Zobacz pełną wersję : witam. Prośba o poradę w wyborze
Witam!
Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich i pozdrawiam.
Przeczytałem chyba wszystko co mogłem znaleźć o aparatach które mnie interesują, ale nie znalazłem odpowiedzi :(
Szukam aparatu do około 4000zł. Body - obiektyw - lampa.
Aparat tylko do użytku w domu, spacerowy, imieniny cioci.
Moje typy padły na :
Nikon D70s + tamron 17-50 + SB-800
Nikon D80s + 18-70 + sb600
Canon 400D + Tamron 17-50 + 430ex
Canon 20D (moze 30d) + tamron 17-50 + 430ex
Pentax K10D + 16-45 mm f4 ED AL + SIGMA EF-500
Jak wspomniałem aparat amatorski, do pstrykania w domu, umiejętności i swoją wiedzę uważam za dobrą, raczej ustawienai tylko manualne - nie kożystam z automatyki aparatu.
Jak dla mnie to zestaw drugi - D80 + 18-70 + SB600
Jeśli swoją wiedzę w fotografii uważasz za dobrą, to sam nie powinieneś mieć problemu z wyborem zestawu, zwłaszcza jesli wiesz co bedziesz focił.
Nikt za Ciebie nie wybierze każdy jedynie moze podać swój typ, jeśli znasz możliwości sprzętu który wymieniłeś, weź jeszcze do ręki i ocenisz który ci lepiej pasuje.
Jakoś ciągnie mnie do canona ze względu na lepszą współpracę z lampami - tak mi się wydaje.
400D jest raczej porównywany do D80 niż D70s
D70s jest niżej notowany - gorsza jakość zdjęć niż 20D
30D to to samo co 20D i jak dla mnie nie warto dopąłcać bo różnic w jakości zdjęć nie zobacze.
Moja wiedza jest czysto teoretyczna. Od strony praktycznej kaszanka.
BugsBunny
14-10-2007, 20:12
jakoś zawsze uważało się że to Nikon lepiej współpracuje z lampami
wszystkie zestawy są dobre, co nie wybierzesz będzie ok, przy obecnych cenach wybierałbym między D80 a 30D, i raczej ze wskazaniem na Canona
Musze chyba troszkę poczytać opinnie. Ciekawe czy wogóle bedzie jakaś różnica między jakością zdjęć 20/30D a D70s, ponoć matryca CMOS jest mało ostra w porównaniu do CCD sonego.
Wez to:
Nikon D80 + 18-70 + sb600
A jesli lubisz np. starsze szkiełka np. na M42 to K10D.
Nie potrafię Ci powiedzieć, którą stajnię wybrać. Tak jak pisze BugsBunny - wszystkie zestawy są fajne. I wszystkie robią ostre zdjęcia - myślę, że przy zdjęciach rodzinnych nie będzie widać różnic...
Ale gdybyś jakimś trafem zdecydował się na Nikona, to zamiast obiektywu 18-70 brałbym Tamrona 17-50 - ze względu na lepsze światło. Sam mam 18-70 i teraz widzę, że w wielu sytuacjach wolałbym mieć o 2/3 - 4/3 więcej światła niż te 20 mm na długim końcu. Zresztą tutaj na forum jest sporo ludzi, którzy wymienili tego Nikona na Tamrona.
Hint: czy przymierzałeś, jak te aparaty pasują Ci do ręki?
BugsBunny
14-10-2007, 20:47
Musze chyba troszkę poczytać opinnie. Ciekawe czy wogóle bedzie jakaś różnica między jakością zdjęć 20/30D a D70s, ponoć matryca CMOS jest mało ostra w porównaniu do CCD sonego.
