Zobacz pełną wersję : D50+sylwester+prywatka+przyciemnione światła (różne źródła).
martin75
31-12-2005, 12:43
jak radzicie ? jak w takiej sytuacji focić (d50+18-70 i wbudowana lampa) raczej MATRIX czy raczej CW ??, może jakieś inne sugestie ??
dziękuje
marcin
Antonina
31-12-2005, 13:59
Witam
ja jeśli autor pozwoli dołączę jeszcze jedno pytanie od siebie jakimi czasami robić ognie sztuczne czy np. 3 sekundy wystarczą???
Pozdrawiam
spokojnie wystarczy ci 1 sekunda, zauwaz ile trwa fajerwerk.mozesz pokombinowac i z dluzszymi czasami pamietaj o iso najmniejszym.
martin75
31-12-2005, 15:20
fajnie fajnie.....a ja dalej nie wiem co lepsze w takiej sytuacji MATRIX czy CW ??
fajnie fajnie.....a ja dalej nie wiem co lepsze w takiej sytuacji MATRIX czy CW ??
To zalezy od tego co fotografujesz... Jesli chcesz zrobic cala (lub duza czesc) sale z bawiacymi sie ludzmi -- osobiscie polecilbym pomiar matrycowy (+ ewentualna korekte). Jesli w takim zroznicowanym kontrastami srodowidku chcialbym pstrykac np. twarze tulacej sie do siebie pary -- stawialbym na srednio-wazony...
A generalnie bym to za przeproszeniem olal... Robic na takim jak masz (czy jak Ci wygodnie) czy jak (po testach) wychodzi bardziej prawidlowo -- i jesli cos nie tak -- wprowadzac szybka korekte. W koncu to cyfra, wiec od razu widzisz, czy doswietlic, czy zjechac z czasem ekspozycji...
martin75
31-12-2005, 15:34
dzieki.....i jeszcze jedno co się bardziej sprawdza do bieżacej oceny zdjęć na wyświetlaczu "histogram" czy "przepalenia" ?? oraz przy stosowaniu w takich warunkach wbudowanej lampy jak ustawić WB (czy auto będzie ok czy kombinować )??
dzieki.....i jeszcze jedno co się bardziej sprawdza do bieżacej oceny zdjęć na wyświetlaczu "histogram" czy "przepalenia" ??
W takich warunkach mozesz nie uniknac przepalen. Jesli dobrze naswietlisz interesujacy Ciebie motyw, to np. zrodlo swiatla (swieczka, reflektor, czy jakas lampa, ktora znajdzie sie w kadrze) raczej bedzie tym wlasnie przepalonym elementem. Nie stresuj sie tym, bo nie o to w fotografii chodzi. Jesli takie sa warunki -- po prostu inaczej nie zrobisz. W ocenie zdjec, przepalow mozna sie czepiac, kiedy warunki do ich eliminacji sprzyjaja -- czyli studio, czy kazda inna sytuacja, gdzie masz mase czasu na kombinowanie z oswietleniem. W "reporterce" takie "bledy" uchodza, bo takie jest zycie. :)
Tak wiec staraj sie ocenic zdjecie po prostu na wyswietlaczu. Jesli to, co fotografujesz -- jest wg Ciebie poprawnie naswietlone, to niczym innym sie nie przejmuj. Daj sobie po prostu spokoj z tymi technicznymi bzdurami i zwyczajnie -- dobrze sie baw. No chyba, ze to fotografowanie na imprezie -- to Twoje zlecenie, za ktore chcesz skasowac... ;)
martin75
31-12-2005, 15:48
jasne, foce dla przyjemności(dokładam anie zarabiam:).....ale chce to robić jak najlepiej.... a co z tym WB przy wbudowanej lampie ?? (męcze trochę co ??)
Osobiście polecam statyw lub monopod i kombinacje ze światłem zastanym + ew. lampa wbudowana dopalająca na 2 migawkę (-1 do-3 EV). Możesz później żałować że spłaszczyłeś wszystko mocnym fleszem i któtkim czasem...
Myślę że fotografowanie na takiej imprezie przy zastanym świetle to czyste szaleństwo. Lampa może i trochę spłaści ale, bez niej zrobisz zdjęcia głównie nieostre, wszak to impreza, a nie nieruchome modele.
a może będzie lepsza lampa zewnętrzna ? Odginasz do góry palnik i walisz o sufit (jeżeli nie masz, to spróbuj pożyczyć na 1 wieczór).
tak czy siak warto ładować po suficie, można też pomyśleć o bouncerze 80/20 lumiquesta...
tak czy siak warto ładować po suficie, można też pomyśleć o bouncerze 80/20 lumiquesta...
Te wszystkie rozpraszacze to sa koszmarne "cwiercsrodki"... Oczywiscie zawsze lepsze niz walenie na wprost nieoslonietym palnikiem, jednak nic nie przebije lampy odbitej od sufitu...
stig, 80/20 kieruje 20% na ludzi, a 80 na sufit. To nie jest rozpraszacz, tylko odbijacz
stig, 80/20 kieruje 20% na ludzi, a 80 na sufit. To nie jest rozpraszacz, tylko odbijacz
Czyli to samo co lampa w sufit z wyciagnietym tym bialym, plastikowym odblysnikiem. Chociaz pewnie 80/20 ma wieksza powierzchnie odbicia, co?!
Coś w ten deseń:
http://www.raysfoto.pl/lumiqest/index.html
Ja np. tego wysuwanego nie mam, bo używam archaicznej SB-24 (służy mi wyłącznie w charakterze wyzwalacza lamp studyjnych)
A takiego "lumiquesta" można zmajstrować samemu, skany tego cuda można znaleźć na forum
czornyj .. to wysuwane biale mozesz rowniez zmontowac samemu .. wystarczy kawalek bialej kartki i gumka recepturka :D