Zobacz pełną wersję : Która Hoya ?
Czy ktoś z szanownych kolegów lub koleżanek może mnie oświcić jaka jest róznica między tymi dwoma modelami: PRO 1 DIGITAL i POL CIR HMC ? Który z nich jest lepszy? Z tego co się orientuję są w bardzo podobnej cenie.
Teoretycznie seria Pro Digital jest przeznaczona do cyfrówek. Miałem okazję używać zarówno polarów tej serii jak i HMC i HMC Super i różnicy nie zauważyłem. Zresztą polary Hoya kompletnie mi nie przypadły do gustu. Kiedyś spróbowałem Marumi i tak mi zostało :)
A ktorego Marumi masz? Z tego co widzę to w zblizonej cenie jest Marumi DHG. Wybieram sie w poniedzialek by kupic, ktorys z tych trzech filtrow i nie mam pojecia ktory. Czy na moim sprzecie (D50 + NIKKOR 18-70 f3,5-4,6) zobacze roznice miedzy nimi?
marumi sie dobrze czysci z hoya czyszczenie jest mozolne. polecam Ci sklep w łodzi na zgierskiej:
http://www.sklep.fotoabc.com
Podjadę tam w poniedziałek. Nortuje mnie ciągle jednak pytanie: jaka zauważalna róznica prócz czyszczenia jest między tymi filtrami? Bo zaczalem sie nakrecac. Najpierw zdecydowalem sie na Hoya PRO 1 DIGITAL teraz zastanawiam sie czy nie lepiej dac te 50zl wiecej i miec Marumi CPL DHG tylko czy na moim szkle naprawde zobacze roznice procz czyszczenia?
Mam Marumi DHG. Faktycznie Hoya czyści się zdecydowanie gorzej niż Marumi. Filtr powinien być czysty niezależnie od szkła.
test filtrów masz na optyczne.pl nie wiem tylko na ile ten test jest obiektywny wygrala hoya hmc ale jak napisalem czyszczenie sux(wiem bo mam):mrgreen:
Tyle, że pytanie było o polar, a na optycznych jest test UV :D
wiem ale chcialem koledze uswiadomic przez to ze filtry hoyi sa dobre sam mam polara hmc zastanawialem sie nad shmc ale podobno nie ma prawie roznicy jesli chodzi o polar miedzy nimi
Używałem Marumi od kolegi a teraz mam Hoya Pro 1 Digital i nie zauważyłem żadnej różnicy optycznej. Co do czyszczenia to nie jest źle z Hoya, wydaje mi sie ze te tańsze filtry Hoyi czyszczą sie znacznie gorzej.