Zobacz pełną wersję : Nakręcanie dwóch filtów.
Nurtuje mnie jedno pytanie, na które nie mogę znalezc odpowiedzi. Czy w przypadku nakręconego filtra UV mozna jeszcze nakrecic na niego rowniez filtr polaryzacyjny (czy ma tu ewentualnie jakies znaczenie kolejnosc)? Czy winietowanie i straty nie beda zbyt wielkie? Czy w przypadku nakręcania jednego na drugi powinno się jakos je dobierac do siebie? Czy lepszym rozwiazaniem jest po prostu stosowanie ich zamiennie.
Im więcej filtrów tym większe pogorszenie własności optycznych i możliwość odbić światła. Powinno się raczej unikać używania zbędnych filtrów. Co do UV+PL i winiety to rozwiązaniem jest PL w wersji SLIM.
Podobno nie powinno się łączyć UVki i polara. Wyczytałem też gdzieś, kiedyś na tym forum, że polar ma już w sobie UV-kę.
Wyczytałem też gdzieś, kiedyś na tym forum, że polar ma już w sobie UV-kę.
No wlasnie tez pare razy widzialem cos takiego. Czy to jest prawda?
No wlasnie tez pare razy widzialem cos takiego. Czy to jest prawda?
Nigdzie indziej o tym nic nie znalazłem, ale pamiętam, że na forum pare osób o tym pisało i były to osoby godne zaufania (czyt. z dużym doświadczeniem).
A co z filtrami połówkowymi i nakręcaniem ich np. na polara? Tu widzę większy sens. W jaki sposób dobierać filtr do siebie? Jaka kolejność?
Pamiętaj, że zarówno polar jak i połówka obracają się, IMHO pierwszy polar, druga połówka. Ja zwykle korzystam z połówki Cokina. Wtedy nakręcam polar na obiektyw i na to uchwyt Cokina. Jeżeli użyjesz polara Cokina całość jest jeszcze prostsza. Miejsce na polar jest na początku uchwytu.
Dzieki to wydaje się najlepszym rozwiązaniem.
A ja nakrecam odwrotnie -- najpierw polowke a pozniej polar. Robie tak dlatego, ze moj polar to slim bez drugiego gwintu. ;)
Fakt, takie też istnieją w przyrodzie :D
stempien
14-10-2007, 01:31
Polar powinien być z przodu, przed połówką. Taka jest teoria, w praktyce pewnie podobnie jak z terminem ważności filmów. To czy dostaniesz winietę zależy. Od ogniskowej, średnicy obiektywu i oczywiście grubości pierścieni filtrów. Najlepiej sprawdzić żeby później nie było niespodzianek.