PDA

Zobacz pełną wersję : D200 czy D300? Dylemat, który mnie swędzi w mózg.

hedgehog
11-10-2007, 18:31
Dżembobry

Tak w ogóle, to chciałem się przywitać. Co niniejszym czynię ;)

Przepraszam, jeśli było, ale się nie doszukałem...

Siedzę w Minolci/Sony, ale z racji horrendalnych cen szkieł, obrażenia sie na marketingowe bzdury serwowane przez Sony i generalnej gadżetowości przesiadam się w Nikona. I tutaj narodził mi się dylemat: D200 z bajerami w postaci gripa itp czy D300 bez bajerów? Zastosowanie: portret w studiu i przy świetle zastanym (już się ślinię na te portretówki ;) i od czasu do czasu fotografia koncertowa. Czyli poza iso 1600 wyłazić będę bardzo rzadko, a większość zdjęć i tak będzie na iso 100/200. Te 2 mln pikseli nie robi mi różnicy.

Czy te kilkaset funtów różnicy jest warte nowości wnoszonych przez D300? Bo, szczerze mówiąc, sam już nie wiem. Może lepiej włożyć je w jakieś szkło...

Nie chcę wszczynać wojny, po prostu zasięgam porady, proszę więc o wyrozumiałość ;)

Pozdrowienia, pipul
Wojtek

Tr0n
11-10-2007, 19:42
To raczej decyzja ile chciałbyś przeznaczyć i w jakim czasie na system a nie na konkretny aparat. Szkła kupuje się na długo, puszki zmienia często - taka moda. Zastanów się wiec jakie szkła potrzebujesz i w jakim czasie i potem wyjdzie Ci jaką puszkę kupić.

Pozdrawiam

hedgehog
11-10-2007, 19:51
Nie ukrywam, że to logiczny punkt widzenia...

berg raffen
11-10-2007, 19:55
widze ze kolega tez ma podobny dylamet co ja mialem kilka dni temu ;)
ja swojej 200 niezamieniam na nic;) jak jusz to na d 400;p a;e kiedy to bedzie a teraz kompletuje szklarniei proponowalbym zrobic tak samo.
Stalem przed dylematem d80 czy 200 ale doszedlem do wniosku ze warto doplacic te 300 stowki wiecej i miec jusz pelen konkreta a w zestawie kupilem
85 z 1.4 i 55-200 4-5,6 i sie niemoge powiedziec ani zlego slowa!!!
ale decyzja nalezy do ciebie

Efexor
11-10-2007, 20:12
Albo lepiej zamiast 55-200/4-5.6 - 80-200/2.8. Za różnice w cenie powinno starczyć.

Jacek_Z
11-10-2007, 20:16
nie wiem co ci radzić, bo nie wiem jaki dokonał sie postęp D200 v D300.
dla większości fotografujących dodano marketingowe bajery. Wiadomo, że body jest szybsze. A jak działa AF - nie wiem, pewnie lepiej, ale d200 i tak był świetny w tym względzie (mogło się zmienić z bdb na super) jak wygląda sprawa szumów - nie wiem (d200 na wysokich iso do orłów nie nalezy), nie ma wiarygodnych sampli porównawczych z D300 i jednocześnie w tych samych warunkach z innych body.
jeśli byś poprzestał na ISO 100-200 (jak ja) to kupuj D200 i lepsze szkła. Jak iso 1600 jest ci potrzebne (koncerty i zastane) to czekaj na zdjęcia z d300. Z tego co teraz w sieci to nic nie wynika.

BugsBunny
11-10-2007, 20:51
Zastosowanie: portret w studiu i przy świetle zastanym (już się ślinię na te portretówki ;) i od czasu do czasu fotografia koncertowa. Czyli poza iso 1600 wyłazić będę bardzo rzadko, a większość zdjęć i tak będzie na iso 100/200.
w fotografii koncertowej to chyba bardzo często przyda się ISO 1600 albo więcej
uważam że do tych zastosowań najlepszym wyborem jest... Canon 5D

blekota
11-10-2007, 21:06
jak poprzednik ,jakbym zdecydował się wydać ok 7000 pln to raczej na canona 5d. Tym bardziej że chodzi o fotografię nie reporterską.

Jacek_Z
11-10-2007, 21:41
tylko, że w ciemnościach (ISO 1600) się przydaje dobry, pewny, szybki AF. I tu wolę nikony od 5D.

Zbigniew
11-10-2007, 21:51
(...) Czyli poza iso 1600 wyłazić będę bardzo rzadko, a większość zdjęć i tak będzie na iso 100/200 (...)

