PDA

Zobacz pełną wersję : jak zrobic takie zdjecie w d40

kameleon30
12-10-2007, 14:29
mam pytanie-jakie parametry musze ustawic w d40 z kitowym obiektywem tak, zeby uzyskac zdjecie na ktorym wszystkie elementy sa ostre? chodzi mi o to ze np gdy robie zdjecie drzewu lapie mi na nim ostrosc a tlo jest rozmyte-chcialbym uzyskac efekt taki jak w tanich kompaktach ktore nie maja wiele ustawien i robia fotki z ostroscia na caly plan.

pebees
12-10-2007, 14:33
Poczytaj książkę o fotografii jakąś. A tymczasem ustaw sobie przesłonę na f/8 albo więcej.

Valwit
12-10-2007, 14:33
ustaw wieksza przyslone.

gALL
12-10-2007, 14:40
Po pierwsze przeczytac instrukcje do aparatu.

Torreto-t1
12-10-2007, 14:41
Widzę że masz lustrzankę, ale wolisz efekt uzyskiany przez kompakty:D:D Radzę kupić jakiegoś kompakcika nie będziesz musiał nic ustawiać...

mpwt
12-10-2007, 14:49
Czym większy numer przesłony (np. f22) tym większa głębia ostrości. Chodź pamiętaj, że jakość obrazu może się pogorszyć. Obiektywy najlepszą jakość optyczną zregóły mają gdzieś po środku. Zobacz http://optyczne.pl/25.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html.

Natomiast czym większa liczba f tym automatycznie będziesz miał dłuższe czasy naświetlania. Więc pamiętaj też, że czas pi raz drzwi powinien być odwrotnością ogniskowej. Tj. jak masz ogniskową 30mm to czas powinien być około 1/30 sek. Poniżej 1/30 obraz może być już poruszony.

Najlepiej ustaw apart w trybie A i kółkiem nastawczym (D40 tak ma?) ustaw przesłonę f22 i obserwuj też czas (w D40 w wizjerze??).

Albert44
12-10-2007, 15:03
Zobacz i poczytaj:
1. http://www.fotografuj.pl/Article/Przyslona_irysowa_otwor_wzgledny_liczba_wartosc_pr zyslony/id/78
2. http://www.fotografuj.pl/Article/Odleglosc_hiperfokalna/id/34

Powodzenia.

wlasiukk
12-10-2007, 15:23
Oj, a przecież D40 jako porządna lustrzanka ma tryby tematyczne - zrób "góry i lasy" zwany także krajobrazowym i będzie wszystko ostre. Podglądnij ustawienia, daj na auto a potem na portret i porównaj wartości przesłony jakie proponował aparat.

I wcale nie uważam za obciach używanie tematycznych w lustrzance - to taka automatyczna skrzynia biegów :)

251kris
12-10-2007, 17:50
w tanich kompaktach ktore nie maja wiele ustawien i robia fotki z ostroscia na caly plan.
W kompaktach są bardzo małe matryce (w sensie ich powierzechni), a w związku z tym obiektywy mają badzo małe ogniskowe. W takim układzie optycznym łatwo uzyskuję się duża głebię, ale za to ciężko robi się klasyczny portret. Stosuj w miarę możliwości najkrótszą ogniskową i oczywiście, tak jak pisali koledzy, przymykaj przysłonę.

CSC
13-10-2007, 19:07
po co on kupil lustrzanke, chlopie pobaw sie telefonem komorkowym....OMG

lewAp7
13-10-2007, 20:05
A może nie on kupił, tylko ktoś jemu kupił? I teraz, biedaczyna, ma problem?

