Zobacz pełną wersję : sb800 w trybie auto fp przez radiowki
Witam,
witam forumowiczow, jestem tu nowy ale od razu mam pytanie - wie ktos moze, czy da rade uzyskac krotkie czasy migawki (1/1000,1/2000) w nikonie d80 z lampa sb800 uzywajac radiowek?
Lampe sb800 mozna ustawic w tryb auto fp poprzez ustawienie trybu fp w aparacie, czy istenieje jakis sposob zeby dokonac tego przez radiowki? Mam chinskie 4kanalowe radiowki i one chyba nie zalatwia problemu..:]
pozdrawiam,
drops
max 1/160 1/200. realnie toto dziala do 1/125 w miare pewnie. trzeba oczywiscie brac pod uwage za 2x na 10 nie wyzwoli wcale... bo tak.
jak mam lampe na sankach, to w trybie fp otwieram migawke 1/1000 i jest ok, pytanie czy da rade w tryb fp ustawic lampe przez radiowki
przeciez napisalem ze sie nie da, mozesz sobie to ustawic w CLS ale nie przez wyzwalacze radiowe.
hmm no oki, a czy moge w CLS ustawic sie w tryb auto fp? Jak tylko wystawie wbudowana lampe migawka do 1/200 spada i nici ze zdjecia w 1/1000 z lampa sb800 z fp..
nie wiem jak jest w d80. CLS dziala z FP
hmm wyglada na to zeby w d80 przez CLS odpalic w FP lampe potrzeba lampy albo wyzwalacza obslugujacego FP (jak su800), chyba ze sie myle? oby:)
wie ktos moze, czy da rade uzyskac krotkie czasy migawki (1/1000,1/2000) w nikonie d80 z lampa sb800 uzywajac radiowek?
nie da się. Radio nie przenosi nic poza impulsem do odpalenia lampy. Żadnych TTL, BL, FP. Możesz działaż w manualu SB800 lub w jej własnym trybie A. Ale o FP zapomnij.
Looknijcie na tego linka (image#3):
http://www.daveblackphotography.com/workshop/07-2006.htm
ISO200, 1/2500 at f4, 4 sb800 wyzwolone su800:)
Su800 i Sb800 jako sterowniki będą chodzić i można działać w trybie FP. Kolega pytał o radiówki.
SU800 nie jest radiówką
wiem i na radiowki sie nie upieram, szukam po prostu dobrego rozwiazania.. A wiesz moze jak z dzialaniem Su800 w terenie? Mam na mysli zasieg i wplyw na zaklocenia, bo przy podczerwieni musi byc kontakt wzrokowy z lampa, tak?
jak z dzialaniem Su800 w terenie? Mam na mysli zasieg i wplyw na zaklocenia, bo przy podczerwieni musi byc kontakt wzrokowy z lampa, tak?
w otwartym terenia musi byc kontakt wzrokowy. W pomieszczeniach jest możlwe odbicie od ścian - o ile pomieszczenie jest jasne i niezbyt wielkie.
Nie mam praktyki z SU800, ale mam praktykę z wyzwalaniem za pomocą IR, a SU korzysta z IR. Nie znam zasięgu SU, ale to na pewno zależy od jasności "tła", więc w ostrym słońcu będzie małe, w cieniu większe itd. Tego nie można podać dokładnie.
... wiesz moze jak z dzialaniem Su800 w terenie? Mam na mysli zasieg i wplyw na zaklocenia, bo przy podczerwieni musi byc kontakt wzrokowy z lampa, tak?
Zapytaj yanoosh-a, on ma doświadczenie z SU-800 w terenie.
eles
CLS w pelnym sloncu dziala spokojnie kilka - kilkanascie m. warunek jest taki ze lampy musza sie "widziec". w pomieszczeniach zamknietych nie musza, ale tak jak napisal Jacek, swiatlo musi sie odbijac od scian itp.
CLS w pelnym sloncu dziala spokojnie kilka - kilkanascie m. warunek jest taki ze lampy musza sie "widziec". w pomieszczeniach zamknietych nie musza, ale tak jak napisal Jacek, swiatlo musi sie odbijac od scian itp.
Drugi warunek jest taki że światło zewnetrzne (np. klara) musi być być "równomierne". miałem okazje niedawno focić w prawie kompletnej ciemnicy, a niestety CLSik nie dawał rady. Już myślałem że moja sabina niedomaga, ale okazało się że POI które fociłem koncertowo ogłupiały zaawansowaną technologię skosnokich inżynierów.