Zobacz pełną wersję : przerysowania z nikorra 85mm 1.8
Da się zobaczyć jakieś przerysowania (np. nosa) w portretach wykonanych tym obiektywem? Czy raczej nie zauważalne? Tak w porównaniu do 50 1.8 ?
pozdrawiam
dadan
Nie da sie. 85 i 105 daja najbardziej naturalne odwzorowanie. Krotsze przerysowuja, dluzsze splaszczaja. Uzywam, polecam, pozdrawiam.
Może przeczytaj to: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393
ok, rozwiniecie mysli - jesli nie chcesz robic portrety w pelnej rozdzielczosci oferowanej przez aparat bez koniecznosci ich ciecia, to polecam 85 lub 105.
to polecam 85 lub 105.
105/2,8 macro też masz na myśli ??
Raczej nie, choc niektorzy uzywaja i sobie chwala. Macro moze byc za ostre, choc niektorym to odpowiada, inny bedzie tez rysunek - makroobiektywy sa skalkulowane na obrazowanie na plaszczyzne, nie na sfere. Choc w tym momencie tylko powtarzam za innymi - sam uzywam 85 i jestem z niej piekielnie zadowolony.
robin102
26-10-2007, 11:28
Kup se tego tamrona 90mm f2,8to i dziurki w nosie będziesz mógł porządnie sfotografować. Stałką 85 mm przy nieodpowiednim podejściu do obiektu i małej wiedzy np jak u mnie w foceniu tym szkłem też można kulfona komuś dorobić. Jak nie będzie pasował tamron to się zamienimy.
jeśli mieli byśmy się zamienić to ok, ja musiałbym jeszcze przetestować 85. Dla mnie tamron jest na spalonej pozycji ze względu na tę zmieniającą się przysłonę.
Chcesz te portrety z pół metra robić? :-D
zależy, czemu mam się ograniczać
Bo to jest bez sensu. Jeśli chcesz robić makro, to przysłona będzie się zmieniać, ale i tak zawsze jeszcze bardziej przymkniesz i nie będziesz robił makro na pełnej dziurze, bo się praktycznie nie da (bardzo mała GO). Jak będziesz robił portret, to musisz go robić z dużo większej odegłości (pewnie około 3 metrów), bo się choćby głowa modela musi zmieścić w kadrze, a w takim przypadku przysłona się już nie zmienia. Problem jest wiec z gatunku wydumanych.
robin102
26-10-2007, 21:07
Pewnie chce fragmenty twarzy focić Tu oko tam ucho albo zza ucha. Do takich celów może i taki tamron by się nadal. Nie bardzo kumam tą zmieniającą sie przesłonę w opcji macro ? Przy normalnym foceniu jak używałem tego szkła nic takiego nie miało miejsca ?