Lagunman
13-10-2007, 20:16
znaczy bo ja chciałbym przy okazji głebi zadać jedno zasadnicze pytanie ... chodzi własnie o tryb krajobrazu o którym wspominał kolega. MIałem okazje pobawić się jakimś kompaktem kodaka i wiecie co zwróciło moją uwagę ... że większośc trybów nie ma wpływu na parametry tzn czy mamy ustawiony krajobraz .. czy tez sport .. lub portret to i tak aparat ustawia te same parametry .. jedyne co to różnica jest w trybach nocnych tam faktycznie ustawienia są zmieniane .. czy ktoś robił podobne testy jeżeli chodzi o przysłony w lustrzankach jak to się zachowuje ?

marbed
13-10-2007, 20:50
...
I wcale nie uważam za obciach używanie tematycznych w lustrzance - to taka automatyczna skrzynia biegów :)

Toś pan błysnął

thor88
13-10-2007, 20:58
CSC... z całym szacunkiem do Twojej zapewne fachowej wiedzy ale daruj sobie takie docinki. Nie chcę tu występować jako adwokat autora postu ale na forum tym mamy sobie pomagać. Kolega kupił/dostał D40 i zadał pytanie. Nie ma podobno głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi... a jaka jest twoja odpowiedź pomyśl sam.
Ja również proponuje tematyczne ustawienia. Na początek przyzwyczają do przesłony i czasów naświetlania.

Lagunman
13-10-2007, 22:31
zgadzam się z thorem nie każdy ma wiedzę zwłaszcza początkujący co to głębia ostrości, niektórzy mają lustra i niesttety nie potrafią wykorzystać ich możliwości.. Sam wiem mniej więcej po moim związku gdzie ja korzystam ze wszystkiego praktycznie z czego mogę a np kiedy moje lustro w rękę bierze moja kobieta to jej ulubiony przycisk to taki z literką "P" która oznacza do przejścia w tryb całkowicie automatyczny ;p no i w zasadzie niubyu ten sam aparat ;p a można go w różny sposób wykorzystywać lub też właśnie nie ;p :) więc pyatajcie odpowiemy :) ale myślę ze odpowiedź już padła i to konkretna więc uważam temat za zamkniety :) jesli mogę ;p

marbed
14-10-2007, 08:17
Lagunman odpowiedź padła kilka postów wyżej ale nie dziw się że padają też docinki. Uważam, że lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu bo wiedzą jak to działa. Jeśli ktoś decyduje się na zakup lustrzanki tylko dlatego, że go stać i jest to modne to wybacz. Wiadomo forum ma w założeniu pomagać ale czasem padają takie pytania że ręce opadają .

borregaard
14-10-2007, 08:37
Kto pyta nie błądzi,to nie wstyd.Kiedyś trzeba zacząć,z ksiażek wszystkiego się nie nauczysz.
Chciałbym posłuchać pierwszych pytań.."fachowców",jak zaczynali,......byłby ubaw....:-D.
Pzdr
Andrzej

Trevor
14-10-2007, 08:41
Lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu .

Tylko że nerwicy można dostać od używania tych trybów w kompaktach, o ile w ogóle tam są. Jak dla mnie to D40 jest idealnym wyborem dla ludzi, którzy zaczynają fotografię z głową.

so_martinha
14-10-2007, 08:52
Uważam, że lustrzankę powinni kupować bardziej zaawansowani amatorzy którzy przerobili podstawy używając np kompaktów i zwykle wówczas używają programów z preselekcją lub jadą na pełnym manualu bo wiedzą jak to działa.Jeśli ktoś decyduje się na zakup lustrzanki tylko dlatego, że go stać i jest to modne to wybacz. Wiadomo forum ma w założeniu pomagać ale czasem padają takie pytania że ręce opadają .

Rozsmieszyles mnie tym twoim "uwazaniem" na temat tego, co kto powinien kupowac. Rady typu "kup se kompakta" i jakis dziwny bol, ze kogos na cos stac sa poziomem jeszcze nizsze niz najglupsze pytania.

Z powazaniem,
Marta

marbed
14-10-2007, 09:52
so_martinha masz prawo do własnej opinii i szanuję to. Nie napisałem "Kup se kompakta" i nie zazdroszczę nikomu niczego nigdy (taką mam zasadę). A z resztą zaczyna się OT.

pebees
14-10-2007, 09:54
Odpowiedź autor otrzymał, kilka rad też, więc... zamykamy :)