PDA

Zobacz pełną wersję : Pilot radiowy do D200

sprocket
20-10-2007, 17:33
http://www.allegro.pl/item254995675_radiowe_zdalne_sterowanie_do_nikon_d 200.html
Od dluzszego czasu ciekawi mnie ten oto wynalazek i prosba:
- czy ktos posiada juz takie cos, ciekawi mnie jak sie sprawuje to urzadzenie z D200 a najbardziej czy mozna wyzwalac migawke seriami.
Byl bym wdzieczny dla posiadacza za podanie tych paru uwag.

Jacek_Z
20-10-2007, 19:43
przenosze do działu o akcesoriach
na aukcjach jest mail sprzedawcy. Zapytaj go o te zdjęcia seryjne.

peecee
21-10-2007, 18:34
mam i działa super - po przytrzymaniu przycisku zaczyna się ciągłe strzelanie aż do ponownego przytrzymania - niezły zasięg - szkoda że nie ma mocowania do gniazda lampy - bo dynda to na kablu i może sie urwać - ja założyłem gumkę na pasek od aparatu i tam mocuję...

sprocket
21-10-2007, 20:33
Dzieki peecee :) - oto mi chodzilo.

marekm
05-11-2007, 16:01
A może Phottix (http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N1-for-Nikon-D200-D2Xs-S5_W0QQitemZ200169769603QQihZ010QQcategoryZ64340QQ rdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem)

Cena na eBay Polska z przesyłką z HK do Polski wynosi 14 funtów, tzn. ok. 75 zł.

Edit: Przed chwilą zamówiłem 1 szt.

marekm
24-11-2007, 18:07
Wyrwałem się na weekend z mojego szpitala i natychmiast po przywitaniu się z rodziną przystąpiłem do testowania nowej zabawki - pilota radiowego Phottix (kupiony na eBay.pl, import z HK).

Powiem krótko - doskonałe urządzenie do zdalnego (radiowego) wyzwalania migawki w D200. Urządzenia nie będę opisywać, ponieważ wszystko można zobaczyć i przeczytać na stronie (link w poprzednim post'cie). Powiem tylko, że jakość wydaje się być OK. Ot takie sobie plastykowe urządzenie, jakich na co dzień używamy wiele. W zestawie jest bateria, więc uruchomienie pilota można uruchomić natychmiast po rozpakowaniu.

Podłączamy odbiornik do gniazda (wtyczka z dokręcanym kołnierzem) włączamy odbiornik i pilota i już możemy strzelać fotki. Odbiornik majta się na kabelku i pewnie będzie go trzeba jakość przymocować do paska aparatu lub korpusu (np. przy pomocy rzepa).

Fabrycznie, oba urządzenia ustawione są na pracę na tym samym kanale, ale jeżeli ktoś chciałby sterować kilkoma aparatami może te kanały zmieniać (przełączniki typu togle).

Wciśnięcie przycisku raz uruchamia autofocus, przyciśniecie ponowne (a w zasadzie dociśnięcie) zwalnia migawkę. Urządzenie testowałem jedynie w domu. Bez trudu mogłem odpalać aparat z odległości ok. 8 m.

Reasumując za ok. 75 zł otrzymujemy doskonałego pilota radiowego do D200. Polecam.

JacekM
24-11-2007, 21:35
Marek a jak wyglada sprawa zdjec seryjnych?
Ile czasu szla przesylka?

marekm
25-11-2007, 02:00
Ad. 1
Zdjęcia seryjne - bez problemu. Przy pierwszej próbie poleciałem serią, bo tak miałem ustawiony aparat.

Ad. 2
Musiałbym dokładnie sprawdzić daty, ale mam wrażenie, że przesyłka dotarła po ok. 10 dniach od daty zamówienia.

JacekM
25-11-2007, 12:43
Dzieki wlasnie sobie zakupilem.

marekm
26-11-2007, 14:54
To jest w zasadzie takie samo urządzenie, jak to oferowane na Allegro, z tą drobną różnicą, że kosztuje 75 zł a nie 195 zł. :-D

Jacek_Z
26-11-2007, 15:59
Dzieki wlasnie sobie zakupilem.
szkoda, że nie wiedziałem. Byś zamówił i dla mnie i by wyszło jeszcze taniej (przesyłka /2).
mam jakieś obawy co do zakupów za granicą (przelewy itp)
Ktoś może zamawia?

JacekM
26-11-2007, 16:00
Jacku wlasnie zamowilem 2 zeby mnie taniej wyszlo :)

milo_ja
26-11-2007, 16:34
Ad. 1
Zdjęcia seryjne - bez problemu. Przy pierwszej próbie poleciałem serią, bo tak miałem ustawiony aparat.

A nie jest przypadkiem tak, że na krótkich migawkach w trybie seryjnym nie da się zrobić 1 zdjęcia, bo zawsze conajmniej 2 się zrobią? Mój pilot ma taką przypadłość (swoją drogą mało uciążliwą) i ponoć standardowe wężyki też tak mają.

Jacek_Z
26-11-2007, 19:28
Jacku wlasnie zamowilem 2 zeby mnie taniej wyszlo :)
No to już jest zarezerwowany :-D

grzegorzant
29-11-2007, 12:15
A może ktoś jeszcze zamówiłby tego pilota, ale do D80 (http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N2-for-Nikon-D70s-and-D80_W0QQitemZ200177476059QQihZ010QQcategoryZ64340Q QrdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem) chętnie się przyłącze do zakupu masowego ;)
pozdrawiam

Promachos
29-11-2007, 15:31
Witam,
ja tez byłbym chętny na model do d200. Jakby ktoś chciał zamawiać to pamiętajcie o mnie.