No to tak jak ja - większość na niskich ISO, a poza 1000 wyłażę w ramach świąt :) D200 zupełnie wystarczy + garść dobrych szkieł i będzie cacy.

jjj
11-10-2007, 22:01
tylko, że w ciemnościach (ISO 1600) się przydaje dobry, pewny, szybki AF. I tu wolę nikony od 5D.
Jacku... W sąsiednim wątku przecież twierdziłeś, że nie można porównywać d200 z 5d, bo nikon niedorasta canonowi a tutaj się okazuje, że aparat ma jeszcze coś więcej niż tylko matrycę (wspominasz ...i słusznie np. o AF) ... ;)

Jacek_Z
11-10-2007, 22:23
GO i bokeh to jest zalezne od formatu matrycy i od przysłony (odległości, ogniskowej, formatu itp). Róznice są niezaleznie od ISO. Róznice między formatami FF i DX widac i na ISO 100. Dlatego nie chciałem zestawiać 5D i D200.

jjj
11-10-2007, 22:28
GO i bokeh to jest zalezne od formatu matrycy i od przysłony (odległości, ogniskowej, formatu itp). Róznice są niezaleznie od ISO. Róznice między formatami FF i DX widac i na ISO 100. Dlatego nie chciałem zestawiać 5D i D200.
Zgoda, ale nie jedynie od formatu, jak zresztą ...napisałeś.

Iceman_1
11-10-2007, 23:06
... podepne sie pod watek , bo dylemat mam a raczej mialem taki sam przed wyborem . Kilka "bajerów" nie wplywa na decyzje natomiast uwazam , ze mozna dolozyc i wejsc w posiadanie D300 . Naczytalem sie juz wiele na tym forum i nie tylko , mam juz jasny punkt widzenia za co wszystkim wypowiadajacym sie z sensem DZIEKUJE . Teraz pora doboru szkiel do tej puszki ale to w innym dziale .

Pozdrawiam .

Jacek_Z
11-10-2007, 23:37
Zgoda, ale nie jedynie od formatu, jak zresztą ...napisałeś.
ale nie idzie zastąpić FF inną kombinacją w DX.
Porównywalne GO będzie miał D3 i 85/1.4 (na f=1,4) - 2,5 cm (na f=2.0 3,5 cm) z jakims DX i 50/1.0 na f=1,0 - 3,5 cm (a nawet 1,0 nie wystarczy, potrzeba jasniejszego) - obliczenia GO http://www.dofmaster.com/dofjs.html- dla odległosci "portretowej 150 cm.
Problemy sa dwa - bokeh i tak będzie inny - rozmycie szybciej będzie się powiększało na FF, a drugi - to oczywiście brak 50/1.0
poczytaj wątek na forum canona, a tutaj dam ci porównanie rozmycia FF i DX które dał canon po wypuszczeniu 5D. Pewnie nikon cos takiego też zaprezentuje jak juz pokaże d3.
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/special-e/index.html
troche trwa ładowanie. Pierwsza zakładka "Full frame CMOS sensor", rozwinąć i wybrac pozycję 2 "example ..." i potem kwadrat z 3 w środku, jest pokazanie 5D z lewej i 30D z prawej na tych samych kilku przysłonach (kilka razy klikać next)
przekonany?

hedgehog
12-10-2007, 10:14
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Po rozważeniu za i przeciw dochodzę do wniosku, że skończy się na D200. Puszka zdecydowanie mi wystarczy, a za te parę stówek różnicy mogę mieć jakieś fajne szkło. Zresztą przy tempie tego, co robię i w co się pakuję (da Bozia) za pół roku i tak przyjdzie do kolejnej zmiany (może pełna klatka? :)

Dziękuję raz jeszcze. :)
Wojtek

Robert.J
12-10-2007, 14:35
mialem D40, d80 ... mam D200 i długo go nie wymienie na inny
mam to o co mi chodziło

Robert_P
12-10-2007, 15:41
Sporo jest takich pytań D200 a może D3 a właściwie to tylko narazie reklamówki po sieci biegają , wszystkim proponuje poczekać za obiektywnymi (forumowiczowymi) ocenami zalet i wad w/w puszek.

jjj
12-10-2007, 22:18
ale nie idzie zastąpić FF inną kombinacją w DX.
Porównywalne GO będzie miał D3 i 85/1.4 (na f=1,4) - 2,5 cm (na f=2.0 3,5 cm) z jakims DX i 50/1.0 na f=1,0 - 3,5 cm (a nawet 1,0 nie wystarczy, potrzeba jasniejszego) - obliczenia GO http://www.dofmaster.com/dofjs.html- dla odległosci "portretowej 150 cm.
Problemy sa dwa - bokeh i tak będzie inny - rozmycie szybciej będzie się powiększało na FF, a drugi - to oczywiście brak 50/1.0
poczytaj wątek na forum canona, a tutaj dam ci porównanie rozmycia FF i DX które dał canon po wypuszczeniu 5D. Pewnie nikon cos takiego też zaprezentuje jak juz pokaże d3.
http://web.canon.jp/imaging/eos5d/special-e/index.html
troche trwa ładowanie. Pierwsza zakładka "Full frame CMOS sensor", rozwinąć i wybrac pozycję 2 "example ..." i potem kwadrat z 3 w środku, jest pokazanie 5D z lewej i 30D z prawej na tych samych kilku przysłonach (kilka razy klikać next)
przekonany?
Jacku, wybacz ale dlaczego nie czytasz uważnie moich wypowiedzii...? Przecież ja nie piszę, że te matryce jednakowo obrazują. Przecież tłumaczyłem, że ja pisałem o szerszym porównywaniu aparatów gdzie porównanie matrycy i obrazowania byłoby oczywiście jednym z elementów takiego porównania ale nie jedynym. A ergonomia?, a AF?, a szybkość itd. itp... Po uwzględnieniu wszystkich tych elementów następuje podsumowanie i ocena. Co uważasz, że nie można tego w ten sposób porównywać? A dlaczego nie?

