Zobacz pełną wersję : Dlaczego w różnych programach to samo zdjęcie wygląda inaczej?
Witam.
Mam taki mały problem.
Mam zainstalowanych chyba z 5 programów do przeglądania/obrabiania Nefów, a mianowicie:
-Capture One PRO
-Capture NX
-Camera Raw (Photoshop)
-Acdsee Pro2
-Plugina Microsoftu do przeglądarki obrazków
Problem polega na tym, że każdy program otwiera zdjęcie inaczej.
Np. w Camera Raw zdjęcia są dużo bladsze niż w C1 czy CNX
W pluginie do przeglądarki Windowsa też jest inaczej niż w pozostałych.
Dodam, że zdjęcia robie D70s w trybie Adobe RGB (II)
Monitor mam ustawiony na Adobe RGB więc nie powinno być problemów, więc skąd te różnice.
Jeśli temat był to przepraszam.
Proszę o pomoc!
Po pierwsze każdy program może mieć inne ustawienia domyślne dla otwieranych RAWów, po drugie każdy program nieco inaczej interpretuje dane zawarte w plikach (inne algorytmy interpolacji), co daje zazwyczaj mniej lub bardziej odmienną kolorystykę, a czasem nawet inną charakterystykę szumów i skuteczność w ich usuwaniu. Np. po użyciu C1 szumy z D80 robią się bardziej Canon-like (:razz: ;)).
Dzięki za odp.
Domyślam się, że każdy program może się trochę różnić, ale nie aż tak jak np: C1 z Photoshopem.
Domyślam się, że każdy program może się trochę różnić, ale nie aż tak jak np: C1 z Photoshopem.Bo?
Przeciez RAW to "surowka" i to Ty decydujesz jak ma wygladac. Zaden program oprocz NC nie ma zaimplementowanych mechanizmow odczytu danych zwiazanych ze wstepna obrobka obrazu, ktore masz ustawione w puszce. Przez ograniczenia w udostepnianiu informacji dotyczacych NEFa przez Nikona, kazdy zespol programistow poczatkowa faze po otwarciu NEFa realizuje po swojemu. Nie dziwne wiec, ze sa az tak duze roznice miedzy "dekoderami".
A to tego nie wiedziałem.
Dzięki Stig.
Już dostawałem #$$^#$@%^#!%&*$ ale teraz wiem, żeby się nie przejmować.
Dzięki za pomoc.
Była dyskusja na ten temat w bodajże Luminous Landscape. Ktoś zadawał (retoryczne) pytanie, czy jest walnięty, bo ma zainstalowanych ileś tam programów do obróbki RAW i czy to normalne itd.
Jak napisał stig, każdy program 'third party' do obróbki RAW jakoś musi dane z NEFa odkodować i każdy robi to trochę inaczej.
Niedawno (wreszcie) zacząłem wielką ofensywę samokształcenia w obróbce i bardzo szybko odkryłem właśnie jakie są różnice w interpretacji tego samego pliku przez różne programy.
Tzn. wiedziałem o tym wcześniej, ale teraz dopiero doświadczyłem tego na własnej skórze.
W którymś momencie miałem ten sam plik otwarty w Bibblu, RSE i ACR, żeby zobaczyć, w którym najlepiej osiągnę pożądany efekt.
Już wiem, że Bibble źle sobie radzi z mocnymi prześwietleniami.
Jeszcze inne zdjęcie chciałem zrobić w Bibblu i coś mi nie pasowało, a się okazało że pięknie sobie z nim poradził ACR.
Wracając do dyskusji z Luminous Landscape - każdy program można porównać do wywoływacza/ utrwalacza - wrzucisz kliszę do D76, dostaniesz taki efekt. Do Microphenu dostaniesz inny itd.
Musisz eksperymentować, bo a nuż się okaże, że któryś program da nieoczekiwanie piękne wyniki obróbki.
P.
No tak, ale teoretycznie każdym programem powinno się dać uzyskać identyczne wywołanie rawa. Czy może się mylę?
@pebees:
Pewnie tak, ale jeśli w jakimś programie muszę walczyć suwakami godzinę, a w innym mam to, co chcę na dzień dobry, to po co walczyć? :)
P.
