Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i błąd typu ERR
martinez
29-12-2005, 22:59
Witam serdecznie wszystkich milosnikow cyfrowych lustrzanek.
Pisze nowy temat tylko dlatego ze szukajac podobnych natknalem sie, ale tylko w przypadku D70tki. Kupilem D50 na poczatku grudnia tego roku. Do wczoraj bylem z niego bardzo zadowolony... ale... ni stad ni z owad wyskoczyl mi blad typu "[shadow=red:1060d1a99b]ERR[/shadow:1060d1a99b]" :( na wyswietlaczu (lustro zatrzymalo sie w pozycji podniesionej). Aparat calkowicie sie zawiesil, nie pomoglo OFF/On, wyciagniecie akumulatorka, karta tez nie... dopiero po kilku minutach po wcisnieciu spustu migawki strzelil i wrocil do normalnej pracy. Blad wystepuje co jakis czas... ponowne wyzwolenie migawki przywraca aparat do pracy. Aparat dziala na oryginalnym akumulatorku, ktory nie nalezy do serii wadliwych (sprawdzilem wnikliwie), karta na jakiej pstrykam foty to Kingston Elite Pro 1GB 50x. Co mam zrobic w tej sytuacji... co radzicie? Czy juz mam sie martwic? dzwonic do sklepu, w ktorym byl zakupiony? oddawac do serwisu?
Z gory dziekuje za odpowiedz. :? [/b]
-------------------
Pozdrawiam
Martinez
Kołobrzeg 2005
ja bym obstawiał kartę pamięci ... chyba nie lubi kingstonów.
skulinski
29-12-2005, 23:51
No jakbys mnie uprzedzil.. to samo mi sie zdarzylo ostatnio. Co wiecej.. mam ta sama karte. Moze tu nalezy szukac odpowiedzi.. Tok postepowania mialem dokladnie taki sam. on/off .. aku, spust. Mialem wtedy podpiete 18-70 ... ale nei wiem czy to ma znaczenie...
pozdro z okolicy.
Niestety to nie karta. Wszystko wskazuje na mechanizm podnoszenia lustra. Serwis... :(
slawek007
09-01-2006, 16:18
Mam D70 i podobny problem wystąpił w nim wczoraj podczas fotografowania fajerwerków pod tytułem "światełko do nieba". Zrobiłem koło 40 zdjęć, potem była 30 min. przerwa. Rozstawiam statyw, montuję aparat i wykonuje 1 zdjęcie i widze ciemność w wizjerze. Diagnoza - zawiesiło się lustro. Wyłączam aparat - nic. Wyjmuje na kilka sekund akumulator - nic. Korzystam z funkcji podnoszenia lustra podczas czyszczenia matrycy (mirror up) - nic. Myślę, że karta nie ma tu nic do rzeczy (mam SanDisk Ultra II 1GB) bo mogę normalnie przeglądać zdjęcie, kasować je itp. Przełączam tryb ostrości na MF - kurtyna migawki działa, ale zdjęcie nie jest zapisywane. Acha - na wyświetlaczu napis ERR. Zaznaczę jeszcze, że było -5st C i być może temperatura miała jakiś wpływ na mechanizm lustra aczkolwiek zdażyło mi się fotografować na Kasprowym Wierchu przy -20st C i wszystko było ok. Po powrocie do domu i wyjęciu D70 z torby okazało się że lustro wróciło do normy i wszystko działało prawidłowo.
Suma sumarum obstawiam, że szwankuje mechanizm podnoszenia lustra. Coś tam się zawiesza.
W takiej sytuacji wcisnijcie spust migawki i przytrzymajcie chwile. Powinno pomoc. Lustro zaklepie i wroci do normy.
admin, na chwilę ta metoda pomogła, później zakleszczyło się na dobre i w ten sposób moje pierwsze body D50 pojechało sobie z powrotem do Nikona. Dzięki arcyuprzejmości Hesji drugie pojawiło się ekspresem (kupuj tylko u Hesji :) ). Widzę, że to poważniejszy problem. Drugie body nie wykazuje tego problemu, ale może to wada fabryczna?
Czesto zdarzajaca sie przypadlosc. Tak to nazwijmy.
meliszipak
09-01-2006, 20:50
.....
Cieszę się POTWORNIE... Już zacząłem czekać na ten szczęśliwy dzień :?
Ale drugie body śmiga jak rosyjski czołg :) Tak na pocieszenie. W sumie z każdym dniem (sesją) jestem coraz bardziej zadowolony z tego aparatu.
Ile kosztuje naprawa? Przeczytałem wszystkie posty dotyczące zawieszania lustra i komunikatu Err - sporo osób oddało sprzęt do serwisu - jednak nikt nie pisał o cenie naprawy. Jeśli ktoś naprawiał po gwarancji to proszę o podzielenie się informacją o kosztach.
Miałem to samo w D70
Awaria o której mówicie to nie mechanizm podnoszenia lustra ale uszkodzony silnik naciągu lustra i migawki, tak się to podobno nazywa .
Koszt dokładnie 388.80zł
Teraz najlepsze cena tej pierdółki to całe 56zł reszta to robocizna. To się nadaje pod urząd antymonopolowy, równie dobrze mogliby wołać i 600zł za roboczo godzine.
Mają stawkę blisko 160zł za 1r/h. :evil: :evil: :evil:
Czas oczekiwania na naprawę 4 tygodnie. Z tego trzeba odczekać przynajmniej tydzień aż wpiszą do rejestru przyjęcie aparatu na serwis, więc jak ktoś się pofatyguje do Wawy i dostanie od razu nr zlecenia to można powiedzieć że jest o tydzień do przodu.
GeKo, Dziękuję bardzo za informację. Chyba poszukam serwisu nieautoryzowanego bo pewnie wielką filozofią naprawa tego nie jest. Jak będą wyniki to się podzielę informacją.
mirwil Ja obdzwoniłem cały śląsk i małopolskę z tego co znalazłem w sieci. I jeśli ktoś się decydował podjąć tego to podawał termin taki sam jak NIKON Polska, a ceny wyższe, wniosek taki z tego wysnułem że biorą sprzęt i wysyłają do Warszawy a potem jeszcze marże dorzucają. Stąd moje wnioski że to sie kwalifikuje pod urząd antymonopolowy.