Zobacz pełną wersję : jak wykonać poprawnie zdjęcia metali
prosze o pomoc jak wykonać zdjęcia rur metalowych, chodzi mi o to żeby nie było blików na metalu. Posiadam d70+filter uv + lampa sb80 + stół bezcieniowy.
prosze o porady
skoro masz stół bezcieniowy i rury mieszczą się w nim, to w czym problem? Skąd ci bliki wychodzą? Powinny wyjść ładnie... Jaki to metal? Chrom? Możesz pokazać??? Będzie łatwiej...
Prawde powiem, że jak rurki, to chyba łatwiej i szybciej było by zrobic wizualizację 3D ;)
A co ci da stół bezcieniowy jak masz tylko jedną lamkę?
Ale wracając do meritum - Jak nie chcesz mieć blików, użyj rozroszonego źródła światła o dużej powierzchni - np zawieś nad przedmiotem prześcieradło i odpal na nie lampę, albo odpal lampę na biały sufit.
Możesz też kupić biały materiał i zbdować sobie coś na kształ namiotu bezcieniowego nad stołem. Skoro przemioty są nieruchome, mozesz też użyć halogenów. Ważne jest to, żeby wszystko co "widzi" się w odbiciu było białe a swiatło rozproszone.
metal to stal nierdzewna, a rury to wkłady kominowe i nasady kominowe. oraz różne kształtk.
Wydaje mi się że najlepiej będzie uzyć światła miękiego ( rozproszonego), a lampa błyskowa nie powinna być skierowana na obiekty fotografowane. Czy dobrze mysle?
Lampa błyskowa nigdy na wprost. Na Twoim miejscu darowałbym sobie światło błyskowe, skoro masz tylko sb800. Albo 2,3 rozproszone halogeny albo flesze studyjne. Poza tym na prawdę pomyśl nad namiotem!
Czychalogeny maja być skierowane na namiot, czy mozna uzyć np. kalki technicznej umieszczonej przed halogenem.
Jeśli masz białe ściany i sufit to najlepiej poodbijać światło. Z kalką uważaj, halogen mocno się rozgrzewa. Jeśli jednak będziesz fotografował w namiocie, wystarczy po prostu troche dalej odstawić lampy i powinno być ok. Ważne, żebyś robił zdj. w NEFach. Zakres balansu w jpg jest minimalnie niewystarczający.
po pierwsze chcialbym sie przywitac, a po drugie mnie w szkole uczyli ze zdjecia metali mozna zrobic tylko jesli sie ma 2 filtry polaryzacyjne...
1. to folia polaryzacyjna na lampie
2. filtr polaryzacyjny na obiektywie
gdyz swiatlo trzeba wpierw odpowiednio ukirunkowac... ale od razu Cie upewnie, ta folia jest cholernie droga, ale blikow nie bedzie pozdro
krzysztof jot
07-01-2006, 13:18
troche jak thorin - ale taniej - oczywiscie pomijam softboxy i namiot bezcieniowy
bo zakładam ze nie masz i nie masz ochoty kupowac. Kalka techniczna, ale nieco
lepsza - musisz zamowic np. w cezexie albo sklepie - duzy arkusz, biała no i
minimum 200g. gruba mięsista. Robisz z niej "tunel" nad rurą - nie ma szans na blik
z lampy. Dodatkowo zamiast flesza polecam stałe światło -min. dwa zródła i nie halogen
bo goracy jak diabli ale dwie-trzy np. swietlówki energooszczedne 30W=150W.
Wystarczy, jak nie kupisz o swiatle 6000K ( robi Philips i Osram, ale w Praktikerze
nie kupisz :) to najzwyklejsze 2800K - ustawiasz BW i robisz dowoli.
Filtr polaryzacyjny pomoze - ale nie jest niezbedny przy takim rozproszeniu- a zabiera
troche EV i moze go byc mało przy dwu żródłach po 30W.
A jesli bym wyporzyczył studio fotograficzne to jak użyć softboxów, Chyba najlepiej będzie ustawić je na sufit i zadziałaać światłem odbitym. ewentualnie podwiesić biały materiał nad sufitem żeby dodatkowo zmiękczyć światło. czy dobrze główkuje?
Nie. Z softboxów światło jest i tak rozproszone jak trza, nie ma sensu odbijać go od sufitu