PDA

Zobacz pełną wersję : NIEDOSWIETLANIE F80 --HELP

R2D2
03-01-2006, 10:26
[glow=red:47bca2ccfc]WITAM SERDECZNIE [/glow:47bca2ccfc]

JAKO ZE JESTEM NOWYM UZYTKOWNIKIEM TEGO FORUM A TAKZE POCZATKUJACYM CHOC NIE BEZ ZADNEJ WIEDZY UZYTKOWNIKIEM F80 CHCIALEM ZADAC MALE PYTANKO :

- OD ROKU POSIADAM F 80 I ZAUWAZYLEM ZE ZDJECIA PRZY PARAMETRACH EKSPOZYCJI PROPONOWANYCH JAKO PRAWIDLOWE PRZEZ BODY, WYCHODZA NIEDOSWIETLONE TZN ..CIEMNE ZA KAZDYM RAZEM CIEMNE ... PRZY PRZESWIETLENIU O +1EV PROBLEM ZNIKA . PYTANIE CZY NALEZY TO SERWISOWAC ??? CZY JEST TO NIEWYKALIBROWANY ODPOWIEDNIO KORPUS ( BODY KUPILEM NOWIUTKIE )

WYKLUCZAM WSZYSTKIE INNE PRZYCZYNY NIEDOSWIETLANIA BO PO ZMIANIE NA +1EV JEST CACY

-- I TU PYTANIE NAJWAZNIEJSZE DLA MNIE : JAK SIE MA TAKIE PRZESWIETLANIE JESLI CHODZI O UZYCIE SB 800 CZY ZDJECIA BEDA NIEPRAWIDLOWO DOSWIETLANE ...JAK TO DIABELSTWO UGRYZC ??? PROSZE O POMOC ;)

pebees
03-01-2006, 10:43
Po pierwsze nie pisz takimi wołami :)
Po drugie - co to znaczy 'są niedoświetlone'? Skąd ten wniosek? Z odbitek? Ze skanu filmu? Widzisz je na wyświetlonych slajdach ? Jakie to są zdjęcia?

R2D2
03-01-2006, 19:19
Poprostu w roznych labach wywolujac je otrzymuje ciemne zdjecia tzn takie jakbym wprowadzil korekte na stale i focil np - 2EV LUB WIECEJ " poprostu zdjecia sa ciemne" po wprowadzeniu korekty na +1ev wszystko wraca do normy i zdjecia sa dobrze doswietlane

SORY ZA TE WOLY

[ Dodano: Wto 03 Sty, 2006 ]
Oczywiscie chodzi mi o odbitki z negatywow

Bajupolska
03-01-2006, 22:14
Witam

Materiał negatywowy na którym robisz zdjęcia charakteryzuje się bardzo dużą tolerancją naświetlania. Na współczesnych błonach jest to ok 3-4 EV (większość błon negatywowych ma tolerancję -2EV do +1EV) Oznacza to, że w tym zakresie błona rejestruje prawie 100% świateł i cieni w zakresie który jest w stanie zarejestrować. Z tak naświetlonej błony, czy to będzie -2EV czy +1EV po wprowadzeniu korekcji na labie powinieneś otrzymać 100% wartości przwidłowo naświetlone odbitki.
Fotografowałem F80 4 lata. Pomiar światła jest w nim rewelacyjny. Jak to mówią niektórzy - naświetla 100 na 100 :).
Jeżeli masz znajomego z nikonem to zrób poprostu test światłomierza. Drugie body, ten sam obiektyw, ten sam motyw i powinno byc wszystko jasne. Jednak bardziej skłaniał bym się do wniosku, że wina leży po stronie laboranta któremu poprostu nie chce się D... ruszyś i wprowadzić korekcji przy naświetlaniu odbitek.
Poszukaj najlepiej dobrego laboratorium i powierz im obróbkę negatywu i odbitek. Ocenisz wtedy efekty.

R2D2
03-01-2006, 23:58
[shadow=red:6735364ae4]Dziekuje bardzo za pomoc napewno mi sie to co napisales przyda [/shadow:6735364ae4]ale jak wytlumaczyc fakt ze skoro wywolane z negatywow odbitki sa ciemne tylko moje, bo zapytalem tego czlowieka w labie aby mi powiedzial czemu zdjecia sa takie ciemne to pokazal mi kilka innych kopert z odbitkami i bylo wszystko ok ....

