PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor af 50 mm f/1,8d

hazard2
12-10-2007, 23:31
witam mam wielka prosbe kupilem nikona d 40 i mysle nad kupnem nikkor af 50 mm f / 1,8 d i 18 - 70 czy dobre sa to obiektywy i co byscie mogli polecic do macro i krajobrazow prosze o pomoc

sivy
12-10-2007, 23:47
witam mam wielka prosbe kupilem nikona d 40 i mysle nad kupnem nikkor af 50 mm f / 1,8 d i 18 - 70 czy dobre sa to obiektywy i co byscie mogli polecic do macro i krajobrazow prosze o pomoc

w 50/1,8 będziesz musiał ostrzyć ręcznie.

tomek tychy
13-10-2007, 00:21
Agawytka ma doświadczenie z D40 i pięćdziesiątką, Szukaj jej postów. Podobno:
!. nie jest tak tragicznie
2. każdy powinien spróbować pięćdziesiątki

fader_audio
13-10-2007, 02:46
ja bardzo sobie chwale moja 50, ma co pracować makro portrety itp. jest bardzo ostry.
W d40 brakuje śrubokręta więc ostrzenie pozostaje tylko po kontrolą Twojego wzroku. pzdr

piotrzuraw
13-10-2007, 07:44
Witam, mysle ze oba szkla sa godne polecenia. Od niedawna mam ta 50 i jest to chyba najbardziej ulubione szklo przynajmniej dla mnie. Do makro wystarczy dokupic pierscien odwrotnego mocowania szkla i mozna juz sie bawic. A do tego tuby i zabawa jest na 102 :-D

Wojt@s!o
13-10-2007, 10:59
SIemka.Tez jestem szczesliwym posiadaczem owej stalki.Jest super.Z recznym ostrzeniem nie jest tak strasznie(zapala sie kropka).Do portretow wysmienita.Zgadzam sie z kolega piotrzuraw, to rowniez i moje ulubione szklo.Polecam

Zbigniew
13-10-2007, 11:03
W temacie - są to dobre obiektywy i taki tandem wystarczy Ci na początek do krajobrazów, trochę portretów, działalności ogólnorozwojowej. W przypadku makro piotrzuraw dobrze napisał, choć jak chcesz makro na serio, to jedynie dedykowane szkiełko makro (ze skalą odwzorowania 1:1).

sivy
13-10-2007, 11:33
SIemka.Tez jestem szczesliwym posiadaczem owej stalki.Jest super.Z recznym ostrzeniem nie jest tak strasznie(zapala sie kropka).Do portretow wysmienita.Zgadzam sie z kolega piotrzuraw, to rowniez i moje ulubione szklo.Polecam

Kropka?

Zbigniew
13-10-2007, 11:34
Potwierdzenie ostrości w wizjerze.

agawytka
13-10-2007, 12:07
ooo czuję się wywołana do tablicy :) otóż polecam zdecydowanie, ostrzenie ręczne może wejśc w krew i po kilkunastu/dziesięciu próbach robi się to już automatycznie mając jednocześnie potwierdzenie w wizjerku :) Ja polecam zdecydowanie, piekny bokeh, do portretu miodzio nawet do niektórych krajobrazów. Obecnie jestem w stanie sprawdzania na swoim D40 Nikkorka 24/2.8 i powiem, że ostrzy się również bez zarzutu :)... Także to jedynie kwestia przyzwyczajenia a warto mieć w swojej szklarni tak zacne szkiełko jak 50-tka. Polecam zdecydowanie.

david555
13-10-2007, 12:20
Rozmowa w tym wątku przypomina mantrę: DOBRE JEST DOBRE. Sami oceńcie jak to głupio brzmi.:)

sivy
13-10-2007, 14:59
Potwierdzenie ostrości w wizjerze.

Przy ręcznym ostrzeniu gdy złapie się ostrość zapala się kropka? Skąd aparat wie na czym akurat w tym momencie łapie sie ostrość?

Zbigniew
13-10-2007, 15:00
No jeżeli włączony jest pomiar ostrości to wie z tego samego powodu co wie układ autofocusa przy pracy automatycznej.

Jacek_Z
13-10-2007, 15:23
Przy ręcznym ostrzeniu gdy złapie się ostrość zapala się kropka? Skąd aparat wie na czym akurat w tym momencie łapie sie ostrość?
a co za różnica czy to ustawione ręcznie czy automatycznie? Wie. Chciałoby się napisać, że dlatego, że kontrast jest największy, ale teraz AF działa w większości aparatów (w tym w d40) w oparciu o analizę przesunięcia faz.

CSC
13-10-2007, 19:04
przeciez to jest zenada, nie chce mi sie wchodzic na to forum i 1000000000000000 raz wdziec posstu o d40, 50 1.8 18-70... ludzie czy wyscier zglupieli? to wszystko jest w szukajce!!!!!!!!

