PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia okularow korekcyjnych i odblaski na szklach

FunBoy
17-10-2007, 14:16
Witam

Musze wykonac studyjne zdjecia oprawek okularow (ktore sa stworzone pod okulary korekcyjne - czyli chodzi o bezbarwne szkla) i pytanie jest jakie szkla do tych okularow powinienem zamowic - zwykle bezbarwne szkla, czy tez szkla z antyrefleksami? Niestety nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania, wlaczajac w to mozliwosc wczesniejszego sprawdzenia jak oba rodzaje sie zachowaja jesli chodzi o widoczne odblaski na samych zdjeciach, wiec moze ktos z was juz mial takie doswiadczenie i potrafi doradzic jakich szkiel powinienem uzyc, aby najlepiej wykonac takie zdjecia? Niestety szkla trzeba juz zamawiac do wybranych oprawek, aby byly gotowe na sama sesje i na moje nieszczescie to ja musze zdecydowac, ktore szkla powinienem zamowic.

Zdjecia beda wykonywane z modelami w studio, zatem bedzie to typowe studyjne oswietlenie, co powoduje wieksze kompilacje z widocznymi sofboxami na samych szklach. Wykombinowalem, ze moze filtr polaryzacyjny choc czesciowo sciagnie odbicia ze szkiel, ale nie mam pewnosci jak mocny to bedzie efekt i na ktorym rodzaju szkla bedzie bardziej widoczny.

Z gory dziekuje za wszystkie wskazowki.

Pozdrawiam
FunBoy

Patio
17-10-2007, 15:06
szkła z antyrefleksami dadzą fajne kolory i przejscia no i nie będzie widać softboxów odbitych
zwykłe szkła natomiast nie będą skupiały tak uwagi a zatem większą rolę odegrają oprawki ale trzeba uważać na refleksy
Kwestia tak naprawdę wyboru i techniki jaką będziesz robił zdjęcia :)

mpwt
17-10-2007, 15:07
Hejka

Na pewno przyda się polarek. Jak jesteś z Warszawy to mogę pożyczyć do testów. Albo sam zdejmę z nosa okulary i jak będę w domu to zobaczę ile on pomoże ;)

FunBoy
17-10-2007, 15:17
szkła z antyrefleksami dadzą fajne kolory i przejscia no i nie będzie widać softboxów odbitych
zwykłe szkła natomiast nie będą skupiały tak uwagi a zatem większą rolę odegrają oprawki ale trzeba uważać na refleksy
Kwestia tak naprawdę wyboru i techniki jaką będziesz robił zdjęcia :)
Ooooo.... dzieki wielkie za takie informacje - wlasnie o to mi chodzilo. Generalnie chodzi o zaprezentowanie oprawek okularow, wiec wnioskuje z twojej odpowiedzi, iz to zwykle szkla beda zdecydowanie bardziej naturalne w tym wypadku. Zdaje sobie sprawe, ze przy takim wyborze nie zlikwiduje do zera odbic softboxow, ale w ta strone musze isc, jesli antyrefleksy wprowadzaja kolorowy zafarb na szkle.

mpwt - dzieki za pomoc - polara kupilem przed ostatnimi wrzesniowymi wakacjami :) tyle, ze jeszcze nie mam zbyt duzego doswiadczenia z fitrami ;)

Kuba_eM
18-10-2007, 07:48
Niektórzy tego typu zdjęcia robią w ten sposób, że używają samych ramek - bez szkieł. Z niewielkiej odległości wygląda to troszkę nienaturalnie (brak odblasków), ale z większej już jest OK. Wg mnie lepiej - bardziej naturalnie - jak są lekkie odbicia, można je korygować właśnie polarkiem. Jeśli się wcześniej nim nie bawiłeś, po kilunastu minutach kręcenia nabędziesz wprawę i osiągniesz zadowalające Cię rezultaty. Powodzenia.

FunBoy
18-10-2007, 10:26
Niektórzy tego typu zdjęcia robią w ten sposób, że używają samych ramek - bez szkieł. Z niewielkiej odległości wygląda to troszkę nienaturalnie (brak odblasków), ale z większej już jest OK. Wg mnie lepiej - bardziej naturalnie - jak są lekkie odbicia, można je korygować właśnie polarkiem. Jeśli się wcześniej nim nie bawiłeś, po kilunastu minutach kręcenia nabędziesz wprawę i osiągniesz zadowalające Cię rezultaty.
Wlasnie taka byla pierwsza koncepcja, ale ze maja to byc portrety, to ta "nienaturalnosc" szybko odpadla.