harb
13-10-2007, 15:59
mialem D40, d80 ... mam D200 i długo go nie wymienie na inny
mam to o co mi chodziło

mysle ze w ten sposob mozna powiedziec o kazdym nowo nabytym aparacie ,nastepnie mija euforia i kalkuluje sie na zimno -czy nowa puszka jest lepsza i na ile ,a musi byc szczegolnie w tym segmencie rynku ,jest to wymog przedewszystkim konkurencji ,nie mowiac o roznicach z poprzednimi modelami

na temat nowych boody napisano juz tak wiele ze tudno cytowac ,smiem jednak twierdzic ze te 2mln ale z innej matrycy moga dac duzo lepszy obraz -zobaczymy ,mam nadzieje ze juz niedlugo

pozdrawiam serdecznie

zakwas
13-10-2007, 22:36
Gwoli ścisłości:
1. Zależność GO od formatu klatki wynika z zachowania skali odwzorowania. Aby otrzymać proporcjonalnie taką samą wielkość obiektu trzeba, przy zachowaniu tej samej odległości, użyć obiektywu o krótszej ogniskowej, a to powoduje wzrost głębi ostrości. Natomiast, jeśli pominąć skalę odwzorowania, głębia ostrości dla danej ogniskowej, przysłony i odległości jest niezależna od formatu klatki.
2. Co do bokehu, to zależy on również od konstrukcji obiektywu.

Shihan
14-10-2007, 03:42
Też mam dylemat, mam tyle kasy, że albo dobre szkło typu N70-200VR, albo D300 i wtedy jakąś jeszcze stałkę. Gdyby przesiadka dotyczyła D80 na D200 to chyba byłoby szkło. Ale matryca 12 mln, to może nie dużo, ale + cmos - może być zdecydowanie lepiej. No i ISO na D200 nie robię powyżej 400, a w D300 ISO 800, może być bardzo realne. Do szkła 18-200VR jakie mam, użytkowe ISO 800 byłoby marzeniem. Do moich zdjęć sportowych, nie bez znaczenia, jest te 8 klatek na sek. mimo kosztów AKU + akumulator. Gdyby się to potwierdziło to zdecydowanie D300.

Iceman_1
14-10-2007, 08:50
Jest juz ktos na tym forum w posiadaniu D 300 ? Niech sie ujawni i wklei sample przy okazji rozwieje watpliwosci kilku osób .

samuraj
14-10-2007, 11:33
niestety jeszcze z miesiac musimy poczekac

prz3mo
14-10-2007, 12:19
Dziwi mnie, ze juz w tej chwili kilka osob zastanawia sie czy lepszym wyborem jest d200 czy d300... Przeciez d300 znamy poki co ze specyfikacji, paru sampli i relacji tylko kilku osob z forum, ktore miały okazje chwilę sie tą puszką pobawić.
Wejdzie na rynek, bedzie mozna go sobie dotknąć w jakimś sklepie, zaczną sie pojawiac zdjecia z wersji finalnej, cena d200 spadnie (bo to nie ulega wątpliwosci) to wtedy podejmiecie decyzję :)

Iceman_1
14-10-2007, 14:10
Dziwi mnie, ze juz w tej chwili kilka osob zastanawia sie czy lepszym wyborem jest d200 czy d300... Przeciez d300 znamy poki co ze specyfikacji, paru sampli i relacji tylko kilku osob z forum, ktore miały okazje chwilę sie tą puszką pobawić.
Wejdzie na rynek, bedzie mozna go sobie dotknąć w jakimś sklepie, zaczną sie pojawiac zdjecia z wersji finalnej, cena d200 spadnie (bo to nie ulega wątpliwosci) to wtedy podejmiecie decyzję :)

Ja bym sie tak nie dziwil , nie sadze by Nikon wypuscil gorszy model od poprzedniego to by mijalo sie z celem . A cena D 200 zapewne bedzie bardzo atrakcyjna . Ja juz sie zdecydowalem ... dzieki temu forum :mrgreen:

Samuraj za miesiac jak dobrze pójdzie to swoja bede macal . :lol:

Damian911
14-10-2007, 22:28

Witam wszystkich forumowiczów (jestem tu nowy), przymierzam sie do kupienia D200, czekam az D300 wejdzie do sklepów, liczac na jakąś obniżkę cen d200 jednak cos utknęło na ok. 4,5 tys i nie chce być nizej a używki sie boję. Wiecie moze czy jak zaczną sprzedawać d300 to bedzie mozna w sklepach nabyć d200 i czy jeszcze moze coś spaść z ceny (i tak juz sporo spadło od premiery) ?? pozdrawiam