pawel777
13-10-2007, 19:37
witam,

ja również się nad tym obiektywem zastanawiałem ale po przeczytaniu wielu opinii o tym szkiełku kupiłem je mimo iż wiedziałem że będę musiał ostrzyć ręcznie.... no i jestem bardzo zadowolony... mało tego ja teraz praktycznie cały czas z niego kożystam:). ostrzenie ręcznie- nie ma problemu choć musisz mieć świadomość że przy robieniu np portretów przy f/1,8 czasami trzeba pstryknąć kilka razy bo nie zawsze za pierwszym razem wyostrzysz tak jak byś chciał (przynajmniej mi nie zawsze się to udaje)... ale kiedy fotografia jest zabawą i sprawia radość to ręczne ostrzenie jest naprawdę fajną sprawą... a jak długo akmulatorek wytrymuje!!!:)

lewAp7
13-10-2007, 20:01
przeciez to jest zenada, nie chce mi sie wchodzic na to forum i 1000000000000000 raz wdziec posstu o d40, 50 1.8 18-70... ludzie czy wyscier zglupieli? to wszystko jest w szukajce!!!!!!!!
po to są fora... chyba, a poza tym to miłe uczucie pochwalić się, że tym kastratem, tą hybrydą, tym... nie wiadomo czym, da się zrobić tak samo dobre zdjęcie jak d70s...

możesz przeciez nie wchodzić...

hazard2
13-10-2007, 20:30
dziekuje wszystkim za pomoc dzieki waszym opiniom jestem juz pewien co do tego szkielka napewno bede je mial jeszcze raz dziekuje

david555
13-10-2007, 20:31
możesz przeciez nie wchodzić...

Toś bracie użył argumentu. SUPER. Wszedł jednak i go zemdliło, czym się wcale nie dziwię.;)

lewAp7
13-10-2007, 21:01
Toś bracie użył argumentu. SUPER. Wszedł jednak i go zemdliło, czym się wcale nie dziwię.;)
No to chłopina ma nie lada problem... Ty tez?

Skoro w ostatnim czasie sprzedało się ileś tam (duzo) nikonów d40, to siłą rzeczy ludzie bedą pytać i zakładać tematy zwiazane z tym aparatem. Mozna się wkurzać, można rzygać, mozna też przeczekać... :)
Wyjdzie coś nowego - zmienią się tematy.
Takie czasy...

P.S.
Nie chodziło mi o całe forum tylko o tematy z d40... no fakt, tutaj nie widać, że o d40 chodzi - można się naciąć i puscić pawia...

david555
13-10-2007, 21:06
Gdybym zgodził się zostać MODEM (co się nigdy nie stanie), a ADMINOWI przyszłoby do głowy mnie tym obarczyć (co, aby się nie stało), to 50% wątków w tym dziale poleciałoby w KOSMOS. Takie są wartościowe i pomocne.:)

Zbigniew
13-10-2007, 21:23
David - z calym szacunkiem - Twoich komentarzy też bym posłał z 50% w kosmos. Są często takie wartościowe i pomocne ;)

david555
13-10-2007, 21:27
David - z calym szacunkiem - Twoich komentarzy też bym posłał z 50% w kosmos. Są często takie wartościowe i pomocne ;)

Nie bronię moich komentarzy Drogi Zbyszku, bo bywają uszczypliwe, ale w tym wypadku bronisz przegranej sprawy. Ciebie nie mdlą niektóre wątki w tym dziale? Szczególnie jak powtarzają się z regularnością hejnału z Krakowa? Jeśli nie, no to Ci się dziwię i gratuluję stalowych nerwów.:)

Zbigniew
13-10-2007, 21:30
Hehe, ciekaw byłem jak zareagujesz :) Taki mały test - a że jestem chory i na antybiotykach, to jakoś łatwiej mi niektóre rzeczy przychodzą.

Odpowiadając na temat - nie, nie mdli mnie - po prostu ignoruję pewne rzeczy albo, lepiej, odsyłam autora do juz istniejących wątków, a czasami pomagam. Każdy kiedyś zaczynał i na forum siedzimy z własnej woli, i również od nas zależy jak bardzo chce nam się pomagać innym... nawet gdy ktoś pyta po raz tysięczny o to samo.

hazard2
13-10-2007, 23:10
jeszcze raz dziekuje tym co odpisali mi na moj post wiem ze takie posty denerwuja pewne osoby ale wydaje mi sie ze forum jest po to by pomagac takim amatorom jak ja(np.w fotografi) nie zawsze kazdy ma czas by przeszukiwac forum zreszta ja nikogo nie zmuszalem do odpisywania na post ja np bywam na innych forach i jesli ktos zada jakies pytanie i umiem na nie odpowiedziec to nie patrze czy byl taki post czy nie staram sie jak najlepiej pomoc i jestem szczesliwy z tego ze komus pomoglem zdaje sobie sprawe ze kazdy kiedys zaczyna i potrzebuje pomocy i mysle ze fajnie by bylo aby sobie wzajemnie pomagac a jesli kogos denerwuja takie posty co juz byly to niech ominie taki post i niech nie traci nerwow i czasu na takich amatorow z powazaniem dla wszystkich profesjonalistow i amatorow

prz3mo
13-10-2007, 23:22
heh.. hazard 2 - jedna mała uwaga, stosuj znaki przystankowe i interpunkcyjne, bo ciężko sie to czyta... ;)

Jacek_Z
13-10-2007, 23:26
to 50% wątków w tym dziale poleciałoby w KOSMOS. Takie są wartościowe i pomocne.:)

to piszesz tak tytułem wolności na forum? Cenzura? Zakaz pisania?
nie czepiałbym się, gdyby nie twoje oburzenie o braku wolności w pisaniu w grupach (wątek w cafe)

Zapewne watki o 50/1.8 sa pomocne - temu co zadał pytanie. Choc ja też bym wolał, żeby hazard2 użył szukajki przed zadaniem tego pytania. I pisał z zachowaniem jakiegoś minimum interpunkcji.

david555
14-10-2007, 12:54
to piszesz tak tytułem wolności na forum? Cenzura? Zakaz pisania?
nie czepiałbym się, gdyby nie twoje oburzenie o braku wolności w pisaniu w grupach (wątek w cafe)

Skoro pytasz to odpowiem. Żadna cenzura, tylko eliminacja niepotrzebnego pustosłowia, z którego nie płynie żadna korzyść dla kolegów z mniejszym doświadczeniem. Sam zresztą na pewno śledzisz rozwój dyskusji w niektórych wątkach i na pewno zauważyłeś jak bywa niejednokrotnie żenująca i mało przydatna.