Wszystkie konwertery mocno różnią się algorytmami interpolacji i sposobem renderingu barw. Praktycznie nie ma szans by osiągnąć identyczne wyniki za pomocą różnych konwerterów.
E, to do kitu w takim razie to wszystko. Dlaczego? Bo w żadnym z programów nie uda się zobaczyć ani jednej barwy takiej, jaką była naprawdę ;-)
I tak się nie da i jest to elementarna prawda, którą trzeba przyjąć do wiadomości. Zdjęcia należy robić tak, by były ładne a nie takie, jak były naprawdę. Technicznie z 10000 powodów nie ma możliwości zachowania wierności barw.
Wiec i ja sie podpytam .
Jak to jest z jpegami czy da sie je jeszcze podciągnąć wiem ze powiniemem robic w rawach bo bym możliwości miał wieksze .
Mam NX czy tu sie da powalczyć . Chodzi mi głównie o kolor i ewentualne przepały .
Oczywiście, że się da. Jpeg ma w stosunku do NEFa poważnie uwaloną paletę i cudów się nie zdziała, ale wbrew pozorom naprawdę sporo można z niego mimo wszystko wyciągnąć.
Jeśli już mam fotografię którą chcę koniecznie poprawić to jaki program do jpegów mi polecasz
czy uważasz że NX powinien mi wystarczyć tylko muszę sie bardziej postarać ?
Mam sprane kolory i lekkie przepalenia .
Jeśli już mam fotografię którą chcę koniecznie poprawić to jaki program do jpegów mi polecasz
czy uważasz że NX powinien mi wystarczyć tylko muszę sie bardziej postarać ?
Mam sprane kolory i lekkie przepalenia .
Photoshop w wersji dowolnej, choć NX też się nada. Oczywiście nie zawsze da się usunąć przepały (niezależnie od formatu). W NX skorzystaj z opcji D-Lightning>Better Quality (HQ)>Highlight Adjustment. Na sprane kolory metod jest sto i tysiąc.
Photoshop tak myślałem - niestety nie mam w domu (w pracy raz na jakiś czas coś tam poprawie jakieś piegi czy zmiany na skurze)
skazany na NX`a , lub dogłębną naukę PS - kiepsko siebie widzę ... ale jak mus to mus .
Edit : Dziekuje w domu posiedzę przy nim bardziej .
NX ma naprawdę spore możliwości, można się w wielu przypadkach obejść bez PS. Wstaw jakieś zdjęcie, spróbuję zaproponować kilka rozwiązań.
Czornyj a że tak zapytam, może nieco naiwnie - na ile lepszy jest NX od NC 4.4? Chodzi mi o Twoją ocenę, nie proste porównanie opcji (załóżmy, że NC nie ma korekcji horyzontu a NX ma, to czy ta, którą ma NX jest sensowna/szybka/whatever).
Nie trawię NX-a. Ma on wprawdzie trochę więcej bajerów (U-pointy i kilka inszych pierdółek), ale interfejs jest dla mnie nie do przejścia. Wogóle nie używam tego programu i NC 4.4 spokojnie mi wystarcza. Horyzont i korektę lokalną (U-pointy) mam w PS.
No tak, ale teoretycznie każdym programem powinno się dać uzyskać identyczne wywołanie rawa. Czy może się mylę?
nie ma najmniejszych szans - efekty co najwyzej mogą być zbliżone, ale takie same nigdy, bo po prostu są różne algorytmy zastosowane
Czornyj ok, rozumiem. Dzięki za odpowiedź :)
Jeśli raz dobrze wyczujesz jakie tendencje posiada zapis z konkretnego modelu puszki możesz sobie zapisać je w CameraRAW jako użytkownika. Potem każdy RAW będzie otwierany z tym właśnie ustawieniem suwaków. Ja zrobiłem sobie zapis ustawień dla kilku najczęściej obsługiwanych puszek i tylko wybieram z menu. Pomysł wziął się między innymi stąd, że za każdym razem jak otwierałem plik z D20 czy nawet MarkaII musiałem ochładzać, choć w przypadku tego drugiego nieco mniej. Co za tendencja aby wszystko było słodkie i ciepłe, w życiu (i foto) jest różnie :-)
Co za tendencja aby wszystko było słodkie i ciepłe
Do portretów. Zdaniem kitajców jesteśmy różowi i dążą do tego by owo wrażenie oddać na zdjęciach. Co zabawne - tendencja ta szalenie odpowiada amerykańskim i europejskim fotografom. Widziałem rankingi, w których nagradzano Canony za najlepsze oddanie tonów skóry.
tonów skóry
a feeee!
odcień koloru skóry?
