Zobacz pełną wersję : jakie szklo do d50
Witam!
Przymierzam sie do kupna pierwszej lustrzanki, wybor prawie juz zapadl na nikona d50. Kupuje aparat, aby robic fotki na slubach, komuniach itd.
Interesuje mnie opinia ludzi ktorzy uzywaja lustrzanek wlasnie w tym celu. Jaki obiektyw zakupic na sam poczatek? AF 28-80mm f3,3-5,6G czy kitowy? moze jakis inny?
Pozdrawiam
Nikon D50 jest b. dobrym aparatem, ale jednak amatorskim
A w wykorzystaniu jakby nie patrzeć profesjonalnym i to z kitem....hmm...no nie wiem
Pozdrawiam
Akurat aparat nie ma tu wiekszego znaczenia. D50 tez wystarczy, pod warunkiem ze bedzie do niego przypiety dobry obiektyw i znacznie lepszy... FOTOGRAF. Akurat szkla ktore wymieniles nie naleza do pierwszej ligii, ba, nie naleza nawet do trzeciej ligii. Trzeba sie wykosztowac na szkielko jasne, najlepiej w calym zakresie, kontrastowe, ostre. Chcesz zarabiac pieniadze, zainwestuj. Tu nie ma innej drogi. Na forum znajdziesz kilka opinii o szklach alternatywnych do Nikkorow, ktore z wielu wzgledow bede polecal. Niestety koszty Nikkorow morduja. Pozostaje Ci altrnatywa, Tamron 28-75/2.8; Tokina 28-70/2.6-2.8 lub Pro SV; Sigma o podobnym zakresie. Wszystkie w granichach 1100 - 1500 zlotych.
Jak na śluby i komunie, to dobór obiektywów dziwaczny. Warto zainwestować w coś jaśniejszego.
zdecydowanie za adminem, jasne szkła...do ślubów szczególnie :P ja cykam na tamronie 28-75/2,8 oraz sigmie 24/2,8...i czasem mam wrażenie, że są za ciemne :mrgreen: