PDA

Zobacz pełną wersję : D50+sylwester+prywatka+przyciemnione światła (różne źródła).

martin75
31-12-2005, 12:43
jak radzicie ? jak w takiej sytuacji focić (d50+18-70 i wbudowana lampa) raczej MATRIX czy raczej CW ??, może jakieś inne sugestie ??

dziękuje
marcin

Antonina
31-12-2005, 13:59
Witam
ja jeśli autor pozwoli dołączę jeszcze jedno pytanie od siebie jakimi czasami robić ognie sztuczne czy np. 3 sekundy wystarczą???
Pozdrawiam

bugdi
31-12-2005, 14:31
spokojnie wystarczy ci 1 sekunda, zauwaz ile trwa fajerwerk.mozesz pokombinowac i z dluzszymi czasami pamietaj o iso najmniejszym.

martin75
31-12-2005, 15:20
fajnie fajnie.....a ja dalej nie wiem co lepsze w takiej sytuacji MATRIX czy CW ??

stig
31-12-2005, 15:29
fajnie fajnie.....a ja dalej nie wiem co lepsze w takiej sytuacji MATRIX czy CW ??
To zalezy od tego co fotografujesz... Jesli chcesz zrobic cala (lub duza czesc) sale z bawiacymi sie ludzmi -- osobiscie polecilbym pomiar matrycowy (+ ewentualna korekte). Jesli w takim zroznicowanym kontrastami srodowidku chcialbym pstrykac np. twarze tulacej sie do siebie pary -- stawialbym na srednio-wazony...
A generalnie bym to za przeproszeniem olal... Robic na takim jak masz (czy jak Ci wygodnie) czy jak (po testach) wychodzi bardziej prawidlowo -- i jesli cos nie tak -- wprowadzac szybka korekte. W koncu to cyfra, wiec od razu widzisz, czy doswietlic, czy zjechac z czasem ekspozycji...

martin75
31-12-2005, 15:34
dzieki.....i jeszcze jedno co się bardziej sprawdza do bieżacej oceny zdjęć na wyświetlaczu "histogram" czy "przepalenia" ?? oraz przy stosowaniu w takich warunkach wbudowanej lampy jak ustawić WB (czy auto będzie ok czy kombinować )??

stig
31-12-2005, 15:42
dzieki.....i jeszcze jedno co się bardziej sprawdza do bieżacej oceny zdjęć na wyświetlaczu "histogram" czy "przepalenia" ??
W takich warunkach mozesz nie uniknac przepalen. Jesli dobrze naswietlisz interesujacy Ciebie motyw, to np. zrodlo swiatla (swieczka, reflektor, czy jakas lampa, ktora znajdzie sie w kadrze) raczej bedzie tym wlasnie przepalonym elementem. Nie stresuj sie tym, bo nie o to w fotografii chodzi. Jesli takie sa warunki -- po prostu inaczej nie zrobisz. W ocenie zdjec, przepalow mozna sie czepiac, kiedy warunki do ich eliminacji sprzyjaja -- czyli studio, czy kazda inna sytuacja, gdzie masz mase czasu na kombinowanie z oswietleniem. W "reporterce" takie "bledy" uchodza, bo takie jest zycie. :)
Tak wiec staraj sie ocenic zdjecie po prostu na wyswietlaczu. Jesli to, co fotografujesz -- jest wg Ciebie poprawnie naswietlone, to niczym innym sie nie przejmuj. Daj sobie po prostu spokoj z tymi technicznymi bzdurami i zwyczajnie -- dobrze sie baw. No chyba, ze to fotografowanie na imprezie -- to Twoje zlecenie, za ktore chcesz skasowac... ;)

martin75
31-12-2005, 15:48
jasne, foce dla przyjemności(dokładam anie zarabiam:).....ale chce to robić jak najlepiej.... a co z tym WB przy wbudowanej lampie ?? (męcze trochę co ??)

LuCaS
31-12-2005, 15:50
Osobiście polecam statyw lub monopod i kombinacje ze światłem zastanym + ew. lampa wbudowana dopalająca na 2 migawkę (-1 do-3 EV). Możesz później żałować że spłaszczyłeś wszystko mocnym fleszem i któtkim czasem...

Borg_
17-01-2006, 14:44
Myślę że fotografowanie na takiej imprezie przy zastanym świetle to czyste szaleństwo. Lampa może i trochę spłaści ale, bez niej zrobisz zdjęcia głównie nieostre, wszak to impreza, a nie nieruchome modele.

alexkoz
18-01-2006, 13:36
a może będzie lepsza lampa zewnętrzna ? Odginasz do góry palnik i walisz o sufit (jeżeli nie masz, to spróbuj pożyczyć na 1 wieczór).

Czornyj
18-01-2006, 13:39
tak czy siak warto ładować po suficie, można też pomyśleć o bouncerze 80/20 lumiquesta...

stig
18-01-2006, 13:40
tak czy siak warto ładować po suficie, można też pomyśleć o bouncerze 80/20 lumiquesta...
Te wszystkie rozpraszacze to sa koszmarne "cwiercsrodki"... Oczywiscie zawsze lepsze niz walenie na wprost nieoslonietym palnikiem, jednak nic nie przebije lampy odbitej od sufitu...

Czornyj
18-01-2006, 13:52
stig, 80/20 kieruje 20% na ludzi, a 80 na sufit. To nie jest rozpraszacz, tylko odbijacz

stig
18-01-2006, 14:05
stig, 80/20 kieruje 20% na ludzi, a 80 na sufit. To nie jest rozpraszacz, tylko odbijacz
Czyli to samo co lampa w sufit z wyciagnietym tym bialym, plastikowym odblysnikiem. Chociaz pewnie 80/20 ma wieksza powierzchnie odbicia, co?!

Czornyj
18-01-2006, 14:15
Coś w ten deseń:
http://www.raysfoto.pl/lumiqest/index.html
Ja np. tego wysuwanego nie mam, bo używam archaicznej SB-24 (służy mi wyłącznie w charakterze wyzwalacza lamp studyjnych)
A takiego "lumiquesta" można zmajstrować samemu, skany tego cuda można znaleźć na forum

sailor
19-01-2006, 00:27
czornyj .. to wysuwane biale mozesz rowniez zmontowac samemu .. wystarczy kawalek bialej kartki i gumka recepturka :D