Może ktoś, kto ma możliwość i wie jak zrobiłby jakąś listę itp ?:))) oczywiście kasę byśmy przesłali wcześniej na jakieś konto czy coś.
Taka mała sugestia - bo pewnie z 10 sie uzbiera ... może ktoś zamówi ze 30 sztuk i po powiedzmy 85 zł sprzedaje ? :)

alexkoz
29-11-2007, 15:33
bardzo chetnie przłączyłbym się do zbiorczego zamówienia na pilota do D200 :)

Calme
03-12-2007, 20:54
Moze zrobic jakas konkretna liste ?

grzegorzant
04-12-2007, 11:28
Moze zrobic jakas konkretna liste ?
O WŁAŚNIE
ja chętnie się piszę na spust do d80 :)

Promachos
04-12-2007, 11:41
pytanie kto by sie podjął zamówienia - ja nie mam zielonego pojęcia jak się takie coś sprowadza z HK przez e-bay ;/ Kto się podejmie??

Godlike
04-12-2007, 23:52
Moze mnie ktos oswiecic czy bedzie to dzialalo takze z D300? Jesli tak to przylaczam sie do listy chetnych. A tak w ogole witam wszytskich :-D

suomi
04-12-2007, 23:57
Moze mnie ktos oswiecic czy bedzie to dzialalo takze z D300? Jesli tak to przylaczam sie do listy chetnych. A tak w ogole witam wszytskich :-D
Będzie działało, podobnie jak z d200, f100 i paroma innymi modelami.

witamy :)

sprocket
05-12-2007, 02:28
Jesli tak to 35% dla mnie :) za pomysla

ok - 30 %;)

Promachos
06-12-2007, 00:54
Jesli tak to 35% dla mnie :) za pomysla

ok - 30 %;)

hehe ale my chcemy tego Photixa z honga konga :P:P:P:P

Godlike
06-12-2007, 14:02
Cos mi sie wydaje ze nawet Swiety Mikolaj nam nie pomoze w tym zaqpie wiec powiedzcie co myslicie o tym http://www.allegro.pl/item279891202.html ??? Cena moze tez srednio atrakcyjna, ale mi podoba sie bardziej przynajmniej z wygladu. Chcial bym wiedziec czy mial ktos z tym doczynienia bo nie ufam juz zbytnio takim sprzetom z allegro.

marekm
06-12-2007, 14:03
hehe ale my chcemy tego Photixa z honga konga :P:P:P:P

Pragnę kolegom przypomnieć, że jako pierwszy sprowadziłem, przetestowałem i opisałem Photixa na tym zacnym Forum.

Wobec czego oczekuję, że od każdej sztuki sprowadzonej z honga konga, będę otrzymywał symboliczną prowizję, powiedzmy w wysokości 10% wartości przesyłki. W sprawie numeru konta, importerów proszę o kontakt na priv. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Hmm, to ile tych Photix'ów będzie trzeba zaimportować aby uzbierać na D300 ?

grzegorzant
06-12-2007, 14:09
Pragnę kolegom przypomnieć, że jako pierwszy sprowadziłem, przetestowałem i opisałem Photixa na tym zacnym Forum.

Wobec czego oczekuję, że od każdej sztuki sprowadzonej z honga konga, będę otrzymywał symboliczną prowizję, powiedzmy w wysokości 10% wartości przesyłki. W sprawie numeru konta, importerów proszę o kontakt na priv. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Hmm, to ile tych Photix'ów będzie trzeba zaimportować aby uzbierać na D300 ?
Nie no 10% ! Toż to zdzierstwo w biały dzień ! :)
no, ale kto to zamówi wreszcie !

marekm
06-12-2007, 14:23
Moja rada:

Sprowadzajcie indywidualnie. Dlaczego ? Ano dlatego, że:
Ten Photix jest i tak dużo tańszy niż rozwiązania oferowane w kraju.
Chłopaki z honga konga wysyłają paczki zwykłą pocztą. Jedna czy dwie sztuki pewnie dojdą, ale większy karton może "zaginąć" w drodze. No chyba, że transport będzie naprawdę duży i wynegocjujecie kuriera.Płatność najlepiej załatwić za pomocą konta PayPal. Kto nie ma niech zakłada. To jest fantastyczny wynalazek - bezpiecznie i za free przekazujesz pieniądze po całym świecie firmom i co ważniejsze, osobom prywatnym. Kto choć trochę kupuje lub sprzedaje w necie i nie chce się ograniczać do naszej kochanej Rzeczypospolitej musi mieć takie konto.

alexkoz
06-12-2007, 14:28
a jako zainteresowany tym pilotem jednak byłbym za tym by zrobić zamówienia zbiorcze, bo spodziewam się, że w paczce znajdzie się 4-5 takich urzadzeń, nie jest to jakaś zawrotna suma, jak i wartość. Zróbmy listę kto pisze się na tego pilota.