Poza tym Raw Shooter przeważnie robi skórę na frytkę solarną, a autorem chyba Duńczyk jest?
Sorki - kalka językowa - "skin tones".
Jest też różnica między frytką solarną a różowiutką brzoskwinką - frytka solarna jest oranżem złamanym w kierunku brązu, a różowiutka brzoskwinka jest karminem złamanym w brąz w niewielkim stopniu, jeśli wogóle.
BugsBunny
16-10-2007, 11:22
podłączę się pod temat, bo mam podobny problem barwowy:
zdjęcia, które świetnie wyglądają w NC, C1 czy PSE, tracą nasycenie i kontrast gdy są otwierane w ACDSee 5.0
co gorsze, odbitki z labu ( trzech różnych ) wyglądają właśnie tak "anemicznie" jak w ACDSee, a nie tak żywo jak w NC. Co i gdzie ustawić, żeby wszystkie programy wyświetlały zbliżone pod względem kolorów obrazy? Wpływ monitora pomijam, odbitka papierowa bardzo przypomina kolory z ACDSee. Mowa oczywiście o gotowych jpg'ach.
BugsBunny po korekcji w NXie/ PSie skonwertuj profil zdjęcia do sRGB - sądzę, że pomoże.
BugsBunny
16-10-2007, 15:52
BugsBunny po korekcji w NXie/ PSie skonwertuj profil zdjęcia do sRGB - sądzę, że pomoże.
używam NC 4.4 nie widzę tam takiego narzędzia, można tylko zmieniać przestrzeń barwną RAWa, a przy zapisie do jpg wybrać lub "niewybrać" opcję Embed ICC profile ( Nikon Adobe RGB ) - przy obu ustawieniach wygląd jpg jest identyczny i wyraźnie "bledszy" w ACDSee
niestety takie bledsze są też odbitki, i to co bardzo podoba mi się w NC, "płowieje" w ACD i na papierze
tu mniej więcej widać o co chodzi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img516.imageshack.us/img516/3828/psyiiss4.jpg)
Ale robisz w aRGB? Więc właśnie w tym leży problem. Zapisujesz jpegi bez załączonego profilu opisującego przestrzeń w jakiej są tworzone, ale defacto jpegi pozostają w przestrzeni AdobeRGB. A jak wiadomo jpegi będące w przestrzeni aRGB wyświetlane w sRGB (natywnej przestrzeni Windows) dostają bladaczki. Dlatego należy je wcześniej skonwertować do sRGB, samo wywalenie profilu niczego nie zmieni, liczby koloru pozostaną te same i masz zonka...
niestety nie wiem czy w NC 4.4 jest coś takiego jak konwersja do profilu
Temat a raczej spór na temat adobe rgb a srgb toczy się w innym wątku, ale przy okazji zapytam.
Czy ustawienie w monitorze profilu na Adobe rgb nie powinno załatwić problemu?
BugsBunny
16-10-2007, 16:08
Ale robisz w aRGB? Więc właśnie w tym leży problem. Zapisujesz jpegi bez załączonego profilu opisującego przestrzeń w jakiej są tworzone, ale defacto jpegi pozostają w przestrzeni AdobeRGB. A jak wiadomo jpegi będące w przestrzeni aRGB wyświetlane w sRGB (natywnej przestrzeni Windows) dostają bladaczki. Dlatego należy je wcześniej skonwertować do sRGB, samo wywalenie profilu niczego nie zmieni, liczby koloru pozostaną te same i masz zonka...
kurczę, myślałem że jak zmieniam kolor RAWa i taki zmieniony zapisuję jako jpg to on już zmieniony zostaje...
nie tylko z aRGB, z Ia czy IIIa jest podobnie - ACDSee zawsze bledsze, i odbitki też
w przykładzie powyżej jest ten sam plik jpg otwarty jednocześnie w obu programach, zapisany z opcją Embed ICC profile ( bez opcji jest tak samo )
a w jaki sposób to skonwertować - nie widzę takiej opcji w NC?
