Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Qianmen...
Skoro nie chcecie komentowac Mao to moze chociaz to ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w1.fotoupload.be/47121a68613bc595579557.jpg)
david555
14-10-2007, 15:48
shaolin, zamieszczaj więcej komentarzy pod fotkami, żeby nam 'ciemnym burakom' rozjaśnić w głowach, co przedstawiają te fotografie. A tak na marginesie, to nie mogłeś podejść bliżej, albo użyć TELE, bo za dużo ciemnego 'nica'.;)
Moglem ale jak widzialem w glowie tak zrobilem ;) i prosze bardzo opis:
To co widac na zdjeciu to Jian Lou - wieza lucznicza [czyli sobie strzelali tam z luku do wszystkich ;)]. Nazwa Qianmen [pl: brama frontowa] to nazwa potoczna dwoch wiez znajdujacych sie na tamtym terenie -> w/w Jian Lou i Zhengyangmen ktora znajduje sie za nia [na zdjeciu ponizej :P]. Qianmen byla brama wjazdowa do starego miasta [teraz juz oczywiscie nie jest bo Pekin rozrosl sie ~milionkrotnie od tego czasu ;) ;)] - aktualnie jest frontowa brama placu Tiananmen. Chyba tyle informacji wystarczy zeby sprawa byla jasna ;)
I zdjecie Zhengyangmen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w1.fotoupload.be/4712231e5739c206867025.jpg)
Koniec ;)
Kiedy robiłeś? Nie tak dawno temu (w ostatnie święta państwowe ChRLu) moi przyjaciele będący przez najbliższy rok pod Shanghaiem na kontrakcie wybrali się na wycieczkę do Pekinu i też podesłali fotki z placu Niebiańskiego Spokoju i Zakazanego Miasta... niestety nie tak śliczne jak Twoje ;-)
Pozdrawiam
Ulv
Robilem 3 dni temu ;) a ostatnie swieta panstwowe [rocznica proklamacji ChRL] byly rowno 2 tyg temu [1.10] :) fajnie ze sie podoba :)
grzegorzant
14-10-2007, 17:21
Zhengyangmen : tutaj aura tej budowli bardzo ładnie wyszła
pozdrawiam
dobra ,ale duzo dolu -za duzo ,co Ty na to ?
Myślę, że chodziło o podkreślenie tej pustki na placu Niebiańskiego Spokoju. W dzień kręcą się tam przecież tłumy turystów.
Pozdrawiam
Ulv
ulv trafil prawie w sedno - prawie, bo to tyczy sie glownie foty nr 2, a na 1 oprocz pustki jest rowniez linia ktora prowadzi wzrok do najwazniejszego punktu czyli Jian Lou :) no i na dodatek po bokach byly rozne wynalazki typu autobusy, niepotrzebne lampy i inne przeszkadzajki ;) dlatego wykonanie takie a nie inne :)
Dzieki za komentarze!
Gratuluję możliwości pojawienia się w takim miejscu, co do zdjęć, nie pasuje mi ta ciemność na dole, w 1-ce OK, coś tam się majaczy i można tego bronić, ale 2?
Nie ma czego gratulowac, to tylko 2h samolotem ode mnie :) a co do ciemnosci - u mnie jej nie ma [a przynajmniej nie w takim stopniu zeby mi przeszkadzala ;)], ale ja to ogladam na badziewiatym lcd laptopkowym... wiec moze tu jest problem :)
U mnie widać płyty tworzące plac, a nie ciemność. Ale ja mam skalibrowane 22" CRT ;-)
Pozdrawiam
Ulv
Przełączyłem się na inny monitor i rzeczywiście, ten dół nie wygląda źle! Swoją drogą, zdjęcia były robione chyba bardzo późno sądząc po niebie.
Ciesze sie ze sprawa sie wyjasnila :) :) I fakt - niestety zrobione pozno... te zdjecia byly robione na samym koncu, juz po calym obstrzelaniu Tiananmen... no ale tak to jest jak sie walczy z komunikacja a nie z aparatem ;) z pewnoscia wroce tam i zrobimy o lepszej porze... :) chociaz teraz jest ok bo dlugie czasy eliminuja [w miare] ludzi ktorzy w dzien sa tam czesto w kosmicznych ilosciach... a potem nie da sie skleic panoramy bo komus urywa noge albo glowe albo cos ;) Dzieki raz jeszcze za wizyte!
Nie chodziło mi o dzień. Zbyt ładnie podświetlone są te budynki, fajna pora to jakiś czas po zachodzie, kiedy niebo robi się ciemnogranatowe, no i fakturka dołu byłaby czytelniejsza.
Piotrze, gdyby nie zawiodla mnie komunikacja to wlasnie o takiej porze bym wystrzelal cala karte... ale niestety - przegralem ;) pozostaje inny termin. Chociaz w dzien tez warto to pokazac zeby zobaczyc jak to wyglada bez podswietlenia bo w koncu kiedy budowali te wieze i plac i zakazane miasto itp to pradu nie mieli wiec az tak dobrze to podswietlone nie bylo ;)
To ja jeszcze raz dziekuje ;) i pozdrawiam z Hefei ;)
Egzotyka, piękna egzotyka, nie mogę się napatrzyć. Gratuluję. Pootwierałem wszystkie Twoje ostatnie zdjęcia w większych rozmiarach i gapię się od dłuższego czasu jak sroka w kamień. Zauroczyłeś mnie. Nie chcę się powtarzać w każdym wątku także dodam tylko linki. Na przyszłość wkładaj nam to w jedno miejsce, aż strach pomyśleć, że mógłbym coś przeoczyć. Jeszcze raz gratuluję, pięknie oddana egzotyka. Zgrane kolory, ciepłe z mocniejszymi dodatkami. Uwagi dotyczą wszystkich pekińskich prac, w tej konkretnej zrezygnowałbym z dołu, za bardzo cywilizowany. Czekamy na jeszcze.