BugsBunny
14-10-2007, 22:37
Wiecie moze czy jak zaczną sprzedawać d300 to bedzie mozna w sklepach nabyć d200 i czy jeszcze moze coś spaść z ceny (i tak juz sporo spadło od premiery) ?? pozdrawiam

wybacz uszczypliwość ale to jedyne co mi do głowy przychodzi: http://www.wrozby.fora.pl/

po prostu zaczekaj, drożej nie będzie

prz3mo
14-10-2007, 23:02
Ja bym sie tak nie dziwil , nie sadze by Nikon wypuscil gorszy model od poprzedniego to by mijalo sie z celem .

No to chyba oczywiste. Pisząc ostatniego posta mialem raczej na mysli stosunek ceny do tego co oferują , odpowiednio D200 i D300 i rozstrzyganie to raczej w tych aspektach.

grabol
14-10-2007, 23:51
od czasu do czasu fotografia koncertowa. Czyli poza iso 1600 wyłazić będę bardzo rzadko, a większość zdjęć i tak będzie na iso 100/200.

Fotografia koncertowa jest moim głównym zajęciem i nie sądzę, iż mając użyteczne 1600 i wyżej zatrzymasz się na 1600. Jeśli focisz koncert plenerowy 100/200 w dzień jest ok, jeśli nocą lub w sali to z tymi czułościami nie zrobisz wiele w rozsądnych czasach. Sam myślałem o przesiadce na D200 ale po premierze 300 czekam na sample. Ponieważ zmianę korpusu poprzedzą jeszcze 2 szkła (obecnie mam D70s) to z pewnością przekonam się jak hula nowa matryca (i reszta) zanim ją kupię. Po kilkunastu miesiącach używania mam świadomość ograniczeń mojego korpusu i bardzo interesuje mnie jak wysokie ISO hula w nowej puszce. Ja czekam na sample.

Wini
15-10-2007, 00:05
1. Zależność GO ....
Praktycznie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251

fridrih
15-10-2007, 14:35
http://www.quesabesde.com/noticias/nikon-d300-muestras-analisis-d200,1_3713

Od kiedy pojawił się D300 i sample w necie mimo euforii jakoś nie wierzyłem że różnice między D200 a D300 pod względem obrazowania będa znaczące. Ten teścik pokazuje że jednak te różnice są znaczące. Oczywiście trzeba poczekać na opinie userów ale ja chyba jestem zdecydowany na tą puszkę...

Jacek S
23-10-2007, 14:42
Ja też przymierzam się do cyfry, już jakiś czas temu podjąłem decyzję, że kupię D200. Nikon był oczywisty, bo mam do tego systemu dużo gratów i jakoś się z nim związałem. Zbieram od jakiegoś czasu kasę na zakup, a tu Nikon wyskoczył z ty D300 i strasznie mi w głowie namieszał!!!
Chyba muszę dozbierać jeszcze trochę kasy? W puszce cyfrowej najważniejsza jest matryca, a ta w D300 zapowiada się na dużo lepszą niż w D200. Puszka za taką kasę musi posłużyć kilka lat więc chyba lepiej od razu trochę dołożyć niż potem żałować, że tego, czy tego brakuje?
Na D3 mnie jeszcze długo nie będzie stać, a w niższych modelach brakuje mi współpracy z manualnymi szkłami, którymi lubię się od czasu do czasu pobawić.
Swoją drogą fajne puszki dla amatorów z zacięciem robi Pentax, mam na myśli w szczególności model K10D. Pomijam tu jakość obrazowania, bo trudno mi się wypowiedzieć w tym temacie, ale aparat ten ma przyzwoitą ergonomię, świetne uszczelnienia (ponoć nawet lepsze niż D200), 10MP, a co najważniejsze na stabilizację obrazu wbudowaną w body system oczyszczania matrycy i współpracuje w pełni z każdym szkłem, które uda się do tego podpiąć (można podpiąć jakieś M42 przez przejściówkę bez żadnych soczewek i mamy potwierdzenie ostrości, pomiar światła, a nawet stabilizację obrazu!!!, nie mówiąc już o wszystkich legendarnych szkłach na bagnet K pentaxa) a wszystko to za cenę chyba nawet poniżej D80. Ale cóż nie można mieć wszystkiego...

wlopis
23-10-2007, 16:16
.........Swoją drogą fajne puszki dla amatorów z zacięciem robi Pentax, mam na myśli w szczególności model K10D. Pomijam tu jakość obrazowania, bo trudno mi się wypowiedzieć w tym temacie, ale aparat ten ma przyzwoitą ergonomię, świetne uszczelnienia (ponoć nawet lepsze niż D200), 10MP, a co najważniejsze na stabilizację obrazu wbudowaną w body system oczyszczania matrycy i współpracuje w pełni z każdym szkłem, które uda się do tego podpiąć (można podpiąć jakieś M42 przez przejściówkę bez żadnych soczewek i mamy potwierdzenie ostrości, pomiar światła, a nawet stabilizację obrazu!!!, nie mówiąc już o wszystkich legendarnych szkłach na bagnet K pentaxa) a wszystko to za cenę chyba nawet poniżej D80. Ale cóż nie można mieć wszystkiego...

