PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] green day

Rafał_Sz
20-10-2007, 07:49
JPG prosto z C1, brak szopowania. D80 plus Tamron 90 Di. Światło zastane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/2225/zielonekroplenp0.jpg)

Jak Wam sie podoba?

borregaard
20-10-2007, 07:52
Podoba się.....:-D.Fajny kolorek.
Wyskoczyłeś po błyskotkę dla Pani.......?..:-D

Znacznie lepsze niż pierwsza seria.Tamta mi nie podchodzi..

Pzdr
Andrzej

arachiusz
20-10-2007, 15:40
fajne,fajne:)

shaolin
20-10-2007, 15:41
Naaajs... zielony uspokaja ;) bardzo sie podoba!

wavman
20-10-2007, 15:48
Bardzo dobre... :)

jchyra
20-10-2007, 15:56
To też super :-)
Na pewno na bardzo długo zapadnie w mojej pamięci.

ekonet
20-10-2007, 16:00
BARDZO mi się podoba. Sterylne. Robi wrażenie.

Rafał_Sz
20-10-2007, 16:16
Bardzo dziękuję za komentarze. Ponieważ staram się w mojej nauce makrofotografii dojść do perfekcji, proszę o ew. uwagi i sugestie.
Oprócz strony technicznej, pracuję także nad swoim rozpoznawalnym stylem. Jest to baaaaaardzo trudne, ale myślę, że pracę jaką na to poświęcę będzie można rozpoznać na moich zdjęciach.

Zdradzę Wam taką małą tajemnicę. To jest moje pierwsze zdjęcie makro!

Mam także do Was jedno pytanie. Czy staranie się robienia zdjęć w taki sposób, aby nie trzeba było ich "tuningować" w Pe-eSie to dobry kierunek?

borregaard
20-10-2007, 16:53
Mam także do Was jedno pytanie. Czy staranie się robienia zdjęć w taki sposób, aby nie trzeba było ich "tuningować" w Pe-eSie to dobry kierunek?
Jedyny dobry !!!!......:-D
Pzdr
Andrzej

jchyra
20-10-2007, 16:57
Przeszukaj forum, sam zobaczysz, że tony atramentu zużyto na dyskusję w tym temacie. Aż strach pomyśleć, że temat może być wałkowany ponownie :-)

Nikuś
20-10-2007, 17:24
dobre foto, tym bardziej, jesli nie ma żadnej poprawki w jakimkolwiek programie (tudzież zapamiętanych z puszki np na maks wyostrzanie :) przy kompresowaniu rawa do jpega.. nie wiem czy C1 to ma.. ale to nie do Ciebie tylko w sprawie nie chcianej już dyskusji na temat czy poprawiać zdjęcia czy nie)

fajnie by było gdyby sprzęt spełniał swoje i fotografa zadania(założenia) idealnie..

pozdrawiam

Rafał_Sz
20-10-2007, 17:25
Spoko spoko! Nie było pytania! :)

borregaard
20-10-2007, 18:20
Aż strach pomyśleć, że temat może być wałkowany ponownie :smile:

Co tam strach.....zima przed nami......:-D...dłuuuuuuuuuuuuuuugie wieczory....:-D
Pzdr
Andrzej

...jak ja nie cierpię zimy....

arachiusz
20-10-2007, 19:00
oczywiście że dobry , wykadrować ,zmniejszyć i podostrzyć i to wszystko czego Ci życzę

Nikuś
20-10-2007, 20:19
oczywiście że dobry , wykadrować ,zmniejszyć i podostrzyć i to wszystko czego Ci życzę

przysłu****ąc się / czytając... ale to juz jest ingerencja w zdjęcie: wykadrowanie :) ( a wyostrzenie.. czy powinno "nawiązywać" do tego co widzieliśmy przy JPEG Fine, bądz NEF?? czy pjechać hardcorem i żyleta ;) )

inna sprawa, mam wrazenie, że po zmniejszeniu, a raczej kompresji zdjęcia np NEF>JPEG zdjęcie traci wiele szczególów :( (może robie coś źle ) ..a wyostrzenie jest jakby próbą uratowania strat po zmniejszeniu/kompresji

pozdrawiam

Bullter
20-10-2007, 20:45
Ładna fotka ,super kolor i jakość.

Dark
22-10-2007, 14:09
Nie będę oryginalny. Kadr, ostrość, kolorystyka! Świetne.

inna sprawa, mam wrazenie, że po zmniejszeniu, a raczej kompresji zdjęcia np NEF>JPEG zdjęcie traci wiele szczególów :( (może robie coś źle ) ..a wyostrzenie jest jakby próbą uratowania strat po zmniejszeniu/kompresji
Normalka. Po utracie części pikseli obraz zaczyna się mydlić. Dlatego dziwię się, gdy ludzie dają czasem zmniejszone zdjęcia bez choćby lekkiego podostrzenia.