Zobacz pełną wersję : Pilot - czy wyzwala zdjęcie od tyłu aparatu?
dominik77
15-10-2007, 12:21
Są trzy alternatywy:
a) oryginalny pilot ML-L3
b) zamiennik z Allegro
c) uniwersalny pilot do telewizora
1. Pytanie czy oryginalny oraz zamienniki z Allegro potrafią wyzwolić migawkę bez "widzenia" czujnika z przodu body?
2. Jeżeli potrafią to na jaką odległość?
3. Czy ktoś posiada zamiennik z Allegro i może powiedzieć:
a) Który to zamiennik
b) Jaki ma zasięg
c) Zasięg z tyłu body
Mam zamiennik; nie sposób określić, jaki to (kolega z Wrocławia to robił i sprzedawał za 40 zeta). Raczej od tyłu (cokolwiek to znaczy) nie wyzwala. Ale jaki problem zrobić z kawałka papieru odbłyśnik, by od tyłu się dało piknąć? Nawet od dłoni przystawionej przed czujnik IR dobrze się odbija sygnał...
tymancjo
16-10-2007, 09:20
Hej,
Na oryginalnym nikonowskim wyzwala "z tyłu" jednak z bardzo niewielkich odległości (20cm).
Patent kolegi ekonet_pth wydaje sie być słusznym rozwiązaniem problemu.
pozdrawiam
tymancjo
Na allegro kupilem pilota chyba za 50-60 zl ( nie pamietam dawno to bylo ) oczywiscie zamiennik i wlasnie z ciekawych rzeczy mial lusterko z mocowaniem do obiektywu zeby ustawic je naprzeciw czujnika pilota i wyzwalac z tylu aparatu. Fajna sprawa i bardzo mi sie podoba . z ciekawych rzczy to pilot ma jeszcze latarke diodowa i mozna sobie noca podswietlic przyciski i mocowanie do paska .
dominik77
16-10-2007, 09:52
Na allegro kupilem pilota chyba za 50-60 zl ( nie pamietam dawno to bylo ) oczywiscie zamiennik i wlasnie z ciekawych rzeczy mial lusterko z mocowaniem do obiektywu zeby ustawic je naprzeciw czujnika pilota i wyzwalac z tylu aparatu. Fajna sprawa i bardzo mi sie podoba . z ciekawych rzczy to pilot ma jeszcze latarke diodowa i mozna sobie noca podswietlic przyciski i mocowanie do paska .
A jak działa w praktyce? Zasięg. Jaką ma wielkość?
Wedlug producenta ok 5m zasieg- ja sprawdzalem z ok 2-3m . Dziala super wielkosc hmmmm niewiele wiekszy od baterii paluszka :) Znalalzlem go w sklepie internetowym na www.fotohobby.com.pl nazywa sie SR1 .
Czy pilot ML-L3 umożliwia wyzwolenie migawki z opóźnieniem i wstępnym podniesieniem lustra?
z opźnieniem napewno tak - jeśli pucha ma podnoszenie lustra to też POWINNO działać - jaka pucha?
Ale takie wyzwalanie na odległość wymaga na pewno przestawienia trybu pracy w aparacie.
Pytanie, czy można połączyć 2-sekundowy samowyzwalacz ze wstępnym podniesieniem lustra ze zdalnym sterowaniem?
Mam oryginalny od niedawna - ale nie napiszę nic dopóki nie przetestuję go na nowej baterii bo zadowolny nie jestem, a czuję, że to jej wina.