MarzycielPL
14-10-2007, 17:47
Sledze Nasze forum od kilku miesiecy i z przykroscia musze stwierdzic ze 1/3 to klotnie i zgrzyty, o ile byloby mniej nerwow i spiec gdyby posty ograniczaly sie tylko do meritum sprawy, nawet jezeli temat juz podobny gdzies sie przewinal wystarczy podac linka pytajacemu a napewno szybciej znajdzie informacje niz przewijac co 3 posty zeby czegos sie dowiedziec. Nie chce nikogo urazic, nie chce wywolywac wojen to moje przemyslenia i mam nadzieje ze niektorym one dadza do myslenia:) Jezeli mam pisac docinki i nabijac sobie posty to wole przemilczec. Taka to moja metoda:) Mam nadzieje ze innym sie tez spodoba:)

MariuszS
14-10-2007, 18:51
Zgadzam się z Marzycielem, jak się czyta niektóre wątki to więcej jest w nich marudzenia niektórych na powtarzające się tematy itd. niż sam watek by zajął gdyby udzielić właściwej odpowiedzi, przecież nikt nikogo nie zmusza żeby wszystko przeczytać i wszędzie koniecznie zamieścić swój post

prz3mo
14-10-2007, 19:16
Sledze Nasze forum od kilku miesiecy i z przykroscia musze stwierdzic ze 1/3 to klotnie i zgrzyty, o ile byloby mniej nerwow i spiec gdyby posty ograniczaly sie tylko do meritum sprawy, nawet jezeli temat juz podobny gdzies sie przewinal wystarczy podac linka pytajacemu a napewno szybciej znajdzie informacje niz przewijac co 3 posty zeby czegos sie dowiedziec. Nie chce nikogo urazic, nie chce wywolywac wojen to moje przemyslenia i mam nadzieje ze niektorym one dadza do myslenia:) Jezeli mam pisac docinki i nabijac sobie posty to wole przemilczec. Taka to moja metoda:) Mam nadzieje ze innym sie tez spodoba:)

Niestety takie forum jak to skupia tak wiele osób, ze zawsze znajdzie sie ktos komu nie bedzie sie podobało "to" czy "tamto"...
Oprocz forum Nikona udzielam sie na jeszcze jednym bardzo duzym forum Hondy Civic (jestem tam tez modem kilku działów i junior adminem) i uwierz mi, ze tu i tak jest stosunkowo spokojnie :)
Niestety to tak jak w życiu, na spotkaniu powiedzmy 50 osób zawsze bedzie podział zdan, roznice w pogladach na wiele spraw etc.. Tyle, ze w swiecie realnym mamy hamulce, wiemy ze nie wypada np. zwrocic uwagi komus kto wlasnie opowiada kawał, ze mowi go po raz drugi. Udamy w towarzystwie, ze pierwszy raz słyszymy i znow nas bawi.
Internet zapewnia nam anonimowosc (przynajmniej pozornie), tu jestesmy bardziej śmiali, ale i bardziej (niestety) czasem bezczelni.

Ja wiem po sobie, ze jak kupilem pierwsze moje auto (wlasnie Civica) to tez zanim przeszukalem archiwum w poszukiwaniu potrzebnego mi tematu, bez namysłu założylem nowy temat z jakims tam problemem. Jak sie za chwile okazalo, bylo o tym juz wiele tematow (nie wspominajajac ze problem okazał sie nie byc problemem, de facto).
Dostałem wtedy zrypki od paru osób, ale i linki do owych tematow. Pozniej tak sie złożyło, ze sam zostałem modem i teraz wiem, ze gro osob w podnieceniu np. faktem, ze jest to kogos pierwsze auto, ze boi sie o nie i nasłu****e stuków itd... traci zdrowy rozsądek i w panice szuka porady wlansie od razu zakładając nowy temat. Ja jednak doszedlem do wniosku, ze wole (jako juz bardziej doswiadczony forumowicz) wyszukac w wyszukiwarce i podac mu przydatne linki oraz wspomniec by na przyszlosc uzył wyszukiwarki, niż jak to maja niektorzy w zwyczaju, napisać "było" i nic wiecej.

Poza tym pamietajmy o jednym - to wspólna pasja nas wszystkich sprawiła, ze tu jestesmy. Dlatego warto sie szanowac, czasem przymknąć oko na nowym uzytkowników, ze pytaja o oczywistosci. Dzis On pyta nas po raz n-ty np. o hot pixele, ale za chwile moze sie okazac, ze np. swietnie zna Photoshopa i jego rady mogą byc cenne dla innych forumowiczów.
Tak wiec browar dla wszystkich i wiecej zyczliwosci dla innych zycze Wam i sobie :)

big lebowski
14-10-2007, 19:18
ostrzyłem ręcznie d40x+60/2.8.....po paru godzinach bolały mnie oczy.

...ale nikt nikomu nie karze ostrzyć ręcznie przez trzy godziny.

Zapewne jeśli będziesz robił mniej niż 500 fotek tygodniowo to wizyta u okulisty tobie nie grozi.