BugsBunny
16-10-2007, 16:09
Temat a raczej spór na temat adobe rgb a srgb toczy się w innym wątku, ale przy okazji zapytam.
mini21, spójrz na temat tego wątku... - chyba pasuje?
nie wiem ja Twój, ale mój ( i pewnie większości użytkowników ) monitor nie ma aRGB
mini21, spójrz na temat tego wątku...
nie wiem ja Twój, ale mój ( i pewnie większości użytkowników ) monitor nie ma aRGB
Myślałem, że robiąc zdjęcia w adobe rgb powinno się je otwierać w tym właśnie profilu.
Nie ma argb?
Tzn. nie wyświetla wszystkich kolorów?
Bo przecież można przestawić monitor w opcjach monitora na Argb i wydawało mi się, że wtedy zdjęcia powinny być wyświetlane prawidłowo.
obraz w NXie
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/9549/imagenxwi8.jpg)
obraz bez kowersji na sRGB wyświetlany w ACDSee
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/2642/imageargbbezkorekcjisc3.jpg)
obraz po konwersji na sRGB wyświetlany w ACDSee
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/7288/imageargbzkorekcjawp1.jpg)
Możesz sobie ustawić ProPhoto+IR+UV, a przeglądarki windozy i tak wyświetlą wszystko w sRGB, bo CM w systemie (IE, Painty, insze proste przeglądarki itp) Windows NIE DZIAŁA!!!
a w jaki sposób to skonwertować - nie widzę takiej opcji w NC?
Ctrl+K, Color Management, Default RGB Space - NKsRGB, use this instead of default color space
BugsBunny
16-10-2007, 16:19
Nie ma argb?
Tzn. nie wyświetla wszystkich kolorów?
Bo przecież można przestawić monitor w opcjach monitora na Argb i wydawało mi się, że wtedy zdjęcia powinny być wyświetlane prawidłowo.
jaki masz monitor? i on ma Adobe RGB?
Erie, mniej więcej o to chodzi ( tak jak na wrzuconym wcześniej screenie ), ale nie jakoś umiem sobie z tym poradzić, a kupować PS nie zamierzam
jaki masz monitor? i on ma Adobe RGB?
To nie jest kwestia monitora. To kwestia Windowsów
W takim razie przestaje widzieć sens robienia zdjęć w argb.
Skoro i tak tego nie widać, to czy nie lepiej i prościej robić zdjęcia od razu w srgb?
Co do monitora, to mam F-S P-19 czy jakoś tak.
Ustawienie przestrzeni barwnej Adobe RGB jako profilu monitora nie oznacza, że monitor ten zacznie raptem poprawnie wyświetlać tą przestrzeń.
Monitor powinien posiadać właściwy dla siebie profil i wtedy będzie wyświetlał poprawnie w ramach gamutu jaki jest w stanie obsłużyć.
Jeśli korzysta się z programu, który obsługuje CMS to progrram ten za plecami użytkownika dokona odpowiednich przetworzeń tak, aby w miarę poprawnie wyświetlić zawartość pliku na urządzeniu wyjściowym - warunkiem jest jednak prawidłowe ustawienie całego toru CMS i prawidłowe otagowanie plików.
Poza tym trzeba zrozumieć różnicę pomiędzy przestrzenią barwną w jakiej znajduje się obraz, a profilem urządzenia na którym się to ogląda bo to dwie różne sprawy.
Skoro i tak tego nie widać, to czy nie lepiej i prościej robić zdjęcia od razu w srgb?
Na niektórych monitorach to widać, widać to również w niektórych technologiach prezentacji obrazu.
Dla znakomitej większości sRGB będzie OK.