grzegorzant
06-12-2007, 14:56
a jako zainteresowany tym pilotem jednak byłbym za tym by zrobić zamówienia zbiorcze, bo spodziewam się, że w paczce znajdzie się 4-5 takich urzadzeń, nie jest to jakaś zawrotna suma, jak i wartość. Zróbmy listę kto pisze się na tego pilota.
No ale KTO ZAMÓWI !

alexkoz
06-12-2007, 15:22
en kto ma konto na ebayu. Mogę pomóc w płatności bo mam paypala (choć teraz mają go prawie wszyscy :))

grzegorzant
06-12-2007, 17:48
en kto ma konto na ebayu. Mogę pomóc w płatności bo mam paypala (choć teraz mają go prawie wszyscy :))
No to dawaj - rób listę i podaj nr konta, na które wpłacać kase. No i ile ;)
Ja w każdym razie wchodze w to od razu.
pozdrawiam

Jacek_Z
06-12-2007, 20:09
A ja dziękuję tu JacekM za odstąpienie mi tego drugiego, który zapobiegliwie ściągnął.
Phottix działa bardzo dobrze. Połozyłem aparat na ulicy, odszedłem 30 m i zrobiłem po kolei kilka zdjęć. Nie zgubił ani jednej klatki. Najpierw oczywiście próbowałem krótsze dystanse. Dłuższych nie miałem jak testować, bo jak bym dalej odszedł to by mi aparat zwinęli :mrgreen:

Godlike
06-12-2007, 20:36
Jak na 30m to i tak dziwne ze nikt sie nim nie zaopiekowal.

grzegorzant
06-12-2007, 20:40
Jak na 30m to i tak dziwne ze nikt sie nim nie zaopiekowal.
:mrgreen::mrgreen:

alexkoz
07-12-2007, 12:23
tak jak napisałem chętnie się zaangażuję w formę płatności, ale nie mam konta na ebayu, więc ktoś to fizycznie musi zamówić. Proszę wpisać się jeszcze raz kto jest chętny na pilota. Na razie jest nas dwóch:
grzegorzant i ja

Promachos
07-12-2007, 13:02
tak jak napisałem chętnie się zaangażuję w formę płatności, ale nie mam konta na ebayu, więc ktoś to fizycznie musi zamówić. Proszę wpisać się jeszcze raz kto jest chętny na pilota. Na razie jest nas dwóch:
grzegorzant i ja

ja tez chetny na phot... pilota do D200

Godlike
07-12-2007, 13:43
grzegorzant i ja

Dopiszcie mnie jako czwartego chetnego... na pilota do D300 skoro ma pasowac :-D

Promachos
07-12-2007, 15:47
napiszcie jeszce do jaiego modelu kto chce - bo jakby wężyk do d80 będzie inny niż do D200 a potem ciężko przejściówke skombinować....

Patio
07-12-2007, 21:15
Ja też poprosze do d200
powiedzcie co gdzie i jak ??

Promachos
08-12-2007, 00:13
grzegorzant d80
alexkoz d200
Promachos d200, d80 ( tak 2 rozne chce :) )
Godlike d200 (d300)
Patio d200

suma:
d80 2x
d200 4x

stan na teraz

to kto to zamowi? i ile i gdzie kase wplacic :) no panowie i panie szybko sprawnie i na temat prosze :)

alexkoz
10-12-2007, 12:26
tak jak napisałem, moge pociągnąć temat płatności (zapłacić sumaryczną do sklepu w HK za pomocą paypala, zebrać od Was kasę) ale nie mam i nie chcę zakładać konta na ebayu. Proszę osoby posiadające takie konto o formalne złożenie zamówienia oraz podanie mi kwoty do przelewu.

Patio
10-12-2007, 22:46
ruszmy sie z tymi pilotami :)

Promachos
10-12-2007, 23:55
popieram przedmówcę :) jak nie to niech chociaż ktoś jakiegoś tutoriala napisze jak to przez tego ebuya zamówic od tych gostków z HK... to jakoś konto założymy i zamówimy może :)

Godlike
11-12-2007, 01:58
Konto na eB mam, w sumie zalozone pare dni temu tylko na potrzeby tego zamowienia. Niestety sam potrzebowal bym pomocy przy kontaktach ze skosnookimi bo angielski rozumiec rozumiem ale na tym koncza sie moje umiejetnosci. Tak szczerze mowiac wolal bym zeby zaja sie tym ktos kto ma juz doswiadczenie z takimi zamowieniami i bardziej ogarnia tego calego dziwacznego ebaya, ale jesli nie znajdzie sie lepszy chetny moge sprobowac.

ZBYCHO
12-12-2007, 11:04
Witam,
Znajomość języka angielskiego raczej się nie przydaje, natomiast należy założyć konto PAYPAL
i posiadać kartę kredytową (nie mylić z debetową z roru np. visa electron) Visa lub Master , albo mieć znajomą osobę która taką kartę posiada co by zapłacić za kupiony towar. No i czekać na paczkę i mieć nadzieję
że nie znajdziemy w niej kawałka muru Chińskiego.
Jeżeli płaci inna osoba niż posiadacz konta Paypal, w odpowiednie okienka należy wpisać dane osoby która płaci(nazwisko, adres, nr karty, data ważności karty, i trzy cyfrowy numer) a nie dane posiadacza.
Po zapłaceniu via Paypal należy wydrukować potwierdzenie zapłaty, a mailem przychodzi potwierdzenie od
sprzedawcy że kasa jest i wysyłają towar pod wskazany adres.