Życzę wielu ciekawych tematów :-) D40/x to bardzo fajny sprzęt. Naprawdę.

Duży
21-10-2007, 22:12
Dzisiaj go kupiłem i jestem mile zaskoczony. Cena 444 zł sądze że jest do przyjęcia. Mam go w D40 co prawda ostrzenie manualne (brak śrubokręta) ale idzie sie z tym szybko przyzwyczaić, a do tego jest kropeczka w wizjerze. Bardzo dobrze ostrzy. jutro dokładnie go przetestuje :)

pioter m
22-10-2007, 00:16
Dzisiaj go kupiłem i jestem mile zaskoczony. Cena 444 zł sądze że jest do przyjęcia. Mam go w D40 co prawda ostrzenie manualne (brak śrubokręta) ale idzie sie z tym szybko przyzwyczaić, a do tego jest kropeczka w wizjerze. Bardzo dobrze ostrzy. jutro dokładnie go przetestuje :)
Ja swojego najchetniej nie zdejmowalbym z korpusu, ale jest niestety zbyt "waski". To fajne szkielko i niezle rzeczy mozna z nim robic. Enjoy!

Duży
22-10-2007, 07:48
Zgodzę sie z tym że jest za "wąski" Myślałem też o Sigmie 30 mm f/1.4 EX DC HSM trochę szerszy, światło 1.4, silnik w obiektywie wiec do D40 jak znalazł. Jednak po przeczytaniu testów troszkę się zawiodłem, myślałem że lepiej wypadnie. A może ktoś miał do czynienia z tym szkłem ?

Zbigniew
22-10-2007, 07:56
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=31592

Duży
22-10-2007, 08:35
Bardzo ciekawy test, i jak by nie było obiektyw też, chodzi o Sigmę oczywiście. Dzięki z linka....

tarotka
22-10-2007, 09:32
"Poza tym pamietajmy o jednym - to wspólna pasja nas wszystkich sprawiła, ze tu jestesmy. Dlatego warto sie szanowac, czasem przymknąć oko na nowym uzytkowników, ze pytaja o oczywistosci. Dzis On pyta nas po raz n-ty np. o hot pixele, ale za chwile moze sie okazac, ze np. swietnie zna Photoshopa i jego rady mogą byc cenne dla innych forumowiczów. "

siedzę cicho zawsze ale dodam od siebie , przeszukiwanie forum zajmuje wielllle czasu , a to z powodu WASZYCH niepotrzebnych dyskusji poza tematem wątku , więc popieram - cytat , fakt znalazłam wszelkie odpowiedzi na me wątpliwości dot. sprzętu czy "ciemni cyfrowej" , ale rozumiem kogoś kto chce kupić szkło i nie jest pewien swej decyzji, sama miałam niedawno taki dylemat co do 105 VR , proszę więc koledzy i koleżanki CIERPLIWOŚCI,

AndrzeY
22-10-2007, 09:51
Zgodzę sie z tym że jest za "wąski" Myślałem też o Sigmie 30 mm f/1.4 EX DC HSM trochę szerszy, światło 1.4, silnik w obiektywie wiec do D40 jak znalazł.

oj chciałem sobie kupić tą sigme 30/1,4 ale po podkręceniu do aparatu (d40)nie chciała z nim współpracować, tak samo po podłączeniu do drugiej d40 (nie wiem co było nie tak, bo sie na tym nie znam), z d80 już działała, i na to wygląda że mimo posiadania silnika HSM, ten obiektyw nie współpracuje z d40.

pioter m
22-10-2007, 10:21
oj chciałem sobie kupić tą sigme 30/1,4 ale po podkręceniu do aparatu (d40)nie chciała z nim współpracować, tak samo po podłączeniu do drugiej d40 (nie wiem co było nie tak, bo sie na tym nie znam), z d80 już działała, i na to wygląda że mimo posiadania silnika HSM, ten obiektyw nie współpracuje z d40.
Sa takie rzeczy, o ktorych sie nawet fizjologom nie snilo...
Obiektyw jednak dziala, ale dlaczego tobie nie smigal?

koles
22-10-2007, 17:14

Wszystko jest, ale się zmienia. A dobry przykład to 18-70. Jakiś czas temu opinia, że ten kitowy to do kitu, wstyd do body przypiąć, dolna półka średniaków. A stopniowo doszło do "całkiem przyzwoitego szkła". Może więc czasami warto powtórzyć pytanie... a nuż szkło czy body się "poprawiło" ? :):-D

prz3mo
22-10-2007, 17:28
Wszystko jest, ale się zmienia. A dobry przykład to 18-70. Jakiś czas temu opinia, że ten kitowy to do kitu, wstyd do body przypiąć, dolna półka średniaków. A stopniowo doszło do "całkiem przyzwoitego szkła". Może więc czasami warto powtórzyć pytanie... a nuż szkło czy body się "poprawiło" ? :):-D

Ja odkąd pamietam to Nikkor 18-70 zawsze byl uznawany za całkiem dobre i przyzwoite szkło.

