PDA

Zobacz pełną wersję : Chce zdradzić CORELA 12 i zabrac sie za PS - którego?

leszeg
02-01-2006, 11:19
Witam i mam pytanko. Ostanio wpadł mi w kieszen kompa dysk z PS 7pl i PS CS2. Zainstalowałem i wyswietliłem pierwsze zdjęcie. Powieki zatrzepotały i szybciutko otworzyłem to samo w Corelu 12. Okazuje sie że to całkiem inne kolory. W Corelu wszytkie zdjęcia są za delikatną mgiełką , a kolory jak by mało nasycone i mdłe. Postanowiłem zdradzić Corela i przesiaść sie na PS. Tylko pytanie czy rzucic sie na CS2 czy 7pl. W sumie jestem zielony i nie wiem jaka jest róznica miedzy tymi wersjami. Ciekawi mnie tez dlaczego taka róznica w pokazywaniu zdjęć miedzy tymi dwoma programami.

stig
02-01-2006, 11:43
Tylko pytanie czy rzucic sie na CS2 czy 7pl. W sumie jestem zielony i nie wiem jaka jest róznica miedzy tymi wersjami. Ciekawi mnie tez dlaczego taka róznica w pokazywaniu zdjęć miedzy tymi dwoma programami.
Roznica lezy w ustawieniach profili w kazdym z tych programow. Na pewno dafualtowe ustawienia sa inne dla kadego programu... Co do "zamglenia" -- cos takiego obserwuje jedynie w Corel DRAW (w Photo Paincie nie pracuje). Mimo, ze kolory sie zgadzaja (mam te same ustawienia kolorystyczne w Shopie i w DRAW), ale jednak "mgielka" jest zauwazalna. No, ale w DRAW sie nie obrabia zdjec... :)
Co do wyboru PhotoShopa. Oczywiscie jedynie CS2. Nie dosc, ze ma wiecej (lepsze) narzedzia do samej edycji obrazu (retuszu zdjec), to jednak w PS7 juz nie podzialasz sobie z NEFami. Adobe Camera RAW -- czyli plugin do PhotoShopa do edycji RAWa (nikonowskich NEFow), dziala juz tylko w wersji CS2. Oczywiscie chodzi tylko o nowe wersje, ktore obsluguja ostatnie Nikony (D50 i D200). Wersja CS ma tez ACR, ale obsluguje chyba tylko NEFy z D70.

leszeg
02-01-2006, 11:54
Od kilku lat meczyłem Corelami foty i jakoś wychodziło ale jak czytam
No, ale w DRAW sie nie obrabia zdjec... to co ja robiłem do tej pory :?: :mrgreen: Mysle ,że z Waszą pomoca jakos wystartuje w PS a Corel :?: DELETE :!: :mrgreen:

sailor
02-01-2006, 12:05
ale jednak "mgielka" jest zauwazalna. No, ale w DRAW sie nie obrabia zdjec...

qrcze .. wlasnie mi sie wyjasnil maly problem .. a raczej nei tyle wyjasnil co wiem gdzie lezy .. skladalem ostatnio ulotke i zalaczalem foty do niej .. no i w wydruku mleko wyszlo :/ jest na toto jakies rozwiazanie??

Czornyj
02-01-2006, 12:07
Może chodzi ci o Corel Photo Paint znajdujący się w pakiecie Corela? Sam Corel Draw to program stricte do grafiki wektorowej, nie idzie w nim prawie nic z fotkami zrobić! Tak czy siak, daj sobie z nim spokój. PS to standard przemysłowy jeśli chodzi o fotoedycję.

leszeg
02-01-2006, 12:11
Corel Photo Paint mi chodzi własnie o to

stig
02-01-2006, 12:16
Od kilku lat meczyłem Corelami foty i jakoś wychodziło ale jak czytam
No, ale w DRAW sie nie obrabia zdjec... to co ja robiłem do tej pory :?: :mrgreen: Mysle ,że z Waszą pomoca jakos wystartuje w PS a Corel :?: DELETE :!: :mrgreen:

No chwila? W DRAW obrabiales zdjecia? Draw to program do grafiki wektorowej. Zdjecia obrabia sie co najwyzej w Corel Photo Paint -- a to przeciez zupelnie inny program...

Czornyj
02-01-2006, 12:16
qrcze .. wlasnie mi sie wyjasnil maly problem .. a raczej nei tyle wyjasnil co wiem gdzie lezy .. skladalem ostatnio ulotke i zalaczalem foty do niej .. no i w wydruku mleko wyszlo :/ jest na toto jakies rozwiazanie??
A pozamieniałeś foty z RGB na CMYK???

stig
02-01-2006, 12:17
ale jednak "mgielka" jest zauwazalna. No, ale w DRAW sie nie obrabia zdjec... qrcze .. wlasnie mi sie wyjasnil maly problem .. a raczej nei tyle wyjasnil co wiem gdzie lezy .. skladalem ostatnio ulotke i zalaczalem foty do niej .. no i w wydruku mleko wyszlo :/ jest na toto jakies rozwiazanie??
To raczej nie to o czym ja wspominalem. "Mgielka" to tylko efekt wizualny -- nie wplywa na jakosc wydruku.

leszeg
02-01-2006, 12:20
Corel Photo Paint -- a to przeciez zupelnie inny program... no tak ale ja mam go w pakiecie ,sorki za niedokładnosć w wypowiedzi.