jeżeli już to odwrotnie, CMOS jest ostrzejszy, daje bardzo gładki obraz - miałem porównanie D70s z 350D, a to bardzo podobna, chociaż nie identyczna matryca
canonowski obraz jest nieco inny, moim zdaniem lepszy, może się to zmieni w D300/D3
matryca 20D/30D jest ta sama, możliwości aparatu też bardzo zbliżone, ale nowy 30D można kupić za niewiele więcej niż idealną używkę 20D i w porównywalnej cenie co D80
jak jestem nikoniarzem, to jednak przy tej samej cenie D80/30D wybrałbym zdecydowanie ten drugi
No to mnie troszkę nakierunkowaliście. Teraz do mnie należy decyzja. Wolałbym nikona ze względu na lepsze, bardziej kulturalne forum. Chyba kupie canona i zostane w klubie nikona :)
jak jestem nikoniarzem, to jednak przy tej samej cenie D80/30D wybrałbym zdecydowanie ten drugi
Ja ostatnio mam porownanie miedzy tymi dwoma puszkami bo kolega kupił 30D i tylko jedna rzecz mi sie w niej podoba... niższe szumy przy wyzszych ISO. Moze to kwestia przyzwyczajenia, ale obsługa D80 jakos lepiej mi pasuje, do tego bardziej przejrzyste i polskie menu. Chwyt podobny, choc takze skłaniałbym sie ku 80-tce.
Chyba kupie canona i zostane w klubie nikona :)
Ale dlaczego Canona? :) Uzasadnij :)
Jeśli chodzi o "imieniny cioci" to podam przykład:
Byłem w zeszłym tygodniu na wycieczce, właśnie rodzinnej, ja miałem Nikona D80 z obiektywem 18-70 czyli kitowym, i całkowity brak doświadczenia w robieniu fotek "wycieczkowych" a mój kuzyn z olbrzymim doświadczeniem fotograficznym, choć aparat Canon 400D również z kitowym szkłem posiada dopiero od 4 czy 5 miesięcy, czyli różnica żadna, tyle że ja przywiozłem kilkaset fotek z których ponad 90% jest jakościowo b.dobrych, a niestety kuzyn, choć poświęcał się, klękał, kadry ustawienia, panorama, itp. to niestety na kilkaset sztuk wyszło zaledwie kilka, i jak sam stwierdził że w przeważającej mierze w winy sprzętu.
Na podstawie tego doświadczenia mogę śmiało powiedzieć, że gdybym stał jeszcze raz przed wyborem takim jak ty, kupiłbym właśnie D80 a zamiast lampy, obiektyw Nikona 18-200VR albo dla oszczędności Sigmę 18-200 OS HSM, wbudowana lampa nie jest zła, i do fotek "u cioci na imieninach" w zupełności wystarcza. Mam Sabinę SB800 i w większości przypadków korzystam z wbudowanej, jedyna jej wada to że trzeba osłonę p.słoneczną ściągać na szerokim a przy szkle pow.70mm to faktycznie mocno zasłania, ale w pomieszczeniach więcej jak 70mm nie jest potrzebne, a w plenerze to żadna lampa oprócz tej na niebie nie pomoże.
BugsBunny
14-10-2007, 21:07
Ja ostatnio mam porownanie miedzy tymi dwoma puszkami bo kolega kupił 30D i tylko jedna rzecz mi sie w niej podoba... niższe szumy przy wyzszych ISO. Moze to kwestia przyzwyczajenia, ale obsługa D80 jakos lepiej mi pasuje, do tego bardziej przejrzyste i polskie menu. Chwyt podobny, choc takze skłaniałbym sie ku 80-tce.
mi też bardziej "leży" D80, ale pewnie dlatego że od dawna jestem przyzwyczajony do Nikonów; 30D ma większe możliwości i solidniejszą budowę, to bardziej półka D200
uważam że w aspekcie cena/możliwości 30D jest teraz najlepszym wyborem, co nie znaczy że sam tak bym wybrał
Tomajk, zaskakujące, jak można spaprać tyle zdjęć nowym sprawnym sprzętem? nieostre? prześwietlone?
W sumie dobrze nie orientuję się w Canonach (miałem tylko EOSa 300), ale przy fotografii najważniejsze są obiektywy. A w tym wypadku wydaje mi się, że Nikon robi znacznie lepsze obiektywy od Canona (a w podobnej cenie).
I mowa właśnie o wspomnianym 18-70 czy chociażby 50 ze światłem 1.8 (chyba moje ulubione szkiełko, jak raz go założysz to ciężko potem zdjąć ;) ).
Polecam lekturę z http://optyczne.pl.