Skarbek
16-09-2011, 00:59
Do makro wystarczy dokupic pierscien odwrotnego mocowania szkla
mam nikona od miesiąca i nie myślałem że te szkło jest takie stare więc chcę się upewnić czy w tym wątku chodzi o obiektyw: 50 mm f/1,8D AF NIKKOR (http://www.nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/50mm-f-1-8d-af-nikkor)

i teraz pytanie: jaka jest 'Maksymalna skala odwzorowania' i 'Minimalna odległość ogniskowania' po zamocowaniu na rewersie

a najlepiej to proszę zróbcie foto linijki na max powiększeniu/zbliżeniu ... chodzi mi o coś takiego

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/DSC_0406JPG-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-8pqky94IeFw/TmpXXO9ZBWI/AAAAAAAAC1E/-O2DolANbuo/s288/DSC_0406.JPG)

dziękuje za odpowiedź

Seeker
19-09-2011, 12:08
"jaka jest 'Maksymalna skala odwzorowania'"

Tele się skraca, szerokie wydłuża (wszak działa wszystko odwrotnie), a 50 to standard....
Wyciągnij wnioski ;).

pioter m
19-09-2011, 12:16
"jaka jest 'Maksymalna skala odwzorowania'"

Tele się skraca, szerokie wydłuża (wszak działa wszystko odwrotnie), a 50 to standard....
Wyciągnij wnioski ;).
Miales potrzebe, zeby popstrykac po klawiaturze?

@Skarbek
Przyloz obiektyw do 'golego' body na manualu i pstryknij sobie sam taka fotke.
Ten patent nadaje sie praktycznie tylko do fotografowania linijki, bo glebia ostrosci jest tak mala. Lepiej nabyc pierscienie delta eco za okolo 170zl.
O ile dobrze pamietam odwrocona 50-ka nie daje odwzorowania 1:1. Troche brakuje. Kiedys probowalem i nie bylem zadowolony z efektow. Z komfortem pracy jest jeszcze gorzej.

Skarbek
19-09-2011, 13:33
Przyloz obiektyw do 'golego' body na manualu i pstryknij sobie sam taka fotke.
jeszcze nie mam tego obiektywu - mam tylko 18-105 - czaję się na 50-tkę

Lepiej nabyc pierscienie delta eco za okolo 170zl.
O ile dobrze pamietam odwrocona 50-ka nie daje odwzorowania 1:1. Troche brakuje. Kiedys probowalem i nie bylem zadowolony z efektow. Z komfortem pracy jest jeszcze gorzej.
masz tą 50-tkę D czy G
interesuje mnie czy wersja D ma popychacz przysłony?
w wersji G po odkręceniu obiektywu od strony body widać popychacz - taką wajche która służy do ustawienia przysłony z puszki - kiedy się nią rusza widać ruch przysłony

pytam bo różnica miedzy pierścieniami ze stykami a bez styków jest dość znaczna
ze stykami 180,- za plastki
a metalowe ze stykami 280,-
bez styków 50,- za metalowe
czyli bez styków mogę mieć 3komplety pierścieni - a jeśli w wersji D popychacza nie ma to pełną kontrolę nad przysłoną miałbym z obiektywu czyli pierścieniem

dodatkowo jeśli wersja D ma popychacz to chyba wziąłbym wersję G czyli ze silniczkiem
widzę że te pierścienie które polecasz mają przepychadło przysłony więc w wersji G nie miałbym tylko AF ale przy makro i tak się nie używa

Trick
20-09-2011, 10:53

ma

adolfik9501
20-09-2011, 18:09
jeszcze nie mam tego obiektywu - mam tylko 18-105 - czaję się na 50-tkę

masz tą 50-tkę D czy G
w wersji G po odkręceniu obiektywu od strony body widać popychacz - taką wajche która służy do ustawienia przysłony z puszki - kiedy się nią rusza widać ruch przysłony

pytam bo różnica miedzy pierścieniami ze stykami a bez styków jest dość znaczna
ze stykami 180,- za plastki
a metalowe ze stykami 280,-
bez styków 50,- za metalowe
czyli bez styków mogę mieć 3komplety pierścieni - a jeśli w wersji D popychacza nie ma to pełną kontrolę nad przysłoną miałbym z obiektywu czyli pierścieniem

dodatkowo jeśli wersja D ma popychacz to chyba wziąłbym wersję G czyli ze silniczkiem
widzę że te pierścienie które polecasz mają przepychadło przysłony więc w wersji G nie miałbym tylko AF ale przy makro i tak się nie używa

Nie myl popychacza przysłony z pierścieniem przysłon.

Popychacz - domyka przysłonę do pozycji roboczej w momencie wyzwolenia migawki, pozwala na kadrowanie na w pełni otwartym obiektywie,
Pierścień przysłon - w korpusach bez drugiego kółka umożliwia nastawienie "zadanej" przysłony, reszta patrz "popychacz'

By zamontować obiektyw w pozycji odwróconej potrzebujesz pierścień przysłon, a nie popychacz. Tak samo będzie gdy zastosujesz najtańsze pierścienie bez popychacza - przysłonę nastawisz pierścieniem na obiektywie.

Skarbek
20-09-2011, 20:29
By zamontować obiektyw w pozycji odwróconej potrzebujesz pierścień przysłon, a nie popychacz. Tak samo będzie gdy zastosujesz najtańsze pierścienie bez popychacza - przysłonę nastawisz pierścieniem na obiektywie.

skoro popychacz służy to otwarcia przysłony na max [wartość 1,8 - by można jaśniej kadrować] a w momencie wyzwolenia migawki domyka przysłonę do wartości zadanej [np 8] to kiedy go nie ma przysłona jest zamknięta [np otwór 22]
więc co Twoim zdaniem ustawi przysłonę, kiedy obiektyw zamontowany jest na pierścieniach pośrednich bez popychacza, do wartości zadanej pierścieniem przysłony na obiektywie?

adolfik9501
20-09-2011, 20:51
skoro popychacz służy to otwarcia przysłony na max [wartość 1,8 - by można jaśniej kadrować] a w momencie wyzwolenia migawki domyka przysłonę do wartości zadanej [np 8] to kiedy go nie ma przysłona jest zamknięta [np otwór 22]
więc co Twoim zdaniem ustawi przysłonę, kiedy obiektyw zamontowany jest na pierścieniach pośrednich bez popychacza, do wartości zadanej pierścieniem przysłony na obiektywie?