[ Dodano: Pon 02 Sty, 2006 ]

A pozamieniałeś foty z RGB na CMYK??? aaaa to tak trzeba do wydruku :?:

stig
02-01-2006, 12:24

Jesli mial poprawnie skonfigurowany "Color Management" w Corelu, to nie musial tego robic. W takim przypadku, podczas separacji bitmapy rozbijane sa na kanaly wedlug profilu. Oczywiscie trzeba to jeszcze poprawnie "zadac" w panelu druku... ;)

[ Dodano: Pon Sty 02, 2006 11:25 am ]

A pozamieniałeś foty z RGB na CMYK??? aaaa to tak trzeba do wydruku :?:
Zartujesz czy naprawde nie wiedziales? Przygotowywales cos kiedys do druku ofsetowego?

leszeg
02-01-2006, 12:28
skonfigurowany "Color Management" czarna magia , a kodak sprzedaje aparaty z drukarkami i wystarczy tylko postawic puche na takie cos i wio :wink: oczywiście to żart. Widze ze duzo wody upłynie zanim zaskocze co tu jest grane :cry:

Czornyj
02-01-2006, 12:28
Jesli mial poprawnie skonfigurowany "Color Management" w Corelu, to nie musial tego robic. W takim przypadku, podczas separacji bitmapy rozbijane sa na kanaly wedlug profilu. Oczywiscie trzeba to jeszcze poprawnie "zadac" w panelu druku... ;)
Chciałem sprawę sprowadzić do kwestii fundamentalnej

skonfigurowany "Color Management" czarna magia , a kodak sprzedaje aparaty z drukarkami i wystarczy tylko postawic puche na takie cos i wio :wink: oczywiście to żart. Widze ze duzo wody upłynie zanim zaskocze co tu jest grane :cry:
Nie przejmuj się. Rozmawiamy przygotowaniu zdjęć do druku w drukarni, większość ludzi raczej ma w życiu ten luksus, że nigdy nie będzie musiała tego robić.

leszeg
02-01-2006, 12:29
Zartujesz czy naprawde nie wiedziales? Przygotowywales cos kiedys do druku ofsetowego? niestety nie przygotowywałem, tylko na potrzeby typu do szkoły na domowej drukarce

sailor
02-01-2006, 12:36

;D:D:D
sprawdzalem czy nie jestem z kategorii "nie kupujacych w MM" .. okazalo sie ze nie i ze zamienilem :)
calosc projektu jest imho zalana mlekiem co szczerze mowiac zdarzylo mi sie po raz pierwszy. nie lubie zwalac winy na drukarnie, wiec najpierw szukam u siebie ..

stig
02-01-2006, 12:39
Zartujesz czy naprawde nie wiedziales? Przygotowywales cos kiedys do druku ofsetowego? niestety nie przygotowywałem, tylko na potrzeby typu do szkoły na domowej drukarce
No to "niestety" w tym momencie nie powinno byc uzyte. Raczej bardziej na miejscu bylo by "na cale moje szczescie" :lol:

Czornyj
02-01-2006, 12:39

;D:D:D
sprawdzalem czy nie jestem z kategorii "nie kupujacych w MM" .. okazalo sie ze nie i ze zamienilem :)
calosc projektu jest imho zalana mlekiem co szczerze mowiac zdarzylo mi sie po raz pierwszy. nie lubie zwalac winy na drukarnie, wiec najpierw szukam u siebie ..
A możesz wstawić na mój eftep kompozytowego PDFa z tym zleconkiem? Chętnie rzucę oczkiem...ftp (ftp://84.10.35.87/ftp) Efekt "zalania mlekiem" brzmi dość tajemniczo i nie kojarzy mi się z żadnym znanych mi popularnych błędów popełnianych w sztuce drukarskiej...

rowniez elementy niebitmapowe?
o właśnie, dobre pytanie...

stig
02-01-2006, 12:41
calosc projektu jest imho zalana mlekiem

sailor
03-01-2006, 15:03
możesz wstawić na mój eftep kompozytowego PDFa z tym zleconkiem? Chętnie rzucę oczkiem

wstawie dzis wieczorkiem. jak chcesz to ci moge calosc corelowska wstawic .. z przyjemnoscia zaczerpne wiedzy od fachowcow .. bo ja szczerze mowiac lajkonik straszny jestem w corelu

rowniez ... jakby byly to tylko zdjecia to w ogole bym sie nie zastanawial i od razu poszedl wystapic w programie wybacz mi ;)