Zwróć uwagę na test 18-70:
Co można napisać w podsumowaniu? Wypada tylko pozazdrościć
użytkownikom systemu Nikona takiego szkła, na które na przykład
canonierzy wciąż czekają. Porównanie Nikkora 18-70 mm
z Canonem 17-85 IS wypada chyba na korzyść tego pierwszego.
http://optyczne.pl/23.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-70_mm_f_3.5-4.5_IF-ED_Podsumowanie.html
I też 50:
Jestem więcej niż przekonany, że każdy canonier wolałby dopłacić 100 zł
i kupować Canona 1.8/50 w takiej jakości wykonania w jakiej dostępny
jest Nikkor. Podsumowując, Nikkora 1.8/50 możemy uznać za obowiązkową
pozycję w arsenale każdego fotoamatora.
http://optyczne.pl/66.11-Test_obiektywu-Nikkor_AF_50_mm_f_1.8D_Podsumowanie.html
Ale fakt, CMOS chyba lepszy...
30D ma większe możliwości i solidniejszą budowę, to bardziej półka D200
Bo ja wiem... No budowe ma ponoc solidniejszą, ma tez wiecej klatek na sekunde w serii...
Ale z kolei D80 wiecej mpx (mi akurat sie to bardzo przydaje i doceniłem to, ze mam ich tyle, gdy kadruje fotki z zawodów żuzlowych), ma troche jasniejszy wizjer, grip jest troche wyzszy i lepiej lezy w dłoni...
I pewnie moznaby tak sie "targować" jeszcze długo :)
Z jednym nie bede polemizował - 30D szumi mniej niz D80 i to jest fakt.
W sumie dobrze nie orientuję się w Canonach (miałem tylko EOSa 300), ale przy fotografii najważniejsze są obiektywy.
W fotografii to najważniejszy jest fotograf! Trochę później scena (znaczy się to co fotografuje) a na samym końcu jest sprzęt.
Tomajk, zaskakujące, jak można spaprać tyle zdjęć nowym sprawnym sprzętem? nieostre? prześwietlone?
Wszystkiego po trochę, łącznie z mydłem, ale przede wszystkim nie łapał ostrości jak było troszkę ciemniej, gdzie ja nie miałem najmniejszego problemu, do tego ta "spawarka" OSŁABIAJĄCE
Na wielki plus trzeba dodać polskie menu w D80 co by nie gadać to jednak takie ERGONOMICZNE :D
Tak czy siak ja po wyczynach kuzyna liczyłem na WIELE przepięknych fotek a pozostałem niestety tylko ze swoimi, do tego żadnego dowodu że byłem na wycieczce, bo przecież do głowy by nie przyszło że coś może być nie tak :D
Przyznać jednak muszę że warunki świetlne były bardzo kiepskie, ale to w dalszym ciągu na korzyść Nikona wypada, że sobie poradził.
Fakt, że to tylko 400D nie wiem jak to bedzie z 30D czy 20D
tyle że ja przywiozłem kilkaset fotek z których ponad 90% jest jakościowo b.dobrych, a niestety kuzyn, choć poświęcał się, klękał, kadry ustawienia, panorama, itp. to niestety na kilkaset sztuk wyszło zaledwie kilka, i jak sam stwierdził że w przeważającej mierze w winy sprzętu.
Ja wyciągnę z tej wypowiedzi inny wniosek niż ty:
1 - jesteś za mało krytyczny względem siebie lub faktycznie jesteś nowym bogiem fotografii
2 - kuzyn jest krytyczny względem swoich zdjęć
Powtórzę jeszcze raz: zdjęcia robi fotograf. Sprzęt może co najwyżej ograniczyć fotografa w kwestiach technicznych. Moim zdaniem wszystkie współczesne dSLRy są takim poziomie, że nie ograniczają pod względem technicznej jakości zdjęć. Mogą ograniczać pod względem obsługi, niezawodności, wygody.
Moje najlepsze zdjęcia wykonałem które wy byście pewnie nazwali takimi którymi nie da się fotografować. Ani toto nie miało AF, część nie miała światłomierza, ustawienie ostrości na jednym wymagało wyciągnięcia lupy. Cuda niewidy....