Pierścień przysłony na obiektywie, ino kadrowanie będzie na przysłonie roboczej, lub na w pełni otwartej lecz przed zdjęciem będziesz musiał sam obiektyw domknąć.

EDIT: Kiedy popychacza nie ma, obiektyw jest przymknięty do zadanej przysłony.

EDIT2: Jak zamierzasz nastawić przysłonę np. 8 w obiektywie bez pierścienia przysłony (np. 50/1.8G) zamontowanym odwrotnie (lub na pierścieniach bez popychacza) ? ;)

Seeker
23-09-2011, 00:09
"Miales potrzebe, zeby popstrykac po klawiaturze?"

A lepiej wiedzieć, czy nie wiedzieć?
Jeżeli spodziewałeś się z mojej strony złej woli, to jesteś w błędzie.

tomek102
23-09-2011, 15:00
Witam
Zastanawiam się nad kupnem stałki 50 mm potrzebna mi jest na sesje w plener i nie kiedy w ciemne miejsca (w zastępstwie za lampę :) Doradzcie mi którą z dwóch poniżej wymienionych lepiej wziąść i czy dopłacać za silnik autofokusa czy można się bez tego obyć proszę o szybką odpowiedź.

Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor - 599 zł
Nikon AF-S 50 mm f/1.8G - 778 zł

Skarbek
23-09-2011, 15:09
i czy dopłacać za silnik autofokusa czy można się bez tego obyć proszę o szybką odpowiedź.
a masz silnik w body? bo nie napisałeś jaki aparat

tomek102
23-09-2011, 15:13
a faktycznie nie napisałem nie mam śrubokręta mam d5000 i stąd moje pytanie czy ostrzenie ręczne jest bardzo nie wygodne może inaczej bo widzę że dużo ludzi sobie tutaj chwali nawet z ostrzeniem ręcznym czy da się szybko wyostrzyć czy lepiej dołożyć i mieć silnik wbudowany

J51
23-09-2011, 15:19
Lepiej dołożyć i kupić 1.8G,jest lepsza.

--Richie--
23-09-2011, 15:22
Witam
Zastanawiam się nad kupnem stałki 50 mm potrzebna mi jest na sesje w plener i nie kiedy w ciemne miejsca (w zastępstwie za lampę :) Doradzcie mi którą z dwóch poniżej wymienionych lepiej wziąść i czy dopłacać za silnik autofokusa czy można się bez tego obyć proszę o szybką odpowiedź.

Nikon AF 50mm f/1,8 D Nikkor - 599 zł
Nikon AF-S 50 mm f/1.8G - 778 zł

Nie zastanawiaj się nawet tylko kupuj wersję z AF-S.Lepsza ostrość,kontrast,szybszy i pewniejszy AF.Wiem,że 280zł to nie mało ale warto wydać tą dodatkową kwotę patrząc na plusy względem starej 50ki.Dodatkowo AF będzie działał na każdym body.Z D5000 który ma dość ciemny wizjer ostrzenie ręczne będzie kłopotliwe.

Kupu 50/1,8G będziesz zadowolony :).

Skarbek
23-09-2011, 15:23
potrzebna mi jest na sesje w plener i nie kiedy w ciemne miejsca
nie mam śrubokręta mam d5000
czy ostrzenie ręczne jest bardzo nie wygodne?
no to nie masz wyboru - tylko wersja G
a jak chcesz MF to kup obiektyw M42 cena 50-100PLN tyle że wtedy masz pomiar światła i przysłonę też ręcznie
jeśli masz body to pewnie masz też jakiś obiektyw ... więc możesz sam sprawdzić czy dla Ciebie jest wygodne

tomek102
23-09-2011, 15:28
dzięki wielkie za pomoc

mirongie
09-04-2012, 15:59
Witajcie!
No to między innymi przez Was chyba na poważnie zaraziłem się fotografią
Wcześniej robiłem zdjęcia (najpierw analogową lustrzanką, potem lustrzankopodobnym Panasonicem FZ-50, do niedawna D5000 a od dwóch tygodni D7000), ale od jakiegoś czasu zacząłem się interesować trochę głębiej i chciałbym poprawić swój poziom. Czytam sobie rady z forum nikoniarzy i widzę, że jest tu grupa ludzi, którzy wiedzą o co chodzi i chętnie dzielą się swoją wiedzą!

Na początek proszę o waszą opinię: mam od niedawna obiektyw N50 1.8D i mam subiektywne wrażenie, że z jego ostrością jest raczej kiepsko (zwłaszcza przy dużej dziurze). W porównaniu do N18-200 3.5-5.6 zdjęcia wyglądają na, jak to nazywacie, mydlane. Jako, że oko moje jest mocno niewprawne proszę o Waszą opinię. Zrobiłem zdjęcia karty do sprawdzania BF/FF, można je obejrzeć tu: https://picasaweb.google.com/1048787...eat=directlink

Proszę o konstruktywne rady: czy da się z tym coś zrobić? odesłać do serwisu (body i szkło na gwarancji)? A może mi się tylko wydaje, że jest kiepsko...

badtorro
09-04-2012, 18:18
Link który tutaj podałeś nie działa, ale widziałem te zdjęcia w innym wątku.