forum Pentaxa ? :) bez urazy

sprocket
24-10-2007, 00:24
Jesli cena D200 tak mocno sie trzyma wrozy to tylko jedno : nie bedzie znaczacej roznicy miedzy D200 i D300 ;)

Stefek Burczymucha
24-10-2007, 00:26
No wlasnie niezupelnie. Wlasnie wlazlem na storne Fotojokera 3999zl za body nokona d200 (sklep online)! Ciekaw jestem jaka bedzie cena po swiatach i premierze d300? 3200??
Pozdrawiam

Jacek_Z
24-10-2007, 00:32
między 4 a 7 tysięcy to jest róznica. Pewnie adekwatna do cen. Mniej szumiący CMOS (i bioracy mniej prądu), 2 MP więcej, szybszy, większy wyświetlacz i 900 tys pikseli, nowszy AF, regulacja FF/BF, 14 bitowy kolor itd.
Natomiast w zdjęciach (na niskich iso w pierwszym rzędzie) nie musi byc widac róznicy. I nie wiem czy warto wymieniać te body, o ile nie potrzebuje ktoś tych "nowych" cech w D300.

Jacek S
24-10-2007, 09:01
forum Pentaxa ? :) bez urazy

Nie o to mi chodziło! Nie zamierzałem i nie zamierzam zmieniać Nikona, bo w wielu innych aspektach przewyższa Pentaxa, ale można chyba pochwalić konkurencję za świetne rozwiązania i myślę, że nikt z nas nie obraziłby się gbyby Nikon wprowadził np. w następcy D80, czy wyższych modelach np. stabilizację obrazu w body. Wiem, że to raczej nie nastąpi, bo Nikon musiałby zrezygnować z produkcji obiektywów VR, więc i dodatkowej kasy, ale zawsze można sobie podywagować...
Ale chyba oddaliłem się od tematu tego wątku...

Jacek S
24-10-2007, 10:00
No wlasnie niezupelnie. Wlasnie wlazlem na storne Fotojokera 3999zl za body nokona d200 (sklep online)! Ciekaw jestem jaka bedzie cena po swiatach i premierze d300? 3200??
Pozdrawiam
Tylko, że ta cena dotyczy jakieś egzemplarza wycofanego, albo coś... Brak mu jakiejś zaślepki i ciekawe czego jeszcze... A może bezpodstawnie się czepiam...

http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10366

Nie jest to w każdym razie 100% nówka.

qooba
24-10-2007, 10:25
niedawno bawiłem się nówką canonem 30D w fotojokerze, przebieg? 4,5tys :)

Jacek S
24-10-2007, 10:26
Pozdrawiam
Tylko, że ta cena dotyczy jakieś egzemplarza wycofanego, albo coś... Brak mu jakiejś zaślepki i ciekawe czego jeszcze... A może bezpodstawnie się czepiam...

http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10366

Nie jest to w każdym razie 100% nówka.

Kolekcjoner
24-10-2007, 17:04
niedawno bawiłem się nówką canonem 30D w fotojokerze, przebieg? 4,5tys :)

Jak mogli mówić, że nówka - z takim przebiegiem. Nie kocham specjalnie tej sieci sklepów ale jakoś mi to do nich nie pasuje.

Stefek Burczymucha
24-10-2007, 18:48
Faktycznie. Wczoraj przegladalem te strone tuz przed 1 w nocy - nie zauwazylem ze brakuje zaslepki. A juz mialem nadzieje.
Pozdrawiam

Jacek S
26-10-2007, 10:26
Nadzieję trzeba mieć zawsze! A D200 chyba jednak jeszcze stanieje ale dopiero po premierze D300, a i to raczej już nie za wiele!

k70
27-10-2007, 19:18
Jak mogli mówić, że nówka - z takim przebiegiem. Nie kocham specjalnie tej sieci sklepów ale jakoś mi to do nich nie pasuje.

witam, mnie również nie pasuje. a zaślepka, cóż - może to jest wystawowy sprzęt? może jakiemuś Klientowi była ta zaślepka potrzebna?

pozdr

robin102
27-10-2007, 19:55
Faktycznie. Wczoraj przegladalem te strone tuz przed 1 w nocy - nie zauwazylem ze brakuje zaslepki. A juz mialem nadzieje.
Pozdrawiam
Spoko po nowym roku kupisz nufffkę D200 za 3999 zł, tak mi się wydaje. To co czekamy ?

Mont
02-11-2007, 16:12
Nie wiem czy ktoś już na forum zamieścił TO (http://www.makofoto.cz/!docasne/nikon_D300.htm) porównanie.