Pozdrawiam

marekm
12-12-2007, 16:13
Witam,
Znajomość języka angielskiego raczej się nie przydaje, natomiast należy założyć konto PAYPAL
i posiadać kartę kredytową (nie mylić z debetową z roru np. visa electron) Visa lub Master , albo mieć znajomą osobę która taką kartę posiada co by zapłacić za kupiony towar. No i czekać na paczkę i mieć nadzieję
że nie znajdziemy w niej kawałka muru Chińskiego.
Jeżeli płaci inna osoba niż posiadacz konta Paypal, w odpowiednie okienka należy wpisać dane osoby która płaci(nazwisko, adres, nr karty, data ważności karty, i trzy cyfrowy numer) a nie dane posiadacza.
Po zapłaceniu via Paypal należy wydrukować potwierdzenie zapłaty, a mailem przychodzi potwierdzenie od
sprzedawcy że kasa jest i wysyłają towar pod wskazany adres.

Pozdrawiam

Jeżeli w paczce rzeczywiście znalazłby się kawałek Chińskiego Muru, to tym lepiej, bo to na pewno więcej warte nić Phottix. :mrgreen:

Rozumiem, że ta uwaga miała sugerować ewentualną nieuczciwość sprzedawcy z Hong Kongu. Obawiam się, że świadczy jedynie o bardzo słabej znajomości zwyczajów handlowych obowiązujących w tamtej części świata.

Nie zdziwiłbym się natomiast gdyby w przesyłce, która na terenie Polski jest w rękach PP, znalazł się kawałek rodzimego muru. :(

Patio
14-12-2007, 18:01
nie liczę że uda się mieć na Gwiazdkę pilota :p

grzegorzant
14-12-2007, 20:46
nie liczę że uda się mieć na Gwiazdkę pilota :p
Ciężko coś idzie ten pomysł ... naprawde nie ma nikogo z kartą i kontem na ebaju ?

Godlike
15-12-2007, 01:43
Wygląda że nie :-/

vitter
23-12-2007, 19:55
dobra zamówiłem jak przyjdą podam cenę:-D

grzegorzant
23-12-2007, 20:01
dobra zamówiłem jak przyjdą podam cenę:-D
no to czekamy:twisted:

Promachos
25-12-2007, 22:20
;)

Godlike
28-12-2007, 17:50
Ojoj ale fajnie! Wiedzialem ze Mikolaj istnieje, moze sie czasem spoznia ale istnieje! :-D Ciekawe jak dlugo potrwa to czekanie i co bedzie w srodq w paczce ;-)

Promachos
29-12-2007, 00:23
hehe no zobaczymy ile tego bedzie :)

tomajk
29-12-2007, 00:57
Jakby został z jeden to ja wyrażam chęć wejścia w posiadanie tego pilota. :)

marekm
30-12-2007, 21:22
Dzisiaj przetestowałem działanie Phottix'a z D300.

Powiem krótko - miodzio. :)

Promachos
30-12-2007, 23:59
to się nazywa podkręcanie atmosfery.... :P:P:P:P

grzegorzant
31-12-2007, 19:41
no właśnie.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku... ;)
pozdrawiam

DMQuadro
02-01-2008, 17:04
Dziś otrzymałem Phottix'a (zapłaciłem 22.12, po studiach tego wątku). Mam D300, działa perfekt. Jedyne, co mi się nie podoba, to brak mocowania odbiornika. Może ktoś ma patent? Może zastosować rzep i do paska?

grzegorzant
03-01-2008, 12:47
Dziś otrzymałem Phottix'a (zapłaciłem 22.12, po studiach tego wątku).
Jakbyś go dobrze przestudiował, to może więcej byś zamówił tych pilotów.
btw ile w końcu kosztował razem z przesyłką?

DMQuadro
06-01-2008, 00:19
Sorry, mi się wydało że wszyscy już zamówili... Kosztowało 72 zł - z przesyłką. Właśnie wróciłem z pleneru, na mrozie wysiadła bateria odbiornika - jakaś no name chińska (muszę kupić markową). W pilocie jest OK. Pracowało, ale gasło po 2-3 klikach.

Godlike
07-01-2008, 17:08
Jakie baterie tam siedzą?

DMQuadro
07-01-2008, 18:54
W pilocie 23A 12V, w odbiorniku CR2 3V (właśnie ta wysiadła, Philipsa kosztowała mi 12 zł, 30% ceny całego urządzenia)... Teraz jest OK.

Godlike
08-01-2008, 11:19
Troche szkoda ze wsadzili tam takie cudaki, kiedys mialem doszynienia z podobnymi tylko ze troche wiekszymi i jakos specjalnie milo tego nie wspominam.

DMQuadro
08-01-2008, 11:32
Na opakowaniu napisano że ma wystarczyć na 20 000 razy bądź rok... To się okaże. To że dziwne, to fakt, bo siadła ta CR2 w Beskidzie, gdzie takiej w sklepie nie było... a i czasu szukać też.

grzegorzant
08-01-2008, 12:54
No to jak, będzie coś z tego zakupu stulecia ?