Ja wyciągnę z tej wypowiedzi inny wniosek niż ty:
1 - jesteś za mało krytyczny względem siebie lub faktycznie jesteś nowym bogiem fotografii
heh... dziku - zerknij do działu PRZYRODA, do wątku tomajk'a z ptakami, bo chyba jestes niezorientowany :mrgreen:
Dziku niestety nie potrafisz wyciągać wniosków, na przyszłość radzę nie wyciągać ich zbyt pochopnie. :evil:
heh... dziku - zerknij do działu PRZYRODA, do wątku tomajk'a z ptakami, bo chyba jestes niezorientowany :mrgreen:
Co nie oznacza, że 90% jego zdjęć jest udanych
Wybór zszedł do body D70s lub 30/20D. ( 20d tańszy, a różnicę można dołożyć do lampy mocniejszej 580ex)
Zostają szkła.
Szkła chyba zostaną Tamron 17-50 f/2.8 lub sigma 17-50 f/2.8
Lampa N sb-600 i C 430ex parametry podobne.
Teraz powiedzcie "który robi lepsze zdjęcia" chodzi o szczegóły, kolory, ostrość, tonalność itp....
Czy na odbitkach 10X15 wogóle będzie różnica??
Dziku niestety nie potrafisz wyciągać wniosków, na przyszłość radzę nie wyciągać ich zbyt pochopnie. :evil:
Każdy ma prawo wyciągać takie wnioski jakie chce. I jak pisałem: jeśli ktoś twierdzi, że 90% jego zdjęć jest bardzo dobrych to albo jest za mało krytyczny albo jest bogiem fotografii. I swojego zdania nie zmienię
saba tylko nie pchaj się w D70S nie dlatego że nie zrobisz tym dobrych fotek, ale ma niestety TYLKO 6Mpix co dziś jest stanowczo za mało, szumi jeszcze bardziej, do tego niestety wyświetlacz, na którym ciężko stwierdzić czy trzeba wprowadzić korekty czy nie.
Dziku możesz łaskawie zejść ze mnie, napisałem o swoich spostrzeżeniach i tyle, twoje wątpliwości mnie nie obchodzą w przeszło 90% :)
W fotografii to najważniejszy jest fotograf! Trochę później scena (znaczy się to co fotografuje) a na samym końcu jest sprzęt.
Dyskusja jest o sprzęcie i tylko do tego się ograniczyłem w swoim zdaniu.
saba tylko nie pchaj się w D70S nie dlatego że nie zrobisz tym dobrych fotek, ale ma niestety TYLKO 6Mpix co dziś jest stanowczo za mało, szumi jeszcze bardziej, do tego niestety wyświetlacz, na którym ciężko stwierdzić czy trzeba wprowadzić korekty czy nie.
A czy nie jest tak, że przez to, że D70s ma 6Mpix to właśnie mniej szumi od D80? :> No i wracając do pierwszej wiadomości w której autor wątku pisze o zastosowaniu aparatu to 6Mpix w zupełności wystarczy!
A co do D70s to taka uwaga, jeśli planujesz kupić nowe Body to już nie tak łatwo dostać.
Teraz powiedzcie "który robi lepsze zdjęcia" chodzi o szczegóły, kolory, ostrość, tonalność itp....
Już wcześniej podawałem linka: http://optyczne.pl. Tam masz testy wspomnianych puszek! A co do odbitek to chyba nie będzie różnicy.
A czy nie jest tak, że przez to, że D70s ma 6Mpix to właśnie mniej szumi od D80? :> No i wracając do pierwszej wiadomości w której autor wątku pisze o zastosowaniu aparatu to 6Mpix w zupełności wystarczy!
A co do D70s to taka uwaga, jeśli planujesz kupić nowe Body to już nie tak łatwo dostać.
Już wcześniej podawałem linka: http://optyczne.pl. Tam masz testy wspomnianych puszek! A co do odbitek to chyba nie będzie różnicy.
To w takim razie nowy D300 czy D3 powinien szumieć jeszcze bardziej niż D70S :mrgreen:
Chyba robią po po prostu lepsze matryce, miałem D70S i wiem na pewno że maksymalny akceptowalny poziom szumów był do ISO 400 i to tylko przy dobrym świetle, a już w D80 jest to ISO 800 przyznasz że jednak to nie tak mało, często pomaga, w szczególności do fotografii okolicznościowej, gdzie musisz zrobić fotkę bo CHWILA jest ku temu odpowiednia a nie zawsze światło dopisuje.