Zamiast fotografować kartki papieru, pokaż jakieś prawdziwe zdjęcie (najlepiej portret z bliska), gdzie AF trafił w punkt i widać mydło, wtedy będzie można powiedzieć więcej. Dużo też zależy od tego czy robisz zdjęcia w jpg czy raw. jeżeli w tym pierwszym to wpływ na ostrość zdjęcia mają ustawienia wyostrzania w aparacie.

Miałem ten obiektyw dłuższy czas i na f/1.8 faktycznie jest nieco mydlany, jak zresztą prawie każdy jasny obiektyw. W moim egzemplarzu od f/1.8 było przyzwoicie, a wszelkie mydło znikało po przymknięciu do f/2.2. Wtedy robi się mega ostro. Taka jest uroda tego obiektywu. Jeżeli nie daje Ci to spać po nocach, to możesz wymienić na nowszą wersję 50/1.8g, która jest ostra chyba od f/1.8.

Na twoim miejscu olał bym to, chyba że regularnie wywołujesz zdjęcia na płótnach o dłuższej krawędzi min 100cm. Na mniejszych formatach nie zobaczysz różnicy (chyba że z lupą).

mirongie
09-04-2012, 19:36
jeszcze raz link: https://picasaweb.google.com/104878779636666396938/Ostrosc5018dVs18200?authuser=0&feat=directlink

[rzeczywiście po przeniesieniu z niewłaściwego wątku przestał działać :( ]

mirongie
10-04-2012, 09:48
Link który tutaj podałeś nie działa, ale widziałem te zdjęcia w innym wątku.

Zamiast fotografować kartki papieru, pokaż jakieś prawdziwe zdjęcie (najlepiej portret z bliska), gdzie AF trafił w punkt i widać mydło, wtedy będzie można powiedzieć więcej. Dużo też zależy od tego czy robisz zdjęcia w jpg czy raw. jeżeli w tym pierwszym to wpływ na ostrość zdjęcia mają ustawienia wyostrzania w aparacie.

Miałem ten obiektyw dłuższy czas i na f/1.8 faktycznie jest nieco mydlany, jak zresztą prawie każdy jasny obiektyw. W moim egzemplarzu od f/1.8 było przyzwoicie, a wszelkie mydło znikało po przymknięciu do f/2.2. Wtedy robi się mega ostro. Taka jest uroda tego obiektywu. Jeżeli nie daje Ci to spać po nocach, to możesz wymienić na nowszą wersję 50/1.8g, która jest ostra chyba od f/1.8.
[...].

Dzięki! Sypiam po nocach całkiem dobrze :) Po prostu subiektywnie wydawało mi się, że zdjęcia z 50-tki są bardziej miękkie... Możliwe, że mój problem polega też na tym, że GO przy 1.8 jest na tyle mała, że przy dłuższym przytrzymaniu spustu ja albo "obiekt" się poruszają i ostrość ucieka. Poniżej zdjęcie zrobione jeszcze D5000 z MF (JPEG prosto z puszki) które wygląda całkiem OK (wtedy się pewnie bardziej starałem :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/JPEG2520D50002520manualJPG-1.jpg
źródło (https://picasaweb.google.com/lh/photo/roio0HwJXHQ7ft7oY_CJ6NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=d irectlink)

Dla odmiany zdjęcie zrobione już z D7000 (AF, RAW=>JPEG), które jest jakby lekko zamglone (czy mi się tylko wydaje?)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/RAW2520to2520JPEG2520D70002520AFJPG-1.jpg
źródło (https://picasaweb.google.com/lh/photo/-UVA9yDTg9zuo6EPuThxLdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=di rectlink)

mirongie
10-04-2012, 09:55
natomiast wracając do zdjęć testowych: Chciałem się oprzeć na tym teście, żeby wyeliminować problem "złej obsługi". Test był robiony ze statywu więc o poruszeniu, czy zmianie odległości nie ma mowy. ja mam wrażenie,
Wydaje mi się że ostrość (też bez rewelacji) jest jednak w znacznej większości za kreseczką z napisem "focus here" na którą ustawiana była ostrość. Czyżby zagościł u mnie legendarny, opisywany wielokrotnie na tym formum czarodziej Hokus-Bakfokus?

KamilM
10-04-2012, 11:05
Taki urok tego szkła. Ja zazwyczaj przymykam do f2-2,2 i tak robię zdjęcia. Ostrość znacznie się poprawia w stosunku do f1,8, a zdjęcie i tak przy takiej przesłonie wygląda znakomicie. Po prostu musisz to mieć na uwadze robiąc foty tym obiektywem.

Warunkiem jest oczywiście brak FF/BF. Zamiast tablic, ostrość sprawdzaj z większej odległości, kilku lub kilkunastu metrów. Bywa, że z niewielkiej odległości jest poprawnie, a z większej - lipa.

