Zobacz pełną wersję : supnął snieg i posypały się problemy
martin75
29-12-2005, 23:52
temat "ciemniejsze przedmioty, osoby na śniegu"
czy dobre wnioski wyciagnąłem z poprzednich, podobnych postów :
1.stosować CW (nastawić na osobę, zablokować i ew. przekadrować), raczej nie MATRIX
2.EV +0,5......+1,5 (im jaśniej tym większa wartość)
3.WB jak pochmurnie to na "chmurkę", jak słonecznie to na "słonko"
czy o czymś zapomniałem ???
pozdrawiam
marcin
O tym że rozpietość tonalna sceny (ciemne na śniegu) może przkroczyć mozliwości matrycy. A wtedy powyższe sztuczki na niewiele sie zdadzą. Albo będziesz miał dobrze naświetlone światła a w cieniach ciemność i szum, lub odwrotnie szczegóły w cieniach i przepalone światełka.
Jak masz czas korzystaj z spoota i analizuj.
Boomerang
12-01-2006, 09:22
Czy w analogu (F100) i slajdzie też tak to działa ?
Wybieram się pierwszy raz na narty i chciałbym przywieźć dobre slajdy.
Boomerang, tak samo. I generalnie, jeśli umiesz, to tak jak mówi szymony, korzystaj ze spota.
żółto-czarny
15-01-2006, 23:26
Na korzystanie ze spota to trzeba mieć czas, albo wyrobione oko do szybkiego "oceniania szarości" :cry: Najczęciej robię jak martin75 (punkty 1 i 2) a co do balansu, to przy pochmurnej pogodzie raczej korzystam z PRE.
No dobra, dzisiaj (a wlasciwie wczoraj) bylem z Szymony na zimowym plenerku z samego rana.
Pomiar mialem ustawiony na matryce i korekcje na +0.7, WB na Auto, a potem pojchalem na pre na snieg. Fakt robilem w nefach i jpg.
Rozpietosci nie braklo.
żółto-czarny
16-01-2006, 08:54
Jaka była u Was wtedy pogoda?
temat "ciemniejsze przedmioty, osoby na śniegu"
czy dobre wnioski wyciagnąłem z poprzednich, podobnych postów :
1.stosować CW (nastawić na osobę, zablokować i ew. przekadrować), raczej nie MATRIX
2.EV +0,5......+1,5 (im jaśniej tym większa wartość)
3.WB jak pochmurnie to na "chmurkę", jak słonecznie to na "słonko"
tak!~...że przy dużym słońcu i ostrych kontrastach warto użyć lampy błyskowej...nawet tej wbudowanej :D
Władca Pixeli
17-01-2006, 06:27
Zrób kilka razy zdjęcia z opcją "bracketing" 7-9 zdjęc co 1/2
W domu przeanalizujesz i zabaczysz przy jakiej korekcji wychodzą najlepsze zdjęcia.
W aparacie cyfrowym koszt takiego eksperymentu zerowy :mrgreen:
Ja polecam pomiar punktowy z ewentualna korekcja...
bezszczegolowa biel +2.3 lub 2.7EV
skrajnie jasna scena +2EV
bardzo jasny +1 1/2EV
jasny +1EV
srednio jasny +1/2EV
odcien sredni np trava bez korecji
srednio ciemny -1/2 EV
ciemny -1EV
bardzo ciemny -1 1/2EV
skrajnie ciemny -2EV
bezszczegolowa czern -2 1/2EV
przyklad .. zmierzylem oswietlony snieg sloncem (punktowy pomiar) korekcja +2.7EV
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/8259/31lv1.jpg)
żółto-czarny
17-01-2006, 16:59
Lux! Ja bym tego lepiej nie zrobił :)
Od siebie dodam, że spotkałem się też z wersją gdzie na trawę w słońcu daje się +0,6. Podobno można też mierzyć światło nieba stojąc tyłem do słońca, a to jakoś nieczęsto mi się sprawdzało :?:
patrycjusz
25-01-2006, 10:27
WYdaje m sie ze warto do sniegu uzywać filtru polaryzacyjnego.
a mnie się wydaje, że nie warto...ostatnio na kółku foto dzieciaki trenowały pomiar punktowy, a ja bawiłem się polarem i szarą połówką...każdy kadr robiłem i tak, i tak - po powrocie porównałem...wynik porażający z 14 kadrów, tylko 2 zostały z polara, a 9 z połówki...robiłem różne ujęcia, w różnych warunkach oraz eksperymenty ze światłem...
polar się przydaje, ale musi mieć idealne warunki do polaryzacji i niezbyt szeroki kąt obiektywu...na szerokim zbyt często pojawia się błąd polara :)
patrycjusz
25-01-2006, 15:57
ALfie, ja dopiero co zaczynam uzywać filtrów i nabywac wiedzy na temat filtrów.
Powiedz mi jak uzyjes szara polewke do sniegu? Czesc szara ustawisz na niebo, a czesc filtru bez szarosci na snieg?
żółto-czarny
25-01-2006, 17:09
Może raczej na odwrót :?
wszystko zależy od światła...raz jaśniejszy będzie śnieg, raz niebo...a połówkę raz na dół, raz na górę :P