Jeśli 6Mpix wystarczy to OK ale sprawa wyświetlacza i polskiego menu dale pozostaje.;)
Odbitki 10/15 to z każdego aparatu wyjdą dobre, nawet nie koniecznie z lustrzanki.
Tyle że dziś coraz więcej ludzi ogląda fotki na ekranie komputera i na TV a tu już może będzie widać różnice.
A czy nie jest tak, że przez to, że D70s ma 6Mpix to właśnie mniej szumi od D80?
Akurat w tym przypadku tak nie jest :)
To w takim razie nowy D300 czy D3 powinien szumieć jeszcze bardziej niż D70S :mrgreen:
D3 to pełna klatka, więc na większej powierzchni jest mniej naupychane. No i nie zapominaj, że to CMOSy a nie CCD!
A co do D80 to znów zacytuję optyczne.pl (ale nudny jestem ;) ):
Na plikach JPEG widać wyraźne wygładzanie szczegółów, które bezpowrotnie
zostają tracone. Jest to skutek odszumiania, które działa nawet przy wyłączonej
redukcji szumów. W D200 proces powstawania pliku JPEG jest oparty o mniej
agresywne procesy odszumiające. Także w D200, szum po wywołaniu pliku RAW,
jest większy na zdjęciu. Czy to wada? Chyba raczej wręcz przeciwnie. Przy
wyłączeniu wszystkich funkcji odszumiających spodziewalibyśmy się uzyskać
obrazy w D80 i D200 podobnej jakości. Widać jednak, że D80 znacznie mocniej
niż D200 wyostrza obraz i odszumia, bez wiedzy użytkownika. Skutek jest taki,
że na już wyostrzonym obrazie, mamy mniejsze pole manewru przy późniejszej
obróbce pliku RAW.
http://optyczne.pl/38.7-Test_aparatu-Nikon_D80_Jako%B6%E6_obrazu_i_szumy_w_RAW.html
Czyli to że D80 mniej szumi to efekt algorytmu odszumiającego, który niestety usuwa z obrazu niektóre szczegóły.
Panowie... wkraczamy na grząski grunt :mrgreen: Szumy zaraz obok testu dekielka na obecnosc hotpixeli są tu kwalifikowane do jednego okreslenia - ONANIZM sprzętowy :mrgreen: (i słusznie zresztą).
No więc wracając do tematu... ;)
No więc wracając do tematu... ;)
Ja bym wybrał Nikon D80 + 18-70 + sb600:)
taki zestaw na start jest bardzo dobry
Wybór zszedł do body D70s lub 30/20D. ( 20d tańszy, a różnicę można dołożyć do lampy mocniejszej 580ex)
Zostają szkła.
Szkła chyba zostaną Tamron 17-50 f/2.8 lub sigma 17-50 f/2.8
Lampa N sb-600 i C 430ex parametry podobne.
Przed podjęciem decyzji polecam jeszcze zapoznanie się z refleksjami Zbigniewa (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26959) na temat jego krótkiej wycieczki do systemu Canona
BugsBunny
15-10-2007, 15:14
Przed podjęciem decyzji polecam jeszcze zapoznanie się z refleksjami Zbigniewa (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26959) na temat jego krótkiej wycieczki do systemu Canona
Zbigniew ma najwyraźniej pecha do sprzętu ;-)
widząc ilu zawodowców siedzi w Canonie, jak również na podstawie własnych skromniutkich doświadczeń trudno mi się zgodzić z opiniami o wyraźnie gorszym AF w korpusach tego producenta - w przeciętnych warunkach jest równie dobry co nikonowski, a jak jest ciemno jak w d... to nikt normalny zdjęć bez lampy nie robi
trzeba iść do sklepu i obejrzeć kandydatów, wszystkie są bardzo dobre - jednemu bardziej będzie odpowiadać obsługa D80, inny ucieszy się pancernością i szybkostrzelnością 30D; obrazki potrafią być widocznie inne, wybór przyszłych szkieł też nie jest bez znaczenia... - bez oględzin osobistych nie da rady
Mam tylko 4200zł i ani grosza więcej nie uskrobie. Wiec chyba D70s + Sb-800 + T 17-50
lub 20D + Tamron 17-50 / sigma 18-50 ( f/2.8) + 580ex
30D jednak sporo droższy około 800zł i musiałbym albo zrezygnować z lampy na rzecz tamrona, albo zostać przy canonowym kicie i kupić lampę.
