowały. Bo wtedy byłem na etapie "fascynacji" tą głowicą dopiero jak się z nią oswoiłem to pokrętła zaczęły mnie denerwować. Szczególnie jak chodziło o szybkie ustawienie aparatu w odpowiednim położeniu. A z głowicą kulową robię praktycznie co chcę i to kilka razy szybciej niż z głowicą 3D.

wavman
25-10-2007, 19:57
Mam 055X PRO B + 808RC4 i jestem generalnie zadowolony. Na 808RC4 mocuje trochę cięższy sprzęt (ok.7kg) i tu sprawdza się bardzo dobrze. Z takim zestawem jak D200 + 70-200/2.8 kula radzi sobie świetnie i bardzo szybko się aretuje w dowolnym położeniu. Miałem 222 i byłem zadowolony. Tak jak pisał yaqb81, jeżeli zależy ci na czasie to kupuj z przegubem kulowym.

nobby
26-10-2007, 10:38
Dzieki za wasze opinie i chyba jednak wybiore kulowa glowice a jaka to pojde do sklepu zaloze sprzet i wtedy podejme decyzje.
Pozdrawiam