Zobacz pełną wersję : wilgoć wewnątrz obiektywu
wiadro.gnoju
18-10-2007, 16:06
Podczas chłodnego pleneru dopiero po wyjeciu aparatu z borby wewntrz na srodku szkła pojawila mi sie plama wilgoci. Przyjachałem niedawno z Tunezji, czy to możliwe ze w tamtym klimacie obiektyw zawilgotniał od wewnatrz i czy da sie tego jakoś pozbyć.
W pokojowej temperaturze wszystko jest ok.
Ma ktoś jakąś złotą rade?
POzdr
Na ogól jest tak że jak wyciągasz aparat (szczególnie soczewki) z ciepłej torby czy spod kurtki w chłodny dzień - szkło szybko paruje - tak samo jak okulary.
Jeżeli masz wilgoć w środku obiektywu i ona sie dodatkowo utrzymuje to dwie sprawy - ciepły pokój (blisko źródła ciepła) pozostawić na kilkanaście godzin jeżeli plama nie zniknie - masz drugą możliwość czyli serwis a wtedy kupa gnoju z oczekiwaniem.....
temporalis
18-10-2007, 17:38
Kup sobie kilo soli albo lepiej dwa. Rozsyp na blachę i wygrzej w piekarniku.
Ciepłą sól wsyp do szmacianego woreczka i ten woreczek spakuj razem z obiektywem a najlepiej i z body do luźnego foliowego worka. Zamknij szczelnie i zostaw na noc w ciepełku, nie koniecznie przy grzejniku.
Po rejsie jachtem w ciężkich warunkach zawsze tak suszę i nie miałem dotąd problemów
wiadro.gnoju
18-10-2007, 18:53
Brzmi hardcorowo, ale widze sens.
Dzieki za odpowiedz.
POzdrawiam
wiadro ... świetny nick - jeden z fajniejszych z jakimi się spotkałem
wiadro.gnoju
18-10-2007, 20:17
za kazdym razem jak cos kupie na allegro to mi to mowia ;p