BugsBunny
16-10-2007, 16:16
Mam tylko 4200zł i ani grosza więcej nie uskrobie. Wiec chyba D70s + Sb-800 + T 17-50
lub 20D + Tamron 17-50 / sigma 18-50 ( f/2.8) + 580ex
30D jednak sporo droższy około 800zł i musiałbym albo zrezygnować z lampy na rzecz tamrona, albo zostać przy canonowym kicie i kupić lampę.
zanim zdecydujesz, koniecznie weź do ręki D70s i D80, bo może się okazać że różnice ( wizjer, LCD, FP, lupa, klawisz zmiany AF ) są warte dopłaty i np. zaczekania z kupnem lampy albo wyborem 18-70 zamiast Tamrona
Zbigniew
16-10-2007, 16:31
Zbigniew ma najwyraźniej pecha do sprzętu ;-)
Już nie mam (puk, puk, odpukuję). Było do trzech razy sztuka i jest cuuuuudooowwniee :)
Bugs - sorry, że nie podzieliłem się na PM moimi dalszymi refleksjami o Canonie - już nie chciałem tego ciągnąć dalej. Wystarczająco się wypłakałem w tamtym wątku.
jak również na podstawie własnych skromniutkich doświadczeń trudno mi się zgodzić z opiniami o wyraźnie gorszym AF w korpusach tego producenta - w przeciętnych warunkach jest równie dobry co nikonowski, a jak jest ciemno jak w d... to nikt normalny zdjęć bez lampy nie robi
Twoje doświadczenia z AFem Canona, chyba rzeczywiście nie są zbyt bogate (moje zresztą też nie). Opieram się na opiniach użytkowników 400D i 20D, którzy lekko pomstują na swoje AFy w warunkach innych niż jasność. Nie bronię Nikona rękami i nogami, ale działanie AFu, to z pewnością jeden z najmocniejszych punktów tego systemu.
BugsBunny
18-10-2007, 16:29
Twoje doświadczenia z AFem Canona, chyba rzeczywiście nie są zbyt bogate (moje zresztą też nie). Opieram się na opiniach użytkowników 400D i 20D, którzy lekko pomstują na swoje AFy w warunkach innych niż jasność. Nie bronię Nikona rękami i nogami, ale działanie AFu, to z pewnością jeden z najmocniejszych punktów tego systemu.
faktycznie nie są bogate, miałem dość długo 50E i krótko 350D. Żaden z nich nie odbiegał istotnie od porównywalnych Nikonów ( może miałem wyjątkowe egzemplarze ), a eye-control w 50E był rewelacyjny i wbrew obiegowej opinii, naprawdę działał i to zawsze dobrze. Tylko ten system pozwalał mi błyskawicznie zmienić aktywne pole AF w trakcie kadrowania, bez wsadzania sobie palca do oka. Nie rozumiem dlaczego z niego zrezygnowano.
Mógłbym się doszukiwać różnych wad i zalet jednych czy drugich korpusów, ale w teorie o miażdżącej przewadze nikonowskiego AF po prostu nie wierzę - po pierwsze dlatego, że sam używałem obu, i po drugie dlatego, że mnóstwo ludzi, w tym takich którzy żyją ze zdjęć, Canonów używa i na AF nie narzeka, a zdjęcia im się udają.
w teorie o miażdżącej przewadze nikonowskiego AF po prostu nie wierzę
Wiem jedno, nie mam problemów z ustawianiem ostrości w żadnych warunkach, przy słabym oświetleniu zarówno Olympus (ten zauważalnie bardziej), jak i Canon lubią poszukać ostrości. Nie mówię, że źle trafiają, ale dłużej i mniej pewnie. Zdarza się że przelecą i muszą cofnąć.
