PDA

Zobacz pełną wersję : D200 + SB800 w CLS

nightbird
18-10-2007, 22:39
Cześć,
mam pytanie do posiadaczy zwstawu jak w tytule - czy wbudowana lampa pracująca jako commander nie doświetla Wam w ogóle obiektu gdy się ją ustawi na "--"? Bo u mnie chyba coś jest nie tak albo o czymś nie wiem - mam słabe (gdzieś ok -3 ev) doświetlenie wewnętrzną lampą nawet gdy ją wyłaczę...

Pozdrawiam,
nightbird

glisek
18-10-2007, 23:22
tak, wbrew nastawom jednak lekko dopala. Ile to jest w EV nie wiem bo jakos jeszcze nie zatrybilem w tych calych EV.
Najlepszym rozwiazaniem jest ten filterek IR co go dodaja z lampkami SB-R200

Borowa
18-10-2007, 23:27
Wydaje mi się że ciut światła zostaje z przedbłysku odpalającego grupy, i możliwe że jest ono zapisywane choć być nie powinno, zresztą jak podepniejsz SU-800 i zrobiz zdjęcie błykiem w IR to i tak (Admin nam to na kursie mówił) że i tak to światło IR jest rejestrowane przez matryce.... więc jeśli coś to musisz zakupić RADIO i bawić się w kręcenie ustawień lamp ręcznie.
Ewentualnie próbować puścić/odbić światło gdzieś w jasną scianę aby CLS się komunikował wtedy błysk wyzwalający nie powinnien być taki mocny <zauważalny>

Paweł

glisek
18-10-2007, 23:41
po prostym tescie z filterkiem od SB-R200 stwierdzam, ze nie pozostawia on na zdjeciach sladu swojej obecnosci.
Jak sie uprzec, to widac minimalnie podswietlenie na rozowo, ale to w warunkach wymuszonych. Natomiast na laczeniu zawiasu tegoż filterka jest slad, ze lampa w momencie otwarcia migawki sie swiecila.

nightbird
19-10-2007, 00:09
Dzięki za testy. Robiłem (dość prowizorycznie) makro klawiatury telefonu na szybie podświetlone tylko błyskiem od tyłu, na klawiaturze miały się ładnie świecić cyferki... No i efekt dopiero uzyskałem zasłaniając lampę ręką, tak żebyt trochę błysku wyzwoliło Sabinę. Dla porównania zrobiłem zdjęcie z maksymalnie osłabionym błyskiem (-3 ev) i efekt bardzo zbliżony do "wyłączonej" lampy (bez ręki). Znając swoje szczęście do różnych cieżko wytłumaczalnych awarii zacząłem już panikować, że to elektronika w D200 pada. Uff :)