BugsBunny
03-11-2007, 10:24
Nie wiem czy ktoś już na forum zamieścił TO (http://www.makofoto.cz/%21docasne/nikon_D300.htm) porównanie.
Not Found

The requested URL /!docasne/nikon_D300.htm was not found on this server.
Apache/2.0.51 (Fedora) Server at www.makofoto.cz Port 80

Mont
03-11-2007, 12:50
Rzeczywiście coś nie tegesz, nie mogę znaleźć tego porównania :(

aleksander.miskowiec
06-11-2007, 11:16
fotografuje ot tak sobie, ostatnie aparaty to dwa razy SONY R1, zachecony jakoscia i ostroscia oraz uniwersalnoscia aparatow sony r1, wnisek, D200 to musza byc zdjecia,
fotojoker i : D200, 18-200 VR, po czasie odkrylem, produkcja: TAJLANDIA, nikon ma tam jedna fabryke i masowa produkcję, tragedia, zrobic ostre, czytelne zdjecie tym zestawem to sztuka i przypadek, aberacja hromatyczna rozmydla obraz omal od srodka, informowalem FOTOJOKERA o problemach, w komisie za 1600 PLN kupilem NIKKOR 24-85 2.8-4 D, olsnienie, zdjecia ostre, czytelne no fantazja w porownaniu z 18-200 VR, zachecony, ponownie FOTOJOKER, kupilem NIKKOR 18-55 2.8 G DX (4500 PLN) rozczarowanie, no dobry ale aberacja rozmydla obraz troche dalej niz od srodka, zwrot 18-200 do sklepu z uwaga o nieostrym rysunku tego szkla, kamien w wode, trwa wiecznie. Problem jak sadze to sensor: CCD i ZOOMY, SONY R1 mial carll cais i cemos, nikkor i d200 ? mysle: CEMOS pelna klatka i stalo-ogniskowe jasne szklo, to ostatnie taniej i lzej a o niebo lepiej.
moge przeslac probki te na http://www.dpreview.com/ to best i moze obrobione.
pozdrowienia alek

ekonet
06-11-2007, 11:20
fotografuje ot tak sobie, ostatnie aparaty to dwa razy SONY R1, zachecony jakoscia i ostroscia oraz uniwersalnoscia aparatow sony r1, wnisek, D200 to musza byc zdjecia,
fotojoker i : D200, 18-200 VR, po czasie odkrylem, produkcja: TAJLANDIA, nikon ma tam jedna fabryke i masowa produkcję, tragedia, zrobic ostre, czytelne zdjecie tym zestawem to sztuka i przypadek, aberacja hromatyczna rozmydla obraz omal od srodka, informowalem FOTOJOKERA o problemach, w komisie za 1600 PLN kupilem NIKKOR 24-85 2.8-4 D, olsnienie, zdjecia ostre, czytelne no fantazja w porownaniu z 18-200 VR, zachecony, ponownie FOTOJOKER, kupilem NIKKOR 18-55 2.8 G DX (4500 PLN) rozczarowanie, no dobry ale aberacja rozmydla obraz troche dalej niz od srodka, zwrot 18-200 do sklepu z uwaga o nieostrym rysunku tego szkla, kamien w wode, trwa wiecznie. Problem jak sadze to sensor: CCD i ZOOMY, SONY R1 mial carll cais i cemos, nikkor i d200 ? mysle: CEMOS pelna klatka i stalo-ogniskowe jasne szklo, to ostatnie taniej i lzej a o niebo lepiej.
moge przeslac probki te na http://www.dpreview.com/ to best i moze obrobione.
pozdrowienia alek
To ile Kolega chce za D200...? I co z tego, że Tajlandia?

buskibj
10-11-2007, 18:00
Tak, sony r1 to wypas przy d200
robi cukierki
kolega chciał mi ostatnio udowodnić wyższość swojej Rjedynki, bo w moim exD80 zdjęcia wg niego były mało ostre i kontrastowe-cóż w menu podniosłem kontrast i kolega do dziś pyta co zrobiłem,że nikon takie dobre zdjęcia robi,
ale jeden lubi teściową drugi synową,
pozdr

sprocket
11-11-2007, 00:54
Takiego oblednego tekstu jak kolega Aleksander napisal to dawno nie czytalem :) Ty albo robisz sobie jajca albo zdjec nie umiesz robic.
Zestaw D200 i 18-200 to dobry zestaw jest i da sie tym robic ostre zyletkowe fotki a co Cie tam zrzera to ja nie wiem :)
Sorry ale piszesz jak pod jakims impulsem...

grand
11-11-2007, 20:16
cytat: Zastosowanie: portret w studiu i przy świetle zastanym (już się ślinię na te portretówki ;) i od czasu do czasu fotografia koncertowa. Czyli poza iso 1600 wyłazić będę bardzo rzadko...