Zbigniew
18-10-2007, 16:59
Ja niestety nie uwierzę, że AFy w Canonach i Nikonach z półki amatorsko-prosumer są podobne. Pomijając już moje doświadczenia - wystarczy przejść się po Canon Board - tam jęki na złe ostrzenie są zdecydowanie częstsze niż na NF.
Ja nie mam zadnych problemow z AFem w moim egzemplarzu 30D.
ostatnio słyszałem, że pewien profifotograf, sprzedaje swojego Canona 5D, właśnie ze względu na AF (mówi, że krew go zalewa, jak ostrzy na obrączki, a ostrośc w "lesie" )
Ja nic nie polecam ani nic nie odradzam.
Mój znajomy długo miał hustawkę nastrojów, w końcu w sklepie zdecydował i zakupił 30d - wziął do tego sigmę 18-200 (bez OS) - pojechał na wakacje. Wrócił. Mówię pokaż jakieś foty. Widzę że coś jest niehalo.... po chwili rozmowy - pada pytanie - powiedz mi jakie szkiełko mam kupic żeby miec tak ostre obrazki jak Ty (wtedy miałam 18-70!).
No i cóż - w tej cenie, w tym zakresie, dla Canona nie ma nic niestety. I nie jest to jedyny zakres (ten w milimetrach jak i w $$), w którym panuje taka sytuacja. Jak znam życie - będzie się teraz chłop miotał między kolejnymi szkiełkami, zamiennikami itd
A tymczasem ja sobie miałam Kita - wymieniłam na Tamrona żeby było jaśniej - i to mi starcza w w/w zakresie.
Tak naprawdę to sama puszka 30d jest bardzo fajna, dobrze się trzyma, mnie osobiście podoba się pomysł tylnego kółka na ścianie korpusu i parę innych drobiazgów. Przewaga CMOSa chyba tez jest niepodważalna. No ale sama puszką zdjęc się nie zrobi:(
PS taki szczegół - dźwięk migawki w 30d to normalnie jak seria z karabinu maszynowego....D80 to subtelne pstryk...:)
Wiem jedno, nie mam problemów z ustawianiem ostrości w żadnych warunkach, przy słabym oświetleniu zarówno Olympus (ten zauważalnie bardziej), jak i Canon lubią poszukać ostrości. Nie mówię, że źle trafiają, ale dłużej i mniej pewnie. Zdarza się że przelecą i muszą cofnąć.
Ja po 1.5 roku z Olkiem E-300 (a więc żadna rewelacja jeśli chodzi o AF) i obiektywami 14-45 i 14-54 przesiadłem sie na D70s + Sigma 17-70 i jak na razie różnicy nie widzę. Czekam na Sigmę 10-20, ma HSM i może wtedy się mile rozczaruję.
Jak dla mnie to na niedoskonałości sprzętu narzekają ludzie którzy liczą, że aparat zrobi za nich fotkę...
matka997
19-10-2007, 09:09
saba tylko nie pchaj się w D70S nie dlatego że nie zrobisz tym dobrych fotek, ale ma niestety TYLKO 6Mpix co dziś jest stanowczo za mało
za mało do czego?
Jeśli chodzi o Nikona to wziąłbym Nikon D80 + 18-70 + sb600. Ale zastanów się dobrze na Canonem bo Nikon od ISO 800 szumi w sposób fatalny.
Jeśli chodzi o Nikona to wziąłbym Nikon D80s
D80s to jakaś nowość? ;)
D80s to jakaś nowość? ;)
Absolutna, z wbudowaną mikrofalówką. Sory za błąd powstał przy wklejaniu.
Witam.
Polecam d80 + 18-70 + lampa z tym że sb-800
Pozdrawiam :)
Zbigniew
27-10-2007, 21:55
Witamy kolegę na forum :) Mój rocznik, z tego co widzę.
Witam.. :)
Polecam Nikona bo na nim pracuje i nie mam żadnych problemów z kolorami, ostrością itp.. :)
Ostrość z kita na kolana nigdy nie rzuci.
Sprzedałem 18-70 I Tezaz czekam na N17-55
Czy D80 Czy D50 nie ma to wielkiego znaczenia, szklarnia wymiata :)
Pozdrawiam i witam na forum zgromadzonych :D
Ksiazkiewicz
28-10-2007, 00:18
Też jestem za drugim zestawem....