DMQuadro
08-01-2008, 18:06
No to jak, będzie coś z tego zakupu stulecia ?
Jest niebezpieczeństwo, że jak będzie spora paczka, to US i UC się zainteresują się... Rejestracja w PayPal i na Ebay nic nie kosztuję, odpada ryzyko oclenia. Polecam samodzielne załatwienie. Tym bardziej, że chyba ten sprzedawca za kolejny zestaw w paczce dolicza 5 funtów, a pojedynczo przesyłka kosztuję 6,50. Więc i tu różnicy nie ma (a i trzeba polskie koszta zbiorowego zamówienia doliczyć).

k-zu
08-01-2008, 19:07
Jest niebezpieczeństwo, że jak będzie spora paczka, to US i UC się zainteresują się... Rejestracja w PayPal i na Ebay nic nie kosztuję, odpada ryzyko oclenia. Polecam samodzielne załatwienie. Tym bardziej, że chyba ten sprzedawca za kolejny zestaw w paczce dolicza 5 funtów, a pojedynczo przesyłka kosztuję 6,50. Więc i tu różnicy nie ma (a i trzeba polskie koszta zbiorowego zamówienia doliczyć).

100% racji, zamowienie wychodzi £15 z ubezpieczeniem, Pytalem sie sprzedawcy, ktory sprzedaje to na e-bayu - powiedzial ze na 50 sztuk moze dac mala znizke. Nie warto sobie zawracac glowy zbiorowym zamowieniem zeby zaoszczedzic w sumie 5PLN. a cena i tak jest bardzo dobra.
najlepsze jest to ze jak sie ma kilka aparatow, kilka odbiornikow i jeden nadajnik to mozna wyzwolic wszystkie migawki w tym samym czasie.

grzegorzant
08-01-2008, 21:28
Nie mam karty kredytowej i NIE CHCĘ JEJ MIEĆ. Na premiera też się nie wybieram ;)
aaaa tam to raczej konta nie było :)
pozdrawiam

DMQuadro
08-01-2008, 22:30
grzegorzant Ja karty KREDYTOWEJ też nie mam. Mam debetową do zakupów w sieci (wypukłą-embossed). Są również karty emitowane przez różne banki do zakupów w sieci, na które przelewasz dokładną kwotę, która idzie do sprzedawcy (chyba konto w odróżnienie od ex-premiera masz? ;) ) Ja dzwoniłem do swojego banku z pytaniami nt PayPala zanim otworzyłem tam rachunek. Konsultant bankowy dał pozytywną odpowiedź. Moim zdaniem to są bezpieczne i tanie sposoby żeby mieć dostęp do zagranicznych sklepów.

Jacek_Z
08-01-2008, 22:45
grzegorzant Ja karty KREDYTOWEJ też nie mam. Mam debetową do zakupów w sieci (wypukłą-embossed). Są również karty emitowane przez różne banki do zakupów w sieci, na które przelewasz dokładną kwotę, która idzie do sprzedawcy (chyba konto w odróżnienie od ex-premiera masz? ;) ) Ja dzwoniłem do swojego banku z pytaniami nt PayPala zanim otworzyłem tam rachunek. Konsultant bankowy dał pozytywną odpowiedź. Moim zdaniem to są bezpieczne i tanie sposoby żeby mieć dostęp do zagranicznych sklepów.
to jednak zalezy z jakiego banku taka karta. Z mojego ta z trzycyfowym nr na odwrocie - niestety nie umożliwia takich operacji, tez dzwoniłem do konsultanta bankowego, po tym jak pay-pal nie chciał jej sobie dodać.

k-zu
09-01-2008, 00:36
to jednak zalezy z jakiego banku taka karta. Z mojego ta z trzycyfowym nr na odwrocie - niestety nie umożliwia takich operacji, tez dzwoniłem do konsultanta bankowego, po tym jak pay-pal nie chciał jej sobie dodać.

sproboj zalozyc konto nie na polskim paypalu tylko na www.paypal.com - powinno sie udac z dowolna karta debetowa.

HSM
09-01-2008, 09:13
Oj Jacku, zaniedbujesz chyba giełdowy temat, udzielając się tutaj.

Co do karty, możesz spróbować z ING. Mają tam cudo o nazwie VISA Karta Przedpłacona. Występuje w kilku wersjach. Dla Twoich potrzeb najwłaściwsza będzie "ekarta" o bardzo nietypowym kształcie (zobaczysz - zrozumiesz co mam na myśli). Można ją spokojnie podpiąć pod PayPala. Ze znanych mi wad - nie da się wyciągnąć nią pieniędzy z bankomatu (kształt). Ale można zapłacić nią w sklepowym terminalu, bądź przelać pieniądze na inny rachunek. Najlepiej posiadać drugie konto w ING, z którego i na które będą transferowane środki. Nie musi to być ROR. Mają tam cudo o nazwie OKO - rachunek oszczędnościowy z mnóstwem ograniczeń, ale jest za darmo, daje dostęp do systemu internetowego, a stąd już prosta droga do podglądu operacji na samej karcie.

marszull
09-01-2008, 11:51
jak ktos ma w mbanku konto to ekarta obsluguje paypala (taka sama jak opisana wczesniej ing "przedplacowa")

Godlike
15-01-2008, 18:12
Ciagle trzeba koniecznie dzwonic do mBanku zeby dostac eKarte czy mozna ja zamowic gdzies przez strone?

