PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak dla grubasa ;)

volumen
19-10-2007, 14:47
Postanowiłem kupić plecak. Zdecydowanie dwukomorowy, bo mam dość noszenia na wycieczkach plecaka i torby na ramieniu. O statywie nie wspomnę.
Wybór padł na Naneu Pro, konkretnie model K3. Udałem się więc na zakupy, przymierzam plecak i... Grubi Amerykanie zrobili plecak dla chudych Amerykanów... By zapiąć pas biodrowy brakuje mi jakieś 10 cm, a mam raptem 120 cm. No co? Klata mi się zsunęła ;) Mierzyłem jeszcze K3L, tu jakby więcej było, bo po wciągnięciu powietrza zapiąłem się. Jednak przerażony sprzedawca błagał, bym nie wypuszczał powietrza. Myślę, że wtedy mógłbym się udusić.
I tu pojawia się moja prośba do szanownych użytkowników wszelkiej maści "dwukomorowców" - czy ktoś może mi pomóc i sprawdzić jak to jest z obwodem pasa biodrowego w Waszych plecakach?
Myślałem jeszcze o Naneu Pro Alpha, ale obawiam się, że będzie ten sam problem, co z K3. Mierzyłem jakiś Fomei - brakuje. Sprzedawca powiedział, że Tamrac serii Adventure może mieć dłuższy pas biodrowy. Ale niestety nie było go na półce.
Oczywiście jak nic nie znajdę, trzeba będzie dosztukować kawałek taśmy, chciałbym jednak tego uniknąć.

sokrates
19-10-2007, 14:59
...Oczywiście jak nic nie znajdę, trzeba będzie dosztukować kawałek taśmy, chciałbym jednak tego uniknąć.
a może trzeba będzie schudnąć? nie żebym się czepiał, sam nie jestem cienki, no ale może warto tak podejść do tematu?

volumen
19-10-2007, 15:04
a może trzeba będzie schudnąć? nie żebym się czepiał, sam nie jestem cienki, no ale może warto tak podejść do tematu?
Wędrówka z plecakiem jest częścią tego planu - ruch znacznie wspomaga zrzucanie zbędnego balastu. Póki co mam jednak w pasie tyle, ile mam i potrzebuję plecak na takie gabaryty.

reda
19-10-2007, 15:50
Miałem swego czasu podobny problem, bo tez jestem z tych nadwymiarowych. Jedyne wyjscie to wykonanie "przedluzki" pasa, aczkolwiek pewnie ciezko bedzie dobrac identyczne zatrzaski - wtedy jest drobny klopot i pozostaje te wyrzucic a wszyc jakie kupisz. Trzeba tez nabyc kawalek odpowiedniej tasmy i zatrzaski (ja swoje kupilem w Castoramie na tasme szer. 5cm, a sama tasme w sklepie z materialami tapicerskimi), wszycia dokona Ci kazda krawcowa (korzystalem z punktu uslugowego i kosztowalo mnie to dyche)
Jezeli sa pasy zapinane na rzep to sprawa jest o wiele prostsza, bo taka "przedluzke" wykonasz z tasmy zlozonej 2 lub 3 razy i naszywajac rzepy po obu stronach.
Powodzenia

mini21
19-10-2007, 16:46
No to teraz ja się wypowiem.
Różne są rodzaje "bycia dużym" ale ja jestem dość potężnych rozmiarów.
Posiadam Naneu Pro Alphe i nie mam żadnego problemu z zapięciem.

O swojej wadze nie będę się wypowiadał, ale ważyłem nawet więcej (i nie mówię to o różnicy 2-3 kg tylko 20-30 kg) i bez problemu mogłem się zapiąć.

W razie pytań, proszę na PW

volumen
19-10-2007, 21:36
Dziękuję za dotychczasowe informacje, jak jeszcze ktoś chciałby się wypowiedzieć, to nie należy się krępować. Cisza wyborcza nie obowiązuje ;)

W razie pytań, proszę na PW
Poszło.

fireboy
15-11-2007, 19:30
Różne są rodzaje "bycia dużym" ale ja jestem dość potężnych rozmiarów.
Posiadam Naneu Pro Alphe i nie mam żadnego problemu z zapięciem.

Mam pytanko jak sprawdza się dostęp "od tyłu" ;) w tej Alphie?? Chodzi mi głównie o szybkość dostępu... Bo sam nie wiem co wybrać Alphę lub Brawo czy coś z Tamrac'a Adventure 5/7.

mini21
15-11-2007, 20:34
Dostęp jak na plecak jest moim zdaniem bardzo dobry.
Ja zdejmuje z jednego ramienia, przewieszam tak jak SlingShoota, jedną ręką trzymając plecak, drugą wyjmując sprzęt.
Moim zdaniem jest to bardzo wygodne, a obawa przed tym, że ktoś rozepnie plecak i coś wyciągnie, jest praktycznie niemożliwa.

ekonet
15-11-2007, 20:44
obawa przed tym, że ktoś rozepnie plecak i coś wyciągnie, jest praktycznie niemożliwa.
Obawa jest niemożliwa? Chyba nie... ;)

mini21
15-11-2007, 20:48
Obawa jest niemożliwa? Chyba nie... ;)

A jak ktoś może wyciągnąć ci coś z pod pleców?

ekonet
15-11-2007, 21:55
A jak ktoś może wyciągnąć ci coś z pod pleców?
Spod pleców może i nie może, miałem na myśli formę - powinieneś napisać np., że wyciągnięcie jest niemożliwe, a nie obawa :)

mini21
15-11-2007, 22:15
ok, mój błąd, sorry.