Zagladnij do watku D200 v S5pro - na Allegro S5pro juz ok 4200
pzdr
Krzych

rychu_lhotse
21-11-2007, 21:41
Coś z porównania D200 vs D300

http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=488534&postcount=997

KS
27-11-2007, 14:52
A ceny D200 z drugiej ręki spadają... :mrgreen:

http://www.allegro.pl/item271058080_nikon_d200_mb_200_cf_8g_bcm.html

Calme
27-11-2007, 15:06
A ceny D200 z drugiej ręki spadają... :mrgreen:

http://www.allegro.pl/item271058080_nikon_d200_mb_200_cf_8g_bcm.html

Prawo rynku
Swoja droga ciekawe po ile zaczna chodzic d80 po nowym roku :)

Rafał_Sz
27-11-2007, 15:42
Prawo rynku
Biorąc pod uwagę, że już są śmiesznie tanie...:???:

Calme
27-11-2007, 15:45
To fakt - lekko licząc przez rok czasu - no powiedzmy rok i 2 m-ce spadly konkretnie
Ale i tak z samochodami jest gorzej - to tak na pocieszenie mialo byc :mrgreen:

Jacek_Z
27-11-2007, 15:49
Prawo rynku

ale muszą potanieć i to ostro, patrząc po cenach D200. Bo raczej równych cen z D200 nie powinny mieć. Załamanych spadkiem cen D80 poinformuję, że D200 spadał wiele bardziej (bo miał z czego - chyba z 6,5 tys na początku)

KS
27-11-2007, 15:52
Propos tematu - chyba dam sobie spokój z D300 na rzecz jakiejś dobrej używki D200 poniżej 3000 zł...

Calme
27-11-2007, 15:53
Pamietam ceny poczatkowe na d80 (chyba Agito) cos kolo 3200 - mija rok czasu nowka tak srednio kolo 2700, coraz wiecej uzywek w dobrym stanie z malymi przebiegami za 2000 juz mozna wyrwac - zdarzaja sie z gwarancja jeszcze.
Mysle, ze calkiem realnym zalozeniem bedzie, iz po nowym roku kolo lutego czy marca nowy d80 spadnie do okolo 2300-2400 a chodzone do 1800. Ciekawe tylko kiedy bedzie nastepca d80 bo to moze wiele zamieszac w cenach tez...

jacoslavgth
27-11-2007, 15:57
ale muszą potanieć i to ostro, patrząc po cenach D200. Bo raczej równych cen z D200 nie powinny mieć. Załamanych spadkiem cen D80 poinformuję, że D200 spadał wiele bardziej (bo miał z czego - chyba z 6,5 tys na początku)

na poczátku byl chaos i kosztowal 7,5 tys :)
tak czytam te wszystkie wátki i chyba ci ktorzy bili najwiecej piany po wejsciu d200 stwierdzajá ze 200 to dupa nie aparat :( szkoda ze dla wielu wyjscie nowego modelu oznacza ze stary juz nie robi dobrych zdjéc.
btw. jest jedna rzezc ktora mega nie podoba mi sie w d300 - zaslepki na gniazda :) wole wkrecane, chociaz sie gubiá

Rafał_Sz
27-11-2007, 16:02
Choć to trochę boli, to także mnie bardzo cieszy, bo wiele osób będzie mogło sobie pozwolić na świetny bądź co bądź sprzęt za bardzo rozsądne pieniądze.
Jednym słowem D80 podzieli los D70/D70s. Stanie się dobrą, średnio zaawansowaną puszką dla początkującego amatora fotografii.
W D300 najbardziej mnie cieszy (choć nie wiem czy powinno ze względów technicznych) pozostanie w formacie DX.
Po kupnie D300 będę miał wspólną szklarnię z D80. A co dwie puszki, to nie jedna.
Tylko kurde, te ok. 6000zł jakoś mi przez kartę przejść nie może;-).
No i w CF będzie trzeba zainwestować....

Ale co ja tu o takich pierdółkach, co mają powiedzieć (pod względem finansowym) przyszli szczęśliwi posiadacze D3?

jacoslavgth
27-11-2007, 16:08
Ale co ja tu o takich pierdółkach, co mają powiedzieć (pod względem finansowym) przyszli szczęśliwi posiadacze D3?

ja bede dwusetka focil do konca zycia :)
bardzo przyzwyczajam sie do rzeczy, pielégnuje i czyszcze regularnie, nie moglbym sprzedac, wole zostawic jako drugie body, narazie mam jedno szklo na dx reszta i przyszla na pelná klatke w razie czego.
d200 rulezzzzz :):):)

Calme
27-11-2007, 16:11
Strach pomyslec do ilu stanieje d40x :)

jacoslavgth
27-11-2007, 16:12

bedá dodawac gratis do kompaktow CANONA :)

Rafał_Sz
27-11-2007, 16:13
Będą go dodawać do D300/D3. Np. jako breloczek(kit) lub popiołka (body):)

Calme
27-11-2007, 16:28
To juz lepiej niech dodaja PSa :)

pinio
27-11-2007, 16:39
W dziale giełda ceny D80 zaczynają się "kierować" do niedawnych cen za D70s.