Ta sama sytuacja w kilku innych labach inne zdjecia byly jasniejsze ladniejsze kolorki wieksze nasycenie kontrastu a u mnie ten efekt otrzymuje dopiero po wprowadzeniu korekty + 1EV WTEDY JAKOSC ZDJEC JEST ZADOWALAJACA .

Wiec czy jesli w wiekszosci sytuacji bede uzywal + 1ev ( KORPUS ) oraz lampe sb 800 USTAWIONA bez korekty i na jej wyswietlaczu bedzie podawany zasieg lampy to czy ona bedzie uwzgledniala rzeczywiscie korekte wprowadzona z korpusu i na wyswietlaczu pojawi sie zasieg prawidlowy a w rzeczywistosci zdjecia beda niedoswietlone lub przeswietlone poniewaz wprowoadzilem korekte????? czy moze po wprowadzeniu korekty w korpusie i uzyciu lampy bez korekty zdjecia beda ok ? Jednym slowem czy ta korekta popsuje mi zdjecia z lampa sb800 ?? dziekuje z gory za wsparcie

szymony
04-01-2006, 00:05
ale jak wytlumaczyc fakt ze skoro wywolane z negatywow odbitki sa ciemne tylko moje, bo zapytalem tego czlowieka w labie aby mi powiedzial czemu zdjecia sa takie ciemne to pokazal mi kilka innych kopert z odbitkami i bylo wszystko ok ....

Niech Ci negatwy pokaże, a nie ściemnia kopertami. Porównasz z swoim i już będziesz nieco więcej wiedział.

R2D2
04-01-2006, 00:20
... Jeszcze raz dzieki wlasnie wyslalem filmy do ponoc porzadnego labu SNAPFISH a poniewaz jestem teraz w USA pozostaje czekac na odbitki :roll: DAM ZNAC JAK TO WYSZLO .... CHOC I TAK WPROWADZILEM + 1EV :mrgreen:

gALL
05-01-2006, 23:43
Zrob slajd bez korekt albo naucz sie uzywac spota.

Rave
06-01-2006, 00:03
uzywalem F80 przez 2-3 lata i nie zaobserwowalem tego co mowisz.. pamietaj ze to nie aparat naswietla tylko ty.

R2D2
10-01-2006, 07:30
oki

Tadek
10-01-2006, 09:16
A może twój aparat źle czyta kod DX z kasety i głupieje nie wiedząć, jaka jest rzeczywista czułość filmu?

R2D2
11-01-2006, 04:11
A skad takie przypuszczenia ze zle czyta kod DX ???

Rave
11-01-2006, 04:48
wiesz co to jest kod dx? chyba nie skoro sie pytasz skad takie przypuszczenie....przypuszczenie znajduje sie w twoim poscie rozpoczynajacym temat.

Kazdy film do c-41 ma kod DX, do nie c-41 tez :D dzieki temu kodowi ktory znajduje sie bezposrednio na bebenku od filmu i wyglada jak szachownica aparat bierze informacje o dedykowanej czulosci filmu, jezeli ww aparacie sa zabrudzone styki lub kod dx jest uszkodzony aparat moze zle odczytac wartosc iso co spowoduje ze swiatlomierz bedzie mierzyl swiatlo dla innej wartosci. W tym przypadku moze odczytywac wieksze iso przez co aparat niedoswietla.

Osobiscie watpie, sprawdz styki czy sa czyste, przetrzyj czyms.

R2D2
11-01-2006, 16:35
Otoz bardzo dobrze wiem co to jest kod DX a styki sa czyste , korpus jest nowy ( zakupiony nie tak dawno) ale wydaje mi sie ze to moze byc zle skalibrowany korpus poniewaz jak juz wczesniej napisalem przy przeswietleniu +1EV problem znika a i znika rowniez przy zmianie iso (manualnie) tzn gdy zaloze rolke np iso 4-setke podkrece recznie na iso 320 lub mniej i wtedy jest ok.

Ale co wtedy bedzie sie dzialo z lapma SB800 jesli -- aby uzyskac prawidlowe naswietlenie bede caly czas mmusial korygowac o pol EV lub o 1EV ?????

Czy w takiej sytuacji nalezy robic jakas korekcje w lampie i jesli tak to czy dodatnia czy ujemna ????