Jeśli porównujesz od innego szkła o przesłonie f3,5, to nie dziw się, że może one być ostrzejsze. Ustaw 50 takie samo f3,5 i porównuj ostrość.

mirongie
10-04-2012, 23:02
dzięki, popróbuję lekko przymykać i zobaczymy co z tego będzie

mirongie
11-04-2012, 19:28
dzięki, popróbuję lekko przymykać i zobaczymy co z tego będzie

no i popróbowałem: przy 2.2 jeszcze nie jest dobrze ale już przy 2.8 wygląda to całkiem fajnie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/DSC_2535JPG-1.jpg
źródło (https://picasaweb.google.com/lh/photo/D_PbBwWFgPiW4j9WD-WsqdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink)

BF/FF nie miałem okazji sprawdzić na "długich dystansach" - siedzę w domku z modelką ;)

Mój obiektyw 18-200 przy 50mm już ma f4.8 więc nie ma porównania nawet do 2.8 piećdziesiątki. Po prostu za dużo wymagałem od obiektywu, który udało mi się kupić prawie za darmochę :)
Jak będzie okazja to się przesiądę na wersję 1.8G ale na razie na liście potencjalnych zakupów na szczycie jest albo 35 1.8G albo 17-50 (chyba, że Lotto dostosuje się do moich planów to N17-55 :)

m-m-m
13-08-2012, 09:27
witam,
mam w posiadaniu obiektyw 50mm 1.8 od paru dni, jednak zdjęcia nie wychodzą mi tak ładne, jak oczekiwałam (z pewnością też kwestia obycia, wprawy i nauki). Obiektyw zamontowany mam na D40. Czy możliwe jest również że ten model nie w pełni wykorzystuje możliwości obiektywu? czy tylko i wyłącznie kwestia mojej niewiedzy i braku doświadczenia? zajmuję się fotografią amatorsko i dopiero się uczę, dlatego proszę nie krytykować od wstępu :l

zdyboo
13-08-2012, 09:44
Słoik z tematu wątku w połączeniu z Twoją puszką nie oferuje autofocusa. Mały i ciemny wizjer D40 nie ułatwia ręcznego ostrzenia. Może w takim razie tu tkwi przyczyna.
Poza tym podejrzewam, ze oczekiwania mogły być nieco na wyrost. Pokaż zdjęcia i napisz co się Tobie konkretnie na nich nie podoba.

m-m-m
13-08-2012, 09:57
zdjęcie oczywiście że wkleję, wieczorem, bo mam na kompie w domu.

chodzi głównie o to że te zdjęcia nie są tak ostre jak byc powinny, a i rozmycie tła nie jest fenomenalne. Trochę się naoglądałam na forum i na różnych stronach w necie zdjęć wykonanych tym obiektywem i dlatego jestem świadoma że ten obiektyw (tak zresztą zachwalany przez większość użytkowników i należący do kanonu niezbędnych) daje duże możliwości, których jestem pewna że nie wykorzystuję, dlatego chciałabym się trochę nauczyć :)

m-m-m
13-08-2012, 10:05
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/849/dsc3195q.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/402/dsc3261x.jpg/)

znalazłam w pracy dwa oto takie wykonane 50mm 1.8 G af-s
w żaden sposób nie obrobione, surowe zdjęcia, żeby było najlepiej widać. A może po prostu brakuje im obróbki? przy okazji oczywiście przyjmę każdą uwagę, co by się czegoś nauczyć :)

zdyboo
13-08-2012, 10:15
To nie są zdjęcia zrobione obiektywem 50 mm.

jatoja2
13-08-2012, 10:16
@m-m-m
najszybszy, darmowy sposób:
otwórz w irfanview, przyciśnij shift+s albo wybierz image->sharpen i zobacz czy dalej jest takie "mydlane"

To nie są zdjęcia zrobione obiektywem 50 mm.

hahaha dopiero teraz to zobaczyłem ;)

m-m-m
13-08-2012, 10:32
ooo dżizys, nie z tego folderu zdjęcia mi się wkleiły, teraz dopiero zauważyłam, sorryyyy!!!! ;) to jednak wieczorem, bo nie mam w pracy na kompie.

m-m-m
13-08-2012, 15:40
o, teraz już wklejam poprawne, ale też nieobrobione zupełnie.

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/521/dsc3774s.jpg/)

zdyboo
13-08-2012, 15:44
I co jest nie halo? Jak dla mnie wszystko jest w porządku od strony obrazowania obiektywu.

m-m-m
13-08-2012, 16:20
nie wydaje się trochę mało ostre?? albo może ja coś mam z monitorem, albo po prostu po obróbce będzie wyglądało lepiej...

puciek
13-08-2012, 16:40
Jeżeli to zdjęcie prosto z puszki, to jest ok. W aparacie zawsze możesz zwiększyć poziom wyostrzenia.

m-m-m
13-08-2012, 17:14
w takim razie zabieram się za fotoszopa, ciekawe co to wyjdzie :)

zdyboo
13-08-2012, 17:22
Wiesz, ocena ostrości na zdjęciu wielkości etykiety od piwa jest łagodnie pisząc niepoważna. Jakoś ten fotos został zmniejszony, nie wiadomo nic o procesie zmniejszania. Rozumiem, że robisz w JPEGach(?), to w takim wypadku ma znaczenie co jest w puszce ustawione.

raider
13-08-2012, 18:04
Trudno wymagać od obiektywu 50/1.8 żeby był ostry przy pełnym otwarciu, domknięty do f/2.8 - f/5.6 powinien być już ostry. Jeśli chcemy mieć ostro już przy f/2, to trzeba założyć 50/1.2 :)

Na tym ostatnim samplu, mimo że mały, widać że ostrość jest jak najbardziej ok dla f/1.8.

puciek
13-08-2012, 19:07
Tyle że w exifie jest f/2.8 ;)

raider
13-08-2012, 20:12
Tyle że w exifie jest f/2.8 ;)

Nie zwróciłem uwagi, opanda mi jakoś nie czyta. W takim razie wygląda to dobrze i raczej (bo mały rozmiar..) tak jak powinno na f/2.8 :)