Ok, juz znalazlem. http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/wirtualne/eKARTA/ jakby ktos potrzebowal ;-)

MaxRedaktor
16-01-2008, 20:16
Witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum. Szkoda, że tak późno ten wątek wpadł mi w oko.
Teraz primo po pierwsze: paypal powinien działać z prawie każdą kartą debetową, nie musi być kredytowa. Z pewnością działą, oprócz mbanku, ze zwykłą kartą banku millenium.
Primo po drugie :P: Jeśli chodzi o tego sprzedawcę z HK, to zamawiałem u niego obiektyw, 50mm stałkę NIkkora. Dotarła do mnie po tygodniu. Już na dzień dobty na opakowaniu napisał, że jest to "gift", czyli prezent, w związku z czym mój obiektyw nie został oclony. I genralnie był bardzo pomocny.

marekm
16-01-2008, 21:21
...Primo po drugie :P: Jeśli chodzi o tego sprzedawcę z HK, to zamawiałem u niego obiektyw, 50mm stałkę NIkkora. Dotarła do mnie po tygodniu. Już na dzień dobty na opakowaniu napisał, że jest to "gift", czyli prezent, w związku z czym mój obiektyw nie został oclony. I genralnie był bardzo pomocny.

Również mam dobre doświadczenia z tym dostawcą (http://stores.ebay.pl/Hong-Kong-Supplies_W0QQfcdZ2QQfciZ4QQfclZ4QQfromZR10QQfsnZHo ngQ20KongQ20SuppliesQQfsooZ1QQfsopZ1QQsaselZ536088 3QQsatitleZ50mmQ201Q2e8QQsofpZ0QQtZkm), przy czym dla porządku należy wspomnieć, że przesyłki o wartości do 100 USD nie są clone, więc 50/1.8 zawsze ominie cło - gift czy nie gift.

MaxRedaktor
16-01-2008, 21:39
Jesteś pewien z tymi 100 dolarami? Na stronie e-platnosci.pl jest informacja, że według przepisów obowiązujących od 1 stycznia 2002 roku przesyłki o wartości celnej przekraczającej równowartość 22 EURO podlegają ocleniu. Przy czym wartość celna przesyłki obejmuje wartość zakupionego towaru, koszt przesyłki oraz koszt ewentualnego ubezpieczenia.

p.s.
I BTW, 50/1.8 kosztował z przesyłką 120 $.

marekm
16-01-2008, 21:46
Informacja od celnika. Być może to nie przepis a praktyka. Tak czy inaczej, powiedziano mi, że do 100 USD nie clą.

Godlike
18-01-2008, 02:08
Widze ze macie z tymi zakupami wieksze doswiadczenie odemnie wiec tez przy pokazji sie podpytam :-) Nie planuje zakupu na eBayu ale w chamerykanskim bhphotovideo.com, laczna wartosc zakupu razem z wysylka ma wynosic ~1060$. Nie mam pojecia jak oni to wysylaja, jesli sklep to raczej nie gift ale ciakwy jestem czy w tej cenie sa juz aby na pewno wszystkie oplaty czy spodziewac sie jakis dodatkowych nieprzewidzianych kosztow?

Jacek_Z
18-01-2008, 02:28
oprócz kosztów wysyłki, które sklep zna to mogą dojść (ale tego to ci sklep nie powie) w Polsce cło oraz VAT.
Jaki to procent to zalezy od towaru, bo są różne stawki.

Godlike
18-01-2008, 04:03
No to zes mi teraz dal do myslenia, jesli bede mial placic VAT+ zlodziejskie clo to oplacalnosc takiego zaqpu za granica jest juz chyba nie za duza. Lepszym pomyslem chyba faktycznie wydaje mi sie eBay. Jakie panuja tam zwyczaje jesli chodzi o zakupy kilku przedmiotow od jednego sprzedawcy, placi sie raz tak jak na allegro raz czy istnieje potrzeba placenia za wszytsko osobno? (zakupy u skosnookich w HK).

VaCl
18-01-2008, 04:08
Sprowadzałem kiedyś, ładnych parę lat temu z BH Fuji S602. Musiałem pojechać do pocztowego urzędu celnego (głupie 130km) zapłacić cło i VAT. Wtedy i tak to było 15% taniej niż w naszej hurtowni ale bez formalności się nie obyło. Nie wiem jak jest teraz.

HSM
18-01-2008, 10:31
Widzę, że dyskusja się nieco rozkręciła... W sprowadzaniu rozmaitych rzeczy z zagranicy mam spore doświadczenie, więc pozwolę sobie usystematyzować nieco informacje:

1. Wszystkie przesyłki nadchodzące do Polski przechodzą procedurę celną dopuszczenia do obrotu. Wprawdzie może się zdarzyć, że gdzieś kiedyś jakaś paczka wyparuje, ale należy uznać te przypadki za incydentalne, niepotwierdzające reguły. Paczki, które otrzymywałem i nawet nie płaciłem cła, zawsze miały stempel służby celnej.

2. Wartość celna przesyłki liczona jest zawsze jako wartość przesyłanych przedmiotów i usług. Oznacza to, że cło i vat jest obliczany także od kosztów przesyłki i dodatkowych usług, jakie umieścił na fakturze sprzedawca - np. opłata za zapakowanie i przygotowanie do wysyłki naszych zakupów (jeśli znajdzie się na fakturze) też zostanie oclona/vatowana.

3. Z opłat celnych zwolnione są przesyłki o wartości do 22/45 EUR. O ile się orientuję pierwsza kwota dotyczy zakupów ze sklepów, a druga przesyłek mających charakter prywatny, których zawartość nie wskazuje na cel zarobkowy. Oczywiście to rozróżnienie jest trudne, bo sprzęt wysłany przez sklep bez faktury i z osobą fizyczną jako nadawcą może zostać uznany za przesyłkę prywatną.