Dobrze, że ludzie nie starzeją się tak szybko jak elektronika :)

To juz lepiej niech dodaja PSa :)
Ale jakiej rasy? :)

Calme
27-11-2007, 16:43
Ale jakiej rasy? :)
Adobe Miniaturka :)

pinio
27-11-2007, 16:55
Adobe Miniaturka :)

Czy to coś z tych poniżej ?
http://samugliestdog.com
http://www.yourfair.org/uglydogvote.shtml

robin102
27-11-2007, 18:33
Następcy D80 za szybko się nie spodziewajcie, wypuszczą go pewnie najwcześniej za rok półtora. To udana konstrukcja i daję kasę firmie. cena tak mocno też nie zjedzie, zatrzyma sie na dłuższy czas w okolicach 2,5 zl za body do czasu wiesci o nowym modelu . Potem szybki zjazd do poziomu ok 2kl a moze i mniej ? choć wątpię.
Na dziś nurtuje mnie pytanie czemu tak drogo za D200 ???

Calme
27-11-2007, 19:42
.....cena tak mocno też nie zjedzie, zatrzyma sie na dłuższy czas w okolicach 2,5 zl za body do czasu wiesci o nowym modelu
Sklepowa byc moze tak ale rynek wtorny bedzie mial naprawde coraz nizsze ceny a tym samym mniej osob byc moze bedzie kupowac nowy

Jacek B.
27-11-2007, 20:13
ciekawe ile będzie za 4 m-ce kosztował D300? Jak myślicie? ok 5000 PLN?
W sumie to nowy model ale zbyt wiele w obrazowanie nie wnosi w stosunku do D200.

kux
27-11-2007, 20:18
4900 by ładnie wygladalo... :)

Jacek B.
27-11-2007, 20:28
no za tyle bym łyknął

robin102
27-11-2007, 20:43
W sumie to nowy model ale zbyt wiele w obrazowanie nie wnosi w stosunku do D200.

Do wiosny nie zejdzie poniżej 5,5 kzl. Nikon wie, że robi porządne aparaty i ma wierną klientelę.

Calme
27-11-2007, 21:26
Zakladajac, ze teraz cena w miare najnizsza to kolo 5700 to watpie
Przeciez nawet dla przykladu - d80 z cena startowa teraz nowa chodzi po roku z hakiem po 2700 wiec spadla niecale 600zl po takim okresie czasu - tym bardziej mocno watpie aby z lepszym modelem po 4m-cach zjechali o ponad 700zl
Bo w sumie po co ? :) Ludzie i tak kupia jak kazda nowosc.....

marbed
27-11-2007, 21:33
Trochę zależy jednak od determinacji tych ludzi. Jedni poczekają dłużej a inni nie. A z drugiej strony jak kogoś stać na ~5k PLN to nie dołoży `0,5-0,7 (10%) i nie kupi teraz ? ?

Tad_Bie
29-11-2007, 12:47
Trochę zależy jednak od determinacji tych ludzi. Jedni poczekają dłużej a inni nie. A z drugiej strony jak kogoś stać na ~5k PLN to nie dołoży `0,5-0,7 (10%) i nie kupi teraz ? ?

Nie, ja poczekam. Zwłaszcza, że D300 niekoniecznie będzie lepszy pod względem jakości zdjęć od FF Canona 5D, a cena tego ostatniego już zjechała w okolice 6k - 7k. Dopiero jak zobaczę na własne oczka co potrafi D300, albo go wezmę, albo... Canon.

FStyl
29-11-2007, 12:50
Należy jeszcze uwzględnić działania konkurencji, która na pewno nie śpi.

Piotr_
29-11-2007, 12:51
Nie, ja poczekam. Zwłaszcza, że D300 niekoniecznie będzie lepszy pod względem jakości zdjęć od FF Canona 5D, a cena tego ostatniego już zjechała w okolice 6k - 7k. Dopiero jak zobaczę na własne oczka co potrafi D300, albo go wezmę, albo... Canon.

To nie masz na co czekać. Kupuj 5D.

Calme
29-11-2007, 12:57
To nie masz na co czekać. Kupuj 5D.
Niech poczeka az wypuszcza nastepce 5d wtedy faktycznie cena bedzie interesujaca - no tylko przesiadka na szkla w canonie jeszcze pozostaje - a pod ff byle czego nie ma sensu zapinac..

Piotr_
29-11-2007, 13:00
Niech poczeka az wypuszcza nastepce 5d wtedy faktycznie cena bedzie interesujaca - no tylko przesiadka na szkla w canonie jeszcze pozostaje - a pod ff byle czego nie ma sensu zapinac..

Z tym to się zgodzę.

Kolekcjoner
29-11-2007, 14:57

Pod nic byle czego nie ma co zpinać 8).

Mont
29-11-2007, 21:30
Należy jeszcze uwzględnić działania konkurencji, która na pewno nie śpi.

nie wiadomo np.co zaprezentuje Sony w A900, może jakiego FF ??

Jacek Wrzesińsk
29-11-2007, 22:18
Pod nic byle czego nie ma co zpinać 8). Oczywista oczywistość!(że pozwolę sobie zacytować klasyka:mrgreen:)