Powodzenia.
Dzieki, przyda sie :)

Gemini
18-10-2007, 17:58
FunBoy... spróbuj użyć grubej przeźroczystej folii... takie jak używa się przy bindowaniu prac... da to miły refleks, a rozproszy światło softboxów ... sprawdzałem takie rozwiązanie i jest satysfakcjonujące :)

Jacek_Z
20-10-2007, 15:36
ten temat przerabiałem na dziesiatki sposobów i nie ma siły, zawsze coś jest nie tak.
W ostatnich 2 miesiącach zrobiłem na 5 sesjach ponad 2 tys zdjęć modelek/modela w okularach (korekcyjne i przeciwsłoneczne), a w przeciągu kilkunastu lat współprracy z tym klientem to będzie ponad 10 tys fot.
Puste oprawy wyglądaja dziwnie. I w dodatku nie wszystkie oprawy tak można robic - bo sa takie typy okularów gdzie szkło ma jakiś bok wolny i rejestruje się krawędź szkła.
Antyrefleksy też dają odblaski. Tego się w ten sposób nie uniknie.
Najlepiej jednak po prostu uniknąć odblasku. Ustawienie świateł (wysoko) i model niech nie podnosi głowy. Ale to jest wyjście dla tych fotografów, którzy maja dużo "samokontroli". Jak ktos ma styl typu karabin maszynowy i dynamicznego modela/modelkę - to sie nie da :-D. Wtedy tez nie da sie stosowac polara.
Dobrze jak szybki w okularach są w miare płaskie. Koszmar jest przy przeciwsłonecznych, bo ostatnio modele mają bardzo wypukłe szkła i łapie się odblask lampy. No i odbija się w ciemnych szkłach (przeciwsłonecznych) wszystko co jest w studiu (najbardziej jasne rzeczy, więc się trzeba nawet ubrać na ciemno).
Samokontrola przy fotografowaniu jest jednak bardzo pomocna. Klienci nie chcą by górna krawędź oprawki wchodziła na rzęsy ani na brwi modela. Ma być na górnej powiece. Co razem z kontrolą oświetlenia powoduje, że to nie jest łatwy temat zdjęć. Powodzenia.

FunBoy
20-10-2007, 21:35
Jacku - bardzo dziekuje za tak obszerny opis. Zawarte jest tam sporo wskazowek, ktore (miejmy nadzieje) bede potrafil wykorzystac w praktyce. Wiadomo, ze im wiecej jest elementow nad ktorymi musimy zapanowac, calosc staje sie trudniejsza. W dodatku jest to moje pierwsze komercyjne zlecenie, co powoduje iz stres jest wiekszy. Takze nie pozostaje mi nic innego, jak najlepiej sie do calosci przygotowac :) Jeszcze raz dziekuje :)

anna binkiewicz osta
26-10-2007, 11:22
mam nadzieje, że dobrze wyjdą, justyna zapewne opowiedziała Ci o moich pomysłach związanych z tą sesją.

FunBoy
26-10-2007, 11:46
nie slyszalem o jakichkolwiek twoich pomyslach... a przynajmniej nie bylo slowa, ze cos tam jest twoje

puki co oczekiwania klienta potrafia zmieniac sie z dnia na dzien, a sesja juz w niedziele

Mala
27-10-2007, 12:44
Bo nic nie jest tej Pani,nie rozumiem jej posta.

Jacek_Z
06-11-2007, 15:57
puki co oczekiwania klienta potrafia zmieniac sie z dnia na dzien, a sesja juz w niedziele
no i jak sobie poradziłeś z okularami?
jestem ciekaw twoich uwag

FunBoy
06-11-2007, 16:20
Oprocz tego co od was uslyszalem, za co jeszcze raz dziekuje, dodatkowo zasiegnalem pomocy u innych zrodel. Polaczenie wszystkich informacji w calosc i przetworzenie ich w praktyke - wydaje mi sie, iz spowodowalo pozytywny efekt ;) No ale to juz ocenicie sami, jak juz bede mogl wystawic zdjecia (niebawem). W kazdym badz razie klient byl zadowolony :) Wtedy rowniez napisze pare slow komentarza do technicznych aspektow - bedzie widac faktyczne ich przelozenie na osiagniete efekty.