Zobacz pełną wersję : jak zrobic takie zdjecie w d40
kameleon30
12-10-2007, 14:29
mam pytanie-jakie parametry musze ustawic w d40 z kitowym obiektywem tak, zeby uzyskac zdjecie na ktorym wszystkie elementy sa ostre? chodzi mi o to ze np gdy robie zdjecie drzewu lapie mi na nim ostrosc a tlo jest rozmyte-chcialbym uzyskac efekt taki jak w tanich kompaktach ktore nie maja wiele ustawien i robia fotki z ostroscia na caly plan.
Poczytaj książkę o fotografii jakąś. A tymczasem ustaw sobie przesłonę na f/8 albo więcej.
Po pierwsze przeczytac instrukcje do aparatu.
Torreto-t1
12-10-2007, 14:41
Widzę że masz lustrzankę, ale wolisz efekt uzyskiany przez kompakty:D:D Radzę kupić jakiegoś kompakcika nie będziesz musiał nic ustawiać...
Czym większy numer przesłony (np. f22) tym większa głębia ostrości. Chodź pamiętaj, że jakość obrazu może się pogorszyć. Obiektywy najlepszą jakość optyczną zregóły mają gdzieś po środku. Zobacz http://optyczne.pl/25.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html.
Natomiast czym większa liczba f tym automatycznie będziesz miał dłuższe czasy naświetlania. Więc pamiętaj też, że czas pi raz drzwi powinien być odwrotnością ogniskowej. Tj. jak masz ogniskową 30mm to czas powinien być około 1/30 sek. Poniżej 1/30 obraz może być już poruszony.
Najlepiej ustaw apart w trybie A i kółkiem nastawczym (D40 tak ma?) ustaw przesłonę f22 i obserwuj też czas (w D40 w wizjerze??).
Albert44
12-10-2007, 15:03
Zobacz i poczytaj:
1. http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_pr zyslony/id/78
2. http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34
Powodzenia.
wlasiukk
12-10-2007, 15:23
Oj, a przecież D40 jako porządna lustrzanka ma tryby tematyczne - zrób "góry i lasy" zwany także krajobrazowym i będzie wszystko ostre. Podglądnij ustawienia, daj na auto a potem na portret i porównaj wartości przesłony jakie proponował aparat.
I wcale nie uważam za obciach używanie tematycznych w lustrzance - to taka automatyczna skrzynia biegów :)
w tanich kompaktach ktore nie maja wiele ustawien i robia fotki z ostroscia na caly plan.
W kompaktach są bardzo małe matryce (w sensie ich powierzechni), a w związku z tym obiektywy mają badzo małe ogniskowe. W takim układzie optycznym łatwo uzyskuję się duża głebię, ale za to ciężko robi się klasyczny portret. Stosuj w miarę możliwości najkrótszą ogniskową i oczywiście, tak jak pisali koledzy, przymykaj przysłonę.
po co on kupil lustrzanke, chlopie pobaw sie telefonem komorkowym....OMG
A może nie on kupił, tylko ktoś jemu kupił? I teraz, biedaczyna, ma problem?
Lagunman
13-10-2007, 20:16
znaczy bo ja chciałbym przy okazji głebi zadać jedno zasadnicze pytanie ... chodzi własnie o tryb krajobrazu o którym wspominał kolega. MIałem okazje pobawić się jakimś kompaktem kodaka i wiecie co zwróciło moją uwagę ... że większośc trybów nie ma wpływu na parametry tzn czy mamy ustawiony krajobraz .. czy tez sport .. lub portret to i tak aparat ustawia te same parametry .. jedyne co to różnica jest w trybach nocnych tam faktycznie ustawienia są zmieniane .. czy ktoś robił podobne testy jeżeli chodzi o przysłony w lustrzankach jak to się zachowuje ?
...
I wcale nie uważam za obciach używanie tematycznych w lustrzance - to taka automatyczna skrzynia biegów :)
Toś pan błysnął
CSC... z całym szacunkiem do Twojej zapewne fachowej wiedzy ale daruj sobie takie docinki. Nie chcę tu występować jako adwokat autora postu ale na forum tym mamy sobie pomagać. Kolega kupił/dostał D40 i zadał pytanie. Nie ma podobno głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi... a jaka jest twoja odpowiedź pomyśl sam.
Ja również proponuje tematyczne ustawienia. Na początek przyzwyczają do przesłony i czasów naświetlania.
Lagunman
13-10-2007, 22:31
zgadzam się z thorem nie każdy ma wiedzę zwłaszcza początkujący co to głębia ostrości, niektórzy mają lustra i niesttety nie potrafią wykorzystać ich możliwości.. Sam wiem mniej więcej po moim związku gdzie ja korzystam ze wszystkiego praktycznie z czego mogę a np kiedy moje lustro w rękę bierze moja kobieta to jej ulubiony przycisk to taki z literką "P" która oznacza do przejścia w tryb całkowicie automatyczny ;p no i w zasadzie niubyu ten sam aparat ;p a można go w różny sposób wykorzystywać lub też właśnie nie ;p :) więc pyatajcie odpowiemy :) ale myślę ze odpowiedź już padła i to konkretna więc uważam temat za zamkniety :) jesli mogę ;p
Lagunman odpowiedź padła kilka postów wyżej ale nie dziw się że padają też docinki. Uważam, że lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu bo wiedzą jak to działa. Jeśli ktoś decyduje się na zakup lustrzanki tylko dlatego, że go stać i jest to modne to wybacz. Wiadomo forum ma w założeniu pomagać ale czasem padają takie pytania że ręce opadają .
borregaard
14-10-2007, 08:37
Kto pyta nie błądzi,to nie wstyd.Kiedyś trzeba zacząć,z ksiażek wszystkiego się nie nauczysz.
Chciałbym posłuchać pierwszych pytań.."fachowców",jak zaczynali,......byłby ubaw....:-D.
Pzdr
Andrzej
Lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu .
Tylko że nerwicy można dostać od używania tych trybów w kompaktach, o ile w ogóle tam są. Jak dla mnie to D40 jest idealnym wyborem dla ludzi, którzy zaczynają fotografię z głową.
so_martinha
14-10-2007, 08:52
Uważam, że lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu bo wiedzą jak to działa.Jeśli ktoś decyduje się na zakup lustrzanki tylko dlatego, że go stać i jest to modne to wybacz. Wiadomo forum ma w założeniu pomagać ale czasem padają takie pytania że ręce opadają .
Rozsmieszyles mnie tym twoim "uwazaniem" na temat tego, co kto powinien kupowac. Rady typu "kup se kompakta" i jakis dziwny bol, ze kogos na cos stac sa poziomem jeszcze nizsze niz najglupsze pytania.
Z powazaniem,
Marta
so_martinha masz prawo do własnej opinii i szanuję to. Nie napisałem "Kup se kompakta" i nie zazdroszczę nikomu niczego nigdy (taką mam zasadę). A z resztą zaczyna się OT.
Odpowiedź autor otrzymał, kilka rad też, więc... zamykamy :)