Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 30/1.4 - kalibracja w serwisie

raider
18-10-2007, 16:07
Witam,

Przy współpracy z D50 jest dobrze tzn. lekki FF, ale tylko na kartce testowej. Generalnie już od 1.4 jest super ostro (w środku kadru oczywiście, jak to w tej Sigmie). Sprawa ma się gorzej z aparatem D2hs, frontfocus jest ewidentny i zdjęcia poniżej przesłony ok. 4 są mydlane.

Teraz mam takie pytanie - z archiwum wyczytałem, że wysyła się obiektyw i aparat do serwisu firmowego w Gdańsku, oni w ciągu ok. dwóch tygodni regulują obiektyw nie ruszając aparatu. Czy ktoś orientuje się czy jest możliwość wysłania samego obiektywu by wyregulowali go względem jakiegoś wlasnego wzorca, czy koniecznie trzeba wysyłać obiektyw + aparat?

Pozdr

szmojtek
18-10-2007, 20:40
Musisz wysłać do nich obiektyw wraz z body pod które mają go ustawić. Oni kalibrują obiektyw pod konkretny aparat. Jak masz dwa aparaty i każdy z nich inaczej ostrzy to masz problem. Ostatnio przerabiałem podobną operację z sigma 24 f1,8 i nie wiem, co zrobili z tym obiektywem, ale nie tylko, że usunęli FF, to jeszcze chyba coś w nim poustawiali, bo wydaje mi się dużo ostrzejszy niż przed wysłaniem (FF był nie duży).
Pozdrawiam!

peecee
18-10-2007, 20:57
kalibruje sie puche pod szkło - soft tylko żadnych akcji mechanicznych (takie mi dali info w serwisie nikona w anglii) - dlatego D3 będzie miało w odróżnieniu do D2... mozliwość kalibracji kilku szkieł a nie jednego ...

szmojtek
18-10-2007, 22:28
Błąd! Kalibruje się szkło (przynajmniej tak robi serwis sigmy w Gdyni) pod konkretne, przysłane razem z obiektywem do serwisu body!
Co i jak się będzie robić w d3 - nie wiem.
Pozdrawiam!

RBT
20-10-2007, 20:58
W serwisie Sigmy istnieje możliwość kalibracji samego obiektywu pod referencyjne body Nikona. W ten sposób regulowano mój ob. 10-20 mm (miał wyrażny FF). Po zabiegu jest świetnie. Niestety w Twoim przypadku prawdopodobnie jeden z korpusów ma wadliwie działający układ AF. Trzeba to sprawdzić przed wysłaniem optyki.

raider
21-10-2007, 18:03
Dzięki za opinie. Raczej nie jest to problem autofocusa w body, bo trzy inne obiektywy (dwa nikkory i tokina) działają idealnie. Spróbuję więc dowiedzieć się czy można wysłać sam obiektyw tak by skalibrowali go względem referencyjnego body.

Pozdrawiam