Z moim korpusem f80 uzywam lampy przewaznie w trybie TTL BL

Jesli ktos wie i podzieli sie ze mna wiedza w tej kwestii bede wdzieczny a i paciez odmowie :lol: :twisted:

MzMarcin
11-01-2006, 17:56
R2D2,
Zamieść skan gdzieś i daj linka najlepiej... zobaczymy jak to wygląda. Wczoraj odebrałem akurat rolkę byle jakiego filmu robionego nie przeze mnie więc cały od początku na matrycowym i pewnie na P i każda klatka w punkt.

gALL
12-01-2006, 20:24
Zrob slajd a nie mow o negatywie.

400 @ 320 to zaledwie 1/3EV roznicy. Naswietl 400 @ 100 wywolaj normalnie nic nie mowiac z labie a niezle sie zdziwisz. IMHO uzywasz parszywego labu i tyle.

Seeker
13-01-2006, 22:39
"ale wydaje mi sie ze to moze byc zle skalibrowany korpus"

Co do mozliwosci, to wystarczy uszkodzenie wewnetrznego polaczenia,
ale nic nie sugeruje

R2D2
15-01-2006, 05:53
Narazie sie wstrzymuje z konkretnymi opiniami tzn.: czy jest zle skalibrowany czy moze byc cos uszkodzone w srodku ale jak kupie rolke slajdu i wyrobie ja to postaram sie gdzies zamiescic link bo rzeczywiscie ciezko cos powiedziec .... mam nadzieje ze to nie korpus tylko lab nawala w kazdym badz razie dzieki za pomoc niebawem sie odedzwoe i dam znac co i jak :D

[ Dodano: Czw 19 Sty, 2006 ]
Witam wszystkich ponownie ...... Ano stalo sie to co myslalem, odebralem kilka klisz zrobionych w dobrym (podobno) labie i co sie okazalo .....? otoz wszystkie te klatki ktore nie mialy korekcji na +1ev byly ciemne lub bardzo ciemne tak jakbym wlaczyl korekcje ujemna i to spora a ustawiny korpus byl na 0EV czyli bez korkcji natomiast pozostale z korekcja np.: +0.5 lub +1EV byly poprostu dobrze doswietlone jasne klarowne a i kolorki nie byly przytlumione innymislowy zdjecia jakich kazdy by sobie zyczyl....

--Po pierwsze .... Lab jest wiarygodny znajomi chodza tam i kilka razy testowali pracownikow labu pod katem tego ze jesli zdjecia specjalnie niedoswwietlali to byly wyciagane na maszynie tak zeby jakosc byla dobra wiec leniwi nie sa tak jak w innych labach

--2) co w takiej sytuacji radzilibyscie jesli wiem ze dokladnie te zdjecia ktore byly na 0EV sa ciemne a pozostale sa dobre ( dokladnie co do jednego zdjecia bo ten korpus notuje pomiedzy klatkami parametry ekspozycji-- f80QD)

--3) Czy pozostaje mi pozostawic +0.5 lub +1EV ???? ale przeciez przy ciagle wprowadzanej korekcji w sytuacjach "ekstremalnych" jesli nie wprowadzil bym korekcji moglbym zdjecie utrzymac z reki a tak czesto jest to trudne --co robic ....??

--3) jak to sie ma do lapmy sb800 przeciez w ten sposob jesli musze szczelac z korekcja to w pewnym stopniu ograniczam jej zasieg ..

Niestety nie mam gdzie zamiescic linkow z negatywami aby mozna bylo oceniac na forum

--4) Madre glowy prosze o pomoc :lol: :cry:

sprocket
04-03-2006, 06:55
a na jakim pomiarze robiles te zdjecia, kiedys robilem foty w lesie i zawsze jak nastawiam sie na zwierza mam z uwypukleniem srod. zapomnialem i robilem widoczki i co - wszystkie zdjecia czarne, pomiar matrycowy powinien ci nawet przeswietlac tekko tak jest ustawiony f80 a zauwaz ze gdy masz pomiar z uwypukleniem srodka to kawaleczek nieba wejdzie ci w kolko i juz wzrasta pomiar
Sprawdz jeszcze ikonke w wizjerze , bo ja mam tak ze nastawiony mam pomiar matrycowy a ikonka w srodku informuje o pomiarze uwyp. srodka i tak tez robi aparat, poprostu nikonf80 jest slaby jakosciowo kiedys juz pisalem, powiem nawet ze f50 lepiej byl wykonany i nie wiem jak we wszystkich ale w moim pokretlo nastawu pomiaru swiruje