BugsBunny
16-10-2007, 16:29
Ctrl+K, Color Management, Default RGB Space - NKsRGB, use this instead of default color space
sprawdziłem to ustawienie, z opcją Embed i bez niej - to samo, w NC ciemniejsze, żywsze kolory i kontrast - jak na mojej próbce
To nie jest kwestia monitora. To kwestia Windowsów
no tego raczej nie zmienię. Niestety lab widzi kolory tak jak ACDSee, nie jak NC
i jak widać na obrazku, problem nie dotyczy monitora tylko programu
sprawdziłem to ustawienie, z opcją Embed i bez niej - to samo, w NC ciemniejsze, żywsze kolory i kontrast - jak na mojej próbce
no tego raczej nie zmienię. Niestety lab widzi kolory tak jak ACDSee, nie jak NC
i jak widać na obrazku, problem nie dotyczy monitora tylko programu
W oknie zapisu przy opcji Embed jest coś napisane. No więc co? I jeszcze jedno - masz PS-a?
BugsBunny
16-10-2007, 17:35
W oknie zapisu przy opcji Embed jest coś napisane. No więc co? I jeszcze jedno - masz PS-a?
Czornyj, nie jestem w tym za dobry
przy opcji embed jest oczywiście ten profil który wcześniej wybrałem jako domyślny ( w tej chwili sRGB )
jest trochę lepiej niż było, ale nadal nieco inaczej http://img139.imageshack.us/img139/641/niksrgbek0.jpg
nie, nie mam PSa, tylko PSE 2.0 - za mało się tym bawię żeby inwestować, poza NC korzystam tylko z darmowego lub semi-darmowego softu
Dobra - jest już lepiej, znaczy jest dobrze. Teraz pulpit>settings>advanced>color management>
Jaki jest profil monitora?
BugsBunny
16-10-2007, 17:51
Dobra - jest już lepiej, znaczy jest dobrze. Teraz pulpit>settings>advanced>color management>
Jaki jest profil monitora?
chodzi Ci o ustawienia ekranu w Win?
monitor pracuje w sRGB ( ustawianym w monitorze oraz Philips SmartManage Monitor ), domyślny profil monitora - <brak>
przetestowałem tez profile sRGB color space, NK Monitor Win i Adobe 1998, nie widać różnicy w działaniu ACD, najbardziej pomogła zmiana domyślnego profilu w NC, ale dalej obrazek z NC jest lepszy
http://img205.imageshack.us/img205/6561/wilkws9.jpg
Wkleję swoje 3 grosze z wątku poruszanego przeze mnie za granico:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=23841852
Poza tym polecam argb w puszce i obróbkę w Photoshopie ----> konwersja do jpg przez zapisz dla weba i pozamiatane. Albo jeżeli niewielkie zmiany to Lightroom i eksport do wybranego formatu
Wyłącz NC
Wejdź do CM i podepnij tam sRGB jako profil monitora
W NC też włącz sRGB (najlepiej nawet nie Nikona tylko to samo)
Odświeżę temat.
Robiłem wczoraj sesję fotograficzną oczywiście w RAW. Po zgraniu na komputer otwieram w irfanview i widzę ładne jasne zdjęcia tak jak na lcd nikona. Otwieram bridge photoshop i dzieją się dwie rzeczy: najpierw widzę miniaturki w takich kolorach i jasności jak w irfanview a po chwili miniaturki się "doczytują" i zmienia się całkowicie tonacja zdjęć! Finalnie zdjęcia widoczne w bridge oraz otwarte w adobe camera raw są ciemniejsze i "smutniejsze".
Dlaczego tak się dzieje? Jak temu zapobiec?
Monitor Dell U2412M temp. 6500, body D7100 z ustawionym profilem sRGB, modelka trzyma w dłoni szarą kartę, błysk przez softbox.
https://www.dropbox.com/s/e1juek5o6nz6dyh/7.jpg?dl=0
Jest nam niezmiernie przykro z powodu Twoich smutnych zdjęć...
Irfan nie czyta RAWa, tylko zaszyty w nim podgląd JPG. Bridge odczytuje już plik surowy. Prawdopodobnie gdybyś otworzył pliki RAW w dedykowanym sofcie producenta, miałbyś na starcie RAW zbliżony do JPGa (oprogramowanie owo czyta ustawienia aparatu).