Czornyj
03-01-2006, 15:11
wstawie dzis wieczorkiem. jak chcesz to ci moge calosc corelowska wstawic .. z przyjemnoscia zaczerpne wiedzy od fachowcow .. bo ja szczerze mowiac lajkonik straszny jestem w corelu

rowniez ... jakby byly to tylko zdjecia to w ogole bym sie nie zastanawial i od razu poszedl wystapic w programie wybacz mi ;)
hmmm, w takim razie to raczej schrzanili coś w drukarni (może po prostu asekuracyjnie słabo pojechali i wyszło mydło), ale wstaw - ciekaw jestem. Z Corelem jest ten problem, że mam tylko wersję 10, więc jeśli możesz zapisz w tej wersji.

stig
03-01-2006, 15:15

No to ja obstawiam drukarza... Za slabo docisnal... :) Mialem to samo w ostatnim wydaniu miesiecznika, ktory skladam. Zamiast okolo 330% sumy farb na jaka rozbija mi profil -- po druku dostalem cos, co wyglada mi na jakies 250%... Syf totalny. :(

sailor
03-01-2006, 15:27
Syf totalny. Sad

az tak tragicznie to nie jest .. ale zachwycony ani ja nie jestem ani klient ze szczescia nie skacze.. dla mnie calosc wyglada tak jakby ktos podciagnal mocno w gore krzywe i dal lekkiego diffuse glowa :)

stig
03-01-2006, 15:33
Syf totalny. Sad
az tak tragicznie to nie jest ..

No wiesz... U mnie niby tez nie -- klient jak zawsze szczesliwy... Ale mi sie to za nic w swiecie nie podobalo. Na tyle, ze zrobilem ostra awanture drukarni...

sailor
03-01-2006, 15:47
ja nawet tej przyjemnosc nie mialem bo drukarnia byla klienta :) znajoma drukarnia jak by cos takeigo wypuscila to szef by sam pedzelkiem malowal zeby nie stracic dobrej opinii :)

Czornyj
03-01-2006, 16:32
Ech, bo idealnie to byłoby zawsze być na obecnym na akcepcie...

stig
03-01-2006, 16:37
Ech, bo idealnie to byłoby zawsze być na obecnym na akcepcie...
ba! :) Drukarnia 50 km dalej, a w tym samym czasie schodzilo prawie nascie innych rzeczy i ni chu, chu -- nie bylo (zreszta; kiedy jest?) czasu, zeby obejrzec przed puszczeniem calego nakladu.
Z drugiej strony -- kwestia tez zaufania. Skoro od poczatku wspolpracy drukarnia ta nie spartolila zadnej roboty, to kto by sie spodziewal i chcial ich pilnowac?!

Karl
03-01-2006, 17:13
A jakis kawalek odbitki probnej przed tym drukiem sobie zrobic?
Zawsze bedzie czym pobic drukarza, obronic sie przed klientem, dupochron zawsze jakis bedzie... :D

stig
03-01-2006, 17:53
A jakis kawalek odbitki probnej przed tym drukiem sobie zrobic?
Tez czasu ni ma... :( Trza pojechac, poczekac, zobaczyc, zaakceptowac, przekazac drukarzowi, itp. A w firmie w tym czasie czekaja 4 prace do przygotowania...
Poza tym -- kiedys mi sie zdarzylo (przy dosc klopotliwym druku), ze pomimo zrobienia cromalinu -- druk i tak zostal spartolony. A czemu? Bo drukarz zapomnial, ze ma cromalin i ze trza na niego spojrzec. Oczywiscie -- ewidentna wina drukarni, ale co mi po tym, skoro naklad zszedl z maszyny dokladnie tego dnia, kiedy mialem to dostarczyc klientowi? Na cale szczescie "spartolenie" nie bylo az tak ewidentne, zeby sie klient czepil, ale niesmak pozostal...

madmips
03-01-2006, 22:12
niedoczytalem z tym mlekiem ale w corelku w konfigu kolorkow mozesz miec wylaczone profile np do monitorka lub drukarki, wtedy moze wystapic efekt mleka
ale z reguly na kolorkach wektorowych... tzn. beda moze bardziej wyprane niz mleczne...

leszeg
04-01-2006, 08:05
beda moze bardziej wyprane niz mleczne... jesli to dotyczyło mojego tematu to tak, kolorki sa wyprane a przez to jest wrazenie jak by delikatnej mgiełki.

madmips
04-01-2006, 23:56
to wejdz w narzedzia / zarzadzanie kolorami i kliknij na te duze strzalki - zwlaszcza na ta do monitora i do drukarki :) zobacz jaki bedzie efekt...

leszeg
05-01-2006, 08:48
poćwicze w domu tylko musze zgrac ustawienie koloru w aparacie bo sa 3 mozliwosci i monitora który miesza gdy użyje jego profilu w systemie i samego photopainta. jakie to wszytko skomplikowane
:roll:

tekus
05-01-2006, 10:59
Sailor, zrob poprostu proofa z tych plikow ktore naswietlales. Zaplacisz 30 zeta i wszystko bedzie jasne czy nawalila drukarnia czy Ty.
Jedno pytanko: naswietlales filmy czy ctp czy dales moze pliczek do drukarni?