4. O wartości przesyłki do dalszych obliczeń decyduje:
4a - faktura, jeśli sprzedawca wysłał ją razem ze sprzętem,
4b - deklaracja nadawcy - czyli to, co podał wysyłając paczkę,
4c - deklaracja odbiorcy - w niektórych przypadkach, kiedy paczka wydaje się celnikowi więcej warta niż wynika z dokumentów w punkcie 4a lub 4b, odbiorca jest wzywany do przedstawienia rzeczywistej wartości, o czym patrz niżej.

5. Po nadejściu przesyłki z zagranicy jest ona kierowana do odpowiedniego urzędu celnego, gdzie decyduje się o dopuszczeniu (bądź nie w przypadku towarów zabronionych) jej do obrotu i nalicza cło.
5a - przesyłki zwolnione z cła wysyła się do adresata,
5b - przesyłki, co do wartości których nie ma wątpliwości, przechodzą procedurę oclenia (przedstawiającym do oclenia jest przewoźnik) i razem z dokumentami wysyłane są do adresata,
5c - przesyłki, co do wartości których są wątpliwości, kierowane są do magazynu, a adresat jest zawiadamiany o konieczności samodzielnego przedstawienia ich do oclenia.

6. Odbiorca paczki po nadejściu:
6a - paczki bez cła odbiera ją od kuriera/na poczcie,
6b - paczki oclonej - uiszcza cło kurierowi/poczcie i odbiera paczkę z dokumentami. Należność celna jest przekazywana przez przewoźnika na rachunek UC,
6c - zawiadomienia o konieczności samodzielnego przedstawienia przesyłki do objęcia procedurą celną musi skontaktować się z właściwym UC. Można to zrobić osobiście bądź w listownie. Celnicy będą chcieli poznać wartość przesyłki. Na zawiadomieniu znajdują się informacje o wymaganych dokumentach. W przypadku osób fizycznych należy przedstawić fakturę za zakupy lub wskazać inne źródło przesyłki np. eBay i przedstawić dokumenty, na których znajdzie się należność za za nią (obok wydruków aukcji celnicy lubią wydruki płatności z PayPala lub wyciągi z karty płatniczej). Oczywiście nie należy sądzić, że UC to zbiorowisko idiotów i celnik zawsze może sprawdzić, czy taka aukcja miała miejsce i nasze wydruki odpowiadają rzeczywistości. Dla przesyłek, które otrzymaliśmy nic nie płacąc, sami określamy pod rygorem odpowiedzialności karno-skarbowej wartość. Wyjątkowo niska deklarowana wartość przesyłki poparta bądź nie prawdziwymi czy też sfabrykowanymi dokumentami, zawsze może wywołać niekorzystny dla nas ciąg wydarzeń. Jeśli nasza deklaracja okaże się wątpliwa, to będziemy mieli problem nie tylko z otrzymaniem przesyłki, ale poważne spotkanie z regulacjami karno-skarbowymi.
Przy odrobinie szczęścia po złożeniu stosownych wyjaśnień osobiście lub nadesłaniu ich pocztą (razem z kopią dowodu os.) płacimy należności celne i otrzymujemy paczkę z magazynu, albo czekamy na ich nadesłanie na nasz adres jak w punkcie 6b.

7. Poza należnościami celnymi nasza przesyłka zostanie obciążona opłatami na rzecz przewoźnika.
7a - W przypadku poczty paczki zwolnione z cła nie generują dodatkowych kosztów. Paczki oclone są natomiast wydawane po uiszczeniu opłaty za przedstawienie przesyłki do oclenia (chyba 2 zł) i opłaty za przelew kwoty należności celnych na rachunek UC (chyba standardowa stawka PP dla przelewów)
7b - W przypadku przesyłek kurierskich firm trzecich paczka może trafić do wyspecjalizowanej agencji celnej, która za nas przedstawi przesyłkę do oclenia, ale może pobrać za to zdecydowanie większe kwoty. Może też doliczyć opłatę za przechowywanie paczki we własnym magazynie celnym.

Od ogólnych zasad zdarzają się wyjątki, gdzie przesyłki o deklarowanej wartości powyżej progu oclenia, przychodziły do mnie bez cła, ale z właściwym stemplem. Może procedura ma charakter wyrywkowy? Oczywiście zawsze można liczyć na cud, ale nie stosował bym tej metody na codzień. Jeśli już się trafi, to miłe, ale nie liczmy na nią zawsze...

MaxRedaktor
18-01-2008, 12:48
Brawo HSM, nic dodać, nic ująć.

Godlike
18-01-2008, 19:18
Dzieki HSM, wreszcie ktos to sensownie wyjasnil :-)

galu44
13-05-2008, 14:11
chciałbym odświeżyć wątek, gdyż na dniach bede miał f100, co wiąże sie z utratą mozliwosci korzystania dotychczasowego wężyka samoróbki na 2 piny. chetnie nabede taki pilocik, ale wysylka jednego stanowi 90% ceny samego pilota.... (9,9 + 8 GBP)
http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N1-for-Nikon-D200-D2Xs-S5_W0QQitemZ200222034963QQihZ010QQcategoryZ64340QQ rdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1638 Q2em122

jak bedzie kilka osób, to moge zrobic zamówienie i kupic.

pinio
13-05-2008, 14:21
Ja ewentualnie byłbym zainteresowany, ale modelem Cleon - można go zaczepić na sankach do lampy.

Borowa
13-05-2008, 14:40
chciałbym odświeżyć wątek, gdyż na dniach bede miał f100, co wiąże sie z utratą mozliwosci korzystania dotychczasowego wężyka samoróbki na 2 piny. chetnie nabede taki pilocik, ale wysylka jednego stanowi 90% ceny samego pilota.... (9,9 + 8 GBP)
http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N1-for-Nikon-D200-D2Xs-S5_W0QQitemZ200222034963QQihZ010QQcategoryZ64340QQ rdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1638 Q2em122

jak bedzie kilka osób, to moge zrobic zamówienie i kupic.

Ja jestem za ale do D300..
Ja coś proszę o kontakt

Jacek_Z
13-05-2008, 14:49
Ja jestem za ale do D300..
to chyba to samo co do F100 - po prostu oba body mają 10 stykowe gniazdo.

galu44
13-05-2008, 15:01
tak, ten sam. jest info na aukcji. natomiast nie wiem co to jest ten Cleon

nightelf
13-05-2008, 15:30
Cleon to ulepszona wersja tego odbiornika radiowego, ma mocowanie na stopkę od lampy błyskowej, oraz może działać bez baterii jak elektroniczny wężyk spustowy

Borowa
13-05-2008, 16:46
Cleon to ulepszona wersja tego odbiornika radiowego, ma mocowanie na stopkę od lampy błyskowej, oraz może działać bez baterii jak elektroniczny wężyk spustowy

no to ja taka wersje po proszę :)

galu44
13-05-2008, 17:05
to znajdzcie w abayu, jak nie duzo drozej, to tez moze sie zastanowie

pinio
13-05-2008, 17:25
to znajdzcie w abayu, jak nie duzo drozej, to tez moze sie zastanowie
Np.:
http://cgi.ebay.pl/Phottix-Cleon-Wireless-Remote-N8-for-Nikon-D300-D2Xs-S5_W0QQitemZ170216870745QQihZ007QQcategoryZ43443QQ rdZ1QQcmdZViewItem

galu44
14-05-2008, 09:16
wygląda na to, ze to jest mocowane do hot shoe tylko po to zeby nie wisiało na kablu... a wychodzi drozej.. to wole sobie gumkie recepturkie zastosować

nightelf
14-05-2008, 13:51
Ja zamówiłem sobie wersję Cleon, jak dojdzie to przeprowadzę test i napiszę jak się sprawuje.

grzegorzant
14-05-2008, 21:21
U mnie po zamówieniu w końcu lutego, przez miesiąc grobowa cisza. Kiedy wysłałem maila z pytaniem, gdzie mój pilot, firma natychmiast wysłała drugą przesyłkę, którą otrzymałem po tygodniu.
Chodziło o pilota do d80
pozdrawiam

nightelf
15-05-2008, 20:44
Mam nadzieję, że mój pilot dotrze szybciej. Zamówiłem w niedzielę i na razie żadnej informacji, ale pewnie nie dają informacji o nadaniu przesyłki. Najdziwniejsze, że nie ma możliwości wysłania kilku rzeczy w jednej paczce, przy każdym zakupie płacimy za transport osobno.

galu44
16-05-2008, 08:51
Najdziwniejsze, że nie ma możliwości wysłania kilku rzeczy w jednej paczce, przy każdym zakupie płacimy za transport osobno.

jesteś pewien? pytałeś ich o to wprost? jak tak to cała akcja nie ma sensu. może niech uczestnicy poprzedniej zrzuty powiedzą czy im sie udało zaoszczędzić na wysyłce

pinio
16-05-2008, 09:00
jesteś pewien? pytałeś ich o to wprost? jak tak to cała akcja nie ma sensu. może niech uczestnicy poprzedniej zrzuty powiedzą czy im sie udało zaoszczędzić na wysyłce
Gdyby tak było to pewnie poprzedni zrzutkowicze by się żalili na forum ;) :) .
No to prośba do poprzednich organizatorów wspólnego zakupu - pochwalcie się o wyniku akcji.

nightelf
16-05-2008, 13:29
Hm to znaczy niektórych przedmiotów tak nie wysyłają, akurat przy pilocie radiowym nie ma takiej adnotacji, za to przy wężyku elektronicznym zastrzegli "No combined shipping with other items"
Niepotrzebnie uogólniłem, bo zdaje się, że jednak pilot radiowy mogą połączyć z innym zakupem w jednej paczce.

galu44
19-12-2008, 14:55
ktoś chce kupić taki pilot? kupiłem dwa, dziś doszły, jeden mogę sprzedać za 100 zł, cena z wysyłką. Jak nikt się nie zgłosi, to wystawiam na Allegro w styczniu. Wtyczka 10-pin do D3, F100 i podobnych, odbiornik posiada podstawkę do wsunięcia w sanki lampy.

mpwt
19-12-2008, 15:20
galu44, już piszę

Cymles
25-12-2008, 18:57
Witam w ten Świąteczny Czas. Najlepsze życzenia dla Wszystkich. Posiadam D200, więc jeżeli będzie pasował, a oferta jest jeszcze aktualna - to poproszę.