Zobacz pełną wersję : d50+18-70 nieostre zdjecia dziwne
witam!
mam problem z d50 + 18-70, prawa połowka zdjecia wychodzi mniej ostra, jeszcze dwa tygodnie temu tak nie bylo, sprawdzilem szklo, filtr uv, wszystko czysciutkie
niezaleznie czy robie z wbudowana lampa blyskowa, zewnetrzna sb600, lub bez, niezaleznie od przeslony i od migawki zawsze zdjecie wyglada tak jak ponizej:
http://jarzebski.futuraprint.pl/d50.jpg
nie wiem czy to wina szkla czy puszki, co mozna jeszcze przeczysycic i jak?
pozdrawiam
Wojtek
copywriter2000
19-10-2007, 19:15
Swoją drogą masz niezłe knigi! Matryce czyściłeś?
nie czysycilem, ale nie wyglada mi to na matryce, za "ladnie" i rownomiernie rozmyty obraz, chyba ze sie spotkales juz takimi fotkami i to byla wina matrycy.
knigi zbierane przez prae lat, zlezy co i kto robi w rodzinie :)
lustro podnioslem, na filtrze nawet jednego pyłka nie ma, jest w stanie idealnym
Pyłki by nie spowodowały takich efektów. Zwróć uwagę, że nie jest dokładnie tak jak piszesz. Nie tylko prawa strona jest nieostra, ale też skrajnie lewa (Uprawa roślin ozdobnych). Wygląda mi to po prostu na głębię ostrości, ale skoro zmiana przysłony nic nie daje...
sprawdzilem szklo, podpiąłem drugi taki sam obiektyw 18-70, no i okazalo sie ze to wina obiektywu, nikon naprawia takie cos? czy naprawa moze byc opłacalna? czy raczej obiektyw do kosza?
sprawdzilem szklo, podpiąłem drugi taki sam obiektyw 18-70, no i okazalo sie ze to wina obiektywu, nikon naprawia takie cos? czy naprawa moze byc opłacalna? czy raczej obiektyw do kosza?
Zadzwon do serwisu i naświetl im sprawę.
ogniskowa 55mm.. czyli czas gwarantujacy nie poruszona fote do 55*1,5 = 82,5.. wiec moze to i glupota ale sprobuj zrobic to samo zdjecie z czasem powyzej 1/85s i wtedy zobacz.
Ustaw przesłonę na 8, aparat na statywie i zrób zdjęcie, jeżeli będzie podobnie, to najprawdopodobniej obiektyw. Mógł się np. rozcentrować (poluzowane wewnętrzne soczewki), albo coś podobnego